ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΤΟ
Συζητούν τις αντιθέσεις τους «κεκλεισμένων των θυρών»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων, άρχισε χτες στις Βρυξέλλες έκτακτη διήμερη συνεδρίαση, μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, για περισσότερη «διαφάνεια» επί των σχεδίων ευρωπαϊκής «άμυνας», η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ, με κοινή συνάντηση ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΝΑΤΟ, η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιείται «κεκλεισμένων των θυρών» και δεν αναμένεται επίσημη «ανακοίνωση». Η επίσημη αιτιολογία για τη σύγκληση του NAC αφορά σε γενικόλογες «ανησυχίες» των ΗΠΑ, που απαιτούν «διευκρινίσεις» επί της πορείας της ευρωπαϊκής «άμυνας», όπως διαμορφώνεται στην ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του σχεδίου ευρωπαϊκού συντάγματος, που άρχισε στις 4/10/2003 στη Ρώμη. Υποτίθεται ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν τακτοποιηθεί, μετά και την ελληνοτουρκική εκκρεμότητα περί του Ευρωστρατού, που διευθετήθηκε πρόσφατα, έτσι ώστε να τεθούν σε πλήρη ισχύ οι συμφωνίες του Βερολίνου (1996) και της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999), και, όσον αφορά στην ΕΕ, με την υλοποίηση σωρείας ομόφωνων αποφάσεων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, αρχής γενομένης στο Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999) και τη Νίκαια (Δεκέμβρης 2000).

Μετά το «διατλαντικό» ρήγμα εξαιτίας του Ιράκ, στις 29/4/2003 στις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ανακοίνωσαν ξεχωριστή αμυντική συμφωνία, στα πλαίσια της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ξεχωριστού «ευρωπαϊκού Γενικού Επιτελείου», στο Τερβίρεν (Βέλγιο), σε ορισμένο χρονοδιάγραμμα («εντός του 2004»). Η λεγόμενη «πρωτοβουλία των τεσσάρων» δε θίγει τα συμπεφωνηθέντα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εξάλλου, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας, «το ΝΑΤΟ παραμένει η βάση της συλλογικής άμυνας των μελών της ΕΕ και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των κρίσεων. Η ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ) συμβάλλει στη ζωτικότητα του ανανεωμένου διατλαντικού δεσμού (...) Η διεργασία αυτή, διεξαγόμενη χωρίς περιττές αλληλοεπικαλύψεις, δε συνεπάγεται τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού». Μ' άλλα λόγια, δεν πρόκειται για ασφάλεια «της», αλλά «στην» Ευρώπη, και δεν αφορά «ευρωπαϊκό στρατό», αλλά ενδεχόμενη δράση ευρωπαϊκών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης» (ΔΤΕ), εκτός των ευρωπαϊκών «επιχειρησιακών ορίων», για παράδειγμα στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μ. Ανατολή ή την Αφρική.

Η εκδήλωση «ανησυχίας» εκ μέρους των ΗΠΑ αφορούσε στην «επαναπροσέγγιση» της Βρετανίας στην «ευρωπαϊκή άμυνα», ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (16-17 Οκτώβρη 2003). Το θέμα έλαβε διαστάσεις, κυρίως στο βρετανικό Τύπο, ο οποίος και (...) διέρρευσε ότι την περασμένη Τετάρτη, 15/10/2003, στο τακτικό εβδομαδιαίο NAC, ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «ορισμένες» ευρωπαϊκές «αμυντικές» πρωτοβουλίες αποτελούν «απειλή για το μέλλον του ΝΑΤΟ». Ο Τ. Μπλερ συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ξεχωριστά με τους «τέσσερις» και οι ΗΠΑ απαίτησαν έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη χτεσινή συνεδρίαση του NAC, όλες οι πλευρές «παρέμειναν στις γνωστές τους θέσεις». Από πλευράς των ΗΠΑ, επανελήφθησαν οι απαιτήσεις για «έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση» από πλευράς των Ευρωπαίων, όσον αφορά στις «εξελίξεις» περί «άμυνας» στη διαπραγμάτευση επί του σχεδίου ευρωπαϊκού Συντάγματος. Οι Αμερικανοί ζητούν «εξηγήσεις» βασικά για το αναγγελθέν «Ευρωπαϊκό Γενικό Επιτελείο» στο Τερβίρεν (Βέλγιο), ξεχωριστά από το ΝΑΤΟ, παρόλο που στις 6/10/2003 η γερμανική Καγκελαρία «ανακοίνωσε» ότι το σχέδιο μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί.

Η γαλλική πλευρά κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν «τυπικές διαδικασίες» στην εξέλιξη της δημιουργίας της «ευρωπαϊκής άμυνας». Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Ντ. ντε Βιλπέν, την Κυριακή το βράδυ στο βρετανικό BBC, «δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη, χωρίς Ευρώπη της άμυνας, και δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη της άμυνας χωρίς Βρετανία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η στάση της Βρετανίας στο χτεσινό NAC χαρακτηρίζεται ως «καθησυχαστική», αφού το Λονδίνο διαμήνυσε προς όλους ότι η βρετανική συμπεριφορά δεν αλλάζει παρά τα (...) γραφόμενα στον Τύπο. Σήμερα το βράδυ, αναμένεται κοινή συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μεταξύ των πρέσβεων της Ατλαντικής Συμμαχίας και της ΕΕ.

ΝΕΑ ΟΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Σύμφωνα με το πνεύμα της «νέας τάξης»

Στρατό «μικρό και ευέλικτο» - από 178.500 στις 142.000 - για τις ανάγκες της «νέας δυναμικής ασφάλειας» που επιβάλλει το ΝΑΤΟ, εξήγγειλε ο υπουργός Αμυνας

Οι αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων, θα έχουν δε ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού

Eurokinissi

Οι αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων, θα έχουν δε ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού
Εξαγγελίες γύρω από τη μελλοντική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, τη φορά αυτή με προεκλογικό περιτύλιγμα, έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ), που συνήλθε γι' αυτό το σκοπό. Οι εξαγγελίες αφορούν στην οροφή του στρατεύματος, στις αποσύρσεις οπλικών συστημάτων και στις καταργήσεις σχηματισμών και μονάδων.

Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στο όλο πλέγμα αναδιαρθρώσεων, που ήδη εφαρμόζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις που θα στελεχώνονται από Επαγγελματίες Οπλίτες. Δηλαδή, Ενοπλες Δυνάμεις που θα έχουν ως κύρια αποστολή τους ρόλους επεμβατικούς, εκτός συνόρων, στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού.

Το νέο περιβάλλον «ασφάλειας»

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε, χτες, ότι τις αλλαγές αυτές επιβάλλουν «οι εξελίξεις στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα, οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, οι πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες και γενικότερα η νέα δυναμική ασφαλείας». Παράλληλα, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν, οι οποίες έχουν ορίζοντα που φθάνει μέχρι και το 2015, περιβάλλονται και με ένα προεκλογικού χαρακτήρα περιτύλιγμα, περί μείωσης των στρατιωτικών δαπανών.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις σε οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, επιβάλλονται από την ίδια τη συνθήκη περί μείωσης των συμβατικών εξοπλισμών (CFE), λόγω της αγοράς νέων αντίστοιχων συστημάτων. Αρα, είναι αναγκαία η απόσυρση των παλαιών, καθώς ο αριθμός για κάθε είδος οπλικού συστήματος που μπορεί να διαθέτει η Ελλάδα είναι συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τη νέα δομή που ανακοινώθηκε, η νέα οροφή προσωπικού από 178.500 που ήταν μέχρι σήμερα καθορίζεται στους 142.000 άνδρες και γυναίκες και θα υπάρξει σημαντική μείωση της επιστρατευόμενης δύναμης, η οποία θα μειωθεί κατά 50% από την προβλεπόμενη μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικό του νεοταξικού χαρακτήρα της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι στη Μακεδονία και στην Ηπειρο «προβλέπονται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, σχηματισμοί κατάλληλα οργανωμένοι και συγκροτημένοι για αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας (λαθρομετανάστες κλπ.)».

Μαχαίρι στο Στρατό Ξηράς

Ειδικότερα στο Στρατό Ξηράς, που αφορά και το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών, όλες οι μονάδες συγκροτούνται με βάση τη στελέχωσή τους σε ενεργείς και επιστρατευόμενες και σταματούν να υπάρχουν μονάδες ημιενεργείς χαμηλής στελέχωσης. Καμία επιστρατευόμενη μονάδα δε θα διαθέτει πλέον κύρια οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, πυροβόλα, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, βαριά υλικά και υλικά σύγχρονης τεχνολογίας που απαιτούν συνεχή και υψηλού επιπέδου συντήρηση.

Ολες οι ενεργείς μονάδες μέχρι το Δεκέμβρη του 2005 προβλέπεται ότι θα έχουν στελέχωση, 100% οι δυνάμεις άμεσης επέμβασης, 90-95% οι λοιπές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, 75-80% οι μηχανοκίνητες μονάδες Πεζικού, οι μονάδες Τεθωρακισμένων και Αεροπορίας Στρατού, 65-70% οι μονάδες Πεζικού και οι λοιπές μονάδες όπλων. Καταργούνται: Η 1η Στρατιά, το Γ΄ Σώμα Στρατού (Γ΄ ΣΣ) και το Α΄ Σώμα Στρατού από ενεργό τίθεται σε κατάσταση επιστρατευόμενης Μονάδας, 8 μεραρχίες, 9 ταξιαρχίες και 3 συντάγματα καταδρομών και 1 αλεξιπτωτιστών.

Απόσυρση οπλικών συστημάτων

Αποσύρονται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «σταδιακά τα κύρια οπλικά συστήματα παλαιάς τεχνολογίας παράλληλα με την προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων σε μικρότερους αριθμούς αλλά προσαρμοσμένα στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις για ισχυρές και ευέλικτες δυνάμεις με αύξηση της μαχητικής ισχύος και διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας και της άμεσης αντίδρασης».

Την περίοδο 2002-2005 αποσύρονται:

- Στο Στρατό Ξηράς 325 άρματα μάχης, 413 Πυροβόλα Μάχης,

- Στο Πολεμικό Ναυτικό, 8 πλοία κρούσης, 3 πλοία επιτήρησης, 3 πλοία υποστήριξης,

- Στην Πολεμική Αεροπορία, 71 μαχητικά, 24 εκπαιδευτικά και επτά μεταφορικά αεροσκάφη.

Την περίοδο 2005-2010 αποσύρονται:

- Στο Στρατό Ξηράς, 885 άρματα μάχης, 258 πυροβόλα μάχης,

- Στο Πολεμικό Ναυτικό, 4 πλοία κρούσης, 5 πλοία επιτήρησης, 1 πλοίο υποστήριξης, 10 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας,

- Στην Πολεμική Αεροπορία, 63 μαχητικά αεροσκάφη, 20 εκπαιδευτικά και 9 μεταφορικά αεροσκάφη, 15 ελικόπτερα και 6 αντιαεροπορικές συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων «ΝΙΚΗ».

Λογιστική απάτη

Οσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, η μείωση των οροφών των εξοπλισμών καθώς και η νέα δομή δυνάμεων επιφέρουν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, μείωση των λειτουργικών εξόδων σταδιακά στα έτη 2004, 2005 και 2006 κατά 18% περίπου από τα επίπεδα του 2003 (περίπου 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Μάλιστα, οι προβλέψεις για μειώσεις φθάνουν μέχρι το ...2015, οπότε προβλέπεται μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα της τρέχουσας δεκαετίας. Ετσι, το σύνολο των αμυντικών δαπανών για την περίοδο 2010-2015 σε ποσοστό του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 2,7% σε σχέση με το επίπεδο του 3,5% το οποίο, σύμφωνα με τις «αλχημείες» που γίνονται από την κυβέρνηση, ήδη έχει επιτευχθεί, σε σύγκριση με 4,9% του ΑΕΠ το 2000.

Κριτική στις παραπάνω εξαγγελίες ασκούν με ανακοινώσεις τους ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας της ΝΔ, βουλευτής Σπ. Σπηλιωτόπουλος, και το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ
Συζήτηση για δευτερεύοντα ή μήπως...

Επίσκεψη ρουτίνας, η οποία, μετά το φιάσκο με τη ματαίωση της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την ελληνική κυβέρνηση, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός θα ξεναγηθεί από αέρος στα Ολυμπιακά έργα, θα φωτογραφηθεί με την κυρία Αγγελοπούλου και τον Γ. Παπανδρέου, δεν αναμένεται ωστόσο, η επίσκεψή του αυτή να σηματοδοτήσει εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ή στο Κυπριακό. Οι σχετικές συζητήσεις γύρω από τα «καυτά» ζητήματα, άλλωστε, εξακολουθούν να γίνονται στο «μισοσκόταδο» των «κατ' ιδίαν» συναντήσεων ή των «συνεδρίων», ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους πολιτικούς, διπλωμάτες κλπ., σαν αυτό που διοργανώνει το αμερικανικό Western Policy Center, κατά σύμπτωση (!) σήμερα αύριο και μεθαύριο.

Μιλώντας χτες από τη Βαρκελώνη, όπου βρισκόταν προσκεκλημένος του πρώην δημάρχου της πόλης και προέδρου των σοσιαλιστών της Καταλωνίας, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Γκιούλ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα και πρόκειται για επίσκεψη που έχει πλέον καθιερωθεί. Κάθε εξάμηνο, συνέχισε ο υπουργός, ανταλλάσσουμε επισκέψεις. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει νομίζω τη διαφοροποιημένη σχέση η οποία χτίζεται μεταξύ των δύο χωρών. Πέρα από αυτό όμως, έχουμε και σειρά θεμάτων να συζητήσουμε. Μια σειρά συμφωνιών σε περίπου 15 τομείς, οι οποίες έχουν ήδη επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην «ουσία» της επίσκεψης: «Θα έχουμε τη χαρά ο κ. Γκιούλ να υποστηρίξει την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει και πρακτική σημασία και για την περιοχή μας, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Με αυτή την ευκαιρία θα συζητήσουμε και τη συνεργασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πώς θα αξιοποιηθεί η περιφερειακή συνεργασία ενόψει των Αγώνων του ερχόμενου Αυγούστου».

Η ατζέντα της συνάντησης

Ερωτηθείς σχετικά με την ατζέντα της επίσκεψης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Το ζήτημα πάντως αναμένεται να τεθεί την Τρίτη, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως αυτό της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες, η πορεία των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών, αλλά και ζητήματα που έχουν σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

«Ο Γ. Παπανδρέου» όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου, «πρόκειται να θέσει το θέμα των μαζικών παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ενώ θα γίνει συζήτηση και για τα στρατιωτικά και πολιτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες». «Τα μέτρα αυτά ωστόσο δε θα αφορούν την Κύπρο», επισήμανε.

.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ