ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει το Ισραήλ με αμερικανικές «πλάτες»

«ΗΠΑ - Ισραήλ ας μην μας κατηγορούν για τις αποτυχίες τους, γιατί μ' αυτήν την τακτική θα ενισχύσουν το ρόλο της Συρίας στις εξελίξεις στην περιοχή», δηλώνει ο Σύρος Πρόεδρος εκτιμώντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει να παρασύρει την περιοχή σε σύρραξη

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Η ισραηλινή επίθεση επί συριακού εδάφους είναι μέρος της σημαντικότατης εκστρατείας του Ισραήλ για την αυτοάμυνά του» δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνοντας, εκ νέου, «κάλυψη» στην κυβέρνηση Σαρόν, της οποίας την πολιτική παραλλήλισε με την αμερικανική αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Μετά και από το δεύτερο «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον, ο Σαρόν και οι επιτελείς του δε δίστασαν να εξαπολύσουν νέες απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Σύρος Πρόεδρος, σπάζοντας τη σιωπή του, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να παρασύρει όλη την περιοχή σε πόλεμο. Την ίδια στιγμή, πάντως, η ένταση τόσο ανάμεσα στις δύο χώρες όσο και στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα κορυφωνόταν.

Σε προσπάθεια υπεράσπισης του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ επιδόθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ο Λευκός Οίκος. Εκτός από τον Πρόεδρο Μπους ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει, λίγο νωρίτερα, και ο εκπρόσωπός του, Σκοτ Μακ Λίλαν, συμπληρώνοντας απλώς ότι «θα πρέπει το Ισραήλ πάντα να λαμβάνει υπόψη του τις συνέπειες των πράξεών του». Οι δηλώσεις αυτές, φυσικά, κρίθηκαν «άκρως ικανοποιητικές» από το Τελ Αβίβ.

Ετσι, χτες, ο Αριέλ Σαρόν δε δίστασε να προειδοποιήσει ότι το «Ισραήλ θα χτυπά τους εχθρούς του οπουδήποτε και αν βρίσκονται με κάθε τρόπο». Ανάλογες απειλές εκτόξευσε και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, τονίζοντας ότι «δε θα είναι η τελευταία επίθεση, αν η Δαμασκός δεν αλλάξει τακτική». Ο Γιααλόν κατηγόρησε τη Συρία (όπως και το Ιράν και το Λίβανο) ότι «ευθύνεται για την τρομοκρατία που εξαπολύεται κατά του Ισραήλ τόσο από το λιβανικό έδαφος όσο και από τα επιτελεία της Δαμασκού και από τα παλαιστινιακά εδάφη». Ο Γιααλόν κατέστησε σαφές ότι «το Ισραήλ οφείλει να θέσει τέρμα στη βία εναντίον του ακόμη και αν το τίμημα είναι η κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη την περιοχή» και διεμήνυσε στη Δαμασκό ότι «όσο προσφέρει βοήθεια σε εκείνους που πλήττουν το Ισραήλ, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα το πληρώσει ακριβά και θα πληρώσει πολλά δεινά».

Ο 15χρονος Λιβανέζος είναι ο «τυχερός», αφού ο δίδυμος αδερφός του σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συνοριακού επεισοδίου

Associated Press

Ο 15χρονος Λιβανέζος είναι ο «τυχερός», αφού ο δίδυμος αδερφός του σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συνοριακού επεισοδίου
Προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματολογία του, το ισραηλινό στρατιωτικό επιτελείο έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα ένα χάρτη στον οποίο υποστηρίζει ότι απεικονίζεται το «τρομοκρατικό δίκτυο της Δαμασκού». Στο συγκεκριμένο δίκτυο καταγράφονται οι κατοικίες και τα γραφεία στη συριακή πρωτεύουσα σημαινόντων στελεχών της «Χαμάς», της «Τζιχάντ» και του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση», του Αχμάντ Τζιμπρίλ. Η ισραηλινή πλευρά, μάλιστα, επιμένει ότι ο στόχος της αεροπορικής επιδρομής της Κυριακής ήταν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των οργανώσεων αυτών, αν και η «Τζιχάντ» διέψευσε ότι έχει μαχητές στη Συρία ενώ το «Λαϊκό Μέτωπο» του Τζιμπρίλ θεωρείται ανενεργό τα τελευταία χρόνια.

«Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποκύπτουμε...»

«Το Ισραήλ προσπαθεί να παρασύρει τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη διένεξη με στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» εκτιμούσε, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα «αλ Χαγιάτ», που εκδίδεται στο Λονδίνο, ο Σύρος Πρόεδρος προχωρώντας στην πρώτη επίσημη αντίδραση για την επιδρομή της Κυριακής. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαρόν ότι «είναι ικανή μόνο για πόλεμο, είναι ο μοναδικός τρόπος ύπαρξής της» και επισήμανε ότι «αναμφίβολα, ο ρόλος της Συρίας στις εξελίξεις στην περιοχή είναι συχνά επώδυνος για τις επιδιώξεις της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με το Λίβανο

Associated Press

Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με το Λίβανο
Ο αλ Ασαντ κάλεσε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ «να μην κατηγορούν τη Συρία για τις αποτυχίες τους, π.χ. το Ιράκ» και προειδοποίησε το Τελ Αβίβ ότι αυτή η τακτική του «το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταστήσει το ρόλο της Συρίας αποτελεσματικότερο στην περιοχή». Ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται η Δαμασκός να υποκύψει στα αμερικανο-ισραηλινά αιτήματα για απέλαση των μελών των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Οπως έγινε γνωστό, από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τραυματίστηκαν 60 άνθρωποι, πολίτες, εκ των οποίων οι 20 παραμένουν στο νοσοκομείο, καθώς το «στρατόπεδο» χρησίμευε κυρίως ως κατάλυμα για πρόσφυγες.

Γενική επιφυλακή

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά, που η ισραηλινή πλευρά αποδίδει στη «Χεζμπολάχ», η οποία το διαψεύδει. Επίσης, όλμοι που εκτόξευσε η οργάνωση έπληξαν μη κατοικημένες περιοχές του βορείου Ισραήλ ενώ το απόγευμα της Δευτέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες έπληξαν δύο αυτοκίνητα στο νότιο Λίβανο, εκ των οποίων το ένα του ΟΗΕ.

Χτες το πρωί, 16χρονος Λιβανέζος σκοτώθηκε και ο 8χρονος αδελφός του τραυματίστηκε όταν οβίδα έπληξε το σπίτι τους στο χωριό Χούλα, στη λιβανική μεθόριο. Δεν ήταν γνωστό αν επρόκειτο για ισραηλινό πλήγμα. Η «Χεζμπολάχ» προειδοποίησε το Ισραήλ ότι πλήττοντας τη Συρία «παραβίασε κάθε όριο» ενώ «Χαμάς» και «Τζιχάντ» απείλησαν με νέες επιθέσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διάλογο και εκεχειρία επιδιώκει ο Κορέι

Ο Γ. Αραφάτ με τον Α. Κορέι

Associated Press

Ο Γ. Αραφάτ με τον Α. Κορέι
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ορκίστηκε, χτες, σε μια σύντομη και συνοπτική τελετή, η ολιγομελής κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης που διόρισε υπό τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Κορέι έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αντιμετώπιση «του χάους» και την επίτευξη «πραγματικής πλήρους εκεχειρίας» αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να «εφαρμόσει στρατιωτικό νόμο προκαλώντας εμφύλιο με τις ένοπλες οργανώσεις».

Παρά τις πληροφορίες περί ασθένειάς του, ο Γιάσερ Αραφάτ προήδρευσε, χτες, της τελετής ορκωμοσίας της 8μελούς κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο παλαιστινιακός λαός και οι αντιπρόσωποί του «είναι έτοιμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων των δύσκολων συνθηκών του παρόντος». Ο Αχμάντ Κορέι ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε «ένα σοβαρό ενδο-παλαιστινιακό διάλογο» και απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης καταστολής των ενόπλων οργανώσεων, όπως αντίθετα επιμένει η ισραηλινή ηγεσία, αλλά και ο Λευκός Οίκος, που το επανέλαβε, χτες, διά στόματος του εκπροσώπου του, Σκοτ ΜακΛίλαν. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, δήλωνε ότι «παρ' όλα αυτά τα λόγια, οι μέρες του Αραφάτ είναι μετρημένες», υπονοώντας ότι πλησιάζει η στιγμή που η ισραηλινή ηγεσία θα επιλέξει να «απομακρύνει» τον Αραφάτ.

Από την τελετή ορκωμοσίας απουσίαζαν ο υπουργός Υγείας, Τζαουάντι Τίμπι, που δεν μπόρεσε να μεταβεί στη Ραμάλα από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Νάσερ Γιουσέφ, ο οποίος φέρεται να τίθεται υπεύθυνος για τις δυνάμεις ασφαλείας. Η απουσία του Γιουσέφ αποδόθηκε επισήμως σε ασθένεια, αλλά ορισμένες πληροφορίες υποστήριζαν ότι ο στενότατος συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ είναι δυσαρεστημένος από τις «περιορισμένες», όπως εκτιμά, αρμοδιότητές του στον τομέα της ασφάλειας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, ο Γιουσέφ βρισκόταν εντός του κτιρίου του Προεδρικού μεγάρου, αλλά αρνήθηκε να ορκιστεί λόγω της διαμάχης του με τον Αραφάτ.

Η κυβέρνηση Κορέι, για ένα μήνα, θα κυβερνήσει με διατάγματα και στη συνέχεια θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Παρά τις δηλώσεις «διαλόγου» του Κορέι, πάντως, ο πολιτικός εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, μέσα από την ιστοσελίδα του, προδιαγράφει την αποτυχία του εγχειρήματος Κορέι. Ο Ραντίσι εκτιμούσε ότι τόσο ο σχηματισμός κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης όσο και η κήρυξη των παλαιστινιακών εδαφών σε ανάλογη κατάσταση «σημαίνουν ότι η Π. Αρχή, υπό την πίεση των Αμερικανών και των Σιωνιστών, αποδέχτηκε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση με μοναδική αποστολή την κήρυξη πολέμου κατά της νόμιμης παλαιστινιακής αντίστασης».

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Ο Θ. Παφίλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), σε δήλωσή του στο «Ρ» αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση των Ισραηλινών στο έδαφος της Συρίας, τονίζει τα ακόλουθα:

«Η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στο εσωτερικό της Συρίας είναι μια τρομοκρατική και δολοφονική ενέργεια, αποτελεί πράξη κήρυξης πολέμου και παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να ομολογηθεί με κυνικό τρόπο από τις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστές πως αυτή η ενέργεια εντάσσεται στα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια ελέγχου και υποδούλωσης της περιοχής ολόκληρης.

Οι δηλώσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών της Ευρώπης περί "αυτοσυγκράτησης" και οι φραστικές καταδίκες, συνδέονται με τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή και επιχειρούν να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί το γεγονός της άρνησης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της πρότασης της Συρίας για καταδίκη της επίθεσης. Εκείνοι που υποθάλπουν και δίνουν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα στο Ισραήλ να δολοφονεί τους Παλαιστινίους και να επιτίθεται στη Συρία είναι οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει την ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία και τον προληπτικό πόλεμο.

Είναι προφανές πως κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και κατά της Συρίας και γι' αυτό χρειάζεται άμεση κινητοποίηση των λαών, αλληλεγγύη στους λαούς της περιοχής και καταδίκη του Ισραήλ, των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεων που στηρίζουν, συμμετέχουν ή ανέχονται αυτή την κατάσταση. Οσοι θεωρούν ότι θα υποτάξουν και θα τσακίσουν την αντίσταση των λαών στην περιοχή, να είναι βέβαιοι ότι παρά τις δυσκολίες, με τους ανέμους που εξαπολύουν θα εισπράξουν θύελλες».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διήμερο συμπαράστασης για Ιράκ και Παλαιστίνη

Διήμερο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στα παιδιά και στους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτώβρη, στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, από τις 6.30 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Συντονιστικό μαθητών Πειραιά και ο σύλλογος δασκάλων Κερατσινίου - Περάματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν εκθέσεις, πληροφοριακό υλικό, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, προβολές ταινιών και βίντεο, ομιλίες από εκπροσώπους των λαών της Παλαιστίνης και του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ