ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
Να γεμίσουν οι πλατείες διεκδίκηση

Με το ΠΑΜΕ για ψωμί, δουλιά, Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση. Ενάντια στην ακρίβεια και στην ανεργία, για την υπεράσπιση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις οι οποίες συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη συνολικά ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει τη σκληρή λιτότητα στους ίδιους και συμβάλλει στην αύξηση του πλούτου του κεφαλαίου. Δίνουν τη μάχη για τα δικά τους αιτήματα, που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους για πλήρη και σταθερή εργασία, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια Υγεία και Παιδεία για όλους. Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μας μεταφέρει μια εικόνα από τις περιοδείες που πραγματοποιούν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αυτό το διάστημα: «Εκφράζεται, μας είπε, μια τεράστια δυσαρέσκεια από τους εργαζόμενους και αυτό γιατί αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Οπως, για παράδειγμα, στα ζητήματα της Παιδείας, της ακρίβειας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλιάς (εντατικοποίηση, αλλαγή εργασιακών σχέσεων κλπ.). Εμείς εξηγούμε στους εργαζόμενους ότι αυτά τα προβλήματα προέρχονται από την πολιτική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και ασκείται από την κυβέρνηση και τους καλούμε να παλέψουν ενάντια σε αυτή. Τους καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα. Τους καλούμε να συμμετέχουν αποφασιστικά στα συλλαλητήρια και να διεκδικήσουν το σύνολο των αιτημάτων που προβάλλει το ΠΑΜΕ και εκφράζει τα σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης».

Στο μακρύ κατάλογο των συνδικάτων που καλούν στα συλλαλητήρια χτες προστέθηκαν η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας και το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά.

Στους άξονες των διεκδικήσεων που προβάλλονται μέσα από τα συλλαλητήρια προβάλλονται τα αιτήματα:

  • Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ (375.000 δρχ.) - Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000) - Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000)
  • Πλήρης σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Πλήρης χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά
  • ΟΧΙ στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Χτύπημα της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Εκτη ημέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Η κυβέρνηση αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι βρίσκονται για έκτη συνεχόμενη ημέρα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προσπαθεί προβοκάροντας αυτόν τον αγώνα να στρέψει τους υπόλοιπους εργαζόμενους εναντίον τους. Ετσι, για άλλη μια φορά τα διάφορα φερέφωνά της άρχισαν να μιλούν για «δημόσια υγεία», για «σκουπίδια που μένουν στους δρόμους», χωρίς όμως να λένε ότι για αυτή την κατάσταση υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση που με την πολιτική της οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων και ταυτοχρόνως απορρίπτει τα δίκαια αιτήματά τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ολοκληρώνουν τη δεύτερη 48ωρη απεργία τους. Ηδη έχουν πραγματοποιήσει μία 24ωρη απεργία στις 6 Οκτώβρη, μία 48ωρη στις 16 και 17 Οκτώβρη, ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε έκαναν αποχή από τις εργασίες τους. Για το πώς θα εκδηλώσουν παραπέρα την αντίδρασή τους οι εργαζόμενοι, θα αποφασιστεί σήμερα στη σύσκεψη των προέδρων όλων των σωματείων της χώρας και στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Χθες σε συνέντευξη Τύπου, η ΠΟΕ ΟΤΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και κατήγγειλε την πολιτική λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση, όπως και την προώθηση της μερικής απασχόλησης, την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέσω των διαφόρων μηχανισμών της επιχείρησε να σπάσει την απεργία. Συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί τρία απορριμματοφόρα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής - στον οποίο δήμαρχος είναι ο κ. Μαστοράκος, ο σημερινός πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ (είναι ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων στην Αττικής) - μπήκαν από παράνομη είσοδο στο χώρο του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Ακόμα, χτες το πρωί ιδιωτικός «σεκιουριτάς» επιχείρησε να εμποδίσει το Μπ. Τεννέ, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΣΔΚΝΑ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, να μπει στο χώρο του ΧΥΤΑ. Μια ενέργεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.

Πάρτε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια σας

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ ΟΤΑ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας των κινητοποιήσεων τούς. Η ΠΑΣΚΕ, επισημαίνει, καταψήφισε το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στην ΠΟΕ ΟΤΑ και υπονομεύει την απεργία μέσω των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και αρκετών συνδικαλιστών, στηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης. Οι άλλες παρατάξεις (ΔΑΚΕ και ΑΣΚ) ψήφισαν το πλαίσιο κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων αλλά, ταυτόχρονα, σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στην Ομοσπονδία ψηφίζουν και στηρίζουν την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπογραμμίζει η ΔΑΣ, καλεί όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στις συμβιβασμένες ηγεσίες, να φύγουν από αυτές και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή ΟΤΑ Αττικής καλεί σήμερα τους εργαζόμενους σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 9.30 το πρωί.

Μεταξύ άλλων το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ περιλαμβάνει: Μονιμοποίηση των εκτάκτων, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, απόσυρση του νόμου για τη μερική απασχόληση, κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, απόσυρση του μισθολογίου λιτότητας κ.ά.

Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι χτες είχαν ανακοινωθεί, εκτός από αυτήν στην Αθήνα, συγκεντρώσεις για τις 23 του Οκτώβρη και στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη: 6.30 μ.μ. άγαλμα του Βενιζέλου. Αλεξανδρούπολη: 7 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο. Ξάνθη: 7 μ.μ. Εργατικό Κέντρο (ΕΚ). Καβάλα: 6 μ.μ. κεντρική πλατεία. Σέρρες: 6.30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας. Καρδίτσα: 7 μ.μ. στο ΕΚ. Αγρίνιο: 7 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας. Γιάννενα: 8 μ.μ. ΕΚ. Αρτα: 7 μ.μ. στο ΕΚ. Πρέβεζα: 7.30 μ.μ. στο ΕΚ. Τρίκαλα: 7 μ.μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου. Κέρκυρα: 7 μ.μ. πλατεία Σαρόκο. Αμφισσα: 6.30 μ.μ. πλατεία Λαού. Θήβα: 7 μ.μ. κεντρική πλατεία. Χαλκίδα: 7 μ.μ. στη συμβολή οδών Κριεζιώτου και Ερμού. Καλαμάτα: 7 μ.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου. Τρίπολη: 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία. Ρέθυμνο: 7 μ.μ. στο δημαρχείο. Χανιά: 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ηράκλειο: 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης, στις 22 Οκτώβρη συλλαλητήρια διοργανώνονται: Στη Λάρισα 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Ζάκυνθο 8 μ.μ. στο ΕΚ. Στο Βόλο η συγκέντρωση θα γίνει στις 30 Οκτώβρη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στην Πάτρα στις 4 Νοέμβρη, 7 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

  • Χαρακτηριστικά ευρείας συσπείρωσης δυνάμεων παίρνει το συλλαλητήριο στο Νομό Λέσβου, καθώς το κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προσυπογράφουν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και η Ομοσπονδία των ΕΒΕ του Νομού. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.
Οι προσυγκεντρώσεις

Για το Συλλαλητήριο της Αθήνας στο Σύνταγμα η ώρα των προσυγκεντρώσεων ορίστηκε στις 5.30 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

Ομόνοια: Εργαζόμενοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Ιδιωτικού Τομέα και η νεολαία. Επίσης οι εργαζόμενοι του Πειραιά.

Προπύλαια: Εργαζόμενοι Ανατολικών, Δυτικών, Νότιων και Βόρειων Συνοικιών καθώς και η Α' Αθήνας.

Οι μετανάστες

Τη συμμετοχή των μεταναστών στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 23 του Οκτώβρη, αποφάσισε στη χτεσινή τακτική της συνέλευση η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Ενώσεων, Συλλόγων και Κοινοτήτων. Σήμερα, αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής, για να παραδώσει κείμενο σχετικά με τις συνθήκες που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών, την έκδοση αδειών παραμονής κλπ. Για το ίδιο θέμα, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει αύριο, στις 5μ.μ., συνάντηση στην υπηρεσία που εκδίδει τις άδειες παραμονής, στην Περιφέρεια Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ