ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα αύξηση στα δημοτικά τέλη

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Σύλλογο εργαζομένων του δήμου καταγγέλλει τις προθέσεις της δημοτικής Αρχής

Σε νέα αύξηση των δημοτικών τελών της τάξης του 9% προσανατολίζεται η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας δημαρχιακής επιτροπής, που θα συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι πέρσι η αύξηση στα δημοτικά τέλη ήταν 8,5%. Το νέο τσουχτερό χαράτσι που προτίθεται να επιβάλει στους δημότες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχειρεί να το δικαιολογήσει παραπέμποντας στην απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και τονίζει ότι «για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος θέλει να στρέψει τους δημότες της πόλης ενάντια στους εργαζόμενους του δήμου. Η πραγματικότητα όμως είναι πως οι εργαζόμενοι στους δήμους, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, με την αύξηση των κρατήσεων και τον πληθωρισμό είχαν μείωση στο μισθό τους». Εξάλλου, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αντεργατική του πολιτική και το μένος ενάντια στους υπαλλήλους - «συνεργάτες» του. «Το ζήσαμε στη χωματερή των Ταγαράδων, όπου ο δήμαρχος υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης και με τη συνδρομή των ΜΑΤ, χτύπησε τους εργάτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Γιατί όμως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν κινητοποιεί το λαό της πόλης, δε διεκδικεί τα χρήματα που οφείλει η κυβέρνηση στους δήμους όλης της χώρας, ώστε να μην επιβάλει άλλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη;».

Τέλος, η ΔΑΣ ξεκαθαρίζει πως «στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και των δημάρχων που στήριξαν τα δυο κόμματα, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΔΑΣ, είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, η μετατροπή τους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, η λειτουργία των ΟΤΑ με τους νόμους της αγοράς, η κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων». Και καλεί όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενωμένοι για: Να μην γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Να αυξηθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού προς τους ΟΤΑ. Να επιστραφούν οι παράνομα παρακρατημένοι πόροι. Οι υπηρεσίες που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα να προσφέρονται δωρεάν στο λαό.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
«Διαφορετική αντίληψη» για το εκκλησιαστικό καθεστώς

Ξεκίνησε χτες η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας

Τη «διαφορετική αντίληψη» που υπάρχει ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην Εκκλησία της Ελλάδας, για το «ποιο είναι το καθεστώς» που ισχύει στην Εκκλησία, επισήμανε χτες, στην εισήγηση του, κατά την πρώτη μέρα της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Οι εργασίες διεξήχθησαν σε... κλίμα «βροχερό» και οι γνώμες διατυπώνονταν από τους αρχιερείς, «ανάλογα με το χαρακτήρα τους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.

Οπως είπε στην εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος «ο Παναγιώτατος αναφέρεται εις την Πράξη του 1928 ως εγένετο αυτή χθες και μετά από συμφωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας, την οποία για πρώτη φορά δήθεν εμείς αθετούμε. Εμείς εν ταπεινώσει φρονούμε ότι το καθεστώς είναι αυτό που έχει διαμορφωθεί». Και πρόσθεσε ότι η παρούσα κρίση, στις σχέσεις με το Πατριαρχείο τους επεβλήθη στην ουσία, γιατί ενώ τα προβλήματα χρόνιζαν, δε συζητιόνταν.

Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδας δε θέλει να αλλάξει τίποτα από το καθεστώς που υπάρχει στην Εκκλησία της Ελλάδας και το ίδιο πιστεύει για το Πατριαρχείο», ενώ σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να εγγράφει υποψήφιους βάσει όμως «κεκτημένους τα υπό του καταστατικού χάρτου, οριζόμενα προσόντα».

«Αν αποσταλεί ο κατάλογος προς έγκριση, παραβαίνεται ο νόμος και δεν έχουν νομική εγκυρότητα οι εκλογές αρχιερέων εις τας μητροπόλεις των Βόρειων επαρχιών», κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος και μίλησε για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και εξεύρεσης κοινής αποδεκτής λύσης.

Την εισήγηση του στην Ιεραρχία, για τη «νομοκανονική θεώρηση της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928» ανέπτυξε, όπως είχε οριστεί από την Ιεραρχία, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ανάμεσα σε άλλα, θεωρεί την Πράξη «άνευ Κανονικών ερεισμάτων» διότι διαιρεί τον «ενιαίον Ορθόδοξο πληθυσμό της ενιαίας Χώρας της Ελλάδας εξ απόψεως εκκλησιαστικής διοικήσεως» σε χριστιανούς δύο... ταχυτήτων της Παλαιάς Ελλάδας και των λεγόμενων νέων χωρών.

Στο... εκκλησιαστικό, επανήλθε πάλι χτες, ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι αν η αποδοχή στο σύνολό τους των αιτημάτων του Πατριαρχείου απαιτεί αλλαγή της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας, πρέπει «η ελληνική κυβέρνηση το ταχύτερο να ξεκαθαρίσει αν έχει πρόθεση να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, επανέλαβε τη θέση, περί μη παρέμβασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Εκκλησίας, μέσα από το διάλογο Πατριαρχείου - Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, να βρει τη λύση.

Τέλος, και η ΑΕΚΑ ζήτησε από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά», δηλώσεις και ενέργειες απαξίωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, για να σταματήσουν.

ΛΕΥΚΑΔΑ
«Τοπικοί άρχοντες "ποτίζουν" με βρώμικο νερό το λαό»

Πάνω από δώδεκα χωριά της Λευκάδας που ανήκουν σε τέσσερις δήμους τροφοδοτούνται με ακατάλληλο προς πόση νερό! Οπως προκύπτει από καταγγελίες στο «Ρ», αλλά και από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, μέχρι πρόσφατα χωριά των Δήμων Απολλωνίου, Ελλομένου, Σφακιωτών και της κοινότητας Καλάμου αντιμετώπιζαν οξυμένο πρόβλημα με το νερό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας», σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν από το τμήμα Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας, το νερό δεν ήταν ακατάλληλο εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, αλλά διότι υπάρχει ανεπαρκής χλωρίωσή του, καθώς και πλημμελής συντήρηση και καθαρισμός των δεξαμενών. Αυτό συνιστά έγκλημα για το λαό της Λευκάδας, αφού πρόκειται για ουσιαστική αδιαφορία των αρμοδίων, όπως μας καταγγέλλουν οι κάτοικοι του νησιού.

Τα χωριά που έχουν το σημαντικότερο πρόβλημα είναι του Αγ. Πέτρου, των Χορτάτων και του Ευγήρου, όπου όπως μας καταγγέλλεται εξακολουθούν να πίνουν οι κάτοικοί τους ακατάλληλο νερό. Οπως λένε πάντως αρμόδιοι του τμήματος Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας, το νερό που διαθέτει το νησί είναι πολύ καλό, αρκεί, φυσικά, να χλωριώνεται... Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο διευθυντής του τμήματος Υγιεινής της Νομαρχίας Λευκάδας Θ. Γκουρνέλης σημειώνει πως το κατάλληλο νερό της Λευκάδας αγγίζει πλέον το 80%, ενώ μέχρι πρόσφατα το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 9-11-2003 και ώρα 10 π.μ. αρχιερατικό μνημόσυνο εις τον καθεδρικό ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΑΣΗΜΑΚΗ ΕΥΣΤΡΑΤ. ΝΤΙΝΤΙΤΣΗ

Επιχειρηματία

Τα παιδιά: Μπέττυ και Ακης, Δέσποινα, Εφη και Θανάσης. Τα εγγόνια: Κωνσταντίνος, Λάουρα, Ασημάκης. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ