ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Λαϊκή απάντηση στον αυταρχισμό
  • Οι δίκες που στήνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, στόχο έχουν να εκφοβίσουν τους εργαζομένους, ώστε να μην αντιστέκονται. Ετσι, φαλκιδεύονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα
  • Υπονομεύεται το απαράγραπτο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται, όταν αφαιρούνται οι κατακτήσεις του

Από την πρώτη δίκη των πέντε φιλειρηνιστών κατά την οποία αθωώθηκαν
Από την πρώτη δίκη των πέντε φιλειρηνιστών κατά την οποία αθωώθηκαν
«Αν σήμερα δεν αντιδράσουμε, το αύριο ίσως αποδειχτεί εξαιρετικά σκοτεινό». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σχετικά με τις επερχόμενες δίκες φιλειρηνιστών και γενικότερα την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Η συνέντευξη - λόγω της μαζικής συμμετοχής εκπροσώπων φορέων με ευαισθησία για το ζήτημα, αλλά και λόγω της ποιότητας των τοποθετήσεων - εξελίχθηκε ουσιαστικά σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα. Κάνοντας την κεντρική εισήγηση ο δρ. Νομικής Δ. Καλτσώνης υπογράμμισε:

  • Ποινικές διώξεις διαδηλωτών είχαμε και άλλοτε. Σταματούσαν, όμως, πριν φτάσουν στο ακροατήριο ή αν έφταναν οι συνδικαλιστές αθωώνονταν. Τώρα, έχουμε συστηματικά καταδίκες, π.χ. 5μηνες με αναστολή, «θα έλεγε κανείς ελαφρές ποινές. Ομως, έχουμε επιβολή ποινής, γεγονός που δείχνει σαφέστατη σκλήρυνση της αντιμετώπισης των αγώνων».
  • Ούτε η κήρυξη των απεργιών ως παράνομων δεν είναι νέο φαινόμενο. Καινούριο στοιχείο όμως είναι οι αιτιολογίες των δικαστηρίων. Π.χ. στην υπόθεση της βιομηχανίας «Fintexport» ότι απαγορεύεται η απεργία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης και στο μέλλον γιατί κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης! Ή οι απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ κρίθηκαν παράνομες, γιατί, εκτός των άλλων, «αποβλέπουν στον εξαναγκασμό των πολιτειακών οργάνων στην άσκηση της αποκλειστικότητας ρυθμιστικής εξουσίας», δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν - κατά το δικαστήριο - δικαίωμα να πιέζουν την κυβέρνηση να νομοθετήσει με τον τάδε ή δείνα τρόπο.
  • Η έξαρση του αυταρχισμού οφείλεται στην προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, ώστε να μην αντιστέκονται, να μη διεκδικούν. Φαλκιδεύονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, υπονομεύεται το απαράγραπτο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται, να διαδηλώνει, να απεργεί, όταν αφαιρούνται οι κατακτήσεις του. Αν η διαδήλωση βαφτίζεται παρακώλυση συγκοινωνιών, αν οι απεργίες κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, αν ποινικοποιούνται οι αγωνιστικές δραστηριότητες, τότε πώς θα υπερασπίσει ο εργαζόμενος τα δικαιώματά του;
  • Καθένας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του επιλογές, πρέπει να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, αναλογιζόμενος σε τι κοινωνία θα ζούμε αν εδραιωθούν τέτοια φαινόμενα. Το λόγο έχουν οι μαζικοί φορείς, τα συνδικάτα, οι επιστημονικές ενώσεις, όλοι μας.
Παρεμβάσεις


Παίρνοντας το λόγο η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους διωκόμενους φιλειρηνιστές, καθώς στη θέση τους θα μπορούσε να είναι σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού που αντιτάχθηκε στην επίθεση των ΝΑΤΟικών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Συμπλήρωσε ότι οι δίκες διεξάγονται, ενώ η κατάσταση στα Βαλκάνια, την Εγγύς και Μέση Ανατολή ολοένα και επιδεινώνεται, ενώ ο Μπους και οι συν αυτώ θέτουν ανοιχτά και νέους «στόχους».

Ο πρώην υπουργός, καθηγητής Ποινικού Δικαίου Γ.Α. Μαγκάκης επισήμανε ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις έχουν μεγάλη σημασία, το δε πεζοδρόμιο ξαναγίνεται κρίσιμο πεδίο κοινωνικών αγώνων. Και αυτό γιατί εξουδετερώνονται θεσμοί δημοκρατίας, ελευθερίας, έκφρασης της κοινωνικής βούλησης, θεσμοί που «στήθηκαν» με αγώνες αιώνων. «Ζούμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Ελπίζαμε ότι αποτελούσαν οριστικά κεκτημένο οι λαϊκές ελευθερίες. Ομως χρειάζεται να ξαναγωνιστούμε για να τις προστατέψουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Κ. Βουδούρης, κατήγγειλε την πρόσφατη σκαιά αντιμετώπιση απεργών αστυνομικών υπαλλήλων από τα ΜΑΤ. «Κυνηγημένοι και μαστιγωμένοι από τη βίαιη, απρόκλητη και αναιτιολόγητη επίθεση των συναδέλφων μας, με υπερβολική χρήση χημικών, πονέσαμε, πάθαμε και μάθαμε», είπε. Συνέχισε: «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή χρησιμοποίησης των αστυνομικών υπαλλήλων στην παρεμπόδιση και καταστολή διαδηλώσεων κάθε κλάδου εργαζομένων και του κάθε μαζικού κινήματος που ειρηνικά και ήσυχα διαδηλώνουν για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους και προάσπιση των δίκαιων συμφερόντων των μελών τους. Αυτή ήταν και παραμένει η πάγια θέση του συνδικαλιστικού μας κινήματος για το συγκεκριμένο θέμα, που όμως τη φέρναμε στο προσκήνιο ελάχιστες φορές το χρόνο (1η Μάη - επέτειος Πολυτεχνείου, πανελλαδικές κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) και έχουμε ευθύνη γι' αυτό».

Από τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου
Από τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ Μιχ. Βλασταράκος περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του, στη συντριπτική τους πλειοψηφία απασχολούμενοι «με αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις έργου, κάποιες να ανανεώνονται ακόμα και για είκοσι χρόνια, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Εννιά φορές που κήρυξαν απεργία, η διοίκηση του Ιδρύματος τους οδήγησε στα δικαστήρια. Τις οκτώ φορές, οι κινητοποιήσεις τους κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές. «Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί κανείς να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Φαλκιδεύονται έτσι τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε τέτοιες πρακτικές», κατέληξε.

Ο Γ. Μαρκάκης συνδικαλιστής και μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ σημείωσε ότι η ποινικοποίηση των αγώνων, η κήρυξη των απεργιών ως παράνομων απογοητεύουν τους εργαζομένους και τους αποτρέπουν από το να διεκδικούν.

Η Μ. Φραγκιαδάκη μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» προειδοποίησε ότι όσο θα εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις, τόσο θα εντείνονται και τα μέτρα καταστολής. Επίσης, τόσο θα απομακρύνεται και η πλειοψηφία των ΜΜΕ από τη δημοσιοποίηση τούτων των αγώνων, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσοι βρίσκονται στα κέντρα εξουσίας. Επισήμανε ότι τα εργασιακά δικαιώματα διαρκώς καταπατούνται και ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, και άμεσο, αν επικρατήσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις.

Τέλος, ο Δ. Σουλιώτης, συνδικαλιστής και στέλεχος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» - εξαιρώντας τον «Ρ» και τον «902» - κατήγγειλε τα υπόλοιπα ΜΜΕ ότι μεθοδευμένα αγνοούν και αποσιωπούν τη δράση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Παραβρέθηκαν

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ακόμα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αχ. Καταρτζής, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Νάκης, το στέλεχος της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ Αλ. Ζορμπαλά, ο ποιητής Γ. Κακουλίδης, ο Χ. Παπαμάργαρης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δ. Παξινός, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος, οι νομικοί Ελ. Ζαφειρίου, Φ. Αρχιμανδρίτης και Γ. Φυτράκης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Αγ. Παπανεοφύτου και Ευτ. Μπιτσάκης και πολλοί άλλοι. Επίσης, εκπροσωπήθηκαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Λαών Ελλάδας - Τουρκίας, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και ο Σύνδεσμος Βαρέων Αναπήρων 1940 - 1941 κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ