ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ
Κυβερνητική συγκατάβαση στις απαιτήσεις επιχειρηματιών

«Πολύ ελκυστική αγορά», θεωρεί το κεφάλαιο τον τομέα της Υγείας και αξιώνει νέες εκχωρήσεις, με την επιτάχυνση των ρυθμών του εκσυγχρονισμού που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο και η κυβέρνηση προλείαναν το έδαφος για τη νέα επίθεση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Θεαγένειο» και στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης διεκδικούσαν στους δρόμους: «Δημόσια και δωρεάν υγεία»

Motion Team

Την ίδια ώρα που το κεφάλαιο και η κυβέρνηση προλείαναν το έδαφος για τη νέα επίθεση, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Θεαγένειο» και στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης διεκδικούσαν στους δρόμους: «Δημόσια και δωρεάν υγεία»
Παράδοση των Κέντρων Υγείας σε εταιρίες, ενοικίαση τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων σε ιδιώτες, με σκοπό το κέρδος και ασφάλιση των δύο τρίτων του πληθυσμού σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είναι τα εφιαλτικά σενάρια που προωθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Τα σχέδια των επιχειρηματιών και η συγκατάβαση της κυβέρνησης εκφράστηκαν σε διημερίδα με θέμα «Τα Οικονομικά της Υγείας» που οργανώνει ο Ομιλος Καλοφωλιά και η εφημερίδα «Εξπρές» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των Βιομηχάνων (ΙΟΒΕ). Μάλιστα απ' το βήμα της διημερίδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) Αθ. Μαύρος διακήρυξε ότι οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα είναι «πολύ ελκυστική αγορά» και τάχτηκε υπέρ της «άμεσης ανάγκης για επιτάχυνση των ρυθμών του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ».

Και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντογιαννόπουλος, απ' το ίδιο βήμα, συγκατένευσε υπέρ της δημιουργικής σύνθεσης όσων εμπλέκονται στον τομέα Υγείας και για τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να λειτουργεί συμπληρωματικά προς το δημόσιο, υπό την εποπτεία του κράτους και τηρώντας τους... κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού!

Τα αγαθά αυτού του «υγιούς ανταγωνισμού» τα έδωσε λίγο αργότερα, πάλι από το ίδιο βήμα, ο Λ. Λιαρόπουλος, πρόεδρος μέχρι πρόσφατα του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Αττικής, ο οποίος - χωρίς να έχει διαφορετική γενική άποψη - μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Αυτός ο δημόσιος τομέας Υγείας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό, δεν μπορεί να τον ελέγξει, δεν παράγει ανταγωνιστικό προϊόν και βρίσκεται σε συνεχή φάση υποχώρησης...» και εκτίμησε: «Στο βαθμό, που η αγορά αντέχει, ο ιδιωτικός τομέας θα αυξάνει το μερίδιό του, συχνά διαβρώνοντας και τον ίδιο το δημόσιο τομέα». Επίσης τόνισε ότι η «εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα προσδιορίζεται και από τη συνεχή αύξηση του κόστους».

Χαράτσι μέχρι 45%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι Ελληνες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους.

Από το σύνολο των δαπανών υγείας στη χώρα μας, το 45% είναι ιδιωτικές δαπάνες. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε, από αυτό το ποσό το πληρώνουν μετρητοίς σε ποσοστό μέχρι και 95% και το υπόλοιπο 5% μέσω των ασφαλιστικών εταιριών.

Ετσι στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών είναι να περάσει αυτή η τεράστια δαπάνη στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας - η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα.

Ο Λ. Λιαρόπουλος, αναφερόμενος στην εμπειρία των ΗΠΑ, ως παράδειγμα για την αδυναμία της ιδιωτικής ασφάλισης να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ μόνο το 2002 ο αριθμός των ατόμων χωρίς ασφάλιση Υγείας αυξήθηκε κατά 2,4 εκατομμύρια, σε 43,6 εκατομμύρια ή το 15,2% του πληθυσμού. Από το 1987 μέχρι το 1998, περίοδος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, ο αριθμός των ανασφάλιστων μεγάλωνε συνεχώς, ενώ το 49% αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ανασφάλιστοι, αν και είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Παρ' όλα αυτά πρότεινε ως λύση, για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, τον προσανατολισμό των πόρων που διαθέτει το κράτος προς το 1/3 της κοινωνίας, που αποτελούν οι φτωχοί, οι άνεργοι και τα άτομα ή οι ομάδες με αυξημένες ανάγκες προστασίας. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση!

Ακόμα πιο... προωθημένες απόψεις κατέθεσε ο Γ. Σταθερόπουλος, διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων. Ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα (55,5%) μαζί με τις ΗΠΑ (44,3%) έχουν το μικρότερο ποσοστό δημοσίων δαπανών για την Υγεία σε σχέση με τις ιδιωτικές. Προέβλεψε ότι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θα συνεχίσει αυξητικά τα επόμενα χρόνια και ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να ωφεληθεί απ' την αυξητική τάση! Ετσι πρότεινε να δοθούν τμήματα της παρεχόμενης υπηρεσίας Υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία σε ομάδες ιατρών ή εταιρίες, που θα λειτουργούν στην επαρχία ταυτόχρονα με ιδιωτικά ιατρεία συμβεβλημένα με ασφαλιστικές εταιρίες! Επιπλέον, πρότεινε την ενοικίαση σε ιδιώτες κάποιων πλεοναζόντων νοσοκομείων ή τμημάτων τους, με σκοπό ένα ελάχιστο κέρδος για το κράτος και την παροχή πιστοποιημένων υπηρεσιών Υγείας προς τα ασφαλιστικά ταμεία!

«Η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης εντείνει τον κίνδυνο σταδιακής μετατροπής του ΕΣΥ από καθολική υπηρεσία για όλους τους πολίτες, σε κοινωνική υπηρεσία που απευθύνεται σχεδόν μόνο σε όσους αδυνατούν να αγοράσουν ιδιωτικές φροντίδες. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις επικέντρωσης της ιδιωτικής ασφάλισης σε "επικερδείς" ομάδες ασφαλισμένων ή "επικερδείς" ιατρικές φροντίδες, αφήνοντας για το δημόσιο σύστημα τα δυσμενέστερα "ρίσκα" (π.χ. ηλικιωμένους, χρόνια ασθενείς, ΑμΕΑ)». Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Μ. Ματσαγγάνης, επίκουρος καθηγητής, που διατέλεσε και σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Και αφού διαπίστωσε ότι η «κυριαρχία του καταναλωτή» είναι αδύνατη στην «αγορά υγείας», ανακεφαλαίωσε λέγοντας ότι η δημόσια πολιτική μπορεί να προσβλέπει στην ιδιωτική ασφάλιση, για την «εκπαίδευση» του κοινού ως προς τα οφέλη του περιορισμού της ελευθερίας επιλογής. Και ότι η βελτίωση των ξενοδοχειακών υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ - που γίνεται με χρήματα των εργαζομένων - μπορεί να τα καταστήσει ιδανικούς «παρτενέρ» της ιδιωτικής ασφάλισης!

Την εφαρμογή νέου κανονισμού παροχών από 1.1.2004 και την πιλοτική εφαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ως μέτρα της νέας πολιτικής συγκράτησης των δαπανών για τους ασφαλισμένους, παρουσίασε ο Απ. Δόλγερας, πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονισμός με κοινωνικούς φορείς

Το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας απέρριψε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής στις 18.10.2003, υπογραμμίζοντας ότι «οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση και αποσάθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με άμεσες συνέπειες στους ασφαλισμένους και δεν εξασφαλίζει τα από ετών δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων γιατρών για ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση».

Τη θέση αυτή μετέφερε μάλιστα δικηγόρος των συμβασιούχων γιατρών χτες στο δικαστήριο, όπου εκδικαζόταν η αγωγή της διοίκησης του ΙΚΑ κατά των κινητοποιήσεων των γιατρών του Ιδρύματος.

Η Γενική Συνέλευση των συμβασιούχων γιατρών εξουσιοδότησε το ΔΣ του Συλλόγου για απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα την ουσιαστική αναβάθμιση της ΠΦΥ στο ΙΚΑ και την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση όλων των συμβασιούχων γιατρών. Αποφάσισε να ενημερώσει και να έρθει σε συντονισμό με όλους τους κοινωνικούς φορείς (Ομοσπονδίες εργαζομένων, συνταξιούχων) και τους συλλόγους συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ πανελλαδικά για συντονισμό και κοινή δράση.


ΔΑΣ- ΟΑΣΑ
Καλεί στο συλλαλητήριο

Να απορρίψουν τη μοιρολατρία και τη λογική του οχαδελφισμού που σκόπιμα καλλιεργούν οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και να προσέλθουν στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ. Σε ανακοίνωση της παράταξης, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση, γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και της πολιτικής της ΕΕ, έχει εξαπολύσει οξύτατη και πολύπλευρη επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων». Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ταξικών αγώνων, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Επίσχεση εργασίας στην «Επικοινωνία»

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη 22 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο κέντρο διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες αναπηρίες «Επικοινωνία» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), αντιδρώντας στην υπολειτουργία του κέντρου και διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους για το μήνα Σεπτέμβρη.

Η αλλαγή Νομικού Προσώπου του κέντρου θα εξασφαλίσει την εφάπαξ σταθερή χρηματοδότησή του, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι για το θέμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη πέρα από προφορικές δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για πίεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καταγγέλλουν ακόμα ότι στο διάστημα αυτό και εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του το Κέντρο συσσώρευσε χρέη προς το ΙΚΑ που ανέρχονται στο ποσό των 450.000 ευρώ, ενώ υπήρξαν και διαστήματα που η καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας προσέγγισε το πεντάμηνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ