ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο δικάζονται οι πέντε φιλειρηνιστές
  • Συλλαλητήριο συμπαράστασης αύριο το πρωί στις 9.00, έξω από το δικαστικό μέγαρο
  • Ευρύ διεθνή χαρακτήρα αποκτά η συμπαράσταση στους διωκόμενος αγωνιστές της ειρήνης

Από παλαιότερη συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους φιλειρηνιστές
Από παλαιότερη συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους φιλειρηνιστές
ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της φιλειρηνικής δράσης και στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών θα φωνάξει αύριο ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, που ετοιμάζεται να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στις 9 το πρωί, έξω από το δικαστικό μέγαρο, με αφορμή τη δίκη των πέντε αγωνιστών της ειρήνης.

Οι Νίκος Νεντόπουλος, Γεώργιος Μαρκίδης, Ηλίας Μανουσαρίδης, Κώστας Σεϊτανίδης και Βασίλης Τζήκας δικάζονται στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, επειδή συμμετείχαν σε μπλόκο που στήθηκε τον Απρίλη του 1999, σε ΝΑΤΟική φάλαγγα οχημάτων στην εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Το Νοέμβρη του 2002, το τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς τους αθώωσε για την ίδια κατηγορία, διότι αναγνώρισε πως με τις πράξεις τους πίστευαν ότι ασκούσαν δικαίωμα που τους παρέχει το Σύνταγμα (άρθρο 120) και υπερασπίζονταν το άρθρο 27, το οποίο απαγορεύει τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, αν προηγούμενα δεν ψηφιστεί ειδικός νόμος από την πλειοψηφία του όλου των βουλευτών. Ομως, ο προϊστάμενος της εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση και ζητά την καταδίκη και τιμωρία τους.

Εργατικά σωματεία και φορείς, από την πρώτη ώρα, κατήγγειλαν πως πρόκειται για διατεταγμένη δίωξη που εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης που εκδηλώνεται ολοένα εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα και απαιτούν να σταματήσει η δίωξη.

Το κύμα συμπαράστασης στους διωκόμενους και καταδίκης της αυταρχικής κυβερνητικής πολιτικής διαρκώς μεγαλώνει, εκφράζοντας την απόφαση του λαού μας να μην επιτρέψει να περάσει η επιχείρηση τρομοκράτησης του φιλειρηνικού, του εργατικού και μαζικού λαϊκού κινήματός.

Στο μεγάλο κατάλογο της αλληλεγγύης προστέθηκαν, επίσης, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά και οι Σύλλογοι Φοιτητών Ψυχολογικού, Γεωλογικού, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Νομικής και Κτηνιατρικής.

Εξάλλου, ψηφίσματα αλληλεγγύης εξέδωσαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Θεσσαλονίκης, Σταυρούπολης, Αγίου Παύλου. Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κουφαλίων εκφράζει τη συμπαράστασή του στους φιλειρηνιστές και δηλώνει πως «οι λόγοι που τους οδήγησαν στην πράξη αυτή, ήταν λόγοι ειρήνης και αλληλεγγύης στον γείτονα και φίλο λαό της Γιουγκοσλαβίας».

Οι νομικοί

Σχετικό ψήφισμα εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Γ. Παπαδόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «ο ΔΣΘ ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ζητήματα εθνικού ή κοινωνικού περιεχομένου και ιδιαίτερα για την περίπτωση που μιλούμε, έχει υποχρέωση να εκφράσει το ενδιαφέρον του για την πορεία υποθέσεων που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο.

Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων πολιτών υπαγορεύτηκε από την ανάγκη και το δικαίωμά τους να υπερασπιστούν την ειρήνη στην περιοχή. Καθώς και το Σύνταγμα της χώρας μας, αφού από την παρ. 2 του άρθρου 27 του Συντάγματος επιβάλλεται να μη γίνεται δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη χωρίς νόμο, που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Και είναι καθήκον όλων των Ελλήνων να υπερασπίζονται το Σύνταγμα της χώρας μας. Αυτό έκαναν κατά την άποψή μας οι συγκεκριμένοι άνθρωποι».

Διεθνής καταδίκη των διώξεων

Το κύμα αλληλεγγύης έσπασε τα σύνορα της χώρας μας. Κόμματα, φορείς και απλοί πολίτες, που ενημερώθηκαν για τη νέα δίωξη, με μηνύματά τους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους. Ζητούν την απαλλαγή των αγωνιστών από τις κατηγορίες και την προσαγωγή σε δίκη των υπεύθυνων του πολέμου, δηλαδή των ηγετών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και δηλώνουν ότι η σθεναρή αντίσταση του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και του ελληνικού λαού στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας ενέπνευσε τα αντιπολεμικά κινήματα πολλών χωρών στους δικούς τους αγώνες, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Μηνύματα είχαν σταλεί μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής από: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το Κόμμα Εργατών Βελγίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, οι Κομματικές Οργανώσεις Hants και Dorset του ΚΚ Βρετανίας, Τοπική Οργάνωση από τη Ρώμη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Μήνυμα έστειλε, επίσης, ο Γιασίρ Γκόρετς από το Εθνικό συντονιστικό των Νέων Κομμουνιστών (νεολαία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης) Ιταλίας, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία από τη Δανία, μαζικές οργανώσεις όπως η Συμμαχία Ενάντια στον Πόλεμο του Πόρτσμουθ, το Συμβούλιο Ειρήνης Νοτιοανατολικού HANTS, H.B., ο Μπιλ Φέρετ από το Συνδικάτο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων Πόρτσμουθ και η Αγγλίδα πολίτης Ρόζι Μπρέμερ.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

Αύριο Τετάρτη, 29/10:

  • Στις 7μ.μ. στο ΚΑΠΗ Αμαρουσίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση για θέματα Παιδείας με ομιλητή τον Νίκο Καλούτση, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ.
  • Στις 12 το μεσημέρι στη σχολή «ΑΚΜΗ» στην οδό Κοδριγκτώνος θα περιοδεύσει ο Τέλης Γόντικας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

Την Πέμπτη 30/10:

  • Στην Εφορία του Νέου Κόσμου θα περιοδεύσει ο Πέτρος Γρατσάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, στις 7.30π.μ.

Το Σάββατο, 1/11:

  • Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν των 85 χρόνων του Κόμματος και της Οχτωβριανής Επανάστασης, στα γραφεία της, Αχαρνών 297, στις 7μ.μ. Θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην Αττική

Την Παρασκευή, 31/10:

  • Η ΚΟΒ Παιδείας Μεσογείων - Λαυρεωτικής διοργανώνει συνεστίαση προς τιμήν των 85 χρόνων του ΚΚΕ, στην ταβέρνα «Μύλος», Λ. Φλέμινγκ και Κέννεντυ στη Ραφήνα (δίπλα στο ΙΚΑ Ραφήνας), στις 9.30μ.μ. Τιμή πρόσκλησης 16 ευρώ κατ' άτομο.
Στη Γερμανία

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος η ΑΕ Βάδης Βυρτεμβέργης της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Την Κυριακή, 16/11, στις 10 το πρωί εκδήλωση - συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας στο Ludwigsburg για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή, 16/11, στις 17.00 εκδήλωση - συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας schwabisch Gmund για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Συνεδρίασε η ΚΕ του ΔΗΚΚΙ

Μέσα σε κλίμα έντασης έγινε το προηγούμενο Σάββατο η συνεδρίαση της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, με θέμα την επερχόμενη εκλογική μάχη. Η συζήτηση, αλλά και οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στην πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει το ΔΗΚΚΙ προκειμένου να πετύχει σ' αυτές τις εκλογές «την εκλογική συμπαράταξη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων». Ο πρόεδρος του κόμματος Δ. Τσοβόλας στην ομιλία του επανέλαβε τη γνωστή του θέση «για αυτόνομη κάθοδο του ΔΗΚΚΙ στις βουλευτικές εκλογές, γιατί παρά τις ύστατες εκκλήσεις προς τις ηγεσίες του ΣΥΝ, του ΚΚΕ και άλλων κινήσεων να συγκροτήσουν εδώ και τώρα τον τρίτο προοδευτικό πόλο, δυστυχώς δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση». Από την άλλη μεριά, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της ΚΕ πρότειναν να γίνει ακόμα μια προσπάθεια «συγκρότησης εκλογικής συμπαράταξης» που αυτή τη φορά όμως δε θα έχει γενικό και αόριστο περιεχόμενο, αλλά θα στηρίζεται σε ένα «σαφές κοινό πρόγραμμα διακήρυξης».

Στη συνεδρίαση της ΚΕ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ απέκλειε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας προσπάθειας. Προχώρησε σε φραστική επίθεση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζοντας ότι «πίσω από την άρνησή τους για τη σύσταση του τρίτου προοδευτικού πόλου κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες». Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μια παρέμβασή του αμέσως μετά την ομιλία του, όταν επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον του ΚΚΕ. «Σ' αυτές τις εκλογές το ΔΗΚΚΙ θα έχει διμέτωπη αντιπαράθεση» είπε ο Δ. Τσοβόλας και συνεχίζοντας πρόβαλε έναν ανήκουστο ισχυρισμό: «Από την πλευρά του ΚΚΕ γίνεται μια αθλιότητα που δε διαφέρει από αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για εκμαυλισμό συνειδήσεων. Πλησιάζουν κορυφαία στελέχη του ΔΗΚΚΙ και τους τάζουν υποψηφιότητα. Πρόκειται για μια άθλια, δεξιά, παρασκηνιακή λειτουργία του ΚΚΕ, η οποία υποθάλπει και στηρίζει το δικομματισμό»!!! Λίγη ώρα μετά από αυτή την επίθεση προς το ΚΚΕ ο Δ. Τσοβόλας αποχώρησε για άγνωστους λόγους από τη συνεδρίαση της ΚΕ, τέσσερις ώρες πριν το κλείσιμο των εργασιών της... Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του προέδρου διαφώνησαν σε ομιλίες τους μέλη της ΠΓ. Το κείμενο της διακήρυξης για μια ευρύτερη συμπαράταξη, που είχε συντάξει μέλος της ΠΓ, διαβάστηκε λίγα λεπτά πριν το τέλος των εργασιών της ΚΕ, χωρίς ωστόσο να μπει σε ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της, αλλά και ούτε να συμπεριληφθεί στην εισήγηση του Δ. Τσοβόλα προς ψήφιση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ