ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε κρατική χρηματοδότηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο 1% του ΑΕΠ ετησίως για τα έτη 2003 έως το 2032. Εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μ' αυτό το μέτρο;

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ με βάση αυτό το μέτρο δεν αρκεί να καλύψει ούτε τα ελλείμματα του ΙΚΑ, πολύ περισσότερο, δεν αρκεί να καλύψει τα ελλείμματα των ειδικών ταμείων που θα ενοποιηθούν με το ΙΚΑ. Είναι χρηματοδότηση που ανταποκρίνεται σε υποβαθμισμένες συνταξιοδοτικές παροχές και υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Το παράδειγμα της χρηματοδότησης για το 2003 αποκαλύπτει αυτή την εκτίμηση. Ετσι η θεσμοθετημένη κάλυψη με βάση το νομοθετικό διάταγμα (νδ) 465/70 είναι 520 δισ. δρχ., ενώ με βάση την τριμερή χρηματοδότηση από το νόμο 2084/92, θα έπρεπε να δώσει για τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγή μετά την 1.1.1993 περίπου 330 δισ. δρχ. Το σύνολο είναι 880 δισ. δρχ. Αλλά με βάση το 1% του ΑΕΠ, θα δώσει μόλις 468 δισ. δρχ.

Επίσης η κυβέρνηση περιέλαβε στον σχετικό νόμο τη λεγόμενη «ρήτρα χρηματοδότησης», σύμφωνα με την οποία το κράτος δε θα καλύπτει ελλείμματα που θα δημιουργούνται από αποφάσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες κινούνται εκτός των ορίων της προγραμματισμένης αύξησης των συντάξεων ή επιτρέπουν τη διεύρυνση των συνταξιοδοτικών παροχών. Θέλει επιπλέον έτσι η κυβέρνηση να ανακόψει κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων για βελτίωση των συντάξεων και των παροχών.

ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ του 1% του ΑΕΠ για τα επόμενα 30 χρόνια, η κυβέρνηση επιφέρει πολλαπλό χτύπημα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, γιατί:

  • Επιχειρεί τη νομιμοποίηση της καταλήστευσης των αποθεματικών των ταμείων και την παραγραφή των οφειλών του κράτους από την πολυετή αυτή αρπαγή των αποθεματικών, που, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ανέρχονται στα 25 τρισ. δρχ.
  • Αρνείται να καταβάλει νομοθετημένες με βάση το νδ 465/1970 οφειλές του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το χρέος σε αυτή την περίπτωση ξεπερνά τα 2,5 δισ. δρχ.
  • Ακόμη η κυβέρνηση δεν εξοφλεί και το χρέος του κράτους προς το ΙΚΑ, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης, από την κρατική εισφορά για τους νεοασφαλισμένους από 1.1.1993 με βάση το νόμο 2084/1992, χρέος που ξεπερνά το 1 τρισ. δρχ.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ζήτημα σε σχέση με το συγκεκριμένο μέτρο χρηματοδότησης: Ποιος μπορεί να προεξοφλήσει ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται ή έστω θα έχει σταθερή πορεία ρυθμών εξέλιξης; Καπιταλισμό έχουμε. Επομένως δεν μπορεί να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη. Η οικονομία θα περνά και από τη φάση της κρίσης, της ύφεσης. Επομένως το ΑΕΠ θα μειώνεται και θα μειώνεται αντίστοιχα και το ποσό της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, κάτω από τη μεγάλη πίεση του εργατικού κινήματος, με ένα αυθαίρετο συμψηφισμό αντιμετώπισε τα χρέη της προς το ΙΚΑ μέχρι το 2000, δίνοντας ομόλογα 15ετούς διάρκειας, με επιτόκιο 3,5%, όταν το ΙΚΑ δανείζεται από τις τράπεζες με πολύ υψηλότερο επιτόκιο. Πρόκειται για δυσμενέστατο για το ΙΚΑ διακανονισμό.

ΤΕΛΟΣ, σχετικά με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, να πληρώσουν η εργοδοσία και το κράτος, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων πρέπει να μειώνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ