ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Πλακάκια» με τους φαρμακοβιομήχανους

Ο Κουλούρης ομολογεί τη συναλλαγή με τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Δε θέλω «ΣΗΜΕΡΑ» ανατιμήσεις στα φάρμακα. Αυτό δήλωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους φαρμακοβιομήχανους. Αποκάλυψε, δηλαδή, με τον πλέον ωμό και χαρακτηριστικό τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά αργότερα. Αυτό που επιδιώκει ο Κουλούρης είναι να τις τρενάρει, για ευνόητους λόγους, μέχρι τις εκλογές. Το κακό όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι οι φαρμακοβιομήχανοι εισέπραξαν «ναι» για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, οι οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού, είναι «λογικές», αφού προβάλλονται με πρόσχημα τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και της απασχόλησης στον κλάδο. Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περί τις 2.500 εκβιαστικές, εν πολλοίς, απολύσεις.

Το μόνο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι οι εκλογές. «Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση» απολογήθηκε χτες προς τους συνομιλητές του ο Κουλούρης, εξηγώντας ότι «γι' αυτό δεν μπορώ να πάρω σήμερα αποφάσεις που θα δημιουργήσουν κύμα αυξήσεων». Προς επίρρωση, μάλιστα, της... καλής του πίστης, κάρφωσε και τους προκάτοχους του, χρεώνοντάς τους «παραλείψεις» και μη έγκαιρη «αναπροσαρμογή» των τιμών όπως ζητούσαν οι φαρμακοβιομήχανοι.

Το κλίμα, άλλωστε, της συναλλαγής κυβέρνησης - φαρμακοβιομηχάνων μετέφερε ουσιαστικά με τις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων Θ. Τρύφων. Οι αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, όπως τις ανέπτυξε και η κυβέρνηση βρίσκει «λογικές», είναι:

  • Αύξηση των τιμών 400 φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των αντιγράφων ώστε να φτάσουν στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Οι ανατιμήσεις αυτές υπολογίζονται σε 3%-7%.
  • «Ανακοστολόγηση» όλων των φαρμάκων που σήμερα έχουν τιμή μέχρι 3 ευρώ, με πρόσχημα τη στήριξή τους στην αγορά. Λόγος γίνεται για 1.200-1.400 φάρμακα.
  • Αλλαγή του νόμου που καθορίζει την τιμή των αντιγράφων στο 80% των πρωτοτύπων και αύξηση του ποσοστού αυτού στο 95% μετά τη λήξη της πατέντας. Δηλαδή, μετά την εικοσαετία από την έναρξη κυκλοφορίας του πρωτοτύπου, όταν και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μπορεί να βγει αντίγραφο φάρμακο. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα οι φαρμακοβιομήχανοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη νομοθεσία και κυκλοφορούν αντίγραφα πολύ νωρίτερα από τη λήξη της πατέντας.

Το μεσημέρι ο Κ. Κουλούρης συναντήθηκε και με εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Μεταξύ άλλων οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει τη διάθεση των υγρών που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των φακών επαφής από φαρμακεία και να επιτρέπεται μόνο από καταστήματα οπτικών, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μονοπώληση του συγκεκριμένου είδους και μάλιστα, όπως αναφέρουν, σε τιμές διπλάσιες από αυτές που επικρατούν στα φαρμακεία. Οσο για τις αυξήσεις που επέβαλε στις τιμές τριών φαρμάκων η «Olvos», αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν, εάν δε συμπεριληφθούν σε επίσημο δελτίο τιμών φαρμάκων.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΡΙΝΟΥ
Μέσω «Ευρωτεχνικής» σε αυστραλιανή πολυεθνική!

Στην αυστραλιανών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρία «Regal Petroleum» περνάει οριστικά η εξόρυξη των πετρελαίων στον Πρίνο, αφού η «Ευρωτεχνική», η οποία εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο της κοινοπραξίας «Kavala Oil» («Ευρωτεχνική» και πρώην εργαζόμενοι της «Denison»), πουλήθηκε στη «Regal Petroleum». Ετσι, μετά ένα μικρό ...διάλειμμα «ελληνικής» εκμετάλλευσης, τα κοιτάσματα του Πρίνου, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, περνάνε και πάλι στα χέρια πολυεθνικών συμφερόντων.

Η «Kavala Oil» συστάθηκε το Νοέμβρη του 1999 από την εργολαβική εταιρία «Ευρωτεχνική», που συμμετείχε κατά 67%, κατά δε το υπόλοιπο 33% συμμετείχαν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν με την αποχώρηση της καναδικής «Denison», και με στόχο να συνεχιστεί η εξόρυξη των πετρελαίων. Το εγχείρημα δημιουργίας της συγκεκριμένης κοινοπραξίας είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα γι' αυτό και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Ε. Βενιζέλος, κατακύρωσε με νόμο την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων σε μια εργολαβική εταιρία και στους εργαζόμενους. Από τη γέννησή του το συγκεκριμένο σχήμα δεν μπορούσε να δώσει προοπτική ανάπτυξης στην εξόρυξη των κοιτασμάτων, διότι άλλοι ήταν οι στόχοι του εργολάβου, ο οποίος επιδίωκε τη γρήγορη κερδοφορία, και άλλοι των εργαζομένων, που επιδίωκαν τη συνέχιση της λειτουργίας και την εξασφάλιση της δουλιάς τους. Και έτσι, αντί τα κοιτάσματα να περάσουν υπό την εκμετάλλευση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ), που είχαν δικαίωμα συμμετοχής κατά 25%, παραδόθηκαν στην «Kavala Oil».

Βέβαια, και η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ότι το σχήμα αυτό δε θα μπορούσε να μακροημερεύσει και ανέμενε έτσι την κατάλληλη στιγμή για να μεταβιβαστούν σε κάποια πολυεθνική του κλάδου. Τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν το 2001, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της «Ευρωτεχνικής», Ν. Λούτσιγκας, δεν αποδεχόταν να επενδυθούν τα κέρδη στην έρευνα και στην εξόρυξη πετρελαίου, κάτι που είχε συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους. Τότε, στις τριβές που είχαν υπάρξει μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της «Ευρωτεχνικής», το υπουργείο Ανάπτυξης είχε απειλήσει ότι θα εξεδίωκε από τα κοιτάσματα την εν λόγω κοινοπραξία και θα τα παρέδιδε σε ξένη πετρελαϊκή εταιρία...

Αντί όμως να παραδοθεί με κυβερνητική απόφαση, παραδόθηκε με την πώληση του επικεφαλής της κοινοπραξίας, που είναι βέβαιο ότι θα εισέπραξε αρκετά κέρδη. Οι εργαζόμενοι, που σήμερα είναι κάτοχοι του 33%, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκδιωχθούν από το σχήμα. Αρκεί και μόνο μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να γίνει από τη «Regal» ώστε πρώτα να εκμηδενιστεί το ποσοστό τους και μετά να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας...

ΤΕΛΟΣΗΜΟ 2004
Πρόστιμα για τους «εκπρόθεσμους»

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τη διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας απέστειλε στις Εφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Η διάθεση των σημάτων θα γίνεται από τις τράπεζες (από 3 του Νοέμβρη μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2003).

Η χορήγησή τους από τις Εφορίες θα γίνεται μόνο όταν:

  • Υπάρχει εκπρόθεσμη προμήθεια (μετά τις 31 Δεκέμβρη 2003).
  • Ο κάτοχος δεν έχει πάρει ειδοποιητήριο μέχρι τις 10 Δεκέμβρη ή το έχει χάσει.
  • Ο αριθμός κυκλοφορίας, που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, δεν ανήκει στο αυτοκίνητο ή αναγράφεται λανθασμένα το οφειλόμενο ποσό.
  • Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα χορηγείται μόνο από τις τράπεζες.

Για εκπρόθεσμη προμήθεια των σημάτων η Εφορία επιβάλλει πρόστιμα που ξεκινούν από 30 ευρώ (για οχήματα μέχρι 785 κ.ε.) Για τα μεγαλύτερου κυβισμού το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

  • 51-300 κ.ε.: 13 ευρώ.
  • 301-785 κ.ε.: 33 ευρώ.
  • 786-1357 κ.ε.: 81 ευρώ.
  • 1.358-1.928 κ.ε.: 146 ευρώ.
  • 1.929-2.357 κ.ε.: 323 ευρώ
  • Για περισσότερα κυβικά: 420 ευρώ.
Κέρδη και κοινωνική ευθύνη!

Αντιμετωπίζοντας την ολοένα αυξανόμενη αγανάκτηση του απλού κόσμου για τη βασική τάση της καπιταλιστικής παραγωγής να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους, η άρχουσα τάξη της χώρας μας, προσπαθεί τώρα, με τους μηχανισμούς που διαθέτει, να περάσει στο λαό την εξής αντίληψη. Οτι δήθεν το κέρδος δεν είναι κακό πράγμα και πως οι επιχειρήσεις έχουν και ευθύνη για προσφορά στην κοινωνία!

Το εργαλείο για να περπατήσει αυτή η νέα αντίληψη δεν είναι άλλο από τον καινοφανή όρο «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Η αντίληψη αυτή, προβάλλεται, σε όλους τους τόνους, σαν το μέσο που: Πρώτον, θα δώσει νέο, φιλολαϊκό προφίλ στις επιχειρήσεις. Δεύτερον, θα συμβάλλει στην καλλιέργεια της καλής φήμης τους. Τρίτον, θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων και των κερδών τους!

Ο όρος αυτός, που αποτέλεσε και το αντικείμενο ημερίδας που οργάνωσαν την Τρίτη βράδυ στη Θεσσαλονίκη το ΙΑΓΜΕ και η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, απλά σημαίνει ότι οι εταιρίες διαθέτουν μέρος των κερδών τους για χρηματοδότηση προγραμμάτων που συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο. Ολα αυτά βέβαια με το αζημίωτο, αφού οι χορηγίες, για παράδειγμα σε αθλητές, ομάδες κλπ, είναι ταυτόχρονα και πολύ καλή διαφήμιση για την επιχείρηση που συμβάλλει στην παραπέρα αύξηση των κερδών και ταυτόχρονα εξωραΐζει σε ένα βαθμό την εκμεταλλευτική της δραστηριότητα.

Πολύ ευρηματικοί αυτοί οι καπιταλιστές είναι αλήθεια!


Α. ΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ