ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, διαδηλώσεις και διπλωματικά αδιέξοδα

Πολύμορφες και συνεχείς οι διαδηλώσεις

Associated Press

Πολύμορφες και συνεχείς οι διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εκρυθμη ήταν χτες η κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου οι κατοχικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με μία διαδήλωση οργισμένων Σιιτών που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη του ιμάμη του τεμένους Αλί αλ Μπάγια και με μια νέα διαδήλωση πρώην αστυνομικών και στρατιωτικών που ζητούν την καταβολή των μισθών τους. Οι διαβεβαιώσεις του κατοχικού διοικητή, Πολ Μπρέμερ, ότι «η αναταραχή αυτή δε σημαίνει ότι η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο», δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, ιδιαίτερα αφού εκτός από τη Βαγδάτη αλλεπάλληλες ήταν και οι αντικατοχικές επιθέσεις σε διάφορες άλλες πόλεις.

Αργά χτες το βράδυ, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις έσπευσαν να περικυκλώσουν την περιοχή γύρω από το τέμενος Αλί αλ Μπάγια, όπου από το πρωί σημειώνονταν σποραδικές συγκρούσεις με εξοργισμένους Σιίτες που φώναζαν συνθήματα όπως «Αμερική = Σαντάμ» και «Αυτή είναι ελευθερία;». Δεν έγινε άμεσα γνωστό αν γίνονταν νέες συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, για δεύτερη φορά, Αμερικανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με Ιρακινούς διαδηλωτές πρώην μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ενώ επίθεση με όλμους πραγματοποιήθηκε εναντίον κτιρίου στο συγκρότημα του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα.

Κατά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, 2 Αμερικανοί στρατιώτες και ο Ιρακινός διερμηνέας τους σκοτώθηκαν από επίθεση αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη αλ Χασουάχ, δυτικά της Βαγδάτης, ενώ ένας τρίτος Αμερικανός σκοτωνόταν και άλλος ένας τραυματιζόταν από επίθεση με εκρηκτικά κοντά στο Ραμαντί. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, 2 ακόμη Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε επίθεση στην περιοχή του Τικρίτ, ενώ στόχος επίθεσης με όλμους έγινε χτες το πρωί γραφείο της σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», στο Κιρκούκ, όπου σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

Ο ηγέτης της συγκεκριμένης οργάνωσης, της πολυπληθέστερης σιιτικής οργάνωσης στο Ιράκ, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, μετέβη χτες στην Τεχεράνη όπου συναντήθηκε τόσο με τον Ιρανό Πρόεδρο όσο και με τον ΥΠΕΞ. Στις κοινές τους δηλώσεις, οι τρεις άνδρες κατέστησαν σαφές ότι προτεραιότητα είναι «ο τερματισμός άμεσα της κατοχής του Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη έληγε χωρίς αποτέλεσμα άλλη μια πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα ακολουθήσουν και νέες διαβουλεύσεις, αλλά επιθυμούμε να επεξεργαστούμε τις παρατηρήσεις που έγιναν». Σύμφωνα, όμως, με διπλωμάτες, το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος δε συγκέντρωσε τις αναγκαίες θετικές ψήφους και η κατάσταση μοιάζει να βαίνει προς νέο αδιέξοδο. Τις αντιρρήσεις της Μόσχας διατύπωσε, για άλλη μια φορά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, τονίζοντας ότι «το σχέδιο απέχει των ρωσικών προσδοκιών, καθώς το κλειδί για τη Ρωσία είναι εάν θα περιλαμβάνει ή όχι την αρχή της άμεσης αποκατάστασης της ιρακινής κυριαρχίας».


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Το τουρκικό Κοινοβούλιο είπε «ναι»

Ο λαός της Τουρκίας διαδήλωσε ενάντια στη συμμετοχή στην κατοχή

Associated Press

Ο λαός της Τουρκίας διαδήλωσε ενάντια στη συμμετοχή στην κατοχή
ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Το δισ. εξαμαρτείν ου κομματάρχη σοφού, κι έτσι αυτή τη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να κρατήσει τους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης στο «μαντρί», αποφεύγοντας την επανάληψη του «φιάσκου» της 1ης Μάρτης. Στη χτεσινή ψηφοφορία -- τελικό αποτέλεσμα: 358-183 -- «ενεκρίθη» η αποστολή δύναμης κατοχής στο Ιράκ, όπως είχε συμφωνηθεί (εδώ και ένα χρόνο) με τις ΗΠΑ. Αλλά το Συμβούλιο Διακυβέρνησης του Ιράκ, για την ακρίβεια το κουρδικό του στοιχείο, έχει αντιρρήσεις.

Ο Μαχμούντ Οθμάν, Ιρακινός Κούρδος πολιτικός, παρότι μέλος του ελεγχόμενου από τους Αμερικανούς Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ανάπτυξη τουρκικής δύναμης (εκτιμάται ότι θα πρόκειται για μια ταξιαρχία) «είναι λάθος... δεν προσθέτει ασφάλεια, δεν είναι χρήσιμη», και αναφέρθηκε σε «ομόφωνη απόφαση» του Συμβουλίου που δε δέχεται την ανάπτυξή της. Ο Τούρκος ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιουλ, πάντως, έχοντας (προφανώς) λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα» απόφασης του Συμβουλίου που δε θα «δέχεται» τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Οι Κούρδοι έχουν κατά νου τις τουρκικές προθέσεις όχι μόνο να αποτραπεί η πολιτική ισχυροποίηση και η δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου, αλλά και να ενισχυθεί η τουρκομανική μειονότητα η οποία εγείρει αξιώσεις στα υπερπολύτιμα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το αξιοθρήνητο πολιτικό θέατρο του «ισλαμικοδημοκρατικού» ΑΚ, το οποίο διατείνεται ότι «δε μεταβαίνουμε εκεί (στο Ιράκ) ως δύναμη κατοχής, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους» και τις διαθέσεις των στρατηγών για εμπλοκή, ποσοστό 64% ως 74% σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις εναντιώνεται στη συμμετοχή στην κατοχή. Ολες αυτές τις μέρες σημειώνονταν διαδηλώσεις τόσο των Κούρδων όσο και της τουρκικής Αριστεράς κατά της υποταγής στις αξιώσεις της Ουάσιγκτον, και επαναλήφθηκαν και χτες στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Αλλά, τούτη τη φορά, οι βουλευτές του Ερντογάν επέλεξαν να «πειθαρχήσουν».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η περίπτωση της τουρκικής συμμετοχής στην κατοχή του Ιράκ δημιουργεί ένα «πολύ επικίνδυνο διεθνές νομικό προηγούμενο», το οποίο συνίσταται στο ότι μια χώρα «που γειτνιάζει με μια άλλη και έχει συμφέροντα εντός αυτής, επεμβαίνει στα εσωτερικά της».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η φιλοϊσλαμική «Βατάν», η ανάπτυξη της τουρκικής κατοχικής δύναμης θα αρχίσει τον επόμενο μήνα, με εγκατάσταση 6.000 στρατιωτών στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ