ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διαδηλώνουμε αύριο, Πέμπτη, σ' όλες τις πόλεις

Για το μεροκάματο, την ανεργία, την ακρίβεια, την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα

Βήμα συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική που εξασφαλίζει πλούτη στο μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε όλους τους τομείς, γίνονται τα πανεργατικά συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σε κάθε γωνιά της χώρας και η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα αύριο Πέμπτη 23 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα. Με τη μαζική τους συμμετοχή οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα συλλαλητήρια σταθμό στο δυνάμωμα του αγώνα τους με προοπτική την ανατροπή συνολικά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα.

Αυτό το μήνυμα θα στείλουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή και στα 32 συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε αντίστοιχες πόλεις ξεκινώντας σήμερα από τη Λάρισα και τη Ζάκυνθο και με αποκορύφωμα αυτό της Αθήνας αύριο. Ηδη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν οργώσει τους χώρους εργασίας και θα συνεχίσουν μέχρι τελευταία στιγμή προετοιμάζοντας την επιτυχία των συλλαλητηρίων. Σε περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις, καλούν τους εργαζόμενους μέσα και από τη μαζική τους συμμετοχή, να απορρίψουν τη μοιρολατρία, να καταδικάσουν τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που είναι συνυπεύθυνες για τη σημερινή άσχημη κατάσταση της εργατικής τάξης με την τακτική προσαρμογής των αιτημάτων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Να μαζικοποιήσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με προσανατολισμό τη σύγκρουση και την ανατροπή αυτών των πολιτικών για να έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συλλαλητήρια θα προβάλλουν και θα διεκδικήσουν:

  • Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ (375.000 δρχ.) - Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000 δρχ.) - Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000 δρχ.).
  • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Πλήρη χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • ΟΧΙ στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Χτύπημα της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.
«Οχι στα γραφεία τα δουλεμπορικά»

Δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα γραφεία της MANPOWER

Από τη χτεσινή κατάληψη στα γραφεία της MANPOWER
Από τη χτεσινή κατάληψη στα γραφεία της MANPOWER
«Εξω οι δουλέμποροι», έγραφε το τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ, που ανοίχτηκε χτες το πρωί στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, το οποίο στεγάζει το «κοινωνικό έργο» του δουλεμπορικού γραφείου της πολυεθνικής «MANPOWER» στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Αυτό το σύνθημα ακούστηκε δεκάδες φορές και από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συμβολική κατάληψη που έκαναν, καταγγέλλοντας το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, που έχουν επιβάλει κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο μέσα από τα συγκεκριμένα γραφεία.

Ηταν ακριβώς 10 το πρωί, όταν η πρώτη ομάδα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ανέβηκε στον 5ο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζεται το δουλεμπορικό. Μπήκαν στα γραφεία και ανακοίνωσαν στους υπαλλήλους ότι κάνουν κατάληψη ενάντια στα δουλεμπορικά γραφεία και, όχι τυχαία, δεν ακούστηκε καμία αντίδραση και το κάλεσμα να σταματήσουν κάθε εργασία βρήκε άμεση ανταπόκριση. Μοναδική εξαίρεση η διευθύνων σύμβουλος Βενετία Κουσία που «ενοχλήθηκε» από το άκουσμα «δουλεμπορικό» και υποστήριξε ότι επιτελούν κοινωνικό έργο! Την ίδια ώρα μια δεύτερη ομάδα συνδικαλιστών καταλάμβανε το θυρωρείο του κτιρίου, ενώ οι υπόλοιποι συνδικαλιστές με εμφανή τη μαζική συμμετοχή των μελών της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ ξεδίπλωσαν το τεράστιο πανό και άρχισαν τα συνθήματα: «Δουλιά, δουλιά ζητάει εργατιά, όχι στα γραφεία τα δουλεμπορικά», «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Δεκάδες περαστικοί είδαν έκπληκτοι την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και πολλοί πλησίαζαν και ρώταγαν τι ακριβώς γίνεται, δίνοντας πάντα την ίδια απάντηση: «Δίκιο έχετε, καλά κάνετε»! Αλλωστε, η ντουντούκα ενημέρωνε συνεχώς τους περαστικούς για τους φτηνούς εργάτες που προσφέρουν τα δουλεμπορικά γραφεία, εκμεταλλευόμενοι το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Για τις σταθερές θέσεις εργασίας που αντικαθιστούν οι επιχειρήσεις με τους ενοικιαζόμενους και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το χτύπημα της συλλογικής δράσης των εργαζομένων. Ενημέρωνε και για την ίδια τη δράση της «MANPOWER» με τα γραφεία σε 61 χώρες και τα 11,8 δισ., δολάρια έσοδα το 2001 από το σκλαβοπάζαρο. Καλούσαν τον κόσμο να αντιδράσει και να πρωτοστατήσει για να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία και να σταματήσει η σύγχρονη σκλαβιά από τα γραφεία σε βάρος των εργαζομένων.

Παρούσα στη χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ήταν και η εργαζόμενη Μαρία Ασικίδη, που έπεσε στα νύχια του δουλεμπορικού και απολύθηκε πρόσφατα μετά από 14 μήνες, όταν σήκωσε κεφάλι και απαίτησε τα δικαιώματά της. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μετά το κλείσιμο του ΜΙΝΙΟΝ το 1999 ήταν η μοναδική ευκαιρία που της έδωσαν για εργασία και είδε από πρώτο χέρι τι σημαίνει δουλεμπορικό γραφείο. «Η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να γενικευτεί και να μην αφήσουμε να περάσουν οι αυταπάτες ότι αυτές οι εταιρίες επιτελούν κοινωνικό έργο και βρίσκουν δουλιά στους εργαζόμενους», σημείωσε μιλώντας στο «Ρ» και συμπλήρωσε: Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρίσκουν φτηνότερους και πιο ευέλικτους εργαζόμενους που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εργοδοτών με άνισες αμοιβές, αλλά την ίδια εργασία με τους μόνιμους εργαζόμενους. Δεν έχουν καμία σχέση αυτές οι εταιρίες με την ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έληξαν την κατάληψη στις 11.30 το πρωί, κάνοντας καθαρό πως ο αγώνας ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο δε σταματά. Μιλώντας ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ μετά τη λήξη της κατάληψης στους συγκεντρωμένους σημείωσε, ότι δόθηκε μια δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση και στα δουλεμπορικά γραφεία και στα σχέδιά τους να πουλάνε τους εργαζόμενους και να κρατούν τους εργαζόμενους αιχμάλωτους των εργοδοτών. Λογαριάζουν όμως, σημείωσε, χωρίς το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που αγωνίζεται για να συσπειρώσει τους εργαζόμενους και να τους χαλάσει τα σχέδια. Αυτό το κίνημα θα συγκρουστεί με αυτές τις αντεργατικές πολιτικές. Κάλεσε, τέλος, να δώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τις μέρες που έμειναν μέσα στους χώρους εργασίας, στα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, αύριο, Πέμπτη, 23 Οκτώβρη στο Σύνταγμα.

Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι χτες είχαν ανακοινωθεί, εκτός από αυτήν στην Αθήνα, συγκεντρώσεις για τις 23 του Οκτώβρη και στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη: 6.30 μ.μ. άγαλμα του Βενιζέλου. Αλεξανδρούπολη: 7 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο. Ξάνθη: 7 μ.μ. κεντρική πλατεία. Κομοτηνή: 7μ.μ. Αρχή Βενιζέλου. Καβάλα: 6 μ.μ. κεντρική πλατεία. Σέρρες: 6.30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας. Κοζάνη: 7μ.μ. κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα: 7μ.μ. κεντρική πλατεία. Καρδίτσα: 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (ΕΚ). Αγρίνιο: 7 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας. Γιάννενα: 8 μ.μ. στο ΕΚ. Αρτα: 7 μ.μ. στο ΕΚ. Πρέβεζα: 7.30 μ.μ. στο ΕΚ. Τρίκαλα: 7 μ.μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου. Κέρκυρα: 7 μ.μ. πλατεία Σαρόκο. Αμφισσα: 6.30 μ.μ. πλατεία Λαού. Θήβα: 7 μ.μ. κεντρική πλατεία. Χαλκίδα: 7 μ.μ. στη συμβολή οδών Κριεζιώτου και Ερμού. Καλαμάτα: 7 μ.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου. Τρίπολη: 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία. Ρέθυμνο: 7 μ.μ. στο δημαρχείο. Χανιά: 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ηράκλειο: 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Αγιος Νικόλαος: 6μ.μ. στο ΕΚ. Ιεράπετρα: 6 μ.μ. στο δημαρχείο.

Επίσης, σήμερα συλλαλητήρια διοργανώνονται: Στη Λάρισα 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Ζάκυνθο 8 μ.μ. στο ΕΚ. Στο Βόλο η συγκέντρωση θα γίνει στις 30 Οκτώβρη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στην Πάτρα στις 4 Νοέμβρη, 7 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

  • Χαρακτηριστικά ευρείας συσπείρωσης δυνάμεων παίρνει το συλλαλητήριο στο νομό Λέσβου, καθώς το κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ προσυπογράφουν η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και η Ομοσπονδία των ΕΒΕ του νομού. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.
Οι προσυγκεντρώσεις

Για το Συλλαλητήριο της Αθήνας στο Σύνταγμα η ώρα των προσυγκεντρώσεων ορίστηκε στις 5.30 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

Ομόνοια: Εργαζόμενοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Ιδιωτικού Τομέα και η νεολαία. Επίσης οι εργαζόμενοι του Πειραιά.

Προπύλαια: Εργαζόμενοι Ανατολικών, Δυτικών, Νότιων και Βόρειων Συνοικιών, καθώς και η Α' Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ