ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αδιέξοδοι οι αμερικανικοί ελιγμοί στον ΟΗΕ

Εκστρατεία «ανάκτησης της εμπιστοσύνης της αμερικανικής κοινής γνώμης για τους χειρισμούς στο Ιράκ» ξεκινά ο Λευκός Οίκος

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Το σημαντικό δεν είναι η υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ αλλά η εξασφάλιση της διεθνούς συνεργασίας» δήλωνε, χθες, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, καθώς οι προοπτικές έγκρισής του είναι ελάχιστες. Την ίδια στιγμή, και ενώ στο Ιράκ οι αντιδράσεις για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων διογκώνονται μέρα με τη μέρα, ο Λευκός Οίκος φέρεται να αποδύεται σε ένα νέο κύκλο «δημοσίων σχέσεων» προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του σχετικά με το Ιράκ, κατ' αρχάς εντός των ΗΠΑ.

Δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, έγινε χτες γνωστό από αμερικανικές πηγές που άφηναν να εννοηθεί ότι πιθανότατα να μη γίνει ποτέ μια νέα συνεδρίαση. Ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να διευκρινίσει τι ακριβώς θα γίνει, και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «γίνονται επαφές και συνεργασίες γιατί οι ΗΠΑ είναι ευαίσθητες απέναντι στις ανησυχίες και στις γνώμες των υπολοίπων μελών», αλλά κατέληξε ότι οι «αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο κείμενο ψηφίσματος δε θα είναι ριζικές». Κατά συνέπεια, είναι μάλλον βέβαιο ότι, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, το ψήφισμα δε θα ξανασυζητηθεί, αν και ο Λευκός Οίκος επιθυμούσε διακαώς να έχει εκμαιεύσει τη συναίνεση των υπολοίπων μελών ενόψει της συνόδου των δωρητών για το Ιράκ, στις 23 Οκτώβρη στη Μαδρίτη.

Εκτός από τη διπλωματική αποτυχία στον ΟΗΕ, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αντιμετωπίσει και τη διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια και δυσπιστία της αμερικανικής κοινής γνώμης απέναντι στις ικανότητες της αμερικανικής ηγεσίας και τις επιλογές της. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχει, ήδη, προετοιμαστεί μια προπαγανδιστική καμπάνια «αναπτέρωσης του ηθικού και ανάδειξης της προόδου που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ», η οποία θα κυριαρχείται από ομιλίες του Αμερικανού Προέδρου, του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ αλλά και περιοδείες υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην κατεχόμενη χώρα.

Την εκστρατεία εγκαινίασε η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, η οποία επέμεινε, για άλλη μια φορά, ότι «τα ευρήματα της αμερικανικής Ομάδας Επιθεωρητών, υπό τον Ντέιβιντ Κέι, αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ είχε τη φιλοδοξία να απειλήσει τον κόσμο με όπλα μαζικής καταστροφής» και συμπέρανε ότι «αν όλοι γνώριζαν αυτά τα στοιχεία πριν από τον πόλεμο, θα είχαν συμφωνήσει με την εισβολή». Η Ράις, φυσικά, απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Κέι δεν παρουσίασε κανένα απολύτως στοιχείο για το ιρακινό οπλοστάσιο. Παράλληλα, τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την κρίση που φέρεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο, η οποία και οδήγησε στη σύσταση ειδικής ομάδας «επίβλεψης της σταθεροποίησης του Ιράκ» υπό τη Ράις.

Συλλήψεις, διαδηλώσεις και διαβουλεύσεις

Χιλιάδες Σιίτες διαδήλωσαν, για πολλοστή ημέρα, στη Βαγδάτη και έφθασαν μπροστά στην έδρα των κατοχικών δυνάμεων, την οποία και λιθοβόλησαν, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του κληρικού Μοαγιέντ αλ Κχαζράγι. Χτες, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις απέφυγαν να τους αντιμετωπίσουν με αληθινά πυρά.

Την ίδια στιγμή, διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο είχε χτες πολύωρη συνάντηση με τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί «γενικώς την αποστολή στρατευμάτων από γειτονικές χώρες στο Ιράκ» και προειδοποίησε ότι «ειδικά η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα». Εντούτοις, εκπρόσωποι του Συμβουλίου δήλωναν ότι «δεν πρόκειται να έρθουν σε ρήξη με τον Μπρέμερ», ενώ ο κατοχικός διοικητής τους διαμήνυσε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες τους αλλά ότι «την τελευταία λέξη» έχει η διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες και εκρηκτικά ανάμεσα στη Φαλούτζα και στη Χαμπάνιγιε, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή, σε ευρύτατες επιχειρήσεις που έγιναν στο αλ Κάιμ, κοντά στα συριακά σύνορα, έγιναν 112 συλλήψεις.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμμετοχή στην κατοχή παρά τις αντιδράσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΙΡΜΠΙΛ.--

Παρά το ότι ακόμη και το πλήρως ελεγχόμενο από τους Αμερικανούς «προσωρινό συμβούλιο διακυβέρνησης» του Ιράκ και οι σαφώς συνταχθείσες με τις ΗΠΑ ιρακινές κουρδικές οργανώσεις αντιτίθενται σαφώς, και με υψηλούς τόνους, στην «προσθήκη» 6-10 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, ομολογούν ότι δεν μπορούν να υψώσουν ανάστημα έναντι των αμερικανικών προθέσεων.

Η κυβέρνηση Μπους θέτει το ζήτημα πιο «κομψά», σχολιάζοντας ότι είναι «βεβαία» πως θα «πείσει» τους «διστακτικούς Ιρακινούς ηγέτες» να καταπιούν την επέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας, παρά το ότι τα στελέχη της -- Κούρδοι αλλά και Σιίτες-- προβλέπουν «κίνδυνο να ενταθεί η ανασφάλεια». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε (χωρίς να αστειεύεται) πως οι ΗΠΑ «πιστεύουν ότι η τουρκική δύναμη θα συμβάλει στην αποκατάστασης της σταθερότητας» στο Ιράκ. Πράγμα όχι και τόσο βέβαιο: Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε χτες από το Ιρμπίλ δηλώσεις Κούρδων κατοίκων της πόλης που δεσμεύονταν ότι «θα πολεμήσουν» απηνώς τους Τούρκους (που αποχώρησαν από τη Βαγδάτη το 1917 μετά από 400 χρόνια κατοχής, για την ιστορία). «Ξέρουμε πολύ καλά τις φιλοδοξίες των Τούρκων», δήλωνε ο Ισμαήλ, ένας 45χρονος καταστηματάρχης στην Ιρμπίλ. «Εχουμε πολύ πετρέλαιο και έχουν το βλέμμα τους στις βόρειες περιοχές μας». Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν αναζητούν -παρά το ότι μοιράζονται την άποψη πως η τουρκική ανάμειξη εμπεριέχει εν σπέρματι τον κίνδυνο ανάφλεξης- «κοινή στάση», και κάποιου είδους συμβιβασμό με τις κατοχικές αρχές.

Αν και η τουρκική διπλωματία διατυμπανίζει ότι δεν έχει «μυστικούς στόχους» στο Ιράκ, είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι πρώτη προτεραιότητα του κατεστημένου της Αγκυρας είναι, όπως το έθετε χτες η Ζαμάν, να «εξαλειφθεί η απειλή του PKK/KADEK», αλλά, πέραν αυτού, και της αντικειμενικής αποδυνάμωσης της όποιας κουρδικής αυτονομίας. Κατά το ρεπορτάζ της ισλαμικής εφημερίδας, το επιτελείο του στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ έχει υποβάλει στις ΗΠΑ ακόμη και κατάλογο στελεχών του ΡΚΚ που θέλει να δει νεκρά ή στα μπουντρούμια -- περιλαμβανομένων των Οσμάν Οτσαλάν, Τζεμίλ Μπαγίκ, Μουράτ Καραγιλάν και 10 ακόμη υψηλόβαθμων στελεχών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης.

Ενώ Μπους, Ράμσφελντ και Πάουελ«εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους» στην κυβέρνηση Ερντογάν για την απόφαση του Κοινοβουλίου που εγκρίνει συμμετοχή της στην αποικιοκρατική περιπέτεια, στην ίδια την Τουρκία, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν χτες εναντίον της ανάμειξης στο Ιράκ στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη --με επεισόδια και 6 συλλήψεις--, και πολλές άλλες πόλεις. Σε δύο κουρδικές κινητοποιήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, τη Μυρσίνη και το Τσεϊχάν, οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 63 διαδηλωτές, επειδή «φώναξαν συνθήματα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», ανάμεσά τους και το στέλεχος του Κόμματος του Λαού (DEHAP), Αλί Τανριβερντί.

Τα σημαντικότερα τουρκικά συνδικάτα (DISK, KESK, TMMOB, TTB κ.ά.) μετείχαν στις κινητοποιήσεις --που δεν ήταν ενιαίες--, όπως και τα κόμματα της αριστεράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ