ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η δίκη του Ν. Χριστάνη

Κύμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φιλειρηνιστές από τους μαζικούς φορείς της περιοχής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγείται σήμερα ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να δικαστεί για τη συμμετοχή του στις μεγαλειώδεις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις του φιλειρηνικού κινήματος που εκδηλώθηκαν την περίοδο του βρώμικου πολέμου των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών εναντίον του γιουγκοσλάβικου λαού το 1999. Στις 29 του Οκτώβρη, σειρά στο εδώλιο θα πάρουν οι 5 συναγωνιστές Νίκος Νεντόπουλος, Γιώργος Μαρκίδης, Ηλίας Μανουσαρίδης, Κωνσταντίνος Σεϊτανίδης και Βασίλης Τζήκας, οι οποίοι δικάζονται πάλι, μετά από έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία τους αθώωσε πανηγυρικά.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι φορείς καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του φιλειρηνικού κινήματος και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο συμπαράστασης που οργανώνεται στις 29 του Οκτώβρη, στις 9 π.μ., έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΕΕΑΣΘ)καταγγέλλει πως «η ενέργεια αυτή είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό και στρέφεται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις των λαών. Η ΕΕΑΣΘ καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και συμπαραστέκεται σε όσους αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, που σκοπό και στόχο έχουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευημερίας των λαών».

Ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας σε ομόφωνη απόφασή του σημειώνει: «Η αγριότητα των βομβαρδισμών, η καταστροφή ενός λαού αλλά και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, τους επέβαλαν να προβούν σε τέτοιες νόμιμες και συνταγματικά κατοχυρωμένες εκδηλώσεις που είχαν τη στήριξη του ελληνικού λαού». Και καλούν όλους τους εργαζόμενους να σταθούν αλληλέγγυοι στους διωκόμενους και να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο συμπαράστασης.

Οι πέντε (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄) ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταδικάζουν τη δίωξη και με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τους καθηγητές «να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο συμπαράστασης και να διαδηλώσουν ότι οι μεθοδεύσεις τρομοκράτησης του αντιπολεμικού κινήματος θα πέσουν στο κενό για άλλη μια φορά».

Η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να απαιτήσουν την παύση της δίωξης και σημειώνει ότι η όξυνση της επίθεσης σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που εκφράζεται και μέσα από αυτή τη δίωξη, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των λαών.

Τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους αγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος εκφράζει με ψήφισμά του και το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία κρούσματα αυθαιρεσίας

- Σήμερα Παρασκευή δικάζεται στη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με πρόσχημα μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

- Στις 29/10 δικάζονται άλλοι πέντε φιλειρηνιστές, επειδή το 1999 παρεμπόδισαν οχήματα του NATO που όδευαν προς Κόσσοβο. Είχαν αθωωθεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και μάλιστα με απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα. Ομως, κάποιοι επιμένουν. Δε βλέπουν ότι οι διαδηλωτές υπερασπίζονταν και το Σύνταγμα. Οπως τονίζει και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος εκείνη την περίοδο παραβιάστηκε κατάφωρα το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, που απαιτεί ειδικό νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή για τη διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης.

- Παράλληλα, την επόμενη βδομάδα ξαναξεκινούν τα «μαθητοδικεία». Οδηγούνται στο δικαστήριο επτά ενήλικοι πλέον, πρώην μέλη του 15μελούς Συμβουλίου του 7ου Λυκείου Καλλιθέας Αττικής, κατηγορούμενοι για τις μαθητικές καταλήψεις της περιόδου 1999 - 2000.

- Στις 29-31 Οκτώβρη εξετάζονται ποινικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά.

- Εξάλλου, πρόσφατα καταδικάστηκε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επειδή αυτός και συνάδελφοί του, «τσάκωσαν» ασφαλίτη να καταγράφει με κάμερα κινητοποίησή τους.

- Επίσης, καταδικάστηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ για κατάληψη που έκαναν στο υπουργείο Εμπορίου.

- Καταδικάστηκαν φοιτητές στην Καλαμάτα, επειδή ανέγραψαν αντιπολεμικά συνθήματα σε μαντρότοιχο.

- Οι απεργίες όλες κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές (τελευταία παραδείγματα αυτά των γιατρών και των γεωτεχνικών).

- Ενάντια στους απεργούς χρησιμοποιείται ο αντισυνταγματικός θεσμός της πολιτικής επιστράτευσης (π.χ. σε βάρος των ναυτεργατών και των εργαζομένων στους ΟΤΑ).

- Η αστυνομική βία εναντίον απεργών αποτελεί καθεστώς (π.χ. εναντίον των ναυτεργατών με δεκάδες τραυματίες και πρόσφατα των αστυνομικών υπαλλήλων).

ΚΚΕ
Βάλτε τέρμα στην ποινικοποίηση των αγώνων

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή κομμουνιστές βουλευτές

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με τις δίκες των ειρηνιστών της Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν τα παρακάτω:

«Στις 29 Οκτώβρη, στο Α' Τριμελές Εφετείο Θεσ/νίκης, δικάζονται 5 αγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος για τη συμμετοχή τους στις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του λαού, τον Απρίλη του 1999, κατά τους βομβαρδισμούς του NATO στη Γιουγκοσλαβία.

Η δίκη στο Εφετείο γίνεται μετά από έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κιλκίς που τους είχε αθωώσει.

Η δίωξη αυτή δεν είναι ξεκομμένη. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών, αντιπολεμικών και πολιτικών αγώνων του λαού μας και στοχεύει στον εκφοβισμό και τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στην πολιτική της και τη "νέα τάξη".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μπει τέλος στην απαράδεκτη ποινικοποίηση των αγώνων και να σταματήσουν αυτές οι δίκες;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ