ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Μουσικοθεατρικές προσκλήσεις
Αναστασία Μουτσάτσου
Αναστασία Μουτσάτσου
  • Η όπερα του Βέρντι «Σικελικός Εσπερινός», ανεβαίνει σήμερα σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ερμηνεύουν: Αλ. Αγκάτσε, Φρ. ντ' Αρτένια, Ελ. Κοέλιο, Γ. Λότριτς, Μ. Καραγιαννάκη, Χ. Ανδριανός, Π. Μαγουλάς κ.ά.
  • Την αντιπολεμική ελεγεία «Δίστομο, θανάτω θάνατον πατήσας» του πρωτοψάλτου Γεωργίου Χατζηχρόνογλου παρουσιάζει το θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση», αύριο (8.30 μ.μ.), στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Χρίστου Τσάγκα. Συμμετέχουν οι χορωδίες Διστόμου, Θηβών, Βοιωτίας και Αθηνών, οι τραγουδιστές Χρόνης Αηδονίδης, Ηλίας Κλωναρίδης, Δημήτρης Ζάχος κ.ά. Παρουσίαση: Χρίστος Τσάγκας, Μαίρη Ιγγλέση.
  • «Οταν το Θέατρο τραγουδά», τιτλοφορείται η συναυλία του Γιάννη Μπέζου και της Κερασίας Σαμαρά, αύριο, στην πλατεία Μεταξουργείου, με τραγούδια από αξέχαστες παραστάσεις.
  • Η Αναστασία Μουτσάτσου παρουσιάζει από σήμερα στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97) κομμάτια από τις συνεργασίες της με σύγχρονους δημιουργούς (Γ. Ανδρέου, Ν. Πορτοκάλογλου, Π. Θαλασσινός, Ν. Ζιώγαλας). Κάθε Παρασκευή, Σάββατο (11μ.μ.) και Κυριακή (9μ.μ.).
  • Λατινοαμερικάνικα τραγούδια από τη Μεξικάνα Μάρθα Μορελεόν, σήμερα, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι). Αύριο και μεθαύριο στον ίδιο χώρο εμφανίζεται ο αξιόλογος σολίστας στο ούτι και συνθέτης Haig Yazdjian.
  • Η Μαρία Σουλτάτου και ο Κώστας Σκανδάλης ξεκινούν το μουσικό τους οδοιπορικό στη «Μαρκίζα» (Πρόκλου 41-43, Παγκράτι).
  • Ο Κωστής Μαραβέγιας παρουσιάζει σήμερα (11μ.μ.), στο «Στίγμα» (Αλιπέδου και Μακρών Τειχών 5, Πειραιάς) το δίσκο του «Ραδιοπειρατής» και τραγούδια της Μεσογείου.

Εικαστικά ταξίδια

Εργα των: Κ. Πολυμένη,Κ.Παπαθανασοπούλου, Χ. Τουλιάτου
Εργα των: Κ. Πολυμένη,Κ.Παπαθανασοπούλου, Χ. Τουλιάτου
Εργα σε λάδι και μεικτά υλικά παρουσιάζει ο Παύλος Μοσχίδης στην έκθεση που φιλοξενείται (έως 18/10), στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Στα έργα αυτά κυριαρχεί η τάση εναρμόνισης του ανθρώπου με τη φύση, η αίσθηση της τρυφερότητας και της αγάπης. Οπως σημειώνει η Νέλλη Μισιρλή, «παρά την απίστευτη εναλλαγή και πολυμορφία, το έργο του Π. Μοσχίδη αποπνέει μια πίστη στις ζωγραφικές αξίες και στους προσωπικούς προσανατολισμούς, που επικεντρώθηκαν στο ερωτικό στοιχείο ως πηγή ζωής, ευγενών συναισθημάτων και λατρείας της φύσης - μητέρας όλων των πραγμάτων».

Εργα ζωγραφικής του Νίκου Γιαννέτου παρουσιάζονται στην γκαλερί «Ζυγός» (Νίκης 48). Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεσή του, που θα διαρκέσει έως 18/10.

«Παράλληλα... Κόκκινο», τιτλοφορείται η έκθεση των: Κ. Παπαθανασοπούλου, Κ. Πολυμένη, Χ. Τουλιάτου, που εγκαινιάζεται αύριο (8μ.μ.) στην Ενωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α, Πλάκα). Μαθήτριες και οι τρεις στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, αναπαριστούν τη σύγχρονη πραγματικότητα, μέσα από πρόσωπα και νεκρές φύσεις, δίνοντάς τους μια ξεχωριστή διάσταση.

Στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Λογοθέτη. Θα διαρκέσει έως 18/10.

Τρεις νέοι Κουβανοί φωτογράφοι παρουσιάζουν (έως 21/10) χαρακτηριστικές σκηνές της ζωής στη χώρα τους, στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας). Πρόκειται για ασπρόμαυρες φωτογραφίες των: Κριστόμπαλ Ερέρα, Ραούλ Κανιμπάνο, Ραμόν Πατσέκα.




Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος, ιστορικός τόπος» Β΄ τόμος
  • Θανάσης Παπαρήγας: «Η αρχαία δουλοκτητική δημοκρατία»
  • Επη Χριστοδούλου: «Γιάννης Μαλαγάρης - ιστορική βιογραφία, Σάμος 1908-1949»
  • «Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού» (άρθρα Βιγκότσκι, Λεόντιεφ, Ελκόνιν)

ένα ΒΙΒΛΙΟ
ένα βιβλίο

Ποιος Αθηναίος, γεννημένος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, πολύ περισσότερο ο γεννημένος στις κατοπινές δεκαετίες, μπορεί να φανταστεί πώς ήταν, άλλοτε, στα τέλη του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, η περιοχή που λεγόταν Νεάπολις και που σήμερα αποκαλούμε, γενικώς, Εξάρχεια; Πώς ήταν η περιοχή αυτή, πώς και ποιοι ζούσαν εκεί, ποιες δραστηριότητες είχαν; Βλέποντας τη σημερινή, ασφυκτική, ηχορρυπαντική και νεφοσκεπή εικόνα της, πώς να φανταστείς ότι στη «συνοικία των φοιτητών» ήταν τόπος περιπάτου, θρόιζαν δέντρα, κελαηδούσαν πουλιά, ακούγονταν νυχτερινές καντάδες, γλεντοκόπα τραγούδια στα ταβερνεία της; Οτι εκεί ζούσαν σπουδαίοι λογοτέχνες, ζωγράφοι, συνθέτες, μουσικοί, άνθρωποι του θεάτρου; Οτι εκτός από ναούς, νοσοκομείο, χημείο, δημόσια και ιδιωτικά, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαιδευτήρια, μουσεία, ξένες αρχαιολογικές σχολές, λογοτεχνικά στέκια, μεταξύ άλλων μαζικών πολιτιστικών φορέων είχε και «Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων»; Οτι ήταν μια συνοικία πνευματικών ανθρώπων, αλλά και μεταναστών, γλεντιών, αλλά και δυναμικών ΕΑΜικών αγώνων; Οτι σ' ένα μικρό σπιτάκι αυτής της συνοικίας, στο τέρμα της οδού Μαυρομιχάλη, ιδρύθηκε ένα βράδυ το ΕΑΜ; Οτι σ' αυτήν έγινε η μεγάλη σύγκρουση με τους ένοπλους Γερμανούς κατακτητές των χιλιάδων διαδηλωτών του ΕΑΜ ενάντια στην πολιτική επιστράτευση; Αυτά και πολλά άλλα μαθαίνουμε με το γλαφυρότατο βιβλίο (ιστορική έρευνα) του Γιάννη Καιροφύλα «Η ωραία Νεάπολις και τα παρεξηγημένα Εξάρχεια» (εκδόσεις Φιλιππότη).


μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μιλάει με στίχους» τιτλοφορείται το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα (9μμ), στο Θέατρο Πέτρας. Στο μουσικοποιητικό δρώμενο με τραγούδια και αποσπάσματα έργων του Ι. Καμπανέλλη θα τραγουδήσουν οι: Λυδία Αγγελοπούλου, Βασίλης Λέκκας, Σταμάτης Μπερής, Θεοδοσία Στίγκα. Ερμηνεύουν οι: Ρούλα Πατεράκη, Εφη Ροδίτη, Δημήτρης Παπαγιάννης, Περικλής Μουστάκης, Σοφία Γασπαρινάτου, Γιάννης Παπαγιάννης, Αρτεμις Κολοκυθά, Κυριακή Σιμερτζιάδου και σπουδαστές της δραματικής σχολής του Δήμου Αγ. Βαρβάρας. Συμμετέχει η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αγ. Βαρβάρας.


μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πρεμιέρα, σήμερα στο θέατρο «Εμπορικόν», με το έργο του Θοδωρή Πετρόπουλου «Οι Τελευταίες ημέρες της Πομπηίας» (επανάληψη). Το έργο είναι μια κωμωδία παράλληλων βίων σύγχρονων, τυπικών νεοελληνικών χαρακτήρων. Λειτουργώντας ταυτόχρονα ως θύματα και θύτες σε ένα σκηνικό - ρωμαϊκή αρένα, ζουν την τελευταία τους μέρα, όπως οι κάτοικοι της Πομπηίας, χωρίς να συνειδητοποιούν τους οιωνούς μιας επερχόμενης καταστροφής. Η σκηνοθεσία είναι της Κυριακής Σπανού, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Νένε. Παίζουν: Μαρία Λεκάκη, Υβόννη Μαλτέζου, Παύλος Χαϊκάλης, Σοφία Βογιατζάκη, Αγης Εμμανουήλ, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου, μια από τις σημαντικότερες και εκφραστικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, δίνει συναυλία σήμερα και αύριο (9μμ), στο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205). Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει, περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές της δεκάχρονης μουσικής του πορείας. Μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύσει κομμάτια του άλμπουμ του «Βραχνός προφήτης» (κυκλοφόρησε το 2000), ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, καθώς και από τις άλλες δισκογραφικές δουλιές του («Αγία Νοσταλγία», «Στην Ανδρομέδα και στη Γη», «Αγρύπνια»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ