ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Θέσεις «εργασίας» για μισθοφόρους

Πρώτη στις προτιμήσεις των 18.049 υποψηφίων «επαγγελματιών οπλιτών» η ειδικότητα «συνοδός σκύλου»

Eurokinissi

Θέσεις «εργασίας» για μισθοφόρους στρατιώτες, μοιράζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πανηγυρίζει για την ανταπόκριση που δείχνουν χιλιάδες νέοι, οι οποίοι, κάτω από την πίεση της ανεργίας που μαστίζει τη νεολαία, πέφτουν θύματα μιας καλοστημένης παγίδας, της προπαγάνδας των γυαλιστερών φυλλαδίων που κρύβουν όμως την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν από την πρώτη μέρα της κατάταξής τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας, διαπιστώνεται ότι «με ταχύτατους ρυθμούς υλοποιείται το πρόγραμμα πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στο στρατό Ξηράς, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων». Στον πρόσφατο διαγωνισμό που έληξε στις 16 Οκτώβρη, για την πρόσληψη 5.787 ΕΠΟΠ πήραν μέρος 18.049 υποψήφιοι, έναντι 12.000 υποψηφίων για επίσης 5.722 ΕΠΟΠ που είχαν λάβει μέρος στον αντίστοιχο διαγωνισμό του περσινού Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΣ, από το σύνολο των 18.049 υποψηφίων οι 3.583 είναι γυναίκες, το 43,22% των υποψηφίων ΕΠΟΠ έχει υπηρετήσει ήδη τη στρατιωτική του θητεία, ενώ το 8,21% υπηρετεί αυτή τη στιγμή.

Το 27,8% κατάγεται από την Ανατολική Μακεδονία, το 16,33% από τη Δυτική Μακεδονία, ποσοστό 14,9% από τη Θεσσαλία, 13,25% από τη Θράκη και επίσης 13,25% από τη Στερεά Ελλάδα, ενώ μικρότερα ποσοστά είναι από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η πλειοψηφία (51,79%) έχει απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης (απόφοιτοι λυκείου και ΤΕΕ), 19,18% έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο, ποσοστό 0,24% έχει πτυχίο ΤΕΙ και 0,05% διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ.

Με βάση τις προτιμήσεις των υποψηφίων, ποσοστό 11,09% επιθυμούν να πάρουν την ειδικότητα συνοδού σκύλου, ακολουθούν με 9,05% όσοι θέλουν να εκπαιδευτούν ως οδηγοί οχήματος παντός τύπου, με 7,69% χειριστές ελαφρού οπλισμού, με 6,84% χειριστές συστημάτων επικοινωνίας και την πεντάδα κλείνουν με ποσοστό 5,51% αυτοί που δήλωσαν τεχνίτες επικοινωνιών - διαβιβαστές.

Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρεται, είναι η πρόσληψη 25.000 ΕΠΟΠ έως το 2005 και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέχρι στιγμής (και με τον τωρινό διαγωνισμό) συνολικά θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς 13.401 ΕΠΟΠ, περίπου 2.000 στο Πολεμικό Ναυτικό και 1.628 στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ άλλοι 7.921 θα προσληφθούν μέσα στο 2004. Στο διαγωνισμό αυτό, με απόφαση του Γ. Παπαντωνίου, θα τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος που καθόριζε τα κριτήρια για την επιλογή των ΕΠΟΠ, έτσι ώστε να πριμοδοτούνται με 100 μόρια οι ομογενείς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Τ. Γουέστον

Μέσα σε κλίμα πιέσεων από την αμερικάνικη πλευρά, αλλά και από μερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, συνεχίζονται οι συσκέψεις, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις για το Κυπριακό.

Χτες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό πρέσβη Τομ Γουέστον, ο οποίος πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία στο «τρίγωνο» Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία. «Η Αγκυρα επιμένει ότι αφετηρία για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι το σχέδιο Ανάν. Η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί ειλικρινά λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου 2004», δήλωσε ο Αμερικάνος συντονιστής για το Κυπριακό Τ. Γουέστον, αποτιμώντας τις συνομιλίες που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα, ενώ προχώρησε και στην εκτίμηση ότι «το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εάν η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση επικρατήσει στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιριλάι, ενημερώνοντας για το περιεχόμενων των επαφών του Τ. Γουέστον σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα δήλωσε: «Σκοπός της επίσκεψής του είναι η παρουσίαση των αμερικανικών θέσεων για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε σε μια διευθέτηση του Κυπριακού, και να τις συζητήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι ο Τ. Γουέστον «θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές στην Κύπρο, όπως και την Ελλάδα και την Τουρκία, να εκφράσουν στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, το συντομότερο δυνατό, την αναγκαία πολιτική βούληση την οποία ζήτησε ο Κ. Ανάν για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ανέφερε ότι «η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό θα τερματιστεί στις 15 Δεκεμβρίου», εννοώντας ξεκάθαρα τη διεξαγωγή των εκλογών στα Κατεχόμενα.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δώστε... μάρμαρα, εκλογές έρχονται

Πού να μάντευε ο Ελγίνος ότι μετά από τόσες δεκαετίες από τότε που λεηλάτησε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το θέμα της επιστροφής τους θα γινόταν αφορμή για την πρωθυπουργική γκάφα κατά τη συνάντησή του με τον περιβόητο Τόνι Μπλερ, εκεί κατά τη σύνοδο των 25 στις Βρυξέλλες, που είναι στην πραγματικότητα 12 και στην πραγματικότητα της... πραγματικότητας οι τρεις - τέσσερις του διευθυντηρίου των ισχυρών ΕΥΡΩ - Εταίρων, ή... εταιρών.

Να λοιπόν η στιχομυθία, περιληπτικά, με τον Τόνι να ακούει με ειρωνικό χαμόγελο:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της απασχολησιμότητας και των συλλογικών ιδιωτικοποιήσεων: Ξέρεις Τόνι, κάνει κάτι για τα μάρμαρα - (γιατί) - εκλογές έχουμε του χρόνου. Ισως φανεί χρήσιμο.

Ο Τόνι, με φλεγματικό ύφος περιορίστηκε στην ισορροπία του φλιτζανιού με τον καφέ του.

Λίγο αργότερα, οι «βαστάζοι» του Κόμματος τού δύοντος ηλίου διέψευσαν όσα κατέγραψαν οι κάμερες και αποτύπωσαν τα μικρόφωνα και οι μαγνητοφωνημένες δημοσιογραφικές καταγραφές. Μπροστά διεθνή ΜΜΕ, εμφανίστηκαν ως καταγέλαστοι και ως περιφέροντες τον δίσκο της επαιτείας των μαρμάρων, καθώς ένα ντόπιο κανάλι τους ειρηνεύεται: «Δώστε κάτι καλέ, εκλογές έρχονται».

Ελεήστε τους λοιπόν χριστιανοί - και των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων Χριστόδουλου - Πατριάρχη, γιατί ο «πνιγμένος απ' τα μαλλιά πιάνεται» καθώς βυθίζεται στο τέλμα που δημιούργησε, εκεί κατά τους αιγιαλούς, τους θαλασσόβραχους και την «επαναχάραξη» των ορίων του χειμερίου κύματος, όπου η τραγική αυτοκτονία φέρνει στην επιφάνεια όσα πρέπει να διερευνήσουν οι εισαγγελείς.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Για τα 35χρονα της ΚΝΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 35 χρόνια της ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 23/10, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

ΠΑΣΟΚ
Κλειστή η πόρτα για μισθολογικά αιτήματα

Τρέχοντα ζητήματα και επικείμενες ανάγκες ενόψει των εκλογών συζητήθηκαν χτες στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θέλησε να αποστείλει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση στους απεργούς. Η πόρτα της κυβέρνησης, είπε ο Κ. Σημίτης, είναι ανοιχτή για θεσμικά αιτήματα, όχι για μισθολογικά.

Κατά τα λοιπά, το ΕΓ καθόρισε τις 8 και 9 Νοέμβρη ως μέρες που θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Προκριματικές εκλογές δε θα γίνουν σε Α' και Β' Αθήνας, Α' Θεσσαλονίκης και όπου αλλού μια διευρυμένη πλειοψηφία Νομαρχιακής Επιτροπής και Εκτελεστικού Γραφείου το αποφασίσουν.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Φώφη Γεννηματά θα συγκροτήσουν την τριμελή επιτροπή που θα εργαστεί για τη σύνταξη του προγράμματος του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ