ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκλεισαν τα «Χυτήρια»

Σαράντα επτά εργαζόμενοι στο δρόμο

Ομόφωνη απόφαση για οργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των «Χυτηρίων», την Πέμπτη 13/11/03, από όλα τα Σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και την κήρυξη 24ωρης απεργίας μετά το συλλαλητήριο, πήρε το ΔΣ του ΕΚ Ιωαννίνων, την Τετάρτη 5/11, ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εφαρμοστεί πρόγραμμα ενίσχυσης των ανέργων.

Τα «Χυτήρια» απέλυσαν, ομαδικά, 47 εργαζόμενους (εργάτες, εργάτριες και διοικητικούς υπαλλήλους) στις 23/10, χωρίς να υπάρχει κάποια αιτιολογία. Ενώ οι εργαζόμενοι τους τελευταίους δύο μήνες έκαναν δύο φορές επίσχεση εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων. Το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων ήταν χρόνιο. Το Σωματείο Μετάλλου Ιωαννίνων, προχωρούσε σε επισχέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν κινήσει νομική διαδικασία για έκδοση διαταγής πληρωμών και για να βγει το εργοστάσιο σε πλειστηριασμό ώστε να πληρωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των «Χυτηρίων» εδώ και μία δεκαετία δεν κατέβαλαν δεδουλευμένα των εργαζομένων. Υπήρχαν πολύ συχνά προβλήματα με τις προμήθειες πρώτων υλών για την κατασκευή των εξαρτημάτων ακριβείας που παρήγαγαν τα «Χυτήρια», ενώ τα χρωστούμενα του εργοστασίου προς το ΙΚΑ, το ΤΕΑΜ (επικουρικό ταμείο Μετάλλου), την Εφορία και τους προμηθευτές φτάνουν στα 1,5 δισ. Οι εργαζόμενοι από την άλλη έκαναν διαρκώς επισχέσεις εργασίας απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Τα «Χυτήρια» χρωστάνε στους εργαζόμενους συνολικά 280 - 300 χιλιάδες ευρώ!

Οπως μας είπε η Α. Παπακώστα, εργάτρια 20 χρόνια στα «Χυτήρια», το πρόβλημα των πληρωμών είχε φτάσει στο απροχώρητο τον τελευταίο καιρό. Μέσα σε δύο με δυόμισι χρόνια αναγκάστηκαν να φύγουν γύρω στους 40 εργάτες γιατί δεν τα έβγαζαν πέρα. Πριν φύγουν με άδεια τον Αύγουστο τους έδωσαν 300 ευρώ στον καθένα, ενώ τους χρωστούσαν 1.300 ευρώ για τον Ιούλη και για οφειλές του Ιούνη. Οταν γύρισαν από τις διακοπές ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας.

«Κοντέψαμε να τρελαθούμε», εξηγεί η Α. Παπακώστα και προσθέτει, χαρακτηριστικά: «Μας έδιναν μέχρι 300 ευρώ το πολύ και η δουλιά στα ύψη. Λένε ότι δεν είχε δουλιά. Δουλιά; Τεντωνόμασταν. Δουλεύαμε ασταμάτητα από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα από τις 11 έως τις 11.10, και στις 3 μ.μ. ξεκινούσαμε καθάρισμα για δέκα λεπτά. Μας έλεγαν "βοηθήστε την εταιρία" και εμείς δουλεύαμε πυρετωδώς. Παλιά θυμάμαι το εργοστάσιο έκανε και εξαγωγές σε Αμερική και Γερμανία. Τώρα το διέλυσαν. Είναι χρεωμένο δισεκατομμύρια. Και γι' αυτό δε φταίνε οι εργαζόμενοι», τονίζει.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΝΕ Γιάννινων του ΚΚΕ σημειώνει ότι το κλείσιμο του εργοστασίου των «Χυτηρίων», όπως και άλλων εργοστασίων είναι αποτέλεσμα του αδυσώπητου ανταγωνισμού του κεφαλαίου. Μπροστά στους εργαζόμενους ανοίγονται, τώρα, δύο δρόμοι: 'Η να συμβιβαστούν και να υποταχθούν, ακολουθώντας τους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την ανεργία. 'Η να αντισταθούν και να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα για τη συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που μπορεί να οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία, που θα έχει ως γνώμονα τα συμφέροντα του λαού. Γι' αυτό χρειάζεται η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ. Και ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι η καταδίκη των κομμάτων της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, από κοντά και του ΣΥΝ και η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, που θα δώσει νέα δυναμική στους αγώνες που έρχονται.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητά συμφωνία προστασίας των απεργοσπαστών!

Τη νομιμοποίηση της απεργοσπασίας στις συνειδήσεις των εργαζομένων και την τυπική της αποδοχή από τις διοικήσεις των σωματείων τους επιδιώκει ο εκλεγμένος με τη ΝΔ δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, με εξώδικη δήλωση - πρόσκληση που απέστειλε στο σύλλογο εργαζομένων του Δήμου. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από το ρόλο του εισαγγελέα που ανέλαβε υλοποιώντας τις εντολές της κυβέρνησης κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, δίνοντας ουσιαστικά την εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους απεργούς που περιφρουρούσαν τη χωματερή των Ταγαράδων, επανέρχεται με την απαίτηση να υπογράψουν οι εργαζόμενοι συμφωνία προστασίας των απεργοσπαστών!

Στο εξώδικο - πρόσκληση καλεί το σωματείο των εργαζομένων σε συνάντηση, προκειμένου να συμφωνήσουν για το προσωπικό ασφαλείας του Δήμου σε περίπτωση απεργίας. Αφού επιχειρεί να παραδώσει μαθήματα συνταγματικής νομιμότητας στους εργαζόμενους, στην τελευταία παράγραφο του κειμένου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τα ανωτέρω απαιτούμε κατά τη διάρκεια τυχόν απεργίας να μην παρεμποδίζονται με οιονδήποτε τρόπο και μέσο από οποιοδήποτε πρόσωπο όσοι από τους υπαλλήλους επιθυμούν να εργαστούν. Ιδία δε απαιτούμε να μην προβαίνετε στην κατάληψη δημοτικών καταστημάτων, με τους τρόπους που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτε και να εμποδίζετε έτσι όσους επιθυμούν να εργαστούν. Επίσης, να μην αποκλείεται κατά οιονδήποτε τρόπο ο δρόμος που οδηγεί στη χωματερή εμποδίζοντας έτσι τη μεταφορά αυτοκινήτων και ατόμων».

Με το κατάπτυστο αυτό έγγραφο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καλεί ουσιαστικά τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να περιφρουρούν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επιβάλει και τις μορφές πάλης που το συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα θα επιλέγει. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τη θανατική καταδίκη των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, απαιτώντας δήλωση νομιμοφροσύνης στα αντεργατικά κελεύσματα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.

Η πρόταση του Β. Παπαγεωργόπουλου παρουσιάστηκε και στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, σαν επίλογος του αντικομμουνιστικού αμόκ που κατέλαβε τον δήμαρχο κατά την αναφορά του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Λίγο - πολύ ο δήμαρχος της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι «μια μειοψηφία τρομοκρατεί και αποκλείει ορισμένους δρόμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα απορριμματοφόρα να μετακινηθούν», ενώ προσδιόρισε αυτή τη μειοψηφία σε «τέσσερις- πέντε εργαζόμενους του δήμου, τέσσερις- πέντε από γειτονικούς δήμους και τα στελέχη του ΚΚΕ που ελέγχουν να μην μπουν τα απορριμματοφόρα στη χωματερή». Καταφέρθηκε μάλιστα ενάντια στο μέλος του Ν.Γ. της ΚΟΘ του ΚΚΕ Θ. Κρουστάλλη, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στο χώρο αναίτια. Πέρα από την αυτονόητη για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σκόπιμα απέκρυψε το γεγονός ότι το στέλεχος του ΚΚΕ είναι και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στους δήμους, η οποία με ευθύνη της ομογάλακτης του δημάρχου παράταξης της ΔΑΚΕ και της κυβερνητικής ΠΑΣΚΕ, αρνήθηκε να καλύψει την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Β. Παπαγεωργόπουλος παρουσίασε την πρότασή του «προς γνώση και συμμόρφωση, γιατί ή σεβόμαστε την πόλη ή έχουμε αναρχία»(!).

Από το σύνολο των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης απάντησε στο αντεργατικό - αντικομμουνιστικό ντελίριο του δημάρχου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από δήμαρχος μετατράπηκε σε διοικητή των ΜΑΤ, που λοιδόρησε τα αιτήματα των εργαζομένων και έκανε λόγο για μειοψηφίες τρομοκρατών».

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ενισχύθηκε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα»

Σημαντική αύξηση στη δύναμή της παρουσίασε η αγωνιστική παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σύλλογο εργαζομένων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Την ίδια στιγμή η κυβερνητική παράταξη ΠΑΣΚΕ έχασε δύο έδρες, χάνοντας παράλληλα και την αυτοδυναμία της στο σύλλογο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα: Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» έλαβε 189 ψήφους, αυξάνοντας κατά 70 ψήφους τη δύναμή της, και έλαβε μία έδρα. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 483 ψήφους και βγάζει τέσσερις έδρες, από έξι που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η ΔΑΚΕ έλαβε 441 ψήφους και τέσσερις έδρες και η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συσπείρωση» 213 ψήφους και δύο έδρες.

ΜΕΝΙΔΙ
Απλήρωτοι δύο μήνες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι περίπου 200 συμβασιούχοι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Μενιδίου που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται απλήρωτοι. Από τη Δευτέρα κάνουν καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Είναι και αυτοί θύματα της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους θέλει να εργάζονται σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας, ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ρουσφετολογικών συμφερόντων κάτω από την ανάγκη τους για μεροκάματο και επιβίωση. Στο πλευρό των εργαζομένων έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή η Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου (ΠΑΣΥΜ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ