ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα επίθεση στο κατοχικό γενικό επιτελείο

Αποσύρει τους διπλωμάτες της η Ισπανία

Τραυματίες των κατοχικών δυνάμεων μεταφέρονται στη βάση Ραϊμστάν στη Γερμανία

Associated Press

Τραυματίες των κατοχικών δυνάμεων μεταφέρονται στη βάση Ραϊμστάν στη Γερμανία
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στόχος έγινε, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και μάλιστα περίπου την ίδια ώρα, το κτιριακό συγκρότημα του γενικού επιτελείου των κατοχικών δυνάμεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, η οποία συγκλονίζεται από τις διαδοχικές αντικατοχικές επιθέσεις. Οι Αμερικανοί επιτελείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει το διπλωματικό της προσωπικό από τη Βαγδάτη. Ταυτόχρονα Βρετανός ειδικός σε θέματα «αντιτρομοκρατίας» προειδοποιεί ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά σκληροί για τις κατοχικές δυνάμεις.

Τέσσερις ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν, χτες το βράδυ, το κέντρο της Βαγδάτης, στα δυτικά της όχθης του Τίγρη. Οπως έγινε γνωστό, στόχος ήταν, για δεύτερη ημέρα, η έδρα του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στου οποίου το κτιριακό συγκρότημα διαμένει και ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η «πράσινη ζώνη» διαμέτρου δύο χιλιομέτρων, όπου στεγάζεται το κατοχικό γενικό επιτελείο επλήγη, τουλάχιστον τρεις φορές. Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων έκανε λόγο, αρχικά, για 4 τραυματίες ενώ δήλωνε ότι διερευνάται αν οι επιθέσεις έγιναν με όλμους ή με ρουκέτες. Πριν από μόλις ένα 24ωρο, το ίδιο κτιριακό συγκρότημα είχε ξαναγίνει στόχος επίθεσης με όλμους, οι οποίες έπληξαν στρατόπεδο χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Βρετανικές κατοχικές δυνάμεις μαζεύουν... τις πέτρες και τα σκουπίδια που τους έριξαν διαδηλωτές

Associated Press

Βρετανικές κατοχικές δυνάμεις μαζεύουν... τις πέτρες και τα σκουπίδια που τους έριξαν διαδηλωτές
Νωρίτερα, στη Βαγδάτη σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 2 από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου. Ενας τρίτος Αμερικανός σκοτώθηκε, το πρωί, στο Τικρίτ, και άλλος ένας τραυματίστηκε, ενώ αμερικανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα στη Χαλίντιγια, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα, όπως έγινε γνωστό. Στη Μοσούλη, ένοπλοι σκότωσαν έναν Ιρακινό δικαστή ενώ ρουκέτες έπληξαν την, εκεί, έδρα των κατοχικών δυνάμεων, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Οι βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το θάνατο ενός Βρετανού στρατιώτη «από εχθρικά πυρά», στις 31 του Οκτώβρη, χωρίς να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού. Τέλος, κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο χωριό Καράσια, κοντά στο Τικρίτ, όπου έκαναν 2 συλλήψεις και κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Παρά την καθημερινή επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, ο υπεύθυνος ασφαλείας των κατοχικών δυνάμεων Γουόλτερ Σλοκόμπε απέρριψε χτες την πρόταση του διορισμένου Προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου να ανακληθούν άνδρες του πρώην ιρακινού στρατού προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της ηρεμίας. Ο Σλοκόμπε υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί το ποιον όσων θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για τις ακριβείς προθέσεις τους.

Αποχωρήσεις «υποστηρικτών» και προειδοποιήσεις

Την «προσωρινή» ανάκληση της διπλωματικής της αποστολής από τη Βαγδάτη «λόγω της πολύ περίπλοκης κατάστασης» ανακοίνωσε χτες η ισπανική κυβέρνηση. Η ΥΠΕΞ, Ανα Παλάθιο, τόνισε ότι από τους 29 διπλωμάτες θα μείνουν στην ιρακινή πρωτεύουσα μόνο οι 4, και απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας «Ελ Μούντο», σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη απέσυρε και τους 14 εμπειρογνώμονες που εργάζονται για λογαριασμό της κατοχικής διοίκησης. Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα από τις «συνεργαζόμενες» στην κατοχή, μετά τη Βουλγαρία και την Ολλανδία, που αποσύρει, για λόγους ασφαλείας, τη διπλωματική της αποστολή από το Ιράκ.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει 150 οπλίτες στο νότιο Ιράκ, προκειμένου να απασχοληθούν, κυρίως, σε κοινωφελή έργα. Αντίθετα, ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον καθιστούσε σαφές ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο Ιράκ «αν δεν υπάρξει σαφής πρωτοβουλία από την πλευρά του ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου», απαντώντας έτσι στις αρνητικές θέσεις Ιρακινών αξιωματούχων και μεταθέτοντας την τελική ευθύνη στον κατοχικό διοικητή Μπρέμερ.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, ο Τζόναθαν Στίβενσον, ειδικός στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, μιλώντας στη Βουλή, εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αυξηθούν και θα γίνουν αιματηρότερες οι αντικατοχικές επιθέσεις. Ο Στίβενσον προειδοποίησε ότι, ήδη, οι επιθέσεις παρουσιάζουν πολύ καλύτερη οργάνωση και συντονισμό.

Τέλος, από τη Νέα Υόρκη, έγινε γνωστό ότι απομακρύνθηκαν των καθηκόντων τους, ο υπεύθυνος ασφαλείας του ΟΗΕ στο Ιράκ, Τουν Μιάτ, και ο εκτελών χρέη ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ραμίρο Λόπες ντα Σίλβα. Η είδηση έγινε γνωστή μετά από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ερευνών που εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φέρουν μέρος της ευθύνης για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ, τα οποία κατέληξαν στον πολύνεκρο απολογισμό της επίθεσης αυτοκτονίας τον Αύγουστο. Η «παύση» θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Γενάρη, οπότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες.


ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Αποδυναμώνει το κατηγορητήριο η κατάθεση Οουεν

ΧΑΓΗ.--

Εως τον Απρίλη του 1993 ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε εγκαταλείψει την ιδέα της Μεγάλης Σερβίας, αλλά έπρεπε έναν χρόνο νωρίτερα να είχε αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, γιατί μια τέτοια κίνηση θα «πάγωνε» την κουβέντα περί ένωσης σερβοβοσνιακών περιοχών με τη Σερβική Δημοκρατία κατέθεσε χτες στο δικαστήριο της Χάγης, επί δεύτερη συνεχή μέρα, ο πρώην μεσολαβητής της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ντέβιντ Οουεν.

«Αραγε σας ερμηνεύω σωστά, λέγοντας ότι υποστηρίζετε πως εγκατέλειψα την ιδέα της Μεγάλης Σερβίας ήδη από τον Απρίλιο του 1993», ρώτησε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και επί πολέμου της Βοσνίας Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Ντέιβιντ Οουεν. «Ναι. Πιστεύω ότι εγκαταλείψατε την ιδέα πως, για να φτάσετε σε μια συμφωνία, ένα μέρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα, έπρεπε να είναι γεωγραφικά ενωμένη με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο», απάντησε ο λόρδος Οουεν, που ήταν μεσολαβητής της ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1992 έως το 1995.

Η ενάγουσα εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται ο Μιλόσεβιτς απορρέουν «από το στόχο του κατηγορουμένου και άλλων να επιβληθεί και να διατηρηθεί ο σερβικός έλεγχος σε ορισμένες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εκδιώκοντας τους Κροάτες, τους Αλβανούς και άλλους μη Σέρβους με εκστρατείες διωγμών». Ετσι, κατά αρκετούς παρατηρητές, η κατάθεση του Βρετανού πρώην αξιωματούχου κατέστησε διάτρητο ένα βασικό μέρος του κατηγορητηρίου των εισαγγελέων της Χάγης για το «ενεχόμενο» ρόλο του Μιλόσεβιτς στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την προώθηση σχεδίου για τη σύσταση της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας»...

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο λόρδος Οουεν κατέθεσε, σε άλλο σημείο, πως ο Μιλόσεβιτς απέτρεψε ενδεχόμενη αιματοχυσία στη Σρεμπρένιτσα το 1993 όταν εμπόδισε το (Σερβοβόσνιο) στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς να καταλάβει τον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Προχτές, ο Οουεν είχε δηλώσει ότι ο Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να είχε σταματήσει τον πόλεμο της Βοσνίας δύο χρόνια νωρίτερα αναγκάζοντας τους Σερβοβόσνιους τότε ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς να αποδεχτούν το ειρηνευτικό σχέδιο των απεσταλμένων ΕΕ και ΟΗΕ ήδη από το 1993. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «ρεαλιστή εθνικιστή και όχι ρατσιστή»...

Λευτεριά στο Μιλόσεβιτς τώρα!

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την παράνομη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη και τη συνεχιζόμενη κράτησή του πραγματοποιείται στις 8 Νοέμβρη απ' το κέντρο της ολλανδικής πόλης (περιοχή Plein) στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Σεβενίνγκεν, όπου κρατείται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικά συνθήματα «Λευτεριά στον Μιλόσεβιτς Τώρα!» και «Δε θα αφήσουμε στους εισβολείς να ξαναγράψουν την ιστορία μας» διοργανώνεται με πρωτοβουλία της σερβικής οργάνωσης για την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς, SLOBODA, και ήδη συναντά την υποστήριξη προοδευτικών πολιτικών οργανώσεων και οργανισμών υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη δίκη του Μιλόσεβιτς και τη συνεχιζόμενη κράτησή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 14.00 με 15.00 το μεσημέρι απ' την περιοχή Plein της Χάγης. Μία ώρα μετά (15.00 -16.00) έχει προγραμματιστεί να αρχίσει πορεία απ' την αφετηρία της συγκέντρωσης προς τα κρατητήρια Σεβενίνγκεν. Στις 17.00 οι διαδηλωτές αναμένεται να έχουν φθάσει έξω απ' τα κρατητήρια του Σεβενίνγκεν όπου και θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του και τη χορήγηση διορίας δύο ετών, προκειμένου να ετοιμάσει ο Μιλόσεβιτς την υπεράσπιση του εαυτού του απέναντι στη μηχανή κατηγοριών του δικαστηρίου της Χάγης...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της πλημμύρας που πλήττει το τελευταίο τριήμερο σε περιοχές κοντά σε τουριστικό θέρετρο της πόλης Μεϊντάν στο βορειοδυτικό άκρο της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα. Εως χτες ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 170, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη αρκετών δεκάδων. Οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες άτομα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Τζέιμς Τζόουνς, Αμερικανός στρατηγός και διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, διέβλεψε χτες ως «αυξανόμενες τις απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες από χώρες της Αφρικής και δη από εκείνες που βρίσκονται στο νότιο άκρο της Μεσογείου». Την ίδια ώρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ανακοίνωνε στο Ναϊρόμπι της Κένυας πως βρήκε στοιχεία για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δράση πυρήνων της αλ Κάιντα στη Σομαλία, αλλά και ευρύτερα στο Κέρας της Αφρικής.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ενάντια στις κυβερνήσεις χωρών που προέκυψαν απ' τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας καταφέρθηκε χτες, για πολλοστή φορά, η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, λέγοντας πως ευθύνονται για την αποτυχία στη σύλληψη καταζητούμενων πρώην ηγετών (π.χ. Σερβόβοσνιοι Κάρατζιτς, Μλάντιτς, Κροάτης ε.α. στρατηγός Γκοντοβίνα) και πως αυτό θέτει εν αμφιβόλω το στόχο για ολοκλήρωση όλων των δικών για εγκλήματα πολέμου μέχρι το 2008...

ΣΑΓΚΑΗ.-- Σε αύξηση κατά 50% της δυνατότητας παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων «Κάντιλακ» και «Μπιούικ» στο εργοστάσιο της Σαγκάης της Κίνας ως το 2006 προτίθεται να προχωρήσει η αμερικανική «Τζένεραλ Μότορς Κορπ.», που σχεδιάζει να διαθέσει τα αυτοκίνητα τόσο στην κινεζική αγορά - όπου διαπιστώνει «αύξηση της ζήτησης» - όσο και διεθνώς.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Κοινά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια διάρκειας δύο εβδομάδων θα πραγματοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες ένοπλα τμήματα των Φιλιππίνων, με πάνω από 400 πεζοναύτες των ΗΠΑ που έφθασαν στη χώρα. Αμερικανικές πηγές διατείνονται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν «εντός της βάσης και μόνον» λόγω των «κινδύνων που θέτουν οργανώσεις σχετιζόμενες με την αλ Κάιντα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Επενδύσεις-ρεκόρ» από πλευράς ξένων διαπιστώνει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ινδίας για τον Οκτώβρη. Στη χώρα έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής το 2003 4,6 δισ. δολάρια, ποσό πάνω από έξι φορές μεγαλύτερο από τις ξένες επενδύσεις του 2002. Η επιτροπή - και η κυβέρνηση - εκμεταλλεύεται πολιτικά τη χρηματιστηριακή σπέκουλα, μιλώντας για «σημαντική αναπτυξιακή πορεία».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η πετρελαϊκή παραγωγή στο Σουδάν θα έχει αυξηθεί έως το 2004 κατά 24,8% ήτοι 31.230 βαρέλια αργού πετρελαίου τη μέρα, προέβλεψε χτες ο Σουδανός υπουργός Ενέργειας, Αουάντ Αχμέντ αλ Γιαζ, ανακοινώνοντας την έναρξη περαιτέρω ερευνών και γεωτρήσεων σε νέες περιοχές του ανατολικού και δυτικού Σουδάν από πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο στρατηγός Ράινχαρτ Γκούνζελ επικεφαλής των γερμανικών ειδικών δυνάμεων, που φέρεται να απέστειλε επιστολή στον βουλευτή Μάρτιν Χόχμαν, με την οποία τον συνεχάρη για το «κουράγιο» που επέδειξε με τις δηλώσεις του κατά των Εβραίων, καθαιρέθηκε χτες από τον υπουργό Αμυνας, Πέτερ Στρουκ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πέντε Βρετανοί που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δίκτυο υποστήριξης του «Αληθινού IRA» συνελήφθησαν χτες στο Κοτ Ντ' Αρμόρ της δυτικής Γαλλίας, μετά από επιχείρηση που οργανώθηκε από τη γαλλική αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (DNAT).

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-- Επιβατικά αεροπλάνα θα καταρρίπτονται από εδώ και στο εξής στο γερμανικό εναέριο χώρο σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν ως όπλα από τρομοκράτες, όπως συνέβη την 11η Σεπτέμβρη, δήλωσε στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης.

ΡΩΜΗ.-- Εκρηξη «επιστολής βόμβας» σε αστυνομικό τμήμα της Ρώμης. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Δεύτερη επιστολή εξουδετερώθηκε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στη Ρώμη. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Δωδεκάωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι Αυστριακοί σιδηροδρομικοί ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να απολύσει 12.000 εργαζόμενους μέχρι το 2010.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ