ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Ενάντια στη θεσμοθέτηση «ευρωπαϊκών κομμάτων»

Η Κεντρική Επιτροπή του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ) έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, εκτιμήσεις σε θέματα αναφορικά με τη συνεργασία και την κοινή δράση των κομμουνιστικών και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα της ανακοίνωσής της η ΚΕ του ΠΚΚ αναφέρει τα παρακάτω:

«Η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί πως το διεθνές πλαίσιο κάνει ιδιαίτερα αναγκαία, μαζί με την ανάπτυξη της πάλης σε κάθε χώρα, την ενίσχυση της συνεργασίας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης των κομμουνιστών, των προοδευτικών δυνάμεων, των εργατών και των λαών όλου του κόσμου.

Σήμερα, όπως πάντα, σύμφωνα με τη φύση του ως πατριωτικό και διεθνιστικό Κόμμα, το ΠΚΚ είναι βαθιά δεσμευμένο στο να συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κομμουνιστών και άλλων αριστερών δυνάμεων, σεβόμενο τις αρχές της ισοτιμίας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα, σε ένα πλαίσιο όπου - αναγνωρίζοντας φυσιολογικές διαφορές της ιστορικής πορείας και της ιδεολογικής τοποθέτησης, αλλά επίσης τονίζοντας τα πολλά που μας ενώνουν - γίνεται αναγκαίο να επιμείνουμε σταθερά στο δρόμο της κοινής ή συγκλίνουσας δράσης. Διαφορές στο ιδεολογικό ή προγραμματικό επίπεδο δεν πρέπει να συνιστούν εμπόδιο στην πιο πλατιά συνεργασία των κομμουνιστών και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, στο νεοφιλελευθερισμό και στον πόλεμο.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του στην Ευρώπη, το ΠΚΚ θεωρεί ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να ενωθούν προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η βίαιη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου που επιδιώκει να διαλύσει κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν στη διάρκεια δεκαετιών σκληρών αγώνων, αναπτύσσοντας δράσεις και καμπάνιες γύρω από κοινά προβλήματα, στηρίζοντας και προωθώντας τους λαϊκούς αγώνες. Οι προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η συγκρότηση μιας Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσδεμένη στα συμφέροντα των εργατών και καθαρά οριοθετημένη από τη σοσιαλδημοκρατία, αποτελεί έναν άλλο στόχο προτεραιότητας για συνεργασία, για τον οποίο είναι απαραίτητο να δουλέψουμε από τώρα. Η συνάντηση αριστερών κομμάτων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 5 του Σεπτέμβρη στην Αλμάδα αποτέλεσε μια συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση που το ΠΚΚ επιθυμεί να ακολουθηθεί και να εμβαθύνει.

Η ΚΕ του ΠΚΚ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία που παίρνει η διαδικασία που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος" και τη ζημιά που μπορεί μια τέτοια πορεία να προκαλέσει στην αναγκαία συνεργασία, συγκεκριμένα δυνάμεων που, παρά ορισμένες σημαντικές διαφορές, έχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο της GUE/NGL και σε άλλες πολυμερείς πρωτοβουλίες.

Το ΠΚΚ εκτιμά αρνητικά τη θεσμοθέτηση των "ευρωπαϊκών κομμάτων" στις συνθήκες της ΕΕ, και δε θεωρεί πως αυτό είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας. Πέρα από αυτό, το ΠΚΚ μετείχε στην αναζήτηση μιας ενωτικής λύσης γι' αυτό το πρόβλημα, "μια λύση βασισμένη στα κόμματα, που λαμβάνει υπόψη την εμπειρία της GUE/NGL, σέβεται την αυτοτέλεια του καθένα και την ισοτιμία όλων, με μια μίνιμουμ ευέλικτη δομή, που θα δουλεύει συλλογικά στη βάση της συναίνεσης και της αρχής της κυκλικής εναλλαγής των υπευθυνοτήτων, με μια σύντομη (συνθετική) πολιτική πλατφόρμα πολύ στενά δεμένη στα καίρια ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά των αγώνων".

Πρόσφατες εξελίξεις σε αυτή τη διαδικασία αποκαλύπτουν την εκδήλωση μεθοδολογικών προβλημάτων που είναι απαράδεκτα και έρχονται σε αντίθεση με στοιχειώδεις αρχές των σχέσεων, περιλαμβάνουν διακρίσεις και υπονομεύουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επισπεύσουν μια τεχνητή κατασκευή που αγνοεί διαφορές οι οποίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές, και επιλέγει κριτήρια στενής πολιτικής-ιδεολογικής συγγένειας που το ΠΚΚ δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Οποιεσδήποτε και αν είναι οι δυσκολίες, το ΠΚΚ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την ενίσχυση της συνεργασίας των κομμουνιστών και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, για ενωτικές λύσεις, με την πεποίθηση πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργατών και τον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στον πόλεμο».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εξοπλίζεται ενάντια στους πρόσφυγες

Η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περιοχή - φρούριο με κλειστά σύνορα για όποιον η άρχουσα τάξη κρίνει «ανεπιθύμητο», προωθείται γοργά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση «Αξιωματικών - Συνδέσμων Μετανάστευσης» (ΑΣΜ), μέτρο συμπληρωματικό σε όσα εφαρμόζονται ήδη, ή αναμένεται να εφαρμοστούν. Αποσκοπεί στην «καταπολέμηση» της «λαθρομετανάστευσης» και την επαναπροώθηση των συλληφθέντων.

Συγκεκριμένα, χτες η πλειοψηφία του ΕΚ υιοθέτησε την έκθεση Γαλλίδας ευρωβουλευτή για τη δημιουργία δικτύου ΑΣΜ. Η έκθεση συντάχτηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης (2002), όπου ζήτησε τη δημιουργία του δικτύου άμεσα, για τη θέσπιση «συντονισμένης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων». Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, φέτος τον Ιούνη, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για την έγκριση πριν από την εκπνοή του 2003 ενός νομοθετήματος που θα αποσκοπεί στην επίσημη θέσπιση του δικτύου των ΑΣΜ στις τρίτες χώρες (;).

Ο υπό εξέταση κανονισμός προβλέπει ότι οι ΑΣΜ «ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρακτικές εμπειρίες». Τα καθήκοντα που ανατίθενται στους ΑΣΜ είναι κατά βάση τριών ειδών:

1) «Συμβολή στην πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

2) Βοήθεια για την επιστροφή των λαθρομεταναστών και,

3) συμβολή στη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης». Προσωρινά παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι ΑΣΜ θα προέρχονται από το στράτευμα ή την αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ εναντίον μεταναστών και προσφύγων ενισχύονται. Η άρχουσα τάξη τούς κρίνει «ανεπιθύμητους» και τους επαναπροωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από βάρβαρα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα (π.χ. οι κομμουνιστές από την Τουρκία ή τις βαλτικές χώρες). Και οι ΑΣΜ δεν είναι το μόνο τέτοιο μέτρο.

Η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε Μάλτα και Κύπρο. Παράλληλα, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση το 2002 χορήγησε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς μόνο στο 1,1% των αιτούντων. Ο μέσος όρος χορήγησης σε 12 άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν μεν ψηλότερος, αλλά και πάλι μικρός (μόλις 2,1%). Επιπρόσθετα, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών (βίζες και άδειες παραμονής) να εκδίδονται με δύο (σε πρώτη φάση) βιομετρικά δεδομένα: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου και την ψηφιακή φωτογραφία του. Θα ακολουθήσουν η ίριδα του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου.

Πρόκειται για το διαβόητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς οι προαναφερόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε μικροτσίπ επικολλημένο στη βίζα και θα διασταυρώνονται με όσες άλλες έχουν αποθηκευμένες οι αρχές σε βάσεις δεδομένων. Οι έλεγχοι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στην ΕΕ και σε μπλόκα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Τέλος, οι κρατούντες αποφάσισαν να υιοθετήσουν κοινό κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής». Στους πρόσφυγες από τις εκτός καταλόγου χώρες θα συμπεριφέρονται αναλόγως...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ