ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδήλωσαν για αυξήσεις στους μισθούς και λαϊκή υγεία

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες, με τις οποίες καταδικάστηκε η πολιτική της κυβέρνησης και προβλήθηκε το αίτημα για μισθούς, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), τόσο με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή τους πεντάωρη στάση εργασίας, όσο και με τις μαχητικές μαζικές διαδηλώσεις τους, καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Ταυτόχρονα, διεύρυναν το διεκδικητικό πλαίσιο, που η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προσπάθησε να περιορίσει στο κυνήγι κάποιου επιδόματος, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, βγάζοντας λάδι την κυβέρνηση και την καταστροφική πολιτική της στην Υγεία.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, την αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγεία, να φύγουν οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, να δοθούν αξιοπρεπείς μισθοί και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για τους ίδιους και νοσηλείας για τους ασθενείς.

Μεγάλη πορεία στην Αθήνα

Χτες έγινε πεντάωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει και πεντάωρες στάσεις εργασίας στις 16 και 23 Οκτώβρη 2003.

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 11 π.μ.. Στη συνέχεια, 2.000 εργαζόμενοι, με προπομπό τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τις αναμμένες σειρήνες που έδιναν παλμό στους διαδηλωτές, πορεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας με συνθήματα: «Δώστε λεφτά για την Υγεία, φτάνει πια η κοροϊδία», «Θέλουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία, έξω τώρα τα συνεργεία» και «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται».

Τον τόνο για τις διεκδικήσεις, με βάση αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, έδινε το πανό των Υγειονομικών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ): «Λαϊκή συσπείρωση - Αγώνας - Ανατροπή, Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική», αλλά και τα συνθήματά τους: «Το επίδομά τους είναι κοροϊδία, αυξήσεις στους μισθούς και λαϊκή Υγεία», «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία».

Η πορεία των υγειονομικών, μετά από ολιγόλεπτες στάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Εκεί, αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή, τον υφυπουργό Εκτ. Νασιώκα και τον γενικό γραμματέα Χ. Σοφιανό, οι οποίοι, εμπαίζοντας τους υγειονομικούς, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο σε ό,τι αφορά στα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετό διάστημα έξω από το υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Υγείας, είναι της λιτότητας και της ολιγαρχίας», «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας» και διαλύθηκαν, αφού ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την ερχόμενη βδομάδα, βάσει των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ (πεντάωρες στάσεις εργασίας στις 16 και στις 23 Οκτώβρη).

Καθολική συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη

Με τα συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Υγεία - Εξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία», οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το πρωί μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Καθολική ήταν η συμμετοχή και στις στάσεις εργασίας που έγιναν στα νοσοκομεία, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι νοσοκομειακοί συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην Καμάρα και στη συνέχεια, μέσω της Εγνατίας, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι διαδηλωτές, με τα πανό και τα συνθήματά τους, απαίτησαν ΕΣΥ Δημόσιο και Δωρεάν για όλο το λαό, άμεσα να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να καταργηθούν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, αύξηση των νυχτερινών και των αργιών. Επίσης ζήτησαν ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης και ιδιαίτερα του «Ιπποκράτειου», του «Γ. Γεννηματάς», του ΑΧΕΠΑ, του «Παπανικολάου», του «Θεαγενείου» νοσοκομείου, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Ακόμη, συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο Σερρών, τα μέλη του Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών κ.ά.

Με ανακοίνωση που απευθύνεται στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» εξηγεί ότι παρότι το νοσοκομείο «διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι ένα νοσοκομείο πρότυπο λειτουργίας, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο». «Δυστυχώς, υπογραμμίζει το σωματείο, απαξιώνεται καθημερινά, εκχωρούνται υπηρεσίες του σε ιδιώτες και λειτουργεί μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων. Την ευθύνη για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας Υγείας έχει η κυβέρνηση και η πολιτική που εφαρμόζει. Είναι πολιτική εκχώρησης υπηρεσιών Υγείας στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της Υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα».

Οι ελεγκτές γιατροί στη Χαλκιδική

Τέλος, οι ελεγκτές γιατροί του Νομού Χαλκιδικής ανακοίνωσαν χθες ότι στο εξής δε θα ελέγχουν βιβλιάρια του Δημοσίου.

Οπως εξηγούν, δεν τους χορηγείται αποζημίωση όπως προβλέπεται ρητά με το νόμο 2768/99.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Συνεχίζουν παρά τη δικαστική απόφαση

Απεργούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας

Οπως αναμενόταν για δεύτερη φορά η απεργία των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων κηρύχτηκε χτες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών παράνομη και καταχρηστική, αφού αυτό ζητούσε η κυβέρνηση.

Το δικαστήριο διατάσσει τους απεργούς να επιστρέψουν άμεσα στις δουλιές τους και τους απειλεί, σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν με την απόφαση, με πρόστιμο 3.000 ευρώ και προσωποκράτηση των εκπροσώπων των σωματείων. Οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι, όμως, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ετσι, χτες και σήμερα πραγματοποιούν 48ωρη απεργία με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας την περασμένη Τρίτη κατέθεσε δύο αγωγές εναντίον των γεωτεχνικών. Η μία ήταν εναντίον των πέντε πρωτοβάθμιων σωματείων (κτηνιάτρων, γεωπόνων, ιχθυολόγων, γεωλόγων και δασοπόνων) και η άλλη εναντίον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

Μάλιστα, οι ενδείξεις καλής θέλησης που έδειξαν προχτές και χτες οι γεωτεχνικοί, και συγκεκριμένα οι κτηνίατροι, να ανοίξουν σφαγεία για να εξυπηρετηθεί η αγορά της Λάρισας και της Λαμίας αντίστοιχα, χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως απεργοσπαστικός μηχανισμός για να εκφυλιστεί η απεργία τους.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Γεωργίας και πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας. Η κινητοποίησή τους έγινε στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, που ξεκίνησε χτες και την κήρυξαν οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και Τοπογράφων Υπουργείου Γεωργίας.

Εξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στη συγκέντρωση των διοικητικών υπαλλήλων βρέθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε στους συγκεντρωμένους τη συμπαράσταση του Κόμματος. Τόνισε δε ότι η απεργία είναι κατάκτηση και παράνομες και καταχρηστικές είναι μόνο οι αποφάσεις. Επισήμανε, επίσης, σε ό,τι αφορά το μισθολογικό ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολλά τεχνάσματα για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Του παρέδωσαν ψήφισμα και του εκθέσανε τα αιτήματά τους. Αυτός του απάντησε ότι θα τα μεταβιβάσει στον υπουργό.

Νέα 48ωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για τις 13 και 14 Οκτώβρη, ενώ τριήμερη απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 15, 16 και 17 του μήνα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργίες και αποχή

Ξεκίνησε χτες η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισε προχτές η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ από τη Δευτέρα ξεκινά τριήμερη αποχή (13, 14, και 15 Οκτώβρη 2003) από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία.

Επίσης, η ΓΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτώβρη και Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», την Πέμπτη 16 Οκτώβρη 2003, ώρα 12 το μεσημέρι.

Η ΕΙΝΑΠ σε επιστολή της προς τους ασθενείς υπογραμμίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί αγωνίζονται για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. «Δεκαπέντε χρόνια ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού, έχουν φτάσει τα δημόσια νοσοκομεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και, μεταξύ των άλλων, διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την Υγεία και αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο.

Σήμερα συνεδριάζει και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ