ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
Θεσμοθετεί την κυριαρχία του κεφαλαίου

Τις αντιδραστικές προβλέψεις του κατήγγειλαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Η ουσιαστική σύμπλευση κυβέρνησης και ΝΔ στο θέμα τού υπό κατάρτιση Ευρωσυντάγματος φάνηκε ξεκάθαρα και χτες στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Τα δύο κόμματα εμφανίστηκαν να αποδέχονται τις βασικές διατάξεις του Ευρωσυντάγματος (εκφράζοντας κάποιες επιμέρους προτάσεις) και είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρμόδια επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέληξαν σε κοινή πρόταση για το Ευρωσύνταγμα.

«Τη στρατηγική του κεφαλαίου για συμπίεση του εργατικού κόστους, επέμβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές διάφορων χωρών και περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, εκφράζει η ολοκλήρωση της ΕΕ και το υπό διαμόρφωση Ευρωσύνταγμα», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Κάθε παραπέρα ολοκλήρωση της ΕΕ, είπε, θα είναι προς το αντιδραστικότερο και γι' αυτό το λόγο το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το να υπάρχει Ευρωσύνταγμα.

Οπως, άλλωστε, παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες εξελίξεις υποχωρεί η ισοτιμία των χωρών για χάρη της αποτελεσματικότητας κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει για τις μικρότερες χώρες.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις του Ευρωσυντάγματος τόνισε ότι θεσμοθετείται πλέον η κατάργηση του «βέτο» και η αντικατάστασή του με την αρχή της πλειοψηφίας. Μάλιστα, είπε, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με κοινή πρόταση ζητάνε κατάργηση του «βέτο» μετά από μια πενταετία ακόμα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας. Με το Ευρωσύνταγμα καταργείται η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, στην Κομισιόν δε θα εκπροσωπούνται όλες οι χώρες, ενώ τον τόνο στην εξωτερική πολιτική θα τη δίνει ένα άτομο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ. Ολα αυτά, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι επικίνδυνα για τις μικρές χώρες, όπως επικίνδυνη είναι και η θέσπιση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και η κατοχύρωση της ΕΕ ως νομικού προσώπου. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι διάφορες συμφωνίες όπως αυτή η επαίσχυντη με τις ΗΠΑ για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών, η οποία δε συζητήθηκε καν στα εθνικά κοινοβούλια.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε μια πρωτοφανή επίδειξη ευρω-λαγνείας εισηγούνται να μην έχει δικαίωμα ένα κράτος - μέλος της ΕΕ να αποχωρήσει από αυτήν, ενώ συμφωνούν και στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ενωσης, η οποία θα επεμβαίνει με τον Ευρωστρατό σε διάφορες χώρες ακόμα και προληπτικά.

Οσο δε για την περίφημη «ρήτρα αλληλεγγύης», παρά τα όσα λέγονται ότι θα προστατεύει τη χώρα, στην ουσία πρόκειται για μια επικίνδυνη πρόβλεψη, αφού δίνει δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης σε μια χώρα μέλος της οποίας «κινδυνεύει το δημοκρατικό πολίτευμα»! Είναι, είπε, ο Αντ. Σκυλλάκος μια απαράδεκτη διάταξη, που στην ουσία στρέφεται κατά των ανατρεπτικών λαϊκών κινημάτων που αντιπαλεύουν το σημερινό σύστημα.

Ομως, συνέχισε, και οι διατάξεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι πολύ πίσω από όσα ισχύουν σήμερα και συνιστούν οπισθοδρόμηση ακόμα και από τα όσα προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα ή ο Χάρτης του ΟΗΕ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο Ευρωσύνταγμα κατοχυρώνεται ακόμα και το δικαίωμα των επιχειρηματιών στο «λοκ άουτ».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι με την πρόβλεψη για τη δημιουργία «ευρωπαϊκών κομμάτων» επιχειρείται ο αποκλεισμός των μη αρεστών στο σύστημα κομμάτων, αφού θα χρηματοδοτούνται μόνο όσα κόμματα θα προωθούν τη δημιουργία «ευρωπαϊκής συνείδησης».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή δεν έχουν μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την πολιτική ολοκλήρωση της ΕΕ.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, υπογραμμίζοντας ότι η κυριαρχία του κεφαλαίου βρίσκει τη θέση της, με τις διατάξεις του Ευρωσυντάγματος, το οποίο ξεκάθαρα εκφράζει τις απαιτήσεις του.

Υπενθύμισε ότι κάτω από την πίεση των λαών διεθνώς κατοχυρώθηκαν διάφορες κατακτήσεις, όπως η διακήρυξη δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ ή η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σήμερα όμως, παρατήρησε, το κεφάλαιο παίρνει τη ρεβάνς του και θεσμοθετεί επιδιώξεις που δεν υπήρχαν σε προηγούμενα συντάγματα.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του Ευρωσυντάγματος κατήγγειλε τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τη Διακυβερνητική, επειδή οι θέσεις του είναι ενοχλητικές τόσο για την κυβέρνηση όσο και τις κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι πλέον το ομολογούν και οι κυβερνώντες πως αφαιρούνται από τη χώρα μας αρμοδιότητες, οι οποίες μεταφέρονται στην ΕΕ, και υπογράμμισε ότι σημαντικά διεθνή ζητήματα θα διαχειρίζονται από την ΕΕ, χωρίς καν να ερωτώνται τα κράτη - μέλη ή τα εθνικά κοινοβούλια.

Καταλήγοντας είπε ότι με το Ευρωσύνταγμα ενισχύονται οι ισχυροί της ΕΕ, εντείνεται η εκμετάλλευση και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ
Απαξιώνουν την ελληνική πολεμική βιομηχανία

Την προσπάθεια τελικής απαξίωσης της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας με το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ με την ΕΒΟ κατήγγειλε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοθέτημα, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Παράλληλα απαίτησε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, προτείνοντας, προκειμένου να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, συγκεκριμένο άρθρο που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την πλήρη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την προστασία του προσωπικού από καταγγελία της σύμβασής του.

Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική για την πολεμική βιομηχανία η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι «σε 20 χρόνια απωλέσθηκαν από την ελληνική πολεμική βιομηχανία 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας, άμεσα η έμμεσα. Αποχαρακτηρίσατε κρατικές εταιρίες (Σκαραμαγκά, Σύρο, Ελευσίνα) και δεν έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα να αποχαρακτηρίσετε την ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΛΒΟ». «Για την τσέπη των Ελλήνων θα σας πω τι κάνατε», πρόσθεσε. «Από 15 δραχμές που έμεναν ανά κατοστάρικο από τη λειτουργία των πολεμικών βιομηχανιών στην Ελλάδα το 1981, σήμερα ξέρετε τι μένουν; Ανά κατοστάρικο 3,5 δραχμές». «Συρρικνώσατε, μειώσατε τις παραγγελίες, τα φέρατε σε ένα φιλέτο και εάν δείτε ακόμα και όλη η ιστορία είναι πού θα πάνε τώρα τα φιλέτα των ακινήτων. Οποιος κάνει επίσκεψη θα δει πώς έχετε καταντήσει τα εργοστάσια».

Ειδικά για το προωθούμενο νομοσχέδιο η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε: «θα κάνετε μετεγκατάσταση (σσ στις εταιρίες) και δεν πρόκειται να κατοχυρώσετε κανένα δικαίωμα εργαζόμενου. Θα κατεβάσετε τις παραγγελίες και άλλο, σε ύψος κάτω από το σημερινό απαράδεκτο επίπεδο».

Εξάλλου χτες, στα πλαίσια της επιτροπής, συζητήθηκε και η Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Α. Σπηλιωτοπουλου για το θέμα της προμήθειας των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ» στον ελληνικό στρατό και τις καταγγελίες περί παροχής δισεκατομμυρίων σε εταιρία διαμεσολάβησης με τους προμηθευτές. Για το θέμα η Λ. Κανέλλη επισήμανε ότι το πρόβλημα «είναι υπαρκτό» αναφερόμενη και στις έρευνες που πραγματοποιεί για το θέμα το ΣΔΟΕ.

Στο Συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ

Αναχώρησε για το Κέμνιτς (Καρλ Μαρξ Στατ στα χρόνια της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας) ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στις εργασίες της 2ης φάσης του 8ου Συνεδρίου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας (ΚΟΔΗΣΟ) στο οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το σχέδιο για το νέο πρόγραμμά του.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο Δ. Αμπατιέλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ