ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Παζάρια και πιέσεις προ των συνομιλιών της Βιέννης

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ανώτεροι αξιωματούχοι των Κοσσοβάρων Αλβανών άρχισαν από χτες να παζαρεύουν ανοιχτά τη συμμετοχή τους στις συνομιλίες της 14ης του μήνα στη Βιέννη με Σέρβους αξιωματούχους, απαιτώντας απ' την ύπατη διοίκηση του ΟΗΕ της επαρχίας «μεταφορά εξουσιών στους τοπικούς θεσμούς» πριν την έναρξη των συνομιλιών...

Αυτό κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος του κοσσοβάρικου κοινοβουλίου Χιουντατζέτ Χουσένι, ανακοινώνοντας προηγουμένως την εκ νέου αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συνεδρίασης της κοσσοβάρικης βουλής, με θέμα την έκδοση ψηφίσματος (ή μη) για τη συμμετοχή αξιωματούχων της κοσσοβάρικης κυβέρνησης στις συνομιλίες της Βιέννης.

Αφότου γνωστοποιήθηκε η ανακοίνωση της ύπατης διοίκησης του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση συνομιλιών (ζητημάτων τεχνικής φύσης) μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στη Βιέννη, αξιωματούχοι αλλά και ηγετικά στελέχη κομμάτων των Κοσσοβάρων Αλβανών αντέδρασαν, θεωρώντας πως η συμμετοχή τους θα σημάνει και «επίσημα» την έναρξη διαδικασίας «απεμπόλησης» του τελικού στόχου τους για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο...

«Εμμέσως» και θέμα στάτους κβο;

Το ίδιο 24ωρο, ο Μομτσίλο Τράζκοβιτς, προεδρεύων της σερβικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, εκτίμησε ως «απίθανο» να μην τεθεί έστω και έμμεσα θέμα συζήτησης του γύρω απ' τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.«Είναι απίθανο να συζητηθούν τεχνικά θέματα, όπως η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ή έκδοσης πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, δίχως να συζητηθεί το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου», είπε επί λέξει ο Τράζκοβιτς στην ημερήσια εφημερίδα του Νόβι Σαντ «Gradjanski List», καταλήγοντας: «Δεν υπάρχουν συζητήσεις τεχνικών ζητημάτων για το Κοσσυφοπέδιο δίχως να είναι παράλληλα βαθιά πολιτικές».

Πάντως, οι εκτιμήσεις του Τράζκοβιτς με αξιωματούχους ξένων δυνάμεων όπως ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, κ.λπ. που έχουν επανειλημμένα διακηρύξει πως δε θα τεθεί στις συνομιλίες της Βιέννης θέμα στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου, γιατί «ο μόνος αρμόδιος» για να αποφανθεί επ' αυτού είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Νωρίτερα, χτες, εκπρόσωπος της ύπατης διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωνε την αποστολή προσκλήσεων για τις συνομιλίες της Βιέννης (οι πρώτες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα απ' τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του '99) στους προέδρους, πρωθυπουργούς και συναρμόδιους υπουργούς Σερβίας - Μαυροβουνίου, Σερβικής Δημοκρατίας, Κοσσυφοπεδίου αλλά και σε «διεθνείς αξιωματούχους» ανάμεσά τους ο (απερχόμενος) γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο επικεφαλής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα και αξιωματούχοι χωρών της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία).

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ανώνυμη Εταιρεία: Πεντάγωνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πεπαλαιωμένο επιστημονικό υλικό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βακτηριολογικού όπλου, πουλά μέσω του Διαδικτύου το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα πάντα με το ABC, το Κογκρέσο παρήγγειλε για την εκτίμηση και την εξέταση της χρήσης δημοσίων κονδυλίων, στο Γενικό Λογιστικό Γραφείο (GAO), που είναι ανεξάρτητος οργανισμός του Σώματος, να συστήσει μία ψεύτικη εταιρία για να διερευνήσει εάν είναι εύκολο κανείς να αγοράσει από το Πεντάγωνο πλεονάζοντα εξοπλισμό εργαστηρίων, τονίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, συνδέθηκαν με την ηλεκτρονική σελίδα του Πενταγώνου και παρήγγειλαν υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή βακτηριολογικών όπλων, όπως συσκευές εξάτμισης, φυγοκεντριστές, εκκολαπτήρια μικροβίων, τονίζει το ABC. Εκπληκτοι ανακάλυψαν ότι το αμερικανό υπουργείο Αμυνας δεν προσπαθεί καν να ελέγξει ποιος αγοράζει το πλεονάζον βακτηριολογικό υλικό ή πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά. Εκτός όμως από τις «ευκολίες» ως προς την αγορά που είχαν οι πελάτες του Πενταγώνου, ή τουλάχιστον ορισμένοι εξ αυτών, τα αγόραζαν σχεδόν με αποκλειστικό σκοπό να τα μεταπωλήσουν σε χώρες όπου δρουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά τις ΗΠΑ πάντα, όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο πουλεί τα υλικά αυτά σε εξευτελιστικές τιμές, προσθέτει το δίκτυο, δίνοντας ως παράδειγμα ότι για 4.100 δολάρια κάποιος μπορεί να αγοράσει υλικά εργαστηρίου για τα οποία το Πεντάγωνο είχε πληρώσει 46.000 δολάρια!

Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συντάσσουν κατάλογο «χωρών - παριών» που κατασκευάζουν χημικά ή βιολογικά όπλα, όπως πριν από μερικές μέρες ανέφεραν την Κούβα και ετοιμάζουν τις πολεμικές τους μηχανές...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Πάνω από πενήντα γυναικόπαιδα σφαγιάστηκαν τη Δευτέρα από ένοπλα μέλη κοινοτήτων στο Κάσελε της βορειοανατολικής επαρχίας της ΛΔ Κονγκό, Ιτούρι ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, «MONUC».

ΠΟΡΤ-Ω-ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη εννέα αγνοούνται σε κατολισθήσεις εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που διήρκεσαν πολλές ώρες, στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Αιματοκύλισμα χτες στα μπουντρούμια του στρατοπέδου Καμπ Κρέιμ των Φιλιππίνων. Ο 20χρονος κρατούμενος Μπουγιουνγκάν Μπουνγκάκ, φερόμενος ως μέλος της «Αμπού Σαγιάφ», έκλεψε ένα αυτόματο και κράτησε ομήρους φρουρούς επί ώρες. Στην επέμβαση των ειδικών δυνάμεων που ακολούθησε σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ο ίδιος ο κρατούμενος.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δεκάδες ζώα αποτεφρώθηκαν, ενώ τα τρία τέταρτα του μεγάλου Εθνικού Πάρκου «Ματόπος» της Ζιμπάμπουε έγιναν στάχτη εξαιτίας πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το Σαββατοκύριακο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αντόνιο Μάρτινς Ντα Κρουζ υπέβαλε χτες την παραίτησή του εξαιτίας κατηγοριών ότι μεσολάβησε προκειμένου η κόρη του να εισαχθεί παράτυπα στην ιατρική σχολή της Λισαβόνας.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον 53χρονο Σαλβατόρε Σκιαράμπα, που θεωρείται το «δεξί χέρι» του αρχηγού της Σικελικής Μαφίας Μπερνάρντο Προβεντζάνο.

ΠΡΑΓΑ.-- Αθωώθηκε ο 26χρονος Ντάβιντ Πέχα που κατηγορούνταν για «προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού». Ο Πέχα ωστόσο καταδικάστηκε σε 6μηνη κάθειρξη με αναστολή για δυσφήμιση του Βλάντιμιρ Χούτσιν, πρώην μυστικού πράκτορα της Τσεχίας.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Απόφαση με την οποία καλεί την κυβέρνηση της Κίνας να «απελευθερώσει αμέσως» μια επιχειρηματία της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων πέρασε την 3η Οκτωβρίου η Γερουσία των ΗΠΑ. Η Κινέζα Ρεμπίγια Καντίρ είχε συλληφθεί το 1999 για «αποσχιστική δραστηριότητα».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Διήμερη επίσημη επίσκεψη σε Κουβέιτ και Ιράκ άρχισε χτες ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Παντελί Μάικο, με στόχο τη στρατιωτική συνεργασία των Τιράνων με τις αρχές του Κουβέιτ και το κατοχικό «κυβερνητικό συμβούλιο» στη Βαγδάτη...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν χτες ο Αλεξέι Αμπρικόσοφ, κάτοικος ΗΠΑ, ο Βιτάλι Γκίνζμπουργκ από τη Ρωσία και ο Βρετανός Αντονι Λέγκετ, για «τις πρωτοποριακές εργασίες τους στο θεωρητικό τομέα των υπεραγωγών και των υπερευστών».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
«Από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ΕΕ»...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σεμινάριο με θέμα «Από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ενωση» διοργανώθηκε χτες στο Βουκουρέστι υπό την εποπτεία του Ρουμανικού Κοινοβουλίου. Στόχος του σεμιναρίου ήταν ο «εορτασμός» της «απελευθέρωσης της χώρας από τον απολυταρχισμό», με την ένταξη πριν από 10 χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης...

Στην έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου, ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ και μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Θόδωρο Πάγκαλο, Ελένη Ανουσάκη, Σπυρίδωνα Ταλιαδούρο και Ιωάννα Στεργίου.

Ο Ιλιέσκου, στο γενικό κλίμα, τόνισε ακόμη μια φορά ότι τα γεγονότα του 1989 οδήγησαν στην εδραίωση της «δημοκρατίας» στη χώρα, στην «αναδιάρθρωση της οικονομίας» της και στον τερματισμό του απομονωτισμού της... Ο Ρουμάνος Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την τεράστια συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης τόσο στη σύνταξη του πρώτου «δημοκρατικού» Συντάγματος της χώρας το 1991, όσο και στην αναθεώρησή του, η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη. Εκφράζοντας τους ευσεβείς πόθους της αστικής τάξης της Ρουμανίας, ο Ιλιέσκου κατέληξε επισημαίνοντας ότι η εμπειρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί καταλύτη στην πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ και ευχαρίστησε όλα τα κράτη που την υποστηρίζουν προς αυτή την κατεύθυνση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ