ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Επικίνδυνη «ευρωάμυνα»

Το «αμυντικό δόγμα» του Ευρωστρατού είναι το γνωστό δόγμα Σολάνα, αντίγραφο του δόγματος Μπους με κοινούς εχθρούς τους λαούς και με «προληπτικούς πολέμους»

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Η δημιουργία ξεχωριστού Ευρωστρατού είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει μπει πλέον στην «ατζέντα» των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ, βάζοντας σε δοκιμασία τη «διατλαντική ενότητα». Οι ηγέτες της ΕΕ, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ενοποίηση χωρίς στρατιωτική ολοκλήρωση. Δεν μπορεί να γίνει βήμα «χειραφέτησης» απέναντι στις ΗΠΑ χωρίς το δικό τους εργαλείο ηγεμονίας, που θα τους επιτρέπει δηλαδή να επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, για να κατοχυρώσουν τα «ζωτικά συμφέροντα» του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Εχουν φροντίσει να λύσουν ήδη το πρόβλημα του «αμυντικού δόγματος», με το γνωστό «δόγμα Σολάνα». Δόγμα - αντίγραφο του δόγματος Μπους, με κοινούς εχθρούς (την «τρομοκρατία», τα «κράτη παρίες», τους κατέχοντες «όπλα μαζικής καταστροφής», εννοείται εκτός από τους ίδιους) και τις ίδιες «μεθόδους δράσης», δηλαδή τους προληπτικούς πολέμους. Φυσικά, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην «απειλή», όπως τη χαρακτήρισε ο πρεσβευτής τους στο ΝΑΤΟ, της στρατιωτικής «αυτονόμησης», ακόμα και αν οι «Ευρωπαίοι» διαβεβαιώνουν ότι δε θέλουν παρά ρόλο «βοηθού σερίφη». Δε διστάζουν να εκβιάζουν με διάσπαση του ΝΑΤΟ και αποχώρηση από την «παλιά Ευρώπη».

«Από χέρι» ο Ευρωστρατός στρέφεται ενάντια και στους λαούς της Ευρώπης. Μόνο αφελείς δεν μπορούν να διακρίνουν ότι ένας καθαρά επιθετικός και ιμπεριαλιστικός στρατός, όπως ο Ευρωστρατός, δε θα χρησιμοποιηθεί κατά οποιουδήποτε λαού στην Ευρώπη εξεγερθεί ενάντια στη νέα τάξη και αξιώσει να διαφεντεύει τις τύχες του. Επιπλέον, θα πληρώσουν πανάκριβα τη συγκρότηση αυτής της νέας μηχανής του θανάτου. Ο εξοπλισμός και η συντήρησή του θα είναι ένα αβάσταχτο βάρος που θα εκτοξεύσει στα ύψη τις πολεμικές δαπάνες, εννοείται σε βάρος των κοινωνικών.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» - ΝΑΤΟ - «ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

«ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ»: «Την εκτόνωση της κρίσης που ενέσκηψε την περασμένη εβδομάδα στις ευρωαμερικανικές σχέσεις, μετά τις εμπρηστικές αμερικανικές δηλώσεις περί επερχόμενης διάλυσης της συμμαχίας λόγω των ευρωπαϊκών στρατιωτικών φιλοδοξιών, πρόκειται να αναζητήσουν απόψε, σε διπλωματικό επίπεδο, το NATO και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, οι πιθανότητες ουσιαστικής βελτίωσης της δηλητηριώδους ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι ελάχιστες. Αυτό κατέστη, άλλωστε, εμφανές και χθες, σε έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων των κρατών - μελών στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες που είχε ως σκοπό την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης και στην οποία οι δύο πλευρές, εν πολλοίς οι HΠA και η Γαλλία, παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους για τη μορφή και το ρόλο που θα πρέπει να έχει η "ευρωάμυνα" όταν και αν αυτή λάβει σάρκα και οστά». (Κ. Καλλέργης - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ «ΤΕΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ; «Εάν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμμένουν στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, με βάση την Ε.Ε., στρατιωτικού οργανισμού, οι ΗΠΑ δεν έχουν να προσφέρουν πολλά πράγματα για να διασώσουν το μοναδικό επίσημο σύνδεσμο που ενώνει διαρθρωτικά τη Δύση... Από στρατιωτικής πλευράς, μια ξεχωριστή στρατιωτική διάρθρωση δε θα μπορούσε παρά να μειώσει την ισχύ του ΝΑΤΟ, μια και θα "δανειζόταν" πόρους από μια ήδη προβληματική συμμαχία... Από πολιτικής πλευράς, οι τέσσερις (σ.σ. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) έχουν καταστήσει σαφές ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν αντίβαρο στην αμερικανική ηγεμονία στη Δύση... Δική μας άποψη είναι πως ο 21ος αιώνας θα είχε να αποκομίσει οφέλη από μια Αμερική που θα παρέμενε ενεργή στα της διεθνής κοινότητας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μείνουν σε περιοχές όπου είναι ανεπιθύμητοι». («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»: «"Πρότυπο ασφαλείας" ετοιμάζονται να προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι πέντε μεγαλύτερες χώρες - μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία), σύμφωνα με τους υπουργούς Εσωτερικών τους που συναντήθηκαν χθες στη Γαλλία... Οπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, οι πέντε υπουργοί δεσμεύτηκαν στην εισαγωγή μεθόδων αναγνώρισης με βιομετρικά στοιχεία για τους ταξιδιώτες, αρχίζοντας με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και φθάνοντας μέχρι την καταγραφή της ίριδας του ματιού. Θεωρούν όμως σημαντικότερο επίτευγμά τους την εναρμόνιση των μεθόδων αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας». («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.

Η ΑΥΓΗ: «ΜΑΥΡΟ ΤΑΜΕΙΟ» ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΤΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΕ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ... ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

Η ΧΩΡΑ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΟΚΤΕΪΛ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΕΘΝΟΣ: 1.518 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΥΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - Και τα 28 άρθρα του νέου νομοσχεδίου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΚΙΝΗΤΑ - Ευκαιρίες για φθηνό σπίτι σε καλές περιοχές.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Επίθεση δίχως τέλος... «Ο καγκελάριος Γκ. Σρέντερ μπορεί να κέρδισε την περασμένη Παρασκευή μία κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά κάθε άλλο παρά επαναπαύθηκε. Σε μια απόφαση, που ακόμη και η φιλελεύθερη βρετανική εφημερίδα "Financial Times", χαρακτήρισε ως "επικίνδυνο ρίσκο", ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε την Κυριακή την περικοπή των ασφαλιστικών επιδομάτων κατά το επόμενο έτος - μείωση που είναι πρωτόγνωρη στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας» («ΒΗΜΑ»).

Ούτε κατ' όνομα... «Αφού ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος, αφού ο ριζοσπαστικός σοσιαλισμός δε χωράει στο διεθνές περιβάλλον, ας πάρουμε σοσιαλδημοκρατία, μήπως διασώσουμε αυτό το έρημο το "κοινωνικό κράτος"... Κάπως έτσι λειτούργησαν την περασμένη δεκαετία οι κοινωνίες των Ευρωπαίων πολιτών και ...πήραν σοσιαλδημοκρατία. Πράγμα, που διευκόλυνε, στο συγκεκριμένο χρόνο, την αλματώδη καπιταλιστική "αντεπίθεση": Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις λειτούργησαν περισσότερο σαν ...τριτεγγυητές της οικονομίας της αγοράς παρά ως σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις... Φαίνεται ότι η μεταψυχροπολεμική ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έφαγε τα ψωμιά της. Οτι ακόμη και ως κυβερνητικός μανδύας για τη διευκόλυνση της ελευθέριας οικονομίας, δε φτουράει. Η θρησκεία της αγοράς είναι πλέον το διεθνές περιβάλλον. Και σ' αυτό δε χωρούν ούτε κατ' όνομα σοσιαλιστικές κυβερνήσεις!...» (Ν. Τσαγκρής - «ΕΘΝΟΣ»).

Ολοι για το «μονόδρομο»: «Στέρεψαν άραγε από ιδέες οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές ή αντιγράφουν συστηματικά ο ένας τον άλλον; Ενα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η απόλυτη ταύτιση των απόψεων που διατυπώνουν στις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Ξεκινώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ και φτάνοντας ώς τις ιδιωτικές εταιρίες αξιολογήσεων, όπως η Φιτς και η Μούντις, όλοι καταλήγουν στην ίδια συνταγή: Οτι πρέπει να συγκρατηθούν οι μισθοί, να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας, να απελευθερωθούν περαιτέρω οι αγορές προϊόντων, να γίνει νέα δραστικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος (Ειρήνη Χρυσολωρά - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ