ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΘΡΑΚΗΣ
Αγωνία για το αύριο

Το εργοστάσιο ΣΕΠΕΚ και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Πάνω από 1.500 εργαζόμενοι των συνεταιριστικών εργοστασίων της Θράκης ζουν με την αγωνία για το αύριο, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Ενώ ανάμεσά τους πολλές δεκάδες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες. Οπως δήλωσε μια εργαζόμενη της κρεατοβιομηχανίας ΣΕΠΕΚ στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, έχουν να πληρωθούν εδώ και 5 μήνες. Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το εργοστάσιο ΣΕΠΕΚ και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ επισκέφθηκαν χτες, δεύτερη μέρα της περιοδείας τους στη Θράκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ Γιάννης Σφυρής και η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, συνοδευόμενοι από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την ημερίδα που διοργάνωσε χτες βράδυ η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ με θέμα την πρόταση του Κόμματος για τα συνεταιριστικά εργοστάσια.

Οπως δήλωσαν τα μέλη του σωματείου της ΣΕΚΑΠ, η ΑΤΕ έσφιξε μια γερή «θηλιά» γύρω από τη ΣΕΚΑΠ. Τα 2,5 δισ. δραχμές που έλαβε η επιχείρηση από την τράπεζα ως δάνειο το 1993 έγιναν 18,5 δισ. δρχ. και από αυτά τα 11 δισ. πληρώθηκαν, ενώ οφείλονται άλλα 7,5 δισ. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν επαρκεί πλέον για την επεξεργασία του καπνού, καθώς οι ανάγκες όλο και μεγαλώνουν, αλλά η ΑΤΕ δεν επιτρέπει να αγοραστούν οι μηχανές που θα απέφεραν νέα κέρδη στη βιομηχανία. Τι παιχνίδια παίζονται, τελικά, αναρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι, όταν εμποδίζεται στην πραγματικότητα η ανοδική πορεία της εταιρίας; Ανησυχούν ακόμη περισσότερο γιατί ξέρουν ότι αν αγοραστεί η ΣΕΚΑΠ από την πολυεθνική «Φιλίπ Μόρις», αυτό θα γίνει για να πάψει να λειτουργεί. Και θα χάσουν την εργασία τους οι 450 εργαζόμενοι.

Τα μέλη των δύο Σωματείων διαβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι ενωμένοι οι εργαζόμενοι όλων των συνεταιριστικών εργοστασίων θα απαντήσουν δυναμικά σε κάθε απόπειρα να χαθεί ο συνεταιριστικός χαρακτήρας των επιχειρήσεών τους.

Ο Α. Τζέκης, με αφορμή τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ Μ. Τσαβδαρίδης σχετικά με την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, δήλωσε ότι αποδεικνύεται πως η ΑΤΕ πήρε πολλαπλάσια από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να αποδώσει δωρεάν πίσω στους συνεταιρισμούς τις μετοχές που κατέχει. Πρόσθεσε ότι ο αγώνας για να παραμείνει στο δημόσιο η ΑΤΕ και οι επιχειρήσεις της και να αλλάξει ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας της Θράκης. Επίσης ο Γ. Σφυρής ζήτησε από τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών καπνοβιομηχανιών της Θράκης να κάνουν μέτωπο αγώνα με τους αγρότες της περιοχής για την προάσπιση της παραγωγής του καπνού που απειλείται με τις αποφάσεις της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για αγορά από τις συνεταιριστικές οργανώσεις πακέτου μετοχών της ΑΤΕ ώστε να κατέχουν το 51%. Εξήγησε ότι με την πρόταση αυτή επιχρυσώνεται το ξεπούλημα για να γίνει αποδεκτό από τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους συνεταιρισμούς. Είναι δεδομένο είπε ότι οι ιδιώτες και με μικρότερο του 49% ποσοστού έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν δικά τους κριτήρια λειτουργίας και προσανατολισμού των επιχειρήσεων.

Με τους πόντιους ομογενείς

Περιοδεία στα χωριά Αβατο και Πετροχώρι της Ξάνθης

Τους πόντιους ομογενείς που ζουν στα χωριά Αβατο και Πετροχώρι επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας το κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στην Ξάνθη. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα καφενεία των χωριών. Αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που έχουν, με πρώτο την ανεργία, την έλλειψη υποδομών στους οικισμούς τους και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν μπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι από τα δάνεια που έλαβαν για να χτίσουν τα σπίτια τους, άλλοι χρόνια δουλεύουν ανασφάλιστοι. Αποχετεύσεις δεν έχουν στους οικισμούς και απειλούνται από μολυσματικές ασθένειες από τα ακατέργαστα λήμματα και τέλος ανησυχούν για την ποιότητα του νερού που πίνουν. Ο Δήμος Ξάνθης στον οποίο εντάχθηκε το Πετροχώρι τους ζητά δημοτικά τέλη αλλά αυτοί δε βλέπουν να βελτιώνονται στοιχειωδώς οι υποδομές. Τα παιδιά στο Αβατο αναγκάζονται να περπατάνε καθημερινά 3 χιλιόμετρα σε επικίνδυνους δρόμους για να πάνε στο σχολείο τους. Ακόμη, είπαν ότι όταν τα σπίτια τα χτίζουν εργολάβοι αμέσως πληρώνεται η επιδότηση που δικαιούνται. Κάτι που δε συμβαίνει όταν χτίζουν το σπίτι οι ίδιοι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κάλεσε τους ομογενείς να οργανωθούν σε συλλόγους και επιτροπές ώστε να διεκδικήσουν καλύτερα την επίλυση των προβλημάτων τους και σημείωσε πως δε θα πρέπει να είναι έξω από την οπτική τους οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις. «Για το σκοπό αυτό όλες οι κομματικές δυνάμεις στο νομό Ξάνθης θα σας βοηθήσουν», τους διαβεβαίωσε.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ αυτοπροβάλλεται ως κόμμα που αντιπαλεύει τη διαπλοκή, επομένως και ως κόμμα το οποίο μπορεί να αντιπαλέψει τα μεγάλα συμφέροντα, γεγονός που θα φέρει οφέλη στα λαϊκά στρώματα. Ποια είναι η πραγματικότητα;

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ του αμείλικτου πολέμιου των διαπλεκόμενων, που πουλάει εδώ και χρόνια η ηγεσία της ΝΔ, είναι εξαιρετικά βολικό για τις επιδιώξεις της. Ακόμα και αν δεν υπήρχε έτοιμο από παλαιότερα, έπρεπε να το ανακαλύψει.

Γιατί βολεύει τον Κ. Καραμανλή να κρατάει διαρκώς ψηλά τη σημαία του δήθεν αντίπαλου της διαφθοράς και της διαπλοκής;

  • Πρώτον, δημιουργεί την εικόνα ενός «έντιμου» διαχειριστή, που δεν είναι όπως η κυβέρνηση Σημίτη, δηλαδή «διασωληνωμένη» με εθνικούς προμηθευτές και εργολάβους, αλλά βάζει πάνω όλα την «τήρηση της νομιμότητας», λες και δεν ξέρουμε ποιοι φτιάχνουν τους νόμους...
  • Δεύτερον, καλλιεργεί, έμμεσα, προσδοκίες στο ακροατήριό του που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, ότι αφού τα βάζει έστω στα λόγια με τα μεγάλα συμφέροντα, άρα κάτι καλό μπορεί να προκύψει από την κυβέρνησή του.
  • Τρίτον, του επιτρέπει να εμφανίζεται ο ίδιος και το κόμμα του ως δύναμη που δεν κάνει διακρίσεις, γι' αυτό και ασκεί πολιτική εξυγίανσης από τη διαπλοκή, ενώ την ίδια ώρα συσπειρώνει γύρω και τους εκάστοτε ριγμένους από τη μοιρασιά της πίτας. Ταυτόχρονα διαπραγματεύεται από καλύτερες θέσεις με τα ίδια τα διαπλεκόμενα για την άνοδο στην εξουσία.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ είναι απλά η άλλη ονομασία του σύγχρονου κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Δεν υπάρχει, όσο και αν πασχίζει να πείσει για το αντίθετο ο Κ. Καραμανλής, καπιταλισμός που να είναι διαρθρωμένος με διαφορετικό τρόπο. Κράτος και μονοπώλια σε μια αδιάσπαστη ενότητα βάζουν τη σφραγίδα τους στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Η μοιρασιά της πίτας γίνεται πάντα με σκανδαλώδη τρόπο, με τα πλέον ισχυρά μονοπώλια να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος και να ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά. Το γεγονός ότι μοιράζουν μια πίτα που προέρχεται εξ ολοκλήρου από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, πράγμα που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο, δεν τους ενδιαφέρει.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ σκέτη υποκρισία να στρέφεται ο Κ. Καραμανλής κατά της διαπλοκής και την ίδια ώρα να πλειοδοτεί υπέρ του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απελευθέρωσης των αγορών, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων... Ηταν κάτι παραπάνω από σαφής όταν δήλωνε στη ΔΕΘ ότι «για μας η μείζων προτεραιότητα και αυτό που μας διαφοροποιεί (σ.σ. όχι πια...) από την πρακτική της κυβέρνησης είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν το μάνατζμεντ. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης, αυτό σημαίνει αποκρατικοποίηση».

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι μερικές φορές ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, όχι γιατί ξεπουλάει, αλλά γιατί δεν πέτυχε καλύτερη τιμή ή ότι δε διέθεσε με σωστό τρόπο το τίμημα των ιδιωτικοποιήσεων (να πάει δηλαδή στο δημόσιο χρέος), δεν είναι παρά το «φύλλο συκής» που δεν μπορεί να κρύψει το απάνθρωπο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

ΑΛΛΟΘΙ της διαπλεκόμενης στην πραγματικότητα πολιτικής του εφαρμόζει, είναι οι υποσχέσεις του για συγκρότηση (ακόμα μίας) ανεξάρτητης αρχής για τις μεγάλες συμβάσεις δημοσίων έργων και προμηθειών. Το ΑΣΕΠ, «ανεξάρτητη αρχή», που υπάρχει εδώ και χρόνια ούτε στο ελάχιστο δε σταμάτησε το χορό των ρουσφετολογικών προσλήψεων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ