ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρόγραμμα άμεσων αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Σειρά άμεσων πρωτοβουλιών, με στόχο την ανάπτυξη του διεκδικητικού κινήματος της εργατικής τάξης και την ενίσχυση των αγώνων της, αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στα πλαίσια αυτά καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος:

1) Να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες για τον αγωνιστικό γιορτασμό του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Στους χώρους δουλιάς και στους βασικούς κλάδους να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση για την ανάγκη έντασης της πάλης, αφού τα οράματα και οι αξίες της λαϊκής εξέγερσης όχι μονάχα μένουν ανεκπλήρωτα, αλλά στην περίοδο της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης αποκτούν μεγαλύτερη επικαιρότητα.

2) Να κάνουν υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης την 24ωρη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων στις 26 Νοέμβρη. Η μέρα αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει ένα σημαντικό βήμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών. Επιβάλλεται να ενισχυθεί πολύμορφα η απεργία αυτή και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΓ του ΠΑΜΕ «ο κλάδος των Οικοδόμων, που έχει καθοριστικό ρόλο μέσα στο λαϊκό κίνημα γενικότερα, πρωτοπορεί και στις μέρες μας, προβάλλοντας τα δικά του αιτήματα, μπολιασμένα με τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις του κινήματός μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, τον αγώνα αυτό αγώνα όλων μας. Ας μπολιάσουμε αυτόν τον αγώνα με την καταδίκη του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων μέσα από την ΕΓΣΣΕ και τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις».

3) Να αναλάβουν κεντρική πρωτοβουλία με ανοιχτή, πλατιά δημόσια συζήτηση για τη δημόσια Υγεία. Στη συζήτηση αυτή θα κληθούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους άνθρωποι που μοχθούν στον ευαίσθητο αυτό τομέα, να ακουστούν απόψεις, θέσεις και προτάσεις επιστημόνων και εργαζομένων, ανέργων και οικονομικών μεταναστών. Στόχος η συζήτηση και τα συμπεράσματα να αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά το ταξικό κίνημα και όλοι οι κλάδοι στη διεκδίκηση και την αγωνιστική απαίτηση ενός πλαισίου που δε θα εξαντλείται απλά στο σήμερα αλλά θα ανοίγει την προοπτική της πάλης στον κρίσιμο για τις λαϊκές οικογένειες τομέα.

4) Η ΕΓ του ΠΑΜΕ αποφάσισε και προχωρά στην ανάδειξη και συγκρότηση Γραμματειών του ΠΑΜΕ σε νομούς και σε κλάδους, σε εργατογειτονιές και μεγάλους χώρους δουλιάς. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται να ενισχύει τη συσπείρωση με τις θέσεις του ΠΑΜΕ των πιο ζωντανών και αγωνιστικών ανθρώπων της δουλιάς. Να κερδίζει δυνάμεις με τον ταξικό αγώνα. Ταυτόχρονα, να υποβοηθιέται η ανάπτυξη των αγώνων, η αλλαγή των συσχετισμών σ' όφελος των δυνάμεων της λαϊκής αντεπίθεσης και σε βάρος των δυνάμεων της ταξικής συνεργασίας και της ταξικής ειρήνης. Να δένεται η δουλιά αυτή με καινοτομίες και άνοιγμα λειτουργίας των Σωματείων, ώστε να αποφεύγεται η ρουτίνα και η πεπατημένη... Να γίνουν τα κύτταρα του ΠΑΜΕ ελκυστικά για την εργατική νεολαία και εστίες συσσώρευσης αγωνιστικής πείρας για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

5) Τέλος, θεωρεί ότι και το επόμενο διάστημα είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για το ταξικό κίνημα και στη χώρα να πολλαπλασιάσει την αντιιμπεριαλιστική του δράση. Να εκφράσει ενεργητικά την αλληλεγγύη του στο αγωνιζόμενο λαό του Ιράκ, που οργανώνεται καθημερινά και καταφέρνει σπουδαία πλήγματα στους καταχτητές και στα όργανά του. Ενα λαό που ματώνει και πεθαίνει, για να απελευθερώσει τη χώρα του από τους Αμερικάνους και τους άλλους ιμπεριαλιστές.

«Να σταθούμε - καταλήγει - ακόμα πιο αποφασιστικά στο πλευρό της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Λ.Δ. Κορέας. Να ετοιμαστούμε και να καταγγείλουμε από σήμερα τα διαφαινόμενα σενάρια των «Νεοταξικών» για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις τους σε βάρος λαών της Αφρικής.


ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στο δρόμο και πάλι οι εργαζόμενοι

Για τέταρτη συνεχόμενη βδομάδα οι εναπομείναντες 192 εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Πρεβέζης» βρίσκονται σε «άδεια άνευ αποδοχών» με απόφαση της διοίκησης του Σωματείου του εργοστασίου! Ο βιομήχανος Αργυρός, ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες, προκειμένου να δανειστεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για να μπει σε αναπτυξιακό πρόγραμμα η επιχείρησή του.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει πως ο Αργυρός, αφού απέλυσε δεκάδες εργαζόμενους στο όνομα του ανταγωνισμού, της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού και αφού επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να περάσει τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επανέρχεται για νέα προνόμια και επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και όλοι αυτοί που στηρίζουν αυτή την πολιτική που όραμά της είναι η ΟΝΕ, η ανταγωνιστικότητα και οι διάφορες χάρτες Σύγκλισης, έχουν τεράστιες ευθύνες.

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως έχουν ευθύνες και οι πλειοψηφίες των Διοικητικών Συμβουλίων του Σωματείου της Επιχείρησης και του ΕΚ Πρέβεζας. Η ανεκτικότητα, ο συμβιβασμός και οι συνεχείς υποχωρήσεις τους, άνοιξαν την όρεξη του Αργυρού. Αντί να οργανώσουν την πάλη των εργατών και να πρωτοστατήσουν σε κοινό μέτωπο των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων και αντί να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού των φορέων, πρωτοστατούν στα διάφορα παζάρια, με τελικό αποτέλεσμα να χάνουν, πάντα, οι εργαζόμενοι (150 απολύσεις, διαθεσιμότητες, απώλεια δικαιωμάτων κλπ.).

Το ΠΑΜΕ, όμως, δεν έκατσε «με σταυρωμένα τα χέρια» αν και οι συσχετισμοί ήταν αρνητικοί. Ανάγκασε το ΔΣ του Σωματείου και το ΕΚ Πρέβεζας να απορρίψουν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Ξεσκέπασε τη λογική των διαφόρων σεμιναρίων ως αντιστάθμισμα στις απολύσεις Αργυρού. Συμπαρατάχτηκε με το Σωματείο στην περιφρούρηση της απεργίας έξω από το εργοστάσιο και συνέβαλε καθοριστικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις των φορέων του νομού με κύριο αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση στα Κλωστήρια.

Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής ν' αλλάξουν τους συσχετισμούς στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο πάλης μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ