ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΟΛΑΝ - ΛΑΝΑΡΑΣ
Στο πλευρό τους οι εργάτες της ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ

Αντίθετα, οι εργοδοτικοί της ΦΑΝΚΟ επιχείρησαν να εμποδίσουν τους απεργούς της ΤΡΙΚΟΛΑΝ και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας τους να μιλήσει με τους εργάτες

Motion Team

«Παρών» στο κάλεσμα αλληλεγγύης που τους απηύθυναν οι εργαζόμενοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ δήλωσαν χτες οι συνάδελφοί τους στο εργοστάσιο ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ του Λαναρά στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της περιοδείας εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) στα εργοστάσια του ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Με πρωτοβουλία του σωματείου τους οι εργαζόμενοι στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ συγκεντρώθηκαν με την αλλαγή της βάρδιας στο χώρο του εργοστασίου και συζήτησαν με τους συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ για τα προβλήματα του κλάδου και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΤΡΙΚΟΛΑΝ. Η εργοδοτική αυθαιρεσία εκφράζεται καθημερινά και στο εργοστάσιο του Λαναρά στην Αλεξανδρούπολη, όπου μόλις πριν λίγους μήνες οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) από τη διεύθυνση της επιχείρησης. Η αγωνιστική τους επιμονή έφερε τη νίκη και αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν και στις εργαζόμενες της ΤΡΙΚΟΛΑΝ.

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η αποφασιστικότητα του συνόλου των εργαζομένων να ενώσουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα, με πρώτο σταθμό την παράλληλη κινητοποίησή τους την επόμενη Τετάρτη, μέρα 24ωρης απεργίας για τους εργαζόμενους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επισκέφθηκε και το εργοστάσιο της ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή και είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγάλιος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος σε ρόλο εντεταλμένου του Λαναρά επιχείρησε να διασπάσει τους εργαζόμενους εξαπολύοντας επίθεση στην ΟΕΚΙΔΕ και στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Λειτουργώντας ανοιχτά ως όργανο της εργοδοσίας επέμεινε στην απομόνωση του Σωματείου και σε συνάντηση των εκπροσώπων του με τον γενικό διευθυντή της ΦΑΝΚΟ παρά την εκφρασμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΤΡΙΚΟΛΑΝ να μη συναντηθούν με τη διοίκηση όσο εκκρεμούν οι απολύσεις των 10 συναδέλφων τους.

Με φαιδρά και κατασκευασμένα από την εργοδοσία επιχειρήματα, ο Π. Μαγάλιος προσπάθησε να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή προκειμένου να σύρει τους εργαζόμενους σε διαβουλεύσεις με το Λαναρά και να νομιμοποιηθούν έτσι τόσο οι απολύσεις όσο και τα σχέδια της εργοδοσίας να προχωρήσει στο ξερίζωμα του εργοστασίου από τη Νάουσα. Εχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Λευτέρη Αθανασιάδη, επίσης εκλεγμένο με την ΠΑΣΚΕ, έφτασε στο σημείο να ζητήσει έγγραφες τις αποφάσεις της ΓΣ των εργαζομένων στην ΤΡΙΚΟΛΑΝ αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους.

Στον ίδιο τόνο και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου στη ΦΑΝΚΟ, ενθαρρημένη από τη στάση των προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΚ Κομοτηνής, επιχείρησαν με κάθε τρόπο να απομονώσουν τους συνδικαλιστές από τους εργαζόμενους του εργοστασίου επιμένοντας σε διμερή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ΦΑΝΚΟ. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου επέλεξε να κρατήσει τους εργαζόμενους στη ΦΑΝΚΟ σε λήθαργο ακόμα και όταν την τελευταία χρονιά 36 συνάδελφοί τους απολύθηκαν στο εργοστάσιο.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΤΡΙΚΟΛΑΝ κατήγγειλαν τη στάση των ξεπουλημένων συνδικαλιστών και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη, 15 του Οκτώβρη.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών, σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, σε υπηρεσίες του δημοσίου και οργανισμούς, το ΠΑΜΕ εξορμά στους χώρους δουλιάς για την επιτυχία των πανελλαδικών συλλαλητηρίων στις 23 Οκτώβρη. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 6 μ.μ. Εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, άνεργοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι και μετανάστες κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ διαδηλώνουν, κινητοποιούνται, αντιστέκονται στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, διεκδικούν τα δικά τους αιτήματα.

Στα πλαίσια αυτά, στην πορεία για τις 23 του μήνα, η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη 14 Οκτώβρη στις 7 μ.μ στην πλατεία Ηρώων ελευσίνας.

Σε συλλαλητήριο καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τους εργαζόμενους της περιοχής την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Το ΕΚΑ, που συμμετέχει στο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ, συντονίζοντας την πάλη του με το ταξικό, αγωνιστικό, συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που επιβεβαιώνεται και από το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία της χώρας και το εισόδημα των εργαζομένων.

Το συλλαλητήριο, επίσης, στοχεύει στη διατράνωση της αντίθεσης των εργαζομένων στην πολιτική του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, με αφορμή την καταδίκη των στελεχών του ΠΑΜΕ από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, γιατί υπερασπίστηκαν τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση τον Απρίλη του 2001.

Σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία το ΕΚΑ σημειώνει ότι η καταδίκη των στελεχών του ΠΑΜΕ δείχνει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους μηχανισμούς της και τους συμμάχους της δεν είναι μόνο αντιλαϊκή, αλλά και επικίνδυνη. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Ομως, υπογραμμίζεται, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν υποχωρεί και δε συμβιβάζεται. Η τρομοκρατία δε θα περάσει κι αυτό το διαπιστώνουν.

«Στις 23 Οκτώβρη στο συλλαλητήριο θα είμαστε εκεί» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας και Κορυδαλλού και καταγγέλλοντας τις συνδικαλιστικές διώξεις, καλεί τον κ. Σημίτη και τους υπουργούς του να διαβάσουν την ιστορία της εργατικής τάξης.

Αύριο αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

Ολοκληρώνονται σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας, με θέμα την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά την προειδοποιητική 24ωρη απεργία της περασμένης Δευτέρας. Αύριο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων, προκειμένου να λάβει τελικές αποφάσεις.

Αύριο επίσης συνέρχεται και η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, που συζητά πρόταση για νέα 48ωρη απεργία των καθηγητών στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη σε συντονισμό με τη ΔΟΕ.

ΛΑΡΚΟ - ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Στάση εργασίας

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, τις τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας, έχει προκηρύξει, για σήμερα Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων της «Λάρκο» στα μεταλλεία Κόκκινου Βοιωτίας. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου, Αν. Βαρδακώστας, η διοίκηση της εταιρίας και ο πρόεδρός της Δασκαλάκης αρνούνται να συζητήσουν με το σωματείο αιτήματα που έχουν τεθεί και είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Τα αιτήματά μας, επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου, αφορούν στις βλαπτικές για το μεταλλείο εργολαβίες, στην άδικη και καταχρηστική απόλυση συναδέλφου, στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, οικονομικά κ.ά. Ωστόσο, παρότι υπήρξε ρητή δέσμευση του προέδρου της εταιρίας, στη συνάντηση που είχαμε, την Τρίτη 30.9., στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν περάσει 10 μέρες και δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρίας.

Γενικότητες της κυβέρνησης για τις απολύσεις

Την ανάκλησή τους ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Γ. Χουρμουζιάδης

Καμία ουσιαστική δέσμευση για την αποτροπή των απολύσεων 120 εργαζομένων της επιχείρησης ΤΡΙΚΟΛΑΝ στη Νάουσα δεν ανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας Ε. Τζιόλας.

Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης αλλά ο υφυπουργός αρκέστηκε να πει γενικά και αόριστα ότι είναι στη διάθεση των εργαζομένων προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους. Ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θέλει να μετακινήσει τμήμα της δραστηριότητάς της σε άλλη περιοχή της χώρας και ως εκ τούτου θα κάνει εσωτερικές μεταβολές στο προσωπικό εντός όμως του Νομού Νάουσας. Εγινε, είπε, μια τριμερής συνάντηση που δεν είχε όμως αποτέλεσμα και ανέφερε ότι καμία επιχείρηση δε θα παίρνει επιδότηση εάν μειώνει το προσωπικό της ή φεύγει από τη χώρα.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης είπε ότι από τις απαντήσεις του υφυπουργού προκύπτει ότι το θέμα των απολύσεων παραμένει ανοιχτό και τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η επιχείρηση θα μετακομίσει στο εξωτερικό. Ολα αυτά, είπε, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του Μάαστριχτ που ακολουθεί η κυβέρνηση αφού με τη συνθήκη αυτή επιτρέπεται η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων σε βάρος πάντα των εργαζομένων.

Ο βουλευτής είπε ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε για το θέμα «πάνδημη κινητοποίηση» στη Νάουσα, μια περιοχή όπου, όπως είναι γνωστό, η ανεργία ανέρχεται στο 50% και ζητήθηκε από όλους η ανάκληση των απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ