ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίκαιοι και μεστοί οι αγώνες του

Προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου «μιλούν» στο «Ρ» για τα 85 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ

Χάρρυ Κλυνν

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας

«Ογδόντα πέντε χρόνια, ένας συνεχής αγώνας. Ογδόντα πέντε χρόνια στην πρωτοπορία. Εύχομαι, και πιστεύω εύχεται και κάθε άνθρωπος που έχει ασπαστεί τη μαρξιστική ιδεολογία, να εξακολουθήσει το Κόμμα να είναι στην πρώτη γραμμή. Για να εκφράσει τα σύγχρονα προβλήματα. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει. Μπορεί να συνέβησαν κάποια γεγονότα που πραγματικά ήταν κοσμοϊστορικά, αλλά η μαρξιστική ιδεολογία δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα, δεν είναι κάτι που μπορούν κάποιοι να το βάλουνε στην "μπάντα", αυτοί οι οποίοι έχουν πάρει κατά κάποιο τρόπο τα ινία της ανθρωπότητας στα χέρια τους. Θέλω να πιστεύω ότι σ' αυτό το παγκόσμιο κίνημα, το οποίο άρχισε να εκδηλώνεται όχι μόνο στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στην καρδιά του καπιταλισμού, στην Αμερική, το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα είναι ένα κόμμα πρωτοπορίας. Και το πιστεύω αυτό, γιατί οι Ελληνες μαρξιστές, οι Ελληνες κομμουνιστές γεννούσαν και γεννούν πρωτοποριακές ιδέες».

Γιάννης Βαβούρας

Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου

Για 85 χρόνια το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Στηρίζει με συνέπεια το δικαίωμα για εργασία και τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη του κοινωνικού ρόλου του κράτους. Ειδικότερα στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στηρίζει τις θέσεις για κατάργηση των ταξικών φραγμών, για τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της, για αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου της νεολαίας, για ενίσχυση της έρευνας για το δημόσιο συμφέρον, για προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ και για σύνδεση της επιστήμης και της έρευνας με την πρακτική κοινωνική δράση, με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής προσφοράς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα τους κοινωνικούς του αγώνες.

Γιώργης Βαρλάμος

Ζωγράφος, χαράκτης

«Χαιρετίζω τα 85χρονα του Κόμματος, στο οποίο είμαι ταγμένος και εύχομαι να μ' αξιώσει η ζωή να 'μαι για πολλά χρόνια ακόμη μαζί του. Να ζω τους δίκαιους και μεστούς αγώνες του, να χαίρομαι τις χαρές του και να μοιράζομαι τις δύσκολες στιγμές του».

Ηλίας Ανδριόπουλος

Συνθέτης

«Η ιστορία του ΚΚΕ, τα 85 χρόνια ζωής του, είναι συνυφασμένη με αγώνες, θυσίες και ανυποχώρητη συνέπεια απέναντι στις αρχές του. Κέρδισε γι' αυτό την τιμή και το σεβασμό όλου του ελληνικού λαού. Εύχομαι η πορεία του να συνεχίσει να είναι ασυμβίβαστη και μαχητική για το καλό της ειρήνης, της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού».

Διονύσης Τσακνής

Τραγουδοποιός

«Σε μια εποχή που επιχειρείται να φιμωθεί οποιαδήποτε φωνή, η οποία είναι έξω από τη λογική του συστήματος, η παρουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στα πολιτικά πράγματα, ανεξάρτητα από επιμέρους μικρές διαφωνίες τακτικής, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητη».

Δημήτρης Μητροπάνος

Τραγουδιστής

«Αν θέλουμε να μιλάμε για αγώνες δε μας έμεινε τίποτα άλλο. Το ΚΚΕ σε όλη αυτή την 85χρονη πορεία του έχει αποδείξει την αγωνιστική του στάση. Σήμερα, στην περίοδο της "παγκοσμιοποίησης", που έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα, υπάρχει μόνο μια διαφορετική φωνή και το "γιες μεν" των υπολοίπων. Αλλού παίρνονται οι αποφάσεις και αυτές τις αποφάσεις-διαταγές εκτελούν και εδώ στη χώρα μας. Το ΚΚΕ αντιστέκεται σε αυτές τις πολιτικές, διαμαρτύρεται στη Βουλή και στους δρόμους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτά που έρχονται. Ας ξυπνήσουν και οι άλλοι. Θέλω να ελπίζω ότι κάποιοι θα καταλάβουν τα μηνύματα, θ' αντισταθούν σε αυτή τη λαίλαπα και θα γίνουμε περισσότεροι».

Σταμάτης Κραουνάκης

Συνθέτης

Ηρθε ο καιρός να ξαναγυρίσουμε όσοι για λόγους δικούς μας τόσα χρόνια ήμασταν εδώ ταγμένοι αλλά αλλού «κοιμώμενοι». Είναι προστακτική επιταγή να γυρίσουμε την ψήφο μας στο κόμμα των βασανισμένων. Σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε ΚΚΕ.

Θέμος Στοφορόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

Καθώς συμπληρώνονται 85 χρόνια ΚΚΕ, φωτίζονται, με τον πιο έντονο, και τραγικό τρόπο, οι αλήθειες, για τις οποίες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν τόσοι Ελληνες κομμουνιστές. Επιβεβαιώνεται ο μαρξισμός, τη διάψευση του οποίου είχε η αντίδραση σπεύσει να αναγγείλει. Τις ανατροπές του 1989 - 90 ακολούθησαν επιθέσεις εναντίον του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, των Κούρδων, των Παλαιστινίων, του Αφγανιστάν, πάλι του Ιράκ και, γενικά, όλων, όσοι δε δέχονται να υποταχθούν στη «Νέα Τάξη» της Δύσης. Αυτή δημιούργησε και τη λεγόμενη «τρομοκρατία» που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα.

Αιτία της έξαρσης του ιμπεριαλισμού είναι η ενίσχυση της διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας και των μονοπωλιακών ενώσεων, που εντείνει τις επιθυμίες αρπαγής πηγών ενέργειας και πρώτων υλών, τους ανταγωνισμούς για την απόκτηση σφαιρών επιρροής και οικονομικού εδάφους. Υπό τις συνθήκες αυτές, οξύνεται και η τάση για παραβίαση της ανεξαρτησίας των μικρών ή αδύνατων εθνών από λίγα, πλουσιότατα και ισχυρότατα, έθνη.

Αρρηκτα συνδέεται ο ιμπεριαλισμός με τις δομές του καπιταλισμού. Ο οποίος κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, προκαλώντας εξαθλίωση, ανεργία, κοινωνικούς αποκλεισμούς, φετιχισμό του χρήματος και των εμπορευμάτων, αλλοτρίωση, εκβαρβάρωση.

Οι μάστιγες αυτές πλήττουν και την πατρίδα μας, που αντιμετωπίζει επίσης τα «γεωπολιτικά» σχέδια των διεκδικητών ελέγχου επί της ευρύτερης περιοχής μας. Στο Αιγαίο, παραβιάζονται τα δικαιώματά μας από το τουρκικό καθεστώς με τη σύμπραξη ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, καίτοι (και επειδή) μετέχουμε σε αυτά τα μορφώματα. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, μας πιέζουν να συμβάλουμε σε μια νεοαποικιοκρατική, αντιδημοκρατική «λύση» για την Κύπρο.

Στηριζόμενο σε προφανώς ορθή θεωρητική βάση και στη μεγάλη πείρα των αγώνων του, το ΚΚΕ παλεύει για όλους μας.

Μιχάλης Βαρδάνης

Αντιστράτηγος ε.α., πρόεδρος ΣΦΕΑ 1967-1974

Τα 85 χρόνια πολιτικών - κοινωνικών και εθνικών αγώνων του ΚΚΕ, αποπνέουν σεβασμό, εκτίμηση και αναγνώριση προσφοράς στο λαό και τον τόπο. Στη μέχρι σήμερα ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ τα στελέχη και τα μέλη του υπηρέτησαν με πάθος, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια την ιδεολογία τους με βαρύτατο τίμημα. Στάθηκε άκαμπτος και συνεπής υπερασπιστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Οργάνωσε και καθοδήγησε μαζί με άλλες πατριωτικές δυνάμεις τη μεγαλειώδη Εθνική μας Αντίσταση, ανεκτίμητη προσφορά στον αντιφασιστικό αγώνα όλων των λαών. Σήμερα αντιμάχεται με συνέπεια την ιμπεριαλιστική νέα τάξη και την παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα για την προάσπιση της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και των κοινωνικών λαϊκών κατακτήσεων.

Του εύχομαι να συνεχίσει να κρατά άσβηστη την αγωνιστική του φλόγα για το καλό του λαού και του τόπου.

Αντώνης Κακαράς

Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. εν αποστρατεία

Είναι δύσκολο για ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, έστω και απόστρατο αξιωματικό, να μιλήσει για το ΚΚΕ έτσι ανοιχτά και μέσα από το κομματικό έντυπο. Ολόκληρη τη ζωή μας στο στρατό τη ζήσαμε έχοντας συνεχώς κατά νου πως το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι εχθρός της πατρίδας μας. Πως ο κομμουνισμός είναι «μίασμα» και πως πρέπει να προφυλάσσουμε το χώρο των ΕΔ από «διεισδύσεις», όχι μόνον κομμουνιστών και της ιδεολογίας τους, αλλά και συνοδοιπόρων τους και συγγενών τους μέχρι «τετάρτου βαθμού εκ πλαγίων και καθέτως».

Φτιάχτηκαν έτσι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας μεταπολεμικά, από νέους προερχόμενους από συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο. Πιστοποιητικά Κοινωνικών Φρονημάτων πολύ πιο δύσκολα και σκληρά απ' όλους τους άλλους επαγγελματικούς χώρους, καθημερινή αντικομμουνιστική προπαγάνδα στις παραγωγικές σχολές και στις μονάδες, Συμβούλια Τιμής για εξοβελισμό των ανεπιθύμητων, γραφεία ασφαλείας, δίκτυα παρακολουθήσεως, πληροφοριοδότες, όλοι να ασχολούνται για κράτηση του στρατεύματος «καθαρού». Και μια δικτατορία στο τέλος για προστασία δήθεν της Ελλάδας από άλλη «δικτατορία», αυτήν του προλεταριάτου.

Διαβάζοντας την ιστορία και παρακολουθώντας τα δρώμενα των τελευταίων δεκαετιών, μάθαμε και ζήσαμε τους κομμουνιστές και το κόμμα τους το ΚΚΕ στην πραγματική του διάσταση. Με τα λάθη του αλλά κύρια με την προσφορά. Να μπαίνει μπροστά και να οργανώνει την αντίσταση στους κατακτητές, να προσπαθεί για τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Να έχει στις τάξεις του κατά τους αγώνες αυτούς και πολλούς στρατιωτικούς.

Σήμερα, στα 85χρονα του ΚΚΕ αναγνωρίζουμε όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί πως είναι κόμμα πατριωτικό, πως οι κομμουνιστές έχουν την ελπίδα άσβεστη και παλεύουν να χτίσουν κάτι καλύτερο, πιο δίκαιο, χωρίς πολέμους, αδικία και εκμετάλλευση. Αφού οι κομμουνιστές δεν είναι άνθρωποι μόνο της θυσίας και της αυταπάρνησης, αλλά αγαπούν και τη ζωή και γι' αυτήν αγωνίζονται.

Γιάννης Βόγλης

Ηθοποιός

Ογδόντα πέντε χρόνια! Είναι πολύ κοντά στον αιώνα. Εύχομαι αυτό το κίνημα και κόμμα και ιδεολογία να ξεπεράσει τον αιώνα και τους αιώνες γενικότερα. Αυτό από καρδιάς γιατί υπάρχει και μεγάλη ιστορία και οι ιδεολογίες δεν τελειώνουν και δεν πεθαίνουν ποτέ.

Θύμιος Καρακατσάνης

Ηθοποιός, σκηνοθέτης

«Μετά από 85 χρόνια αγώνων, το ΚΚΕ, ενώ θα περίμενε κανείς, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, να έχει γεράσει, είναι το πιο νεαρό, νεανικό, δυναμικό και αγωνιστικό κομμάτι της πολιτικής μας ζωής. Εύχομαι να πορεύεται στην απέραντη ζωή, στους αιώνες, χωρίς να γερνάει ποτέ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ