ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταύτιση με τις κυρίαρχες επιλογές

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη

Eurokinissi

Η στήριξη στις κεντρικές επιλογές της ΕΕ με την παράλληλη προσπάθεια εμφάνισης της ελληνικής κυβέρνησης ως σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις, χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χτες στη Βουλή. Στην παρέμβασή του πάντως, εμφανίστηκε αποστασιοποιημένος από την ελληνική πραγματικότητα, δίχως την παραμικρή αναφορά στην ελληνική οικονομία ή τα κυρίαρχα λαϊκά προβλήματα. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας», δηλώνοντας ότι «ξεφύγαμε από τη θέση της αμυντικής στάσης» και «μπορέσαμε να παίξουμε έναν αποφασιστικό ρόλο» ώστε να «προωθούμε πιο αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσεγγίζει την Ευρώπη με ένα νέο κύρος». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην επέμβαση στο Ιράκ, λέγοντας ότι με ελληνική πρωτοβουλία προέκυψε απόφαση της ΕΕ που κινήθηκε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τις δομικές εξελίξεις της ΕΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ισχυρή Ευρώπη που θα έχει ολοκληρώσει την πολιτική της ενοποίηση οφείλει να χτίζεται πάνω στο ομοσπονδιακό πρόσωπο», τονίζοντας πως «το κριτήριό μας είναι τι ωφελεί, τι ενισχύει την εμβάθυνση της Ενωσης». Ζήτησε παράλληλα μια «Ευρωπαϊκή Ενωση με αρμοδιότητες για υπερεθνική πολιτική εκεί που χρειάζονται υπερεθνικές λύσεις», επισημαίνοντας πως αυτό απαιτεί «να μην έχει κάθε μεγάλο κράτος δορυφόρους» και «η Ευρώπη να γίνει πόλος του διεθνούς συστήματος». Παρατήρησε επίσης πως «η ιδέα μιας ομοσπονδίας δεν έχει ωριμάσει στο σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου», όμως είπε «η Ευρώπη χτίζεται βαθμιαία με συναινέσεις» οπότε για «να ενισχυθούν τα ομοσπονδιακά στοιχεία» θα «πρέπει να δεχτούμε διακυβερνητικά σχήματα που υπηρετούν το πρόταγμά μας της ισχυρής Ευρώπης».

Ο Κώστας Σημίτης μίλησε για σημαντικά βήματα στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύσσεται στην ΕΕ, μιλώντας για «ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης», αλλά και στην εξωτερική πολιτική «ενίσχυση της αλληλεγγύης με τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής» ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Οσον αφορά το θέμα των ψηφοφοριών σημείωσε ότι «μια απόφαση για να παρθεί πρέπει να έχει το 50% των ψήφων των κρατών - μελών που να εκπροσωπούν το 50% των κατοίκων της Ενωσης».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες δημιουργίας ευρωστρατού κάνοντας λόγο για «εμβάθυνση της αμυντικής ολοκλήρωσης». «Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί σε πάγιο σχήμα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν παρεμβάσεις κριτικές από τις ΗΠΑ». Οσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης επισήμανε ότι «η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα» αφού «η ανάπτυξη με διακριτή οργάνωση είναι και δική μας επιλογή». Επίσης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για το θέμα.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προσφέραμε συναίνεση

Eurokinissi

Συναίνεση στις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως για το Ευρωσύνταγμα και τον Ευρωστρατό, παρείχε για μια ακόμη φορά χτες με την παρέμβασή του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Περιόρισε την αντιπολιτευτική κριτική του σε κατηγορίες για αδιαφάνεια και ανικανότητα σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας κριτική στη διαχείριση και όχι στην ουσία των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «παραπλανητικούς προϋπολογισμούς», ενώ μιλώντας για τα ελλείμματα που καλύπτονται από τα κονδύλια των αποκρατικοποιήσεων μίλησε για γεγονός «παράνομο που συνιστά μείζον πολιτικό θέμα». Παράλληλα υποστήριξε ότι «ο πληθωρισμός βρίσκεται στο διπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου» κάνοντας λόγο για «ακρίβεια» και «ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα». Επισήμανε ότι «χάνονται τρισεκατομμύρια στην αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία», σημειώνοντας παράλληλα ότι «στα χρόνια που πέρασαν χάσαμε δυνάμεις, χάσαμε χρόνο, χάσαμε πόρους».

Για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ανέφερε ενδεικτικά ότι «η απορρόφηση κονδυλιών σε πραγματική εκτέλεση έργων είναι στο 15%», ενώ «για κάθε εύρω που απορροφά η Ελλάδα αποκομίζει κέρδος μόλις 1,5 εύρω», την ιδία ώρα που «επισημαίνονται περισσότερες από 600 περιπτώσεις εργολαβιών με προβλήματα». Οσον άφορα την αγροτική πολιτική, ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά όργανα «εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά προϊόντα».

Οσον άφορα τις εξελίξεις για το ευρωσύνταγμα και την ευρωπαϊκή δομή ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ασταθή συμπεριφορά λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση να στηρίξουμε κοινά πράγματα στην ευρωσυνέλευση» και συγκεκριμένα την εναλλαγή της προεδρίας και την κατανομή μιας ψήφου επιτρόπου ανά χώρα στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Ομως - όπως είπε - «ο πρωθυπουργός αγνόησε τις συμφωνίες» και η κυβέρνηση «τήρησε επαμφοτερίζουσα στάση».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του Ευρωστρατού, τονίζοντας πως «οι Ελληνες δεν έχουμε ακόμα το ίδιο αίσθημα ασφάλειας με τους άλλους Ευρωπαίους». Για τη δομή του ευρωστρατού σημείωσε ότι «υπήρξαν ρυθμίσεις που μπορεί να αποκλείουν τη δράση του για αποστολές στο Αιγαίο και την Κύπρο», ενώ «για τα στρατηγεία η Ελλάδα αγνοήθηκε σχεδόν πλήρως, λόγω της αδράνειας που επέδειξε η κυβέρνηση». Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τόνισε πως «η ένταξη της Κύπρου είναι αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη και αναγνωρίζουμε τη συμβολή της κυβέρνησης», λέγοντας ότι «η ένταξη αποτέλεσε εθνικό στόχο». Πρόσθεσε επίσης ότι «το σχέδιο Ανάν είναι βάση διαπραγματεύσεων» και «μπορεί να οδηγήσει σε λύση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», ενώ επιπρόσθετα «η επίλυση του Κυπριακού είναι βασική προϋπόθεση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ζήτησε ιδεολογία «ενοποίησης»

Κριτική στις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα στην ΕΕ άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, διευκρινίζοντας όμως ότι το κόμμα έχει τη θέση ότι «πρέπει να ενισχυθεί η διαδικασία πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης με δημοκρατία, κοινωνική ανοχή και οικολογική προστασία». Πιστός στην αποδοχή της ΕΕ ζήτησε τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής για την άμυνα, με «αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο», ενώ θετικός ήταν και για τις πρωτοβουλίες «που θα οδηγούν σε μία συνεργασία αμυντικού χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προχώρησε και στην ανάπτυξη μιας σειράς προτάσεων διαχειριστικού χαρακτήρα της ΕΕ, όπως τη ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής για την απασχόληση, τον πολιτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, την αντιμετώπιση του αγροτικού. Πεισμένος προφανώς για «τα καλά» που απολαμβάνουν οι λαοί της ΕΕ, είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη διεύρυνσή της «με την ένταξη και όλων των βαλκανικών χωρών με εμβάθυνση των κοινών πολιτικών που θα στηρίξουν τη διεύρυνση».

Για να προχωρήσει καλύτερα η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι «απαιτείται ιδεολογία ενοποίησης και κοινωνικοπολιτικό πρόγραμμα, στο όνομα του οποίου θα γίνει ο αγώνας για την ενοποίηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ