ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Το πιο μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα

Οδοφράγματα στην Αγ. Πετρούπολη
Οδοφράγματα στην Αγ. Πετρούπολη
Η μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, φέτος είναι η 86η επέτειός της, άλλαξε τη ροή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά, άνοιγε ο δρόμος της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, της κοινωνικοποίησής τους κάτω από την καθοδήγηση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, άρα, και της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για μια ακόμη φορά, αποδείχτηκε στην πράξη, όπως και στην Κομμούνα του Παρισιού, ότι η ιστορία είναι έργο των μαζών, ότι η επιτυχία της επανάστασης είναι αποτέλεσμα της επαναστατικής δράσης των μαζών, με επικεφαλής την εργατική τάξη και καθοδηγητή το κόμμα της, σε συνδυασμό με την ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων ως εξέλιξη του ίδιου του καπιταλισμού, και στο στάδιο του ιμπεριαλισμού αυτές οι προϋποθέσεις παραέχουν ωριμάσει. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι για την επιτυχία της συμβολή έχουν μια σειρά παράγοντες, αντικειμενικοί και υποκειμενικοί, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να την κάνει νικηφόρα. Τέτοιοι, όπως η πανεθνική κρίση, η επαναστατική κατάσταση (όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κυβερνά, οι λαϊκές μάζες δεν αποδέχονται το παλιό καθεστώς και, ταυτόχρονα, βρίσκονται στο μέγιστο βαθμό κινητοποίησής τους), η κατάκτηση από το κόμμα της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης, οι συμμαχίες, αλλά και η ικανότητα εναλλαγής των μορφών πάλης, η επιλογή της αποφασιστικής στιγμής για το τελικό χτύπημα. Τέτοιες ήταν οι συνθήκες στη Ρωσία το 1917.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν η νομοτελειακή έκφραση της εκρηκτικής όξυνσης όλων των κοινωνικών αντιθέσεων της τσαρικής Ρωσίας, που την έκαναν αδύνατο κρίκο στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η πραγματοποίησή της έγινε δυνατή με τη σωστή στρατηγική και τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Επιβεβαιώθηκε, έτσι, η λενινιστική θεωρία ότι μόνον ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, που καθοδηγείται από την πρωτοποριακή επιστημονική θεωρία και έχει γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, είναι σε θέση να ηγηθεί στον αγώνα όλων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων κοινωνικών δυνάμεων. Οτι μόνον ένα κόμμα νέου τύπου, που συνδυάζει αρμονικά τη δημοκρατική λειτουργία με τη σιδερένια πειθαρχία και την ενιαία θέληση στη δράση, μπορεί να διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης, στον αγώνα για το άλμα «από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας».

Η Οχτωβριανή Επανάσταση δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την αδιάλλακτη πάλη των μπολσεβίκων κατά του οπορτουνισμού και του σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος μέσα στο εργατικό κίνημα, δίχως τη διάρρηξη των δεσμών των μπολσεβίκων με τη χρεοκοπημένη και προδοτική 2η Διεθνή. Η αποφασιστική και δίχως ταλαντεύσεις οριστική ρήξη μαζί της απελευθέρωσε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις της κοινωνίας και της πολιτικής από τη μέγκενη του ρεφορμισμού και του σοσιαλπατριωτισμού. Εδωσε τη δυνατότητα να παίξει το ΚΚ τον αυτοτελή ιδεολογικοπολιτικό ρόλο του ως οργανωτή και καθοδηγητή των λαϊκών μαζών της Ρωσίας, ως δύναμης ικανής να αφομοιώσει δημιουργικά την πείρα της Παρισινής Κομμούνας και όλου του ριζοσπαστικού κινήματος της προεπαναστατικής Ρωσίας.

Πηγή δύναμής της στάθηκαν οι εργάτες και οι αγρότες, η εργατοαγροτική συμμαχία, αλλά και η αλληλεγγύη των εργατών πολλών χωρών, χιλιάδων κομμουνιστών, που είδαν στα Σοβιέτ την υπεράσπιση της δικής τους ζωής.

Μεγάλο δίδαγμα, επίκαιρο όσο ποτέ, είναι η σταθερή προσήλωση των μπολσεβίκων να συνδέουν τη μελέτη και την ανάπτυξη της μαρξιστικής θεωρίας με την καθημερινή δράση.

Η πορεία της Σοβιετικής Ενωσης στα χρόνια που ακολούθησαν απέδειξε το βάσιμο της δυνατότητας ο σοσιαλισμός να νικήσει και να οικοδομηθεί σε μια χώρα. Η εκβιομηχάνιση και η κολεκτιβοποίηση της γης, μονόδρομος για την καθυστερημένη τότε Ρωσία, τη μετέτρεψε σε μια γιγάντια δύναμη, ικανή να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και να συντρίψει το φασισμό, μετά από λίγα χρόνια. Εβαλε τις γερές βάσεις, που επέτρεψαν στην ΕΣΣΔ να σημειώσει αργότερα πρωτοφανή επιτεύγματα στην επιστήμη και στον πολιτισμό, να ανυψώσει τους λαούς της σε υψηλότατο επίπεδο, βγάζοντάς τους από το καθεστώς της πείνας, του αναλφαβητισμού και της καθυστέρησης.

Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ δε μηδενίζει τον τεράστιο ρόλο και την προσφορά του στην ανθρωπότητα.

Τεράστια είναι η συνεισφορά του σοσιαλισμού στην εργατική τάξη και τους λαούς. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση μια σειρά κατακτήσεις, που σήμερα έχουν αρχίσει να κατεδαφίζονται - όπως το 8ωρο, το 7ωρο, η Κοινωνική Ασφάλιση, η σύνταξη για όλους τους απόμαχους της δουλιάς, η δημιουργία συνθηκών, για να σταματήσει να υπάρχει η διπλή καταπίεση και υπερεκμετάλλευση για τις εργαζόμενες γυναίκες, η λύση ενός δύσκολου προβλήματος, όπως το εθνικό ζήτημα, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού εμφανίζεται ξανά, αφού οξύνθηκαν οι εθνικιστικές αντιθέσεις, ο σοβινισμός - όλα αυτά τα ζητήματα, τα έλυσε ή άνοιξε το δρόμο να λυθούν, η Οχτωβριανή Επανάσταση. Ο σοσιαλισμός συνέβαλε στην ανάπτυξη του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. Η ΕΣΣΔ είχε τη μέγιστη συμβολή στην ήττα του φασισμού στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης στον πλανήτη για πάνω από πενήντα χρόνια. Αυτή η συνεισφορά της γίνεται ακόμη πιο σπουδαία σήμερα, που, μετά την αντεπανάσταση, ο διεθνής ιμπεριαλισμός εξαπολύει πολέμους σε όποιο σημείο της Γης το επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, υποδουλώνοντας λαούς και χώρες, αποκαλύπτοντας έτσι και το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ο σοσιαλισμός δεν απέτυχε. Ανατράπηκε, έχασε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο.

Οι αιτίες της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη πρέπει να αναζητηθούν σε ένα πλέγμα εσωτερικών παραγόντων σ' αυτές τις χώρες. Παράγοντες, που επηρεάστηκαν βαθιά από τις εξωτερικές πιέσεις και επεμβάσεις, στο έδαφος της σύγκρουσης ανάμεσα στα δύο αντίθετα κοινωνικοπολιτικά συστήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους προβληματισμούς της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (15 έως 16 Ιούλη 1995), από τους βασικούς λόγους των αρνητικών εξελίξεων, ήταν και η απώλεια, σε μια πορεία, του πρωτοποριακού καθοδηγητικού ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος εξουσίας, μια σειρά παρεκκλίσεις από τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία και παραβιάσεις αρχών στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Ακόμη, η απουσία ενιαίας αντιμετώπισης της ιδεολογικής δολιοφθοράς που ασκούσε ο διεθνής καπιταλισμός, η υπερεκτίμηση νικών, που αναμφισβήτητα σημείωνε ο σοσιαλισμός, παράλληλα με την απολυτοποίηση των φαινομένων κρίσης του καπιταλισμού, η αδύναμη λειτουργία της διαλεκτικής σχέσης άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και οι σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και στον εμπλουτισμό της θεωρίας μας. Η «περεστρόικα» αποτέλεσε το «Δούρειο Ιππο» της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Τα επιτεύγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης μπορούν να γίνονται μια από τις υλικές προϋποθέσεις της δικής μας δράσης. Μια από τις προϋποθέσεις εκείνες, που μπορούν όχι να ξαναζωντανέψουν απλά το όραμα του σοσιαλισμού, αλλά να επιδρούν στις συνειδήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έτσι ώστε συσπειρωμένοι στις διεκδικήσεις πάνω στα άμεσα προβλήματα, με στόχους πάλης ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων, να οικοδομούν το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Συσπειρωμένοι ενάντια στην τακτική της ταξικής συνεργασίας, που προβάλλουν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και οι διάφοροι αριστεροί απολογητές του συστήματος - προβάλλοντας οράματα υποταγής στο σύστημα κάτω από συνθήματα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», αυτός που «ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη», δηλαδή καπιταλισμός αφού συνυπάρχουν άνθρωποι και κέρδη - να επιδρούν στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, ενισχύοντας τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος.

Η αστική τάξη θέλει να αφαιρέσει απο τις συνειδήσεις των λαϊκών μαζών το σοσιαλισμό όχι μόνον ως όραμα, αλλά και ως προοπτική της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης, επειδή ακριβώς αυτό ευνουχίζει την ίδια την ταξική πάλη από το κύριο, το ζήτημα της εξουσίας. Η αναζωογόνηση των ιδανικών του σοσιαλισμού, η προβολή και υπεράσπιση των κατακτήσεών του, είναι ένα από τα αντίβαρα στη σημερινή καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, ένα αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαίκών στρωμάτων για τον τελικό σκοπό, την οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας.


Σ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ