ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Ραγδαίες και προκλητικές εξελίξεις

Από τις συγκεντρώσεις στη Λα Παζ
Από τις συγκεντρώσεις στη Λα Παζ
ΛΑ ΠΑΣ.-

Οταν μία από τις μεγαλύτερες και πλέον συντηρητικές εφημερίδες, που εκφράζει την καθεστηκυία τάξη της χώρας, η «El Pulso», κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο κόκκινο τίτλο: «Στο όνομα της δημοκρατίας, ο Πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί» και φόντο τα οδοφράγματα και τους διαδηλωτές, ενώ το κύριο άρθρο της τιτλοφορείται «Ενας πλασματικός (ανυπόστατος) Πρόεδρος κατασκευασμένος από τις ΗΠΑ», τότε οι ώρες του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα είναι μετρημένες...

Εντούτοις, το μελάνι δεν πρόλαβε να στεγνώσει και αργά χθες το βράδυ το ανεξάρτητο Radio Erbol μετέδωσε ότι ο Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα παραιτήθηκε λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Κογκρέσου, που αποφάσιζε για πολλά, ανάμεσα σε άλλα, και την τύχη του Προέδρου, καθώς συζητείται και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS), ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Πρόεδρο...

Ομως, τα όσα προηγήθηκαν, ουσιαστικά, καθορίζουν τις εξελίξεις. Γεγονότα και κινήσεις, που εκτυλίσσονται με καταιγιστικό ρυθμό. Βαρόμετρο των εξελίξεων, όμως, δεν ήταν άλλο από την τεράστια διαδήλωση που έγινε την Πέμπτη στη Λα Πας, όπου, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περισσότεροι από 200.000 πήραν μέρος στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα ...απορρίπτοντας την προσπάθεια του Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα για εκτόνωση της έντασης μέσω δημοψηφίσματος για την πώληση και τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προειδοποίησαν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να τον υποχρεώσουν σε παραίτηση. Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση από αυτές που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα στη Βολιβία: Μυριάδες λαού έκαναν πορεία από τα περίχωρα μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Προέδρου, τον οποίον αποκαλούσαν «δολοφόνο»...

Οι απεργοί πείνας έχουν φτάσει τους 750 σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που το ραντεβού εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών ανανεώθηκε για χθες. Εκτός, φυσικά, από την πρωτεύουσα Λα Πας, τεράστιες σε όγκο και δυναμική διαδηλώσεις γίνονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις. Στο Ορούρο μάλλον ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στο πάλαι πότε βιομηχανικό και ακμάζων κέντρο. Χιλιάδες αγρότες, κοκαλέρος και ιθαγενείς ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τους αποκλεισμούς στην εθνική οδό, που ενώνει Κοτσαμπάμπα και Σάντα Κρουζ, καταλαμβάνοντας έκταση 4 χιλιομέτρων πάνω στο δρόμο. Επίσης, χιλιάδες αγρότες - πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10.000 - ξεκίνησαν χθες το πρωί από την περιοχή Λος Γιούνγκας, με πορεία προς την πρωτεύουσα, ώστε να ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Επίσης, ο Ανχελ Βιγιακόρτα, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Οδηγών της Βολιβίας, δήλωσε στο Radio Erbol ότι η απεργία διαρκείας που έχει κηρυχτεί από την περασμένη Δευτέρα, κρατάει γερά σε όλη τη χώρα ...μέχρι την παραίτηση του Λοσάδα.

Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός

«Το μόνο που θέλει ο λαός είναι η παραίτηση του "χασάπη"», δήλωσε, από την πλευρά του, και ο Φελίπε Κίσπε, ένας από τους ηγέτες των αγροτών της Βολιβίας... «Δεν μπορώ να παραιτηθώ, διότι αυτό θα σήμαινε το τέλος της δημοκρατίας στη Βολιβία και τη διάλυση της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βολιβίας.

Ομως, αυτά μέχρι χθες το απόγευμα... Αφού, μπροστά στην αποφασιστικότητα της εξέγερσης, οι πολιτικοί «χαμαιλέοντες», μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Σύμφωνα με το CNN Espanol και την καθημερινή εφημερίδα της Βαρκελώνης «El Periodico», ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Ρεπουμπλικανική Δύναμη» (NFR) και κυβερνητικός εταίρος μαζί με το MIR του Λοσάδα, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια, μετά από συνάντηση στην προεδρική κατοικία, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση και ζητάει την παραίτηση του Λοσάδα! «Δεν πάει άλλο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν πιστεύει πια στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να φύγει ο Λοσάδα. Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συγκρούσεις στο δρόμο, ήδη έχουν παραιτηθεί οι υπουργοί μας»...

Παράλληλα, σύμφωνα με ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Μαουρίτσιο Αντεσάνα, παρέδωσε την παραίτησή του στον Λοσάδα και προστίθεται και αυτός στη λίστα των παραιτηθέντων Χόρχε Τόρες, πρώην υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Ντάντε Πίντο, πρώην υπουργού Οικονομικών Υπηρεσιών, Ερικ Ρέγιες Βίγια, πρώην υπουργού Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανταλαμπέρτο Κουαχάρα, πρώην υπουργού Εργασίας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος, Κάρλος Μέσα, τον οποίον αρκετοί θεωρούν ως τον επόμενο που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό: «Παραμένω αντιπρόεδρος, αλλά δε θα λειτουργήσω ως όργανο για την πόλωση της βολιβιανής κοινωνίας».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρή μέρα για τους κατακτητές

Πληθαίνουν και οξύνονται οι διενέξεις κατοχικών δυνάμεων και σιιτικών οργανώσεων

Μέλη της ιρακινής αντίστασης έτοιμα να συγκρουστούν με τις δυνάμεις κατοχής στην Καρμπάλα

Associated Press

Μέλη της ιρακινής αντίστασης έτοιμα να συγκρουστούν με τις δυνάμεις κατοχής στην Καρμπάλα
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΚΑΡΜΠΑΛΑ-ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Αιματηρότατη αποδείχτηκε η χτεσινή μέρα για τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ. Οι αμερικανικές απώλειες μετά την επίσημη «λήξη του πολέμου» ξεπέρασαν το όριο των 100 νεκρών, ενώ οι σχέσεις κατοχικών δυνάμεων και σιιτικής πλειοψηφίας μοιάζουν να εγκαταλείπουν οριστικά την αρχική περίοδο χάριτος.

Αρκετές ώρες κράτησε η μάχη ανάμεσα σε αμερικανική περίπολο και σε ενόπλους του στρατιωτικού τμήματος της οργάνωσης του σιίτη αγιατολάχ, Μαχμούντ αλ Χασάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, Αμερικανοί στρατιώτες, συνοδευόμενοι από Ιρακινούς αστυνομικούς, περιπολούσαν σε κεντρικό δρόμο της Καρμπάλα επιβλέποντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατά την αμερικανική εκδοχή, πλησιάζοντας κοντά στο τέμενος Αλ Αμπάς δέχτηκαν πυρά από σκοπευτές που είχαν τοποθετηθεί στις στέγες των γειτονικών κτιρίων και ακολούθησε μάχη. Σύμφωνα με την εκδοχή ορισμένων από τους ενόπλους, οι κατοχικές δυνάμεις ζήτησαν από τη φρουρά του τεμένους, που είναι υπεύθυνη και για την ασφάλεια του Αλ Χασάνι, να εγκαταλείψει τις θέσεις της. Οι φρουροί αρνήθηκαν και ακολούθησε μάχη.

Επί τόπου σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και κατά ορισμένες πληροφορίες και 8 από τους ενόπλους φρουρούς. Τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί και 5 Ιρακινοί αστυνομικοί. Με το πρώτο φως της μέρας, οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν σποραδικά και μόνο μετά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η ηρεμία ενώ σε στέγες κτιρίων ακροβολίστηκαν και Πολωνοί στρατιώτες. Παραπλεύρως του τεμένους διακρίνονταν λάβαρα της οργάνωσης του Αλ Χασάνι με αντικατοχικά συνθήματα ενώ μέλη της οργάνωσής του υποστήριζαν ότι οι κατακτητές επιδιώκουν την εξόντωση του αγιατολάχ.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί επιτελείς καθιστούσαν σαφές ότι «υπάρχουν νόμοι και όλοι ανεξαιρέτως θα υπακούουν σε αυτούς», τονίζοντας ότι ουδείς δικαιούται να παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κατοχική διοίκηση φέρεται έντονα προβληματισμένη από την εχθρική συμπεριφορά αρκετών σιιτικών οργανώσεων, που ζητούν άμεσο τερματισμό της κατοχής, επιμένουν να διατηρούν ένοπλα τμήματα και δεν υπακούουν στις κατοχικές διαταγές. Ο Αλ Χασάνι φέρεται να συνεργάζεται, ως ένα βαθμό, με τον 30χρονο σιίτη κληρικό Μουκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος έχει εξαπολύσει μύδρους κατά των κατακτητών. Χτες το απόγευμα, στη συνοικία Σαντρ που ελέγχει στη Βαγδάτη, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν κατά της κατοχής.

Διόλου ήρεμα, όμως, δεν κύλησε η χτεσινή μέρα και σε άλλες ιρακινές πόλεις. Στη Φαλούτζα σημειώθηκαν δύο επιθέσεις εναντίον αμερικανικών αυτοκινητοπομπών, με διαφορά λίγων ωρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Στη Μοσούλη, 5 Αμερικανοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, ενώ στο Κιρκούκ σημειώθηκαν συγκρούσεις Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών ενόπλων ενώ έγινε επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικής εγκατάστασης.

Στη Βαγδάτη, 1 Αμερικανός σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας ενώ στη Βασόρα Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν 1 Ιρακινό πολίτη, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν διαδήλωση. Τέλος, έγινε γνωστό ότι ερευνώνται οι συνθήκες υπό τις οποίες 4 Ιορδανοί πολίτες, που βρίσκονταν υπό την κάλυψη της πρεσβείας τους στην ιρακινή πρωτεύουσα, σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο αντιστράτηγος Τόμας Μετς, από το Τικρίτ, εκτιμούσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «πιθανώς να χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι το 2006», συμφωνώντας με προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού διοικητή Ρικάρντο Σάντες ότι «χρειάζονται χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως η ηρεμία». Παρ' όλα αυτά, χτες, οικονομικός αξιωματούχος του Πενταγώνου επέμενε, προσπαθώντας να κατευνάσει τις εσωτερικές ανησυχίες, ότι «πιθανότατα, τον επόμενο χρόνο, θα μειωθούν δραστικά οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ από 147.000 σε 113.000».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Αλληλεγγύη και ενότητα με το βολιβιανό λαό»

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο Εκουαδόρ
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο Εκουαδόρ
Με ανακοινώσεις τους κομμουνιστικά κόμματα της Λατινικής Αμερικής, αλλά και της Ευρώπης τοποθετούνται υπέρ του συνεχιζόμενου αγώνα του λαού της Βολιβίας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚ Αργεντινής τονίζει ότι «η μεγάλη πολιτική και οικονομική αστάθεια στη Βολιβία είναι το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καταγγέλλουν όλοι», προσθέτοντας ότι όλοι στην περιφέρεια «γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει, αφού μαστίζονται από το ξεπούλημα εθνικών πόρων», στην περίπτωση της Βολιβίας «το ξεπούλημα του φυσικού αερίου από την Pacific LNG». Ο εξεγερμένος λαός της χώρας αυτής, τονίζει το ΚΚΑ, «δεν μπορεί να ανεχθεί το ξεπούλημα του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ για να ξεφύγει η Καλιφόρνια από την ενεργειακή κρίση». Η σημερινή πολιτική αποτελεί «παραδειγματική» εφαρμογή της ALCA, προσθέτει, και όσων συνέβησαν με τη NAFTA. Η εξέγερση στη Βολιβία, υπογραμμίζει το ΚΚΑ, «μας δείχνει το δρόμο του αγώνα, μας καλεί να αντισταθούμε», και εκφράζει «την αλληλεγγύη και την ενότητά του με τις λαϊκές δυνάμεις στη Βολιβία και σε ολόκληρη την ήπειρο» της Λατινικής Αμερικής.

Με δική του ανακοίνωση το ΚΚ Ισπανίας«καταγγέλλει και καταδικάζει την ωμή βία και καταστολή ενάντια στο λαό από την κυβέρνηση Σάντσες δε Λοσάδα για να κάμψει την αντίσταση και τον αγώνα του για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας της Βολιβίας», αγώνα που, όπως τονίζει, «αποτελεί συνέχεια των αγώνων του 2000, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και του ξεπουλήματος εθνικών πόρων». Το ΚΚΙ καταγγέλλει επίσης «την υποκριτική συμπεριφορά των κυβερνήσεων Ισπανίας και ΗΠΑ, που στηρίζουν τον Βολιβιανό Πρόεδρο, σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα των λαών των χωρών τους, αλλά προσφέροντας καλές υπηρεσίες στις πολυεθνικές, συγκεκριμένα στην Ισπανία στην Repsol-YPF». Το ΚΚΙ εκφράζει «την αλληλεγγύη του στην αντίσταση και τον αγώνα του βολιβιανού λαού» και καλεί τους Ισπανούς «να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης», που θα διοργανωθούν στη χώρα υπέρ του λαού της Βολιβίας.

Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού, από την πλευρά του, εκφράζει και αυτό «αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Βολιβίας», τονίζοντας «δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται όργια βίας και καταστολής από την κυβέρνηση Λοσάδα και αυτές των προκατόχων του» και υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί από τις σφαίρες του στρατού». Το ΛΣΚΜ τονίζει ότι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής καταλαβαίνουν πολύ καλά τη φύση της κρίσης στη Βολιβία, καθώς υπάρχουν «και στην υπόλοιπη ήπειρο κυβερνήσεις που καταπιέζουν τους λαούς τους και υπηρετούν ξένα συμφέροντα, όπως αυτή του Βισέντε Φοξ στο Μεξικό».

«Είμαστε στη διαδικασία πραγματοποίησης ενός αγώνα για την ανατροπή» των σχεδίων ξεπουλήματος των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών της ηπείρου. Και εκφράζει τη στήριξή του στον «δίκαιο αγώνα του βολιβιανού λαού και την αλληλεγγύη και την ενότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον εφτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε στην Ιταλία ανατράπηκε σε απόσταση 30 μιλίων από το νησί Λαμπεντούσα της Σικελίας. Η ακτοφυλακή περισυνέλεξε 25 άτομα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ισπανός δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου συμφώνησε να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τριών Αμερικανών στρατιωτικών που ευθύνονται για το βομβαρδισμό του ξενοδοχείου «Παλεστάιν» στο Ιράκ, στις 8 Απρίλη, από τον οποίο σκοτώθηκε (μεταξύ άλλων) ο Ισπανός καμέραμαν Χοσέ Κούσο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Κάπου 60.000 (!) συλλήψεις ινδουιστών φονταμενταλιστών πραγματοποίησαν οι αρχές του κρατιδίου Ούταρ Πραντές της Ινδίας, στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν ταραχές λόγω της κινητοποίησης από θρησκευτικό κίνημα που έχει σχέσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για την ανέγερση ναού σε αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος. Στο Κασμίρ, επίσης χτες, δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αξιωματικός τραυματίστηκε από έκρηξη στην κατοικία του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Στην αφγανοπακιστανική μεθόριο» ζει και κρύβεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, επανέλαβε χτες ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, επιλεγόμενος «Πρόεδρος» του Πακιστάν. Η CIA και η ISI συνεργάζονται για τη σύλληψη ή/και την εξόντωσή του, πρόσθεσε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία «Φορντ Μότορ» ανακοίνωσε επενδύσεις 1,5 δισ. δολαρίων στην Κίνα, με στόχο τον «εφταπλασιασμό της παραγωγής της», σε 150.000 οχήματα ετησίως. Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την επαρχία Γιουνάν της νοτιο-δυτικής χώρας.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης αρνούνται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μάη.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Εντονες αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε χτες η απόφαση του Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λόρεντ Γκάγκμπο, να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στους δρόμους. Ο Γκάγκμπο επιχειρεί να ματαιώσει προγραμματισμένη για σήμερα αντικυβερνητική διαδήλωση, που θα στηλίτευε την αθέτηση των υποχρεώσεων του έναντι της (ήδη εύθραυστης) ειρηνευτικής συμφωνίας...

ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Χαμόγελα και ... ερμηνείες για το ψήφισμα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ενα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι τόσο ικανοποιητικό που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις παροχής ρωσικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας», χαρακτήρισε το νέο ψήφισμα για την ιρακινή «ανοικοδόμηση» ο Ρώσος Πρόεδρος. Σε εκτενή του συνέντευξη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απηχώντας και ανάλογες δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, επανέλαβε ότι η τελική υπερψήφιση του αμερικανικού σχεδίου απόφασης και από τους «διαφωνούντες» οφείλεται, κυρίως, «στη συνειδητοποίηση ότι η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται διαρκώς και για το καλό του ιρακινού λαού, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να μη φαίνεται διχασμένη».

Εντούτοις, πίσω από τα πλατιά αμερικανικά χαμόγελα και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις, διπλωμάτες υποστήριζαν ότι οι Μόσχα, Παρίσι, Βόννη και ακολούθως το Πεκίνο, μπορεί να διασφάλισαν στην Ουάσιγκτον τη «νομιμότητα» που επιζητούσε για την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ, αλλά, ταυτοχρόνως, απέφυγαν την οποιαδήποτε άμεση δέσμευσή τους για το οτιδήποτε και πέτυχαν ορισμένες, μακροπρόθεσμα, σημαντικές, όπως υποστηρίζουν, τροποποιήσεις. Ρώσοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ο Λευκός Οίκος, την τελευταία στιγμή, δέχτηκε την υιοθέτηση μιας φράσης στο άρθρο 15, που προβλέπει ότι «η εξουσία της πολυεθνικής δύναμης και του προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου θα λήξει αμέσως μετά την ανάδειξη, το συντομότερο δυνατό, αντιπροσωπευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης».

Μέχρι τότε, όμως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παραμένει στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων και συγκεκριμένα των επικεφαλής τους, δηλαδή των ΗΠΑ. Επίσης, ο Λευκός Οίκος φέρεται να αποδέχτηκε, επίσης την τελευταία στιγμή, στο άρθρο 7, φράση με την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ ή ο εκπρόσωπός του στο Ιράκ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις για την εκπόνηση νέου συντάγματος, αλλά και για την τάχιστη ολοκλήρωση της «πολιτικής διαδικασίας».

Το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο καλείται μέχρι τις 15 Δεκέμβρη να παρουσιάσει σχέδιο συντάγματος και συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις μελών του, θα γίνουν μέσα στο 2004. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση μιας πολυεθνικής δύναμης «υπό ενιαία διοίκηση», στην οποία καλούνται τα κράτη - μέλη του Οργανισμού να συνεισφέρουν, όπως, επίσης, καλούνται να συνεισφέρουν και οικονομικά.

Προς το παρόν, πάντως, μόνο οι «γνωστοί σύμμαχοι» έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια με πλέον πρόσφατη την Ισπανία που ανακοίνωσε παροχή βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά ως ανθρωπιστική βοήθεια και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανείου. Την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έσπευσαν να καλωσορίσουν, χτες, και πολλές άλλες ηγεσίες, οι οποίες, όμως, απέφυγαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική ή οικονομική δέσμευση, όπως η Ουάσινγκτον επιθυμεί.

ΡΩΣΙΑ
Πούτιν για «αμυντικό πλήγμα»

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στο αραβικό δορυφορικό κανάλι «αλ Τζαζίρα», τόνισε ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται να καταφέρει πρώτη «αμυντικό πλήγμα» σε έναν πιθανό αντίπαλο, εφόσον ορισμένα κράτη συνεχίζουν να καταφεύγουν στη χρήση βίας.

«Δηλαδή εμείς οι Ρώσοι είμαστε εναντίον της πολιτικής της προσφυγής στη βία, χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, αν όμως στη διεθνή πολιτική πρακτική αυτή η προσφυγή στη χρήση βίας συνεχίζει να είναι επιλεκτικά προαιρετική, τότε η Ρωσία επιφυλάσσεται να πράττει το ίδιο», διευκρίνισε ο Πούτιν. «Οσα κράτη ακολουθούν παρόμοια πολιτική πρέπει να γνωρίζουν λοιπόν ποια θα είναι η απάντησή μας», κατέληξε.

Προ ημερών ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, είχε επίσης δηλώσει ότι η Ρωσία «δε θα διστάσει να καταφύγει στη χρήση βίας, εφόσον αυτό απαιτείται από τα συμφέροντα των συμμάχων της» αν και είχε αποσαφηνίσει ότι δεν εννοούσε «πυρηνικό αμυντικό πλήγμα».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Κόκκινος» συναγερμός... για τα κοπίδια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε εκ νέου, μετά τον εντοπισμό δύο πλαστικών τσαντών με κοπίδια και άλλα αντικείμενα σε δύο όμοιες αποσκευές εντός αεροπλάνων της εταιρίας «Southwest Airlines», μετά την προσγείωσή τους στο Χιούστον του Τέξας και στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνας, προερχόμενα από το Οστιν του Τέξας και το Ορλάντο της Φλόριντα αντίστοιχα.

Ετσι, η τρομο-λαγνεία επικράτησε και πάλι ενώ όλοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις περί... εξονυχιστικών ελέγχων στο σύνολο των επιβατικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ. Ελεγχοι που διενεργούνται κατ' εντολή του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, ενώ ήδη της υπόθεσης έχει επιληφθεί και το FBI.

Ως προληπτικό μέτρο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών (TSA) διέταξαν τη διενέργεια εντατικών ελέγχων σε όλα τα επιβατικά αεροσκάφη στη χώρα σε διάστημα 24 ωρών. Οσο για τα επικίνδυνα ευρήματα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κοπίδια -αντίστοιχα με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτέμβρη, μία ουσία που μοιάζει με πλαστικά εκρηκτικά, και χλωρίνη - η οποία εάν ριχτεί στο πρόσωπο κάποιου τον ακινητοποιεί, σύμφωνα με τους ειδικούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ