ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Το 2005 όλοι στο μικροσκόπιο

Το 2005 καθιερώνεται (και επίσημα) το ηλεκτρονικό φακέλωμα των υπηκόων της ΕΕ και όσων άλλων ταξιδεύουν στο έδαφός της. Σε πρώτη φάση, στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια και βίζες) θα ενσωματωθούν σε μικροτσίπ μία ψηφιακή φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας. Επίσης δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου, τα οποία θα περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, τις λεγόμενες βιομετρικές. Για την ώρα αποκλείστηκε η αποτύπωση της ίριδας του ματιού, αλλά μένει για αργότερα μαζί την ομάδα αίματος και το DNA. Τα στοιχεία αυτά θα ανταλλάσσονται μεταξύ των αρχών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ», που συμπληρώνει προηγούμενα του «Ρ», τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα αποτελούν από το Γενάρη του 2005, υποχρεωτικό στοιχείο των διαβατηρίων της ΕΕ, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για συμπερίληψη βιομετρικών δεδομένων στα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να εγκριθεί στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης - Εσωτερικών στις 27 Νοέμβρη και μετά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Οπως διευκρίνισε ο αρμόδιος επίτροπος, Βιτορίνο, θα απαιτείται και από τους υπηκόους τρίτων χωρών να περιλαμβάνουν στη βίζα τους τα στοιχεία αυτά. Ετσι, αν ένας Τούρκος θέλει να ταξιδέψει στην ΕΕ, θα υποχρεούται να παραδίδει δαχτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία.

Αλλωστε ήταν γνωστό εδώ και περίπου ένα μήνα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πάντα με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό των ταξιδιωτικών εγγράφων») όριζε οι 25 χώρες - μέλη ως τα μέσα του 2005 να προμηθεύσουν όλους τους πολίτες τρίτων χωρών, που ταξιδεύουν ή ζουν νόμιμα σ' αυτές, με ενιαίου τύπου θεωρήσεις εισόδου και άδειες παραμονής. Του ηλεκτρονικού φακελώματος των μεταναστών να ακολουθήσει αυτό των υπηκόων της ευρωένωσης.

Μάλιστα για να μην αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες αντιρρήσεις, η Επιτροπή φέρεται να άλλαξε τους σχετικούς κανονισμούς ώστε η εφαρμογή της πρότασής της να μη χρειάζεται νομοθετική κύρωση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Εξάλλου η πρότασή της εγκρίθηκε στις 2/10/2003 από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων - Δικαιοσύνης της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 20/10 συναντήθηκαν στη Γαλλία οι υπουργοί Εσωτερικών των Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσαν στο τέλος της συνάντησης, θα προτείνουν στην ΕΕ ένα «πρότυπο ασφαλείας». Θα εισάγουν μεθόδους αναγνώρισης με βιομετρικά στοιχεία για τους ταξιδιώτες, αρχίζοντας με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και φθάνοντας μέχρι την καταγραφή της ίριδας.

Τα βιομετρικά αυτά δεδομένα, αποθηκευμένα σε μικροτσίπ, θα διασταυρώνονται με τις βάσεις πληροφοριών του συστήματος Σένγκεν σε κάθε συνοριακό ή εσωτερικό έλεγχο ασφαλείας. Οποιος μετανάστης δε διαθέτει αυτά τα έγγραφα θα θεωρείται παράνομος, θα συλλαμβάνεται και θα απελαύνεται από την ΕΕ ως ύποπτος και πιθανός τρομοκράτης. Για τους υπηκόους της ΕΕ, όλο και περισσότερα στοιχεία τους θα βρίσκονται αποθηκευμένα σε βάσεις δεδομένων και θα ανταλλάσσονται μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού, προκειμένου οι αρχές έγκαιρα να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στα «ταραχοποιά στοιχεία»...

Σημειώστε ότι οι νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις πρωτοεγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βέροια, το Μάρτη του 2003, υπό την προεδρία του Μιχ. Χρυσοχοΐδη (τότε αρμόδιος υπουργός, σήμερα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ). Οριστικοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής τον περασμένο Ιούνη και σχετικές ανακοινώσεις περιλήφτηκαν στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.30... ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ. Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με την Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του τομέα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ και τη Σωτηρία Τσιώτρα, υπεύθυνη του τομέα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τα προγράμματα πρόληψης που πραγματοποιεί το Κέντρο (μέρος Α').
  • Στις 22.00 ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ. Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, συνομιλεί με τους καλεσμένους του, με θέμα: «Εξελίξεις στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ».
Συζήτηση για τον Τουρισμό

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τον τουρισμό αύριο, Τετάρτη 5 Νοέμβρη, στις 5 το απόγευμα, με θέμα: «Η αναψυχή και οι διακοπές δικαίωμα για τον εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια».

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Εσπέρια».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, η ΑΕ Βάδης Βυρτεμβέργης της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Την Κυριακή, 16/11, στις 10 το πρωί, εκδήλωση - συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας στο Ludwigsburg για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή, 16/11, στις 17.00, εκδήλωση - συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας schwabisch Gmund για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για την ίδρυση του ΕΑΜ και την απελευθέρωση της πόλης

Εκδήλωση τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και 59 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, οργανώνουν την Κυριακή 9 Νοέμβρη τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΚΝΕ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ολυμπιακή άσκηση στη Γερμανία

Υπό την «υψηλή εποπτεία» του υπερατλαντικού μας προστάτη, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες Ολυμπιακή άσκηση στη Γερμανία. Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η άσκηση άρχισε χτες, στη Στουτγκάρδη, με τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής στρατιωτικής διοίκησης και του πανεπιστημίου εθνικής άμυνας και στρατηγικών μελετών των ΗΠΑ, ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο.

Αντικείμενο της άσκησης είναι η διαχείριση κρίσεων, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατηγικό - επιχειρησιακό επίπεδο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδης θα συντονίζει το πολιτικό επίπεδο, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος, το στρατηγικό - επιχειρησιακό. Η άσκηση συνδιοργανώνεται με τις ΗΠΑ, διότι είναι χώρα - μέλος της εφταμελούς Ολυμπιακής συμβουλευτικής ομάδας, στο πλαίσιο μιας σειράς Ολυμπιακών εκπαιδεύσεων και συνεργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ