ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Εχουν δίκιο, χρειάζονται την αλληλεγγύη

Σε νέα 48ωρη απεργία από σήμερα. Απειλεί, αντί να λύνει προβλήματα η κυβέρνηση

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών
Σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, καθώς βλέπουν την κυβέρνηση όχι μόνο να απορρίπτει τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά να προσπαθεί να προβοκάρει τον αγώνα τους για να στρέψει τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντιά τους. Δίνουν αποστομωτική απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αποκαλύπτει και τον πανικό που προκαλεί η αυξημένη συμμετοχή στις απεργίες και κυρίως η εκφρασμένη απόφαση των εργαζομένων για συνέχεια. Αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί νέο Γενικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί τι θα γίνει παραπέρα. Η Συντονιστική Επιτροπή ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στην προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 10 το πρωί, στην πλατεία Βάθης.

Πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για την απεργία, η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων αναδείχτηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων (πρόεδροι ή μέλη των διοικητικών συμβουλίων) που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η διάθεση αυτή εκφράζει την πίεση των εργαζομένων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και πιστοποιείται από το ότι τα ποσοστά συμμετοχής στις πέντε προηγούμενες απεργίες μέσα σε αυτό το μήνα όχι μόνο παραμένουν υψηλά, αλλά και αυξάνονται. Στόχος του αγώνα τους η διεκδίκηση αιτημάτων, αλλά και η καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ιδιωτική επιχείρηση, δίνει εξευτελιστικούς μισθούς, γενικεύει τη μερική απασχόληση, χτυπάει τη μόνιμη και σταθερή δουλιά κ.ά. Και είναι αυτή η πολιτική που είναι υπεύθυνη για τα «σκουπίδια στους δρόμους» και όχι οι εργαζόμενοι.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ στην ΠΟΕ ΟΤΑ κατέθεσαν πρόταση για την πραγματοποίηση πορείας από τους συνδικαλιστές στο υπουργείο Εσωτερικών, με την απαίτηση η κυβέρνηση να πάρει θέση. Οι προσπάθειες που έκαναν ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ να μη γίνει η πορεία, έπεσαν στο κενό.

Η απόφαση λήφθηκε από την ίδια τη σύσκεψη, καθώς εκπρόσωποι των σωματείων έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλον και το ζητούσαν επιτακτικά. Η σύσκεψη διακόπηκε και αμέσως, μέσω της Αγίου Κωνσταντίνου και Σταδίου, έφθασαν με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο γενικός γραμματέας Βαλασόπουλος ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν αφήσει καιρό στο υπουργείο για να σκεφθεί τι θα κάνει» και τόλμησε να τους απειλήσει, λέγοντας «θα δείτε τι θα πάθετε»!!! Η αυταρχική και συνάμα κοροϊδευτική στάση της κυβέρνησης πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα στη σύσκεψη που συνεχίστηκε μετά την πορεία όλοι μαζί να ταχθούν υπέρ των κινητοποιήσεων.

Βέβαια, τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα σκληρύνει τη στάση της και το πιθανότερο είναι ότι ίσως και σήμερα να τους σύρει στα δικαστήρια. Κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί με μεγαλύτερο δυνάμωμα και ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου, αλλά και με έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από το σύνολο των εργαζομένων.

Τα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι: Μόνιμη σταθερή δουλιά, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, πρόσληψη μόνο μονίμων εργαζομένων. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων, που αντικείμενο τους είναι δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες. Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ΒΑΕ και στους ΟΤΑ με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ, απόσυρση του νόμου για τη μερική απασχόληση και των άλλων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων κ.α.


ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Στρώνει το δρόμο για δικαστική δίωξη

Τα διαπιστευτήριά της στην κυβέρνηση κατέθεσε χτες η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ διοίκηση της Νομαρχίας Αθήνας, ζητώντας ουσιαστικά τη δίωξη των εργαζομένων στην καθαριότητα, που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, ο νομάρχης Αθήνας, Γ. Σγουρός, ξέχασε το ρόλο του ως εκπροσώπου ενός αιρετού οργάνου, που ανάμεσα σε άλλα έχει υποχρέωση την υπεράσπιση των αιτημάτων των εργαζομένων και πιστός στο ρόλο που του έχει ανατεθεί, έδωσε χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και την απόφασή της να «ξεμπερδεύει» με τους απεργούς με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από το να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, χτες η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας, με έγγραφό της στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για παράβαση της υγειονομικής νομοθεσίας. Η Διεύθυνση Υγείας, που «δεν έχει άποψη» για το βαρύ και ανθυγιεινό του επαγγέλματος των εργαζομένων στην καθαριότητα, εκτιμά ότι από την κινητοποίηση δημιουργούνται «ανθυγιεινές» και «αντιαισθητικές» καταστάσεις. Κίνηση που ενδεχομένως δεν είναι τυχαίο ότι προηγείται της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη που αναμένεται να προβεί σήμερα - σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες - το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική.

Από την πλευρά της Νομαρχίας Αθήνας υποστηριζόταν ότι η ενέργειά της είναι μια «τυπική διαδικασία», στην οποία είναι υποχρεωμένη να προβεί η Νομαρχία, καθώς έχει επιφορτιστεί με την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Νομαρχίας, ο νομαρχικός σύμβουλος και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Θ. Παφίλης, είπε ότι «αυτά αποτελούν στρουθοκαμηλισμό. Αν πράγματι οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τυπικό θέμα, θα μπορούσαν "τυπικά" να καλέσουν την κυβέρνηση, σαν υπεύθυνη γι' αυτή την κατάσταση να λύσει άμεσα τα προβλήματα των εργαζομένων, ώστε να σταματήσει η απεργία. Σε τελευταία ανάλυση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιλέγει ή με το λαό κατά της κυβερνητικής πολιτικής ή με την κυβέρνηση κατά του λαού».

Σήμερα συνεργεία της Νομαρχίας, με εντολή του Γ. Σγουρού, θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες απολύμανσης - εντομοκτονίας στους όγκους των σκουπιδιών, «εφόσον συνεχιστεί η απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων» - όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Νομαρχίας Αθήνας.

Καταγγέλλει η ΝΑΣ

Με ανακοίνωσή της η ΝΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης και της Νομαρχίας Αθήνας «που επιχειρούν να υπονομεύσουν τον αγώνα των εργαζομένων και να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα στην απεργία, χρησιμοποιώντας την Υπηρεσία Υγείας της Νομαρχίας και επικαλούμενοι τους υπαρκτούς κινδύνους υγείας». Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται: «Υπεύθυνη για τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι η κυβερνητική πολιτική που προκαλεί αδιέξοδα στη ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σαν μόνη επιλογή το δρόμο του αγώνα. Η ΝΑΣ θεωρεί ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμπαρίσταται και να συντάσσεται με τους εργαζόμενους και το λαό και όχι να αποτελεί κυβερνητικό παράρτημα και όχημα στήριξης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Νομαρχία της Αθήνας αντί να απειλεί τους εργαζόμενους και να ζητεί τη δίωξή τους, θα έπρεπε να κινητοποιεί το λαό της Αθήνας κατά της επικίνδυνης για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων πολιτικής, η οποία συσσωρεύει απίστευτα πλούτη στους λίγους και καταδικάζει στη φτώχεια τους πολλούς».

  • Στο μεταξύ ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης, για τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους. Τη δίωξη την άσκησε μετά από έκθεση που του υποβλήθηκε από τους επόπτες δημόσιας υγείας, στην οποία υποστηρίζεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και η άπνοια αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ