ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Μιλάει στο «Ρ» ο Π. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στις 8 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ»

Μια σημαντική αγωνιστική πρωτοβουλία από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ», έρχεται να ταράξει τα «στάσιμα νερά» στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς συλλογικών δραστηριοτήτων, για την ανάδειξη του συνόλου των προβλημάτων των μικρών ΕΒΕ. Για τη σημασία της συγκέντρωσης, το διεκδικητικό πλαίσιο και τα προβλήματα των ΕΒΕ, ο «Ρ» μίλησε με τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλο.

- Ποια ζητήματα προβάλλει η ΟΒΣΑ μέσα από αυτή την κινητοποίηση;

- Με τη συγκέντρωσή μας αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την πολιτική που ακολουθείται και οδηγεί πολλούς βιοτέχνες, επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους στην οικονομική καταστροφή, αυξάνοντας τα κέρδη των πολυκαταστημάτων και των μεγαλοεισαγωγέων. Διεκδικούμε διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και των παροχών, φορολογική ελάφρυνση, μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, προστασία της επαγγελματικής στέγης, ενίσχυση των προσπαθειών μας για τη δημιουργία συνεταιρισμών.

- Η Ομοσπονδία σας είναι μέλος της ΓΣΕΒΕΕ και πολλά από τα ζητήματα που θίγετε αφορούν ευρύτερα τους μικρούς ΕΒΕ. Γιατί δε συμμετέχει στην κινητοποίηση;


- Η Ομοσπονδία μας θα ήθελε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, με επικεφαλής τη ΓΣΕΒΕΕ, να πραγματοποιήσει αυτή την κινητοποίηση. Αυτό σήμερα δεν μπορεί να γίνει. Τα στελέχη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, έθεσαν στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας το ζήτημα των κινητοποιήσεων, αλλά η πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται και έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του οργάνου μετά τις 15 Δεκέμβρη. Δείχνει και με αυτό τον τρόπο ότι είναι μακριά από τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ. Ενδιαφέρεται μόνο για τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων. Αυτό δικαιολογείται επειδή η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ προήλθε από ένα Συνέδριο στο οποίο έγινε όργιο νοθείας. Συνέργησαν γι' αυτό οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Ηθελαν τέτοια πλειοψηφία που θα συμφωνεί με την πολιτική που ασκείται σήμερα.

- Πώς αλλιώς εκφράζεται αυτό στην πράξη;

- Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ διαφωνεί με τα αιτήματα που θέτει η Ομοσπονδία μας, συμφωνεί όμως με την κυβέρνηση. Συμφώνησε με την κυβέρνηση με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων, ικανοποιώντας το αίτημα των πολυκαταστημάτων, που θέλουν επίσης να καταργήσουν και την αργία της Κυριακής. Πρόσφατα, συμφώνησε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι η χρηματοδότηση κατά 12% του Ταμείου μας είναι ικανοποιητική, όταν πριν μια δεκαετία έφτανε το 40%. Επίσης, αφήνει ανοιχτό το θέμα της επιμήκυνσης του ασφαλιστικού χρόνου αποδεχόμενη την 37ετία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσω ότι απαιτούμε ουσιαστική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση.

- Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων για τους ΕΒΕ στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με βάση τις θέσεις της ΝΔ;

- Για τους βιοτέχνες, επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους, με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν υπάρχει ελπίδα για επιβίωση. Ασκείται μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής και του κεφαλαίου από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Τέτοια διαδικασία είχαμε σε αρκετούς κλάδους στη βιοτεχνία, όπως στο ξύλο - έπιπλο, το μέταλλο, την ένδυση, την υπόδηση και αλλού. Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας απαιτεί αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής, σε τελική ανάλυση ανατροπή της και βέβαια αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και σε πολιτικό επίπεδο. Ενίσχυση των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τα αιτήματά μας, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεξάγουμε τους αγώνες μας και να κατακτούμε λύσεις.

- Η ΟΒΣΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο συνεταιρισμό των μικρών επιχειρήσεων. Πόσο εφικτό είναι σήμερα κάτι τέτοιο;

- Είναι δύσκολο εγχείρημα, μα αναγκαίο για την επιβίωσή μας. Η συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου είναι αναπόφευκτη. Προτείνουμε αυτή τη συγκέντρωση να την κάνουμε εμείς οι βιοτέχνες, με τη μορφή του συνεταιρισμού φυσικών προσώπων, για την παραγωγή, την προμήθεια πρώτων υλών και τη διακίνηση των αγαθών. Προσπαθούμε σήμερα να γίνουν αυτοί οι συνεταιρισμοί και ταυτόχρονα παλεύουμε για την άρση των αντικινήτρων, όπως του 35% του συντελεστή φορολόγησης και των άλλων νομικών και οικονομικών αντικινήτρων, που έχουν να κάνουν με την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης προς τους συνεταιρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας, απαιτούμε από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση των συνεταιρισμών. Στήριξή τους με επιστήμονες, δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων και τετραγώνων. Εφαρμογή κλαδικών και διακλαδικών πολιτικών σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με κύριο στοιχείο την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κοινωνικό έλεγχο σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Παράλληλα απαιτούμε περιορισμό των εισαγόμενων προϊόντων και δημιουργία συνεταιριστικών πολυκαταστημάτων που θα συνεργάζονται με τη βιοτεχνία.

- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει ωφελήσει τις μικρές επιχειρήσεις, με μέτρα όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Ποια είναι η γνώμη σας;

- Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από όλα τα χρηματοδοτικά πακέτα. Κάποιοι κλάδοι δεν έχουν το δικαίωμα ούτε αίτηση να κάνουν για χρηματοδότηση. Τελικά, τα χρήματα πήγαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και οι βιοτέχνες στις τράπεζες με τα υψηλά επιτόκια, επιταχύνοντας την καταστροφή τους. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας καλύπτει ελάχιστες επιχειρήσεις, είναι Ανώνυμη Εταιρία, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δημιουργήθηκε για να εγγυάται το κράτος τα λεφτά που δανείζουν οι τράπεζες, έγινε δηλαδή για τις τράπεζες και όχι για τους βιοτέχνες.

- Ποια είναι η θέση σας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων;

- Στον κλάδο της οικοδομής θεσμοθετείται η είσοδος του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα παίρνονται μέτρα σε βάρος των βιοτεχνών, όπως ο περιορισμός της αυτεπιστασίας, που θα τους αναγκάσει σιγά σιγά να φύγουν από την οικοδομή ή να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαρρέουν ότι για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, μα κάποιοι τεχνοκράτες μηχανικοί, για δήθεν συντεχνιακά συμφέροντα. Εμείς λέμε ότι αυτό που επιχειρείται στην οικοδομή με ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η προώθηση των συμφερόντων των φίλων της, των μεγαλοκατασκευαστών. Οι βιοτέχνες, όπως είναι αποκλεισμένοι από τα δημόσια έργα, έτσι θα βρεθούν και έξω από την οικοδομή, αν γίνει νόμος αυτό το ΠΔ. Το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο απαιτεί να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο.

- Πόσο σημαντική είναι η συγκέντρωση στις 8 Δεκέμβρη;

- Η συγκέντρωση αυτή είναι η κορύφωση μιας γενικότερης κινητοποίησης, όλο το προηγούμενο διάστημα. Εγιναν πάρα πολλές συνελεύσεις σε πολλά σωματεία και περιοδείες σε όλη την Αθήνα. Μιλήσαμε για τα προβλήματα με χιλιάδες βιοτέχνες - επαγγελματίες - εμπόρους. Η συγκέντρωση πρέπει να είναι μαζική για να φτάσει το μήνυμα πιο καλά στην κυβέρνηση και στη ΝΔ. Ολοι, μαζί με τις οικογένειές μας, πρέπει να είμαστε στη συγκέντρωση. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η επιτυχία της συγκέντρωσης θα επιταχύνει τις διεργασίες στο χώρο των ΕΒΕ για συσπείρωση και ενδυνάμωση του ριζοσπαστικού πόλου, ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες για το συντονισμό των δυνάμεων που κινούνται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση σε πανελλαδικό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα προωθηθεί η συνεργασία και συμμαχία με το πρωτοπόρο κομμάτι των εργαζομένων στη διεξαγωγή κοινών αγώνων για τα κοινά προβλήματα.


Γ. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ