ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
Δέκα χρόνια τους κοροϊδεύει η κυβέρνηση

Ενόψει των εκλογών, για άλλη μια φορά, τους τάζει ότι θα πάψουν να ζουν στον παραγκομαχαλά, λύνοντάς τους το στεγαστικό πρόβλημα. Ο Σύλλογός τους «Οι Αργοναύτες» καταγγέλλει την κοροϊδία

Προεκλογική επιχείρηση εξαπάτησης χαρακτηρίζει την κυβερνητική υπόσχεση για στεγαστική αποκατάσταση των Ποντίων και ομογενών του οικισμού της Φαρκαδόνας ο Σύλλογος «Οι Αργοναύτες». Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι από το 1993, έτος πρώτης εγκατάστασης των ομογενών στον παραγκομαχαλά της Φαρκαδόνας, το πρόβλημα έχει «επιλυθεί» τουλάχιστον τέσσερις φορές, κι αναφέρει:

«- Η πρώτη το 1996, όταν συναντηθήκαμε, ως Σύλλογος, με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Ρωμαίο, ο οποίος μας υποσχέθηκε την κατασκευή προκατασκευαστικών κατοικιών, 50 τ.μ., με δυνατότητα επέκτασης άλλων 25 τ.μ. με ίδια έξοδα, πρόταση με την οποία συμφωνήσαμε.

- Η δεύτερη, το φθινόπωρο του ίδιου έτους, όταν ο πρωθυπουργός, κ. Κ. Σημίτης, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στο "Μακεδονία Παλλάς", έγραψε στο ...περιβόητο μπλοκάκι του: "Φαρκαδόνα, να γίνει ό,τι το καλύτερο"!

- Η τρίτη, το Μάρτιο του 1997, όταν ο ίδιος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, επικεφαλής πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου και συναντήθηκε μαζί μας παρουσία τοπικών βουλευτών, του νομάρχη κ.ά. και υποσχέθηκε λύση στο πρόβλημα.

- Η τέταρτη, τις παραμονές των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, οπότε, μετά από συνάντησή μας με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Βαλασσόπουλο, είχαμε και έγγραφη υπόσχεση, ότι κατατίθεται το ποσόν των 450 εκατομμυρίων δρχ., ως πρώτη δόση, για τη στεγαστική μας αποκατάσταση».

Για τη νέα προεκλογική υπόσχεση, η ανακοίνωση αναφέρει: «Τώρα, πάλι προεκλογικά (οποία σύμπτωση!), "επιλύεται" το στεγαστικό μας πρόβλημα, ως άλλο ένα "γεφύρι της Αρτας", που ...προεκλογικά κτίζεται και μετεκλογικά γκρεμίζεται!!!

Επισημαίνουμε την ...αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, λογικό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί στη ...νέα πρόταση για επίλυση του προβλήματος, η οποία μας κατατέθηκε προ ημερών».

Τέλος, σημειώνεται ότι «μετά από συνεδρίαση και απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου αποφασίσαμε ως διοίκηση να αρνηθούμε οποιαδήποτε συνάντηση με οποιονδήποτε κυβερνητικό εκπρόσωπο» και υπογραμμίζεται: «Ολοι γνωρίζουν το πρόβλημα και τις θέσεις μας για λύση του. Καλούμε όσους ενδιαφέρονται για το θέμα (από τους εκπροσώπους των τοπικών θεσμών και φορέων), να επικοινωνήσουν μαζί μας. Θυμίζουμε αυτό που είχαμε πει προ των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών: "Εχει κι αλλού πορτοκαλιές..."».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Πελατειακές σχέσεις και ψηφοθηρία επιβεβαιώνει το ΑΣΕΠ

Σωρεία παράνομων πράξεων διαπιστώνει η έκθεση για το 2002

Η «φαλκίδευση του συστήματος των προσλήψεων» από τους δήμους και η «επαναφορά του καθεστώτος των πελατειακών σχέσεων» προκύπτει ως συμπέρασμα από την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2002. Η έκθεση διαπιστώνει παράνομες προσλήψεις κυρίως από τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, φωτογραφικές προκηρύξεις για την πρόσληψη «ημετέρων», έλλειψη προγραμματισμού έως και ανάκληση προκηρύξεων από νέους δημάρχους που προφανώς επιθυμούν να «αποζημιώσουν» την προτίμηση των ψηφοφόρων τους.

Ωστόσο, από τις διαπιστώσεις, στις οποίες προχωρά το ΑΣΕΠ σε σχέση με τον τρόπο και τη διαδικασία των προσλήψεων, λείπει η κριτική στην κυβέρνηση, η οποία έχει διαμορφώσει το πλαίσιο εκείνο που επιτρέπει παρατυπίες και εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Υπενθυμίζουμε το πάγιο αίτημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσλαμβάνονται μόνο μόνιμοι για την κάλυψη των διαρκών αναγκών των δήμων, ενώ το εποχιακό προσωπικό να είναι αυστηρώς προσδιορισμένο. Αλλωστε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρώτοι οι δικοί της δήμαρχοι ήταν αυτοί που έθρεψαν το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, δημιουργώντας πληθώρα δημοτικών επιχειρήσεων, μέσω των οποίων ικανοποιούσαν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και των δημοτικών του συνδυασμών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΑΣΕΠ, οι δήμοι και οι επιχειρήσεις τους προχωρούν σε ψευδώνυμες συμβάσεις έργου (εργασίας ορισμένου χρόνου). Σε πολλές περιπτώσεις οι συμβάσεις έργου καλύπτουν παράνομα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες κενές θέσεις να μην προκηρύσσονται. «Οι συμβάσεις έργου τείνουν να γίνουν καθεστώς και να υποκαταστήσουν το σύστημα προσλήψεων», σημειώνεται στην έκθεση.

Επίσης, διαπιστώνονται προκηρύξεις με «αδικαιολογήτως υψηλά ή εξειδικευμένα πρόσθετα προσόντα που δίνουν την εντύπωση ότι φωτογραφίζουν τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων υποψηφίων». Επιπρόσθετα, ορισμένοι, από τους νέους κυρίως δημάρχους, αρνούνται να ολοκληρώσουν νόμιμες διαδικασίες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ενώ περίπου το 10% των δήμων επιχειρεί να ανακαλέσει προκηρύξεις που έχουν ήδη δημοσιευτεί και για τις οποίες έχουν μάλιστα υποβληθεί αιτήσεις.

Δυσκολίες διαπιστώνονται στη βεβαίωση του είδους της εμπειρίας του υποψηφίου από την Επιθεώρηση Εργασίας, της πολύτεκνης ιδιότητας αλλά και των εξαιρέσεων που θέτει ο νόμος από το σύστημα των προσλήψεων, όπως ανάγκη ταχείας εκτέλεσης έργων, προώθηση προγραμμάτων για τη μη απώλεια πόρων από αδυναμία έγκαιρης απορρόφησης, κλπ. «Ορισμένες εξαιρέσεις δεν έχουν αντικειμενική θεμελίωση ούτε φαίνεται να έχουν ουσιαστική δικαιολογητική βάση», σημειώνεται στην έκθεση.

Στην έκθεσή του το ΑΣΕΠ καταλήγει στις ακόλουθες, ανάμεσα σε άλλες, προτάσεις: Να υπαχθούν υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ οι συμβάσεις ανάθεσης έργου ώστε να αποφευχθεί η δυνατότητα των διαφόρων φορέων να προσλαμβάνουν πρόσωπα της απόλυτης επιλογής τους. Να επανεξεταστούν όλες οι εξαιρέσεις από το σύστημα προσλήψεων. Να παρέμβει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι δήμοι να προγραμματίζουν τις προσλήψεις τους, εκδίδοντας μια προκήρυξη ανά εξάμηνο. Να δοθούν οδηγίες στις Περιφέρειες για τον αυστηρό έλεγχο των συμβάσεων έργου των δήμων και των επιχειρήσεών τους. Να καταργηθεί η υποχρέωση βεβαίωσης του είδους της εμπειρίας του υποψηφίου από την Επιθεώρηση Εργασίας, αφού με τις συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας της δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το FBI βραβεύει την ΕΛ.ΑΣ.

Χωρίς την «ενοχλητική» παρουσία των δημοσιογράφων θα γίνει σήμερα σε... ακαθόριστη ώρα η συνάντηση του αρχηγού του FBI, Ρ. Μιούλερ, και παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αντικείμενο των επαφών θα είναι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και αν είναι «αρκετή» η βοήθεια που παίρνουν οι ελληνικές Αρχές ασφάλειας από τις αμερικανικές, σ' αυτό το θέμα.

Θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και της διακίνησης των ναρκωτικών. Αναμένεται ακόμα η απονομή βραβείων στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Φ. Νασιάκο και το διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Σ. Σύρρο, καθώς και σε άλλους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην υπόθεση της «17Ν».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εξήγγειλαν «ίση μεταχείριση»

Μέτρα «ακαδημαϊκού χαρακτήρα» εξήγγειλαν χτες οι υπουργοί Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος και Εργασίας Δ. Ρέππας για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, τη στιγμή που πολλοί αλλοδαποί και άτομα με διάφορα προβλήματα αναπηρίας βιώνουν καθημερινά τις διακρίσεις και το ρατσισμό. Το σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Για όσους παραβιάζουν τις αρχές της ίσης μεταχείρισης για λόγους εθνικής ή φυλετικής καταγωγής προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο και χρηματικές ποινές. Οσον αφορά τους εργοδότες που προβαίνουν σε διάφορες εργασιακές ενέργειες με κριτήριο φιλική, θρησκευτική καταγωγή κλπ., αυτό συνιστά παραβίαση του εργατικής νομοθεσίας (άρθρο 16 του νόμου 2639/1998). Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω εθνικής ή φυλετικής καταγωγής περιλαμβάνει την πρόσβαση στην εργασία και την απασχόληση, την εξέλιξη και λύση στις εργασιακές σχέσεις, την επαγγελματική κατάρτιση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές παροχές, καθώς και την πρόσβαση στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται στο κοινό. Από τις παραπάνω προϋποθέσεις εξαιρούνται οι οικονομικοί μετανάστες χωρίς πράσινη κάρτα.

Η αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν εφαρμόζεται στις παροχές της κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας. Φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ για τον τομέα απασχόλησης και εργασίας αρμόδιο είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ενδεικτικό, της «βαρύτητας» που δίνει σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι στο Τμήμα Ισότητας Ευκαιριών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δημιουργούνται μόλις πέντε θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού..!

Αθώες κρίθηκαν χτες το πρωί, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, οι Σ. Φρογκάτ και Ηλ. Πανταζίδου, μέλη του ΚΚΕ, που κατηγορήθηκαν επειδή πραγματοποίησαν αφισοκόλληση στο Χολαργό, το 2001 χωρίς την άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κατηγορητήριο κατέρρευσε όταν η υπεράσπιση προσκόμισε στην πρόεδρο τις αποφάσεις εκείνες του Δημοτικού Συμβουλίου (σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε ο «Ρ» την περασμένη Τρίτη) οι οποίες χαρακτηρίζουν ως «αρνητική εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας και ιδιαίτερα του δήμου» την άσκηση της δίωξης για αφισοκόλληση στις δύο κομμουνίστριες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ