ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Να δίνουμε στοιχεία στις ΗΠΑ»

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου δεν εισηγείται την αναστολή του απαράδεκτου «αντιτρομοκρατικού» μέτρου, αλλά ανούσιες διορθώσεις για την καλλιέργεια ψευτοδημοκρατικού προφίλ

Επικροτούν οι Βρυξέλλες τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται για στοιχεία των επιβατών, που αφορούν ακόμα και στις διατροφικές τους συνήθειες, και δήθεν θα προστατέψουν τη «χώρα της ελευθερίας» από την τρομοκρατία. Αρμόδια όργανα της ΕΕ προτείνουν απλά ορισμένες ανούσιες αλλαγές σε ό,τι γίνεται ήδη, σιγοντάροντας όμως το κύριο: Τη μετάδοση προσωπικών στοιχείων Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ. Και αυτό, ενώ παραδέχονται πως η απόκτηση και αποθήκευση των δεδομένων από τους αυτόκλητους παγκόσμιους χωροφύλακες δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ασχολήθηκε εκ νέου με τη διαβίβαση προσωπικών στοιχείων των επιβατών στις υπερατλαντικές πτήσεις προς τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες απαιτούν και παίρνουν από τις εταιρίες - το αργότερο 15 λεπτά πριν την απογείωση - «39 πεδία πληροφόρησης» για κάθε επιβάτη τους. Πρόκειται για πληροφορίες όπως: Ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, τηλεφωνικό νούμερο, ακόμα και διατροφικές συνήθειες, καθώς και «κάθε άλλη πληροφορία που μπορεί να καθοριστεί ευλόγως απαραίτητη για την ασφάλεια των αερομεταφορών». Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω «πληροφορίες» τούς είναι απαραίτητες, ούτως ώστε να μπορέσουν να εξακριβώσουν την ταυτότητα τρομοκρατών που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα. Τις αποθηκεύουν μάλιστα - κατά δηλώσεις των ίδιων - για 6 με 7 έτη σε βάσεις δεδομένων.

Η προαναφερόμενη ευρωκοινοβουλευτική επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση ψηφίσματος Ολλανδής Ευρωβουλευτού, ζητώντας όχι να μη δίνονται στοιχεία των επιβατών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά απλά η Κομισιόν «να καθορίσει ποια δεδομένα θα μπορούν να διαβιβάζονται από τις αεροπορικές εταιρίες προς τρίτους». Να γίνει, δηλαδή, ένα λίγο πιο δημοκρατικό ρετούς...

Ετσι, στο εν λόγω μη δεσμευτικό ψήφισμα - αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο αύριο 9/10 - η Επιτροπή καλεί την Κομισιόν να τηρήσει ορισμένες δευτερεύουσες προϋποθέσεις όπως:

α) «Τα στοιχεία να μην κρατούνται πέραν της διάρκειας παραμονής του επιβάτη στην επικράτεια των ΗΠΑ». Δικλίδα ασφαλείας κυριολεκτικά για γέλια, αφοί τα στοιχεία αυτόματα αποθηκεύονται σε βάσεις επεξεργασίας δεδομένων για πάσα μελλοντική χρήση.

β) «Οι επιβάτες θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες πριν από την αγορά του εισιτηρίου τους και να δίδουν εν γνώσει αυτών τη συγκατάθεσή τους όσον αφορά στη διαβίβαση αυτών των δεδομένων στις ΗΠΑ». Και αν δε συμφωνούν τι έγινε; Οι ΗΠΑ αγνοώντας ευρωπαϊκές Επιτροπές, ανθρώπινα δικαιώματα και αγαθές προθέσεις, εδώ και καιρό επιβάλλουν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων δραχμών στις αεροπορικές εταιρίες που δεν τους μεταβιβάζουν στοιχεία (έχει χρεωθεί και η «Ολυμπιακή Αεροπορία»).

Ολα εν γνώσει τους

Πάντως, οι απαιτήσεις και η δράση των Αμερικανών είναι τόσο «σκοτεινές», ώστε ακόμα και στην ευρωκοινοβουλευτική Επιτροπή παραδέχονται πως «επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί επαρκής η προστασία δεδομένων που παρέχουν οι αρχές των ΗΠΑ». Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ορισμένους λόγους, για τους οποίους είναι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, όπως: «α) Ο στόχος που θα δικαιολογούσε την απόκτηση και αποθήκευση των δεδομένων παραμένει ασαφής και δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. β) Ο αριθμός δεδομένων που απαιτούνται (39 διαφορετικά στοιχεία) φαίνεται υπέρμετρος και είναι εν πάση περιπτώσει δυσανάλογος εν συγκρίσει προς τον επιδιωκόμενο στόχο. γ) Η κράτηση των δεδομένων (6 ή 7 έτη) φαίνεται αδικαιολόγητη, ιδίως όσον αφορά τα δεδομένα περί προσώπων που δεν αποτελούν τον παραμικρό κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους».


Νάστας, ο Μακάρθι των Τρικάλων!
  • Ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Τρικάλων αρνείται να δεχτεί την τοποθέτηση καθηγητή που «σχετίζεται με το ΚΚΕ»
  • Οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση, υπογραμμίζει το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Διευθυντής λυκείου των Τρικάλων αρνείται να δεχτεί να διδάξει στο σχολείο του, ένας καθηγητής, ο οποίος - σύμφωνα με τον λυκειάρχη - «σχετίζεται με το ΚΚΕ»!

Πρόκειται για τον γνωστό και μη εξαιρετέο διευθυντή του 4ου Λυκείου Τρικάλων, Θανάση Νάστα - το γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός θα καταλάβετε, διαβάζοντας παρακάτω για άλλα «ανδραγαθήματά» του - ο οποίος αρνείται, πεισματικά και προκλητικά, να εντάξει τον συγκεκριμένο καθηγητή στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκόντων του σχολείου, παρά το γεγονός ότι για την τοποθέτησή του εκεί υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΠΥΣΔΕ Τρικάλων!!

Οπως ο ίδιος ο λυκειάρχης έχει παραδεχτεί, η άρνησή του αυτή σχετίζεται με την ιδεολογική τοποθέτηση του καθηγητή. Υπάρχει μαρτυρία μαθητών, που τον άκουσαν να μιλάει στο τηλέφωνο του γραφείου του και να λέει πως «δε θέλει να έχει στο σχολείο του κάποιον που σχετίζεται με το ΚΚΕ», ενώ την 1-10-2003, όταν τον κάλεσαν στο ΠΥΣΔΕ να δικαιολογήσει την αρνητική στάση του, είπε ότι «δε θέλει στο σχολείο ινστρούχτορες του ΚΚΕ».

Ο Θ. Νάστας είναι ο ίδιος που, την περασμένη άνοιξη, μετέτρεψε το 4ο Λύκειο σε φυλακή, κλειδαμπαρώνοντας τις πόρτες του για να εμποδίσει τους μαθητές να πάρουν μέρος σε συλλαλητήριο κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ. Ομως, για κείνη την αντιεκπαιδευτική - αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά του, αντί να τιμωρηθεί, μάλλον, πήρε το «εύγε» από το υπουργείο Παιδείας, καθώς παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του, όπως ακλόνητος παρέμεινε και στις αντιδημοκρατικές ιδέες και τις αυταρχικές συμπεριφορές του.

Δέσμιος, λοιπόν, ενός αναχρονιστικού, αντιδημοκρατικού, αυταρχικού ιδεολογικού συμπλέγματος, ήταν σίγουρο ότι θα προχωρούσε και σε άλλες ανάλογες προκλήσεις κι αργά ή γρήγορα θα έφτανε στον αντικομμουνισμό, που είναι ξανά της «μόδας». Κι εκεί, ακριβώς, οδηγήθηκε, επιλέγοντας για θύμα του, αυτή τη φορά, όχι τους μαθητές του, αλλά ένα συνάδελφό του, που έχει το «ελάττωμα» να μη συμφωνεί με τις δικές του ιδέες και, μάλιστα, να διέπεται από άλλες ιδέες, προοδευτικές, αριστερές, κομμουνιστικές.

Το ΚΚΕ

Η στάση του Θ. Νάστα «επαναφέρει στη μνήμη μας την καταδικασμένη εποχή του Μακαρθισμού και προκαλεί τη δημοκρατική ευαισθησία του λαού των Τρικάλων και του ελληνικού λαού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και επισημαίνει: «Τελικά ο κ. Αθανάσιος Νάστας ξεπέρασε τα εσκαμμένα και βγάζει όλο το αντικομμουνιστικό του υπόβαθρο. Δείχνει ότι δεν του αξίζει να βρίσκεται σ' αυτή τη θέση που του εμπιστεύτηκε η Πολιτεία για τη Δημοκρατική Διαπαιδαγώγηση των νέων της πατρίδας μας».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργείται έχει η κυβέρνηση με την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, που, εναρμονισμένη απόλυτα με την πολιτική της ΕΕ, προωθεί τον αυταρχισμό και εκκολάπτει "το αυγό του φιδιού". Δίνει τη δυνατότητα σε φαστιστοειδή τύπου Νάστα να προχωρούν σε "αξιολόγηση των εκπαιδευτικών", να επιλέγουν, ή να απορρίπτουν εκπαιδευτικούς κατά το δοκούν και, μάλιστα, με πολιτικά κριτήρια. Αυτή είναι η περιβόητη αξιολόγηση που προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ».

Παρακάτω υπογραμμίζεται: «Ο αντικομμουνισμός, που εκτείνεται το τελευταίο διάστημα και εκφράζεται από επίσημα χείλη, όπως του κ. Φερχόϊγκεν, είναι που δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους εντελώς ανιστόρητους ανθρώπους, αλλά με μεγάλη "προσαρμοστικότητα", πρώτοι να ακολουθήσουν τη γραμμή του αντικομμουνισμού, ως "χαμαιλέοντες"».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ, στην πολύχρονη αγωνιστική ιστορία του, πολλές φορές αντιμετώπισε προκλήσεις εναντίον του. Στάθηκε πάντα όρθιο, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα των παιδιών του λαού για μια Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Οι μαζικοί φορείς των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαθητών και οι άλλοι μαζικοί φορείς του νομού οφείλουν να τοποθετηθούν απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις, που, σε τελική ανάλυση, έρχονται ενάντια, όχι μόνο στο ΚΚΕ, αλλά και στη Δημοκρατική Διαπαιδαγώγηση της νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ