ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εδωσε «αναφορά» στην ολιγαρχία

Σε έναν απολογισμό της αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, που έμοιαζε με «αναφορά πεπραγμένων» προς την ολιγαρχία για όσα της πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε τελικά η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του.

Ο Κ. Σημίτης προσάρμοσε την τοποθέτησή του στο προεκλογικό κλίμα, ισχυριζόμενος - φυσικά - ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και η πρόσδεση της χώρας στο άρμα του σαρωτικού νεοφιλελευθερισμού συνιστούν «επιτεύγματα»! Κατά τον πρωθυπουργό η Ελλάδα «άλλαξε» προς το θετικό αυτά τα χρόνια και έφερε σαν απόδειξη την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, τη διάλυση του Ασφαλιστικού, την προώθηση του «σχεδίου Ανάν» κλπ.! Δίπλα σε αυτά πρόσθεσε τις ψηφοθηρικές αναφορές περί «αυξήσεων» (!) στους μισθούς και στις συντάξεις, την οικονομική πολιτική της «πραγματικής σύγκλισης» (!) και την ενίσχυση του «κοινωνικού κράτους»! Από το πρωθυπουργικό λογύδριο δεν έλειψαν επίσης αναφορές του τύπου «εξαρθρώσαμε την τρομοκρατία», «δημιουργήσαμε ένα ανοιχτό σχολείο», «εξασφαλίσαμε το γεωργικό εισόδημα» και «δώσαμε τέλος στο ζήτημα της βασιλικής περιουσίας»!

«Αδιαπραγμάτευτη η σταθερότητα»!

Η ουσία της χτεσινής εμφάνισης του πρωθυπουργού - που είχε στόχο να τονώσει το «ηθικό» των στελεχών του και να θέσει σε «κίνηση» τον κομματικό μηχανισμό που υπολειτουργεί - ήταν να στείλει ένα ακόμα μήνυμα προς την άρχουσα τάξη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει αταλάντευτα την ταξική του πολιτική.

«Εμείς - είπε ο Κ. Σημίτης - υπερασπιστήκαμε και περάσαμε αντιλήψεις... που δε δίσταζαν να κάνουν ρήξεις, δε συμβιβάστηκαν μπροστά στο πολιτικό κόστος», για να προσθέσει αναφερόμενος στις διεκδικήσεις διαφόρων κλάδων ότι η κυβέρνησή του λέει «όχι στα ειδικά συμφέροντα, όχι στα συντεχνιακά συμφέροντα, όχι στις νοοτροπίες της ομάδας»...

Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν αμέσως μετά, όταν είπε: «Δεν πρόκειται να αναστείλουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας. Θα προασπίζουμε και διασφαλίζουμε ταυτόχρονα την οικονομική σταθερότητα. Η οικονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Η σταθερότητα είναι η κύρια προϋπόθεση της ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι η κύρια προϋπόθεση για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος. Δε θα διαταράξουμε αυτή την ευαίσθητη ισορροπία (...) Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν παίζει με την οικονομία»!!!

Μετά από αυτό το αντιλαϊκό ...ντελίριο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ...«σοσιαλιστική» πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, λέγοντας ότι «απελευθερώσαμε τις λειτουργίες της οικονομίας και ιδιαίτερα της αγοράς από παρωχημένα βάρη» και περηφανευόμενος ότι «ισορροπήσαμε ανάμεσα στους εύλογους στόχους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στο δημόσιο συμφέρον»...

Από την προεκλογική ομιλία του κ. Σημίτη δεν έλειψαν και αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διανθισμένα με τα γνωστά περί «ισχυρής Ελλάδας». Η ...«ισχυροποίηση» δε της Ελλάδας έγινε - κατά τον πρωθυπουργό - με την «προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού», το «σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια» και την «παρουσία από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Μόσχα και το Πεκίνο, τη δρομολόγηση νέων σχέσεων με την Τουρκία και την προεδρία στην Ενωση»... Αυτό το «αναγεννητικό» κλίμα αποτυπώνεται - κατά τον κ. Σημίτη - εκτός των άλλων από «τις επιτυχίες των αθλητών μας»...

«Κουνηθείτε»!

Κινδυνολογώντας ότι μόνον αυτός είναι ικανός να χειριστεί θέματα, είπε επίσης ότι «το διπλό στοίχημα του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας βρίσκεται μπροστά μας, στους τελευταίους μήνες του 2004», ενώ αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατηγόρησε όσους τρέμουν για το «λογαριασμό» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες ότι «επιμένουν να απαξιώνουν, να ισοπεδώνουν και να διαστρεβλώνουν κάθε εθνικό στόχο»... Αντίθετα - κατά τον πρωθυπουργό - «το 2004 είναι ορόσημο» γιατί «από το καλοκαίρι μιας εθνικής καταστροφής, το καλοκαίρι του 1974, η Ελλάδα φτάνει στο καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004»...

Οσον αφορά στο ζητούμενο, που είναι να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός όντως προσπάθησε: «Από τη δική σας ενεργό συμμετοχή, από την κινητοποίηση των φίλων, των μελών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σ' όλη τη χώρα θα κριθεί η επιτυχία», είπε στα στελέχη του, καλώντας τα «να βγούμε από το καβούκι μας και να μιλήσουμε με θάρρος για όλα αυτά. Να περάσουμε το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής πόρτα πόρτα, να κινητοποιηθούμε όλοι και τώρα»...

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Τα ραπανάκια... της κυβερνητικής προπαγάνδας

Τη «Χάρτα Σύγκλισης» και τα μέτρα «υπέρ των αδυνάτων» ανέλαβε να «εκλαϊκεύσει» στο Εθνικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ο οποίος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων βελτιώνεται σημαντικά»! Σε μια μάζωξη, που αντικειμενικός της σκοπός είναι ο εξοπλισμός του στελεχικού δυναμικού μπροστά στις εκλογές, η αντιστροφή της πραγματικότητας έχει γίνει πλέον «δεύτερη φύση» για τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Ετσι, προς επίρρωση των παραπάνω ο υπουργός Εργασίας αμφισβήτησε τα στατιστικά στοιχεία, αφού όπως είπε οι θέση των συνταξιούχων της χώρας είναι καλύτερη σε σχέση με αυτήν των Ευρωπαίων επειδή - όπως είπε - αυτοί σε ποσοστό 90% ζουν στο δικό τους σπίτι... «ενώ λόγω του εκτεταμένου αγροτικού τομέα, μεγάλο ποσοστό πολιτών ιδιοπαράγουν και ιδιοκαταναλώνουν»! Και έτσι τα ραπανάκια και τα μαρούλια γίνονται ισχυρό προπαγανδιστικό χαρτί στο προεκλογικό λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που η οικονομία του κήπου και των ζαρζαβατικών που ιδιοκαταναλώνουν οι Ελληνες, παραπέμπει σε οικονομία, 50 χρόνων πριν και όχι στην Ελλάδα του 2008, για την οποία το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εξουσία.

Από τη θέση του καθ' ύλην αρμόδιου, ο Δ.Ρέππας ανέλαβε να «χρυσώσει» τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Τα επιχειρήματα, μάλιστα, που ανέσυρε είναι ενδεικτικά για το τι τελικά επιδιώκει η κυβέρνηση και μέσα από τη «Χάρτα». «Το 17% των ερωτώμενων ανέργων -είπε ο υπουργός- δηλώνουν ότι απέρριψαν την πρόταση για εργασία, ενώ η μερική απασχόληση στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 4,5%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 18%». Να γιατί, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να υποχρεώσει τους άνεργους να δουλεύουν έναντι του επιδόματος. Να γιατί, γίνεται εργολάβος της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Να γιατί, με τα χρήματα του ΟΑΕΔ χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις και όχι τους ανέργους.

Και, βέβαια, ανάμεσα σε τόσα «φιλεργατικά μέτρα», για τους φτωχούς και αδύνατους, δεν ξέχασε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να νομοθετήσει «τη σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τον εξορθολογισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων...».

Τόλμησε, μάλιστα, να αναφέρει τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση μέχρι 20% των εργατικών ατυχημάτων, όταν και επί υπουργίας του, οι χώροι δουλιάς συνεχίζουν να είναι κρεματόρια. Οταν χτες είχαμε τον 11ο νεκρό στα Ολυμπιακά Εργα, για τα οποία πρέπει να ευγνωμονούμε τον πρωθυπουργό του. Οταν οι νεκροί στα γκέτο της εργοδοσίας για φέτος ξεπερνούν τους 100 εργάτες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Στα Κατεχόμενα θα βρίσκεται την 15η Νοεμβρίου, επέτειο της παράνομης ίδρυσης του ψευδοκράτους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να παραστεί στις εκδηλώσεις που οργανώνει το κατοχικό καθεστώς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Ενεργείας της Τουρκίας, κατά την παραμονή του στο Νησί ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τα σχέδια που προγραμματίζει η Τουρκιά για τα Κατεχόμενα. Την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ερντογάν επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Αμτουλατίφ Σενέρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η εξαγγελθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα είναι παράνομη.

Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η στάση του Τούρκου πρωθυπουργού απέναντι στην πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει διαφοροποιηθεί. Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε απόλυτη υποστήριξη στις θέσεις του κατοχικού ηγέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ