ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Συνέχιση της αποχής για άλλη μια βδομάδα

Συνεχίζουν μέχρι και την άλλη Παρασκευή τις κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), οπότε και θα ξανασυνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή για να καθορίσει την παραπέρα στάση της, ανάλογα με τις διαθέσεις και τις αποφάσεις που θα έχουν λάβει οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών ανά την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση (από δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ) για λήξη των κινητοποιήσεων, αλλά και από την εισήγηση της πλειοψηφίας (πρόσκειται στο ΣΥΝ), που παρουσίασε σαν «νίκη» του κλάδου τα «ψίχουλα» που έδωσε η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο, η αποχή των πανεπιστημιακών που κλείνει σήμερα έξι βδομάδες οδεύει προς τη λήξη της.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε ουσιαστικά κανένα από τα αιτήματα των πανεπιστημιακών, που συμπεριλάμβαναν πέρα από τα μισθολογικά τους (κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού) και την απαίτηση για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση.

Επιμένοντας, όμως, στη μορφή της αποχής από τα διδακτικά καθήκοντα, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ουσιαστικά εντείνει τα αδιέξοδα του κλάδου και απομονώνει τους πανεπιστημιακούς, φέρνοντάς τους σε αντίθεση με τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Δηλαδή, η ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζει να κρατά κλειστή την πόρτα στους φυσικούς της συμμάχους που χτυπιούνται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και έχουν κάθε λόγο να την αντιπαλέψουν από κοινού.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) επανέφερε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής το αίτημα για συνέχιση, κλιμάκωση και ένταση των κινητοποιήσεων με δυναμικές μορφές πάλης, που δε θα απομονώνουν τους φοιτητές, αλλά θα ενισχύουν την αγωνιστική συσπείρωση και τη συμπόρευση με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και κυρίως τους εργαζόμενους, το λαό. Δηλαδή, πρότεινε επαναλαμβανόμενες απεργίες, συγκεντρώσεις, πορείες, καταλήψεις κτλ. και, παράλληλα, καλύτερη επεξεργασία του αγωνιστικού πλαισίου, διεύρυνση των αιτημάτων κι αντιστοίχισή τους με αυτές τις οξυμένες μορφές πάλης. Γιατί στις σημερινές συνθήκες κατάφωρης υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, όση αύξηση και να πάρουν οι πανεπιστημιακοί, η θέση τους συνεχώς θα υποβαθμίζεται, ο ρόλος τους θα διαστρεβλώνεται.

Ο αγώνας, η μόνη διέξοδος και προοπτική

Εκδήλωση για το μέλλον της Δημόσιας Παιδείας διοργάνωσαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Η λογική της υποταγής και συναίνεσης στις κύριες επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου για την Παιδεία και η αγωνιστική πρόταση για Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αντιπαρατέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν χτες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και κομμάτων, ενόψει της απεργίας που πραγματοποιούν στις 3 και 4 Νοέμβρη.

Οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ Αντ. Αντωνάκος και της ΔΟΕ Δ. Μπράτης στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία, την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης ως προϋπόθεση για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ κατήγγειλαν την αντιμετώπιση που έχουν τα μισθολογικά αιτήματα του κλάδου από την κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε ο Γ. Κουτσούκος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με αναφορές στη «Χάρτα Σύγκλισης», την «κοινωνία της πληροφορίας», τον «εθνικό στόχο» των Ολυμπιακών Αγώνων και απαρίθμησε τα διάφορα προγράμματα που αναπτύσσονται στα σχολεία, προβάλλοντας στην πραγματικότητα τους στόχους που υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης. Σχετικά με τις δαπάνες για την Παιδεία, έκανε λόγο για αύξηση σε σχέση με το 1995 και είπε ότι στόχος είναι να φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει τους οικονομικούς περιορισμούς.

Ο Γ. Καλός, εκ μέρους της ΝΔ, απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς σε προεκλογικούς τόνους, υποσχόμενος 5% για την Παιδεία από την πρώτη τετραετία της ΝΔ και δηλώνοντας ότι είναι προγραμματική της θέση η ικανοποίηση αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκε στα υπαρκτά προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών, μην κρύβοντας για μια ακόμα φορά τη σύμπλευση των δύο κομμάτων στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Τη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ για μια Παιδεία σε όφελος του λαού ανέπτυξε ο Θ. Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. «Μέσα από την ιστορική πείρα, μέσα από τη διαδρομή των αλλαγών στην Παιδεία, βγαίνει ο ρεαλισμός, το δίδαγμα, ότι το σχολείο που έχει αντικειμενικά ανάγκη ο λαός μας στην εποχή μας δεν πρόκειται να 'ρθει χάρισμα, παρά μόνο με τη βούληση και τη δυναμική επιβολή του ίδιου», τόνισε. «Οσο μας αφορά, θέλουμε να συμβάλουμε, ώστε ο αγώνας για την Παιδεία να μην περιορίζεται σε κάποιες μάχες οπισθοφυλακής, για την άμβλυνση μόνο κάποιων πλευρών της καπιταλιστικής επέλασης», είπε και υπογράμμισε ότι «για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, χρειάζεται τα θέματα αυτά της Παιδείας να μπουν πιο αποφασιστικά στο κέντρο της προσοχής του αγώνα της εργατικής τάξης, του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να γίνει ο στυλοβάτης της συνέχειας, του προσανατολισμού και της αποτελεσματικότητας ενός παλλαϊκού κινήματος για την Παιδεία». «Είναι ανάγκη, τόνισε, να ενισχυθεί εκείνο το ρεύμα μέσα στο κίνημα των εκπαιδευτικών που αναγνωρίζει το ρόλο και την παιδαγωγική του αποστολή σαν ζωτικό κομμάτι του εργατικού κινήματος, των παραδόσεων και αξιών του για μια καλύτερη κοινωνία. Να ενισχυθεί εκείνο το ρεύμα που κατανοεί ότι ο αγώνας για τη μόρφωση, η αναγέννηση της Παιδείας, δεν είναι θέμα εκπαιδευτικών αλλαγών, αλλά ριζικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών».

Εκ μέρους του ΣΥΝ στην εκδήλωση μίλησε η βουλευτής Α. Ξηροτύρη - Αικατερινάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γ. Μπανιάς, γραμματέας της ΑΚΟΑ. Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΣΔΕΠ και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

ΤΕΕ
Σε καθεστώς ανασφάλειας το προσωπικό ειδικοτήτων

Το ζήτημα της στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό των σχολείων και ειδικότερα των ΤΕΕ είναι το αντικείμενο Ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία των εργαστηρίων, τη συντήρηση των μηχανημάτων αλλά και την ασφάλεια των μαθητών, η άρνηση της κυβέρνησης για διορισμό από τους κλάδους ΤΕ και ΔΕ.

Την Ερώτηση καταθέτουν οι βουλευτές Γ. Χουρμουζιάδης, Λ. Κανέλλη, Π. Κοσιώνης, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας, οι οποίοι σημειώνουν ότι «πέρα των άλλων, η στάση της κυβέρνησης, διαιωνίζει την πολιτική ομηρία για εκατοντάδες εργαζόμενους των παραπάνω κλάδων, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για πολλά χρόνια στην εκπαίδευση, οι οικογένειες των οποίων βιώνουν καθεστώς αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανεργίας».

«Το ΚΚΕ σε κάθε ευκαιρία τονίζει την ανάγκη κατάργησης του διπλού και ανισότιμου σχολικού δικτύου (ΕΛ - ΤΕΕ) και την καθιέρωση του Ενιαίου 12χρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου, με ταυτόχρονη οικοδόμηση επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από τη δημιουργία "μεταλυκειακών" επαγγελματικών σχολών και την πλήρη στελέχωσή τους με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες που οι σύγχρονες ανάγκες επιτάσσουν. Η αδυναμία λειτουργίας όμως και αυτών των υποβαθμισμένων - με ευθύνη της κυβέρνησης - ΤΕΕ, αποτελεί σοβαρή αρνητική εξέλιξη σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, που κατά κύριο λόγο φοιτούν στα ΤΕΕ», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και ρωτούν τον υπουργό αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο μόνιμο διορισμό προσωπικού ειδικοτήτων των κλάδων ΔΕ και ΤΕ σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική και ασφαλής λειτουργία των εργαστηρίων των ΤΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ