ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Αλωση με έγκριση του πρωθυπουργού

Μάλιστα ο Κ. Σημίτης θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις της διοίκησης, του προσωπικού, των θεραπευομένων και των γονιών

Με την έγκριση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, η κυβέρνηση προωθεί την άλωση της αυτοδιοίκησης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή -χτες είχε συνάντηση με τον Κ. Σημίτη- θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που δημοσιοποιήθηκαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και των συλλόγων γονέων.

Οι αντιδράσεις άρχισαν απ' τα μέσα του καλοκαιριού, όταν έγινε γνωστό το σχέδιο νόμου με τη διάταξη που προβλέπει το διορισμό δύο μελών στο εκλεγόμενο από τη γενική συνέλευση εννεαμελές ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Σύσσωμοι το ΔΣ, οι εργαζόμενοι, οι θεραπευόμενοι και οι γονείς ζητούν να μην καταργηθεί η αυτοτέλεια, τονίζοντας ότι «η προσθήκη δύο μη εκλεγμένων μελών στο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ συνιστά παρέμβαση, η οποία δημιουργεί ένταση και αποσταθεροποίηση στη λειτουργία του φορέα, καθώς πλήττει τη συνεκτικότητα της θεραπευτικής του πρότασης, που στηρίζεται στην αρχή της αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης».

Ο Κ. Στεφανής δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη συζητήθηκε, εκτός των άλλων θεμάτων, η «αντίδραση που υπάρχει από πλευράς ΚΕΘΕΑ». «Και ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, συμφωνεί ότι αυτές οι αντιδράσεις δε δικαιολογούνται. Είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητες και πιστεύει και αυτός, όπως και εγώ φυσικά, ότι αντί να υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις, θα έπρεπε να υπάρχει, από τη μεριά του ΚΕΘΕΑ, μια θετική υποδοχή αυτής της διάταξης, διότι απλούστατα διασυνδέει πιο αποτελεσματικά το έργο που κάνει και με τον τομέα της αγωγής Υγείας και με τον τομέα της δημόσιας υγείας γενικότερα, χωρίς να περιορίζει, επ' ουδενί λόγω, την αυτοδιοίκησή του».

ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Εγκρίθηκε η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Εγκρίθηκε χτες από την Ιεραρχία η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (σ.σ. πρόταση που κατέθεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος), μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, αφού πριν ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία αποχώρησαν εννέα μητροπολίτες.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο σημεία. Το πρώτο αναφέρει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδας σέβεται, αναγνωρίζει και τηρεί το διαμορφωθέν διά της Πράξεως του 1928 καθεστώς, ως τούτο ισχύει μέχρι σήμερα, με πλήρη σεβασμό στις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου». Και το δεύτερο, ότι «ο κατάλογος των εκλογίμων θα αποστέλλεται προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς άσκησιν υπ' αυτού των δικαιωμάτων του, περί υποδείξεως υποψηφίων προς εγγραφήν μόνο διά τας Ιεράς Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 17 - 22 του Καταστατικού Χάρτου».

Στην Ιεραρχία ψήφισαν 63 μητροπολίτες. Το πρώτο σημείο της πρότασης εγκρίθηκε με 51 ψήφους και το δεύτερο με 50. Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι μητροπολίτες: Θηβών, Νικοπόλεως, Ιωαννίνων, Μεγάρων, Περιστερίου, Ζακύνθου, Γουμενίσσης, Φιλίππων και Μυτιλήνης. Το «σκεπτικό» της αποχώρησής τους ήταν ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που υπονοεί ότι η πράξη του 1928 έχει τροποποιηθεί. Οπως είπε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, Θεόκλητος, τα κείμενα της Πράξης του '28 «είναι καταστατικές, υπαρκτικές Πράξεις, αυτούσια αποδεκτές». Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το «νέο» της πρότασης που κατατέθηκε στην Ιεραρχία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, είπε: «Ο,τι είχε ειπωθεί μέχρι τώρα, ήταν άτυπες συζητήσεις. Τώρα οι συζητήσεις έγιναν με αποφάσεις και γραπτά». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να μην προτίθεται να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας χτες σε ανακοίνωση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, επανέλαβε: «Αν δίναμε διοικητικές (όχι κανονικές) αρμοδιότητες στο Πατριαρχείο στις Νέες Χώρες, θα μοιράζαμε την Ελλάδα διοικητικά στα δύο».

Χτες, δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση της εταιρίας «Μέτρον Ανάλυσις» (σ.σ. το δείγμα αφορά 2.000 άτομα) σχετικά με το ποιος έχει δίκιο στην εκκλησιαστική διαμάχη. Από αυτήν προκύπτει ότι: Το 32,6% δεν έχει γνώμη, το 14,4% λέει πως ούτε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ούτε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έχουν δίκιο, το 27,7% απαντά ο αρχιεπίσκοπος και το 17,5% ο Πατριάρχης και το 6,8% και οι δύο.

ΔΙΚΗ «17 Ν»
Συνεχίζονται οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των Σπ. Φυτράκη και Φ. Κωττέα, συνηγόρων υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, και την έναρξη της αγόρευσης της Δ. Βαγιανού, συνηγόρου υπεράσπισης της Αγγ. Σωτηροπούλου, ολοκληρώθηκε η χθεσινή ημέρα της δίκης της «17 Ν».

Ο Σπ. Φυτράκης, αγορεύοντας για δεύτερη μέρα, αμφισβήτησε την ομολογία του κατηγορουμένου Π. Σερίφη, που είναι και η μόνη που εμπλέκει στην υπόθεση τον πελάτη του, και ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο. Αναφέρθηκε στην ιδεολογία και την πολιτική διαδρομή του Γ. Σερίφη, ζητώντας και πάλι τη σαφή, κατηγορηματική αθώωσή του. Αναφορικά με τον δεύτερο εντολέα του, τον Ν. Παπαναστασίου, ο Σπ. Φυτράκης ζήτησε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών και σε διαφορετική περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών της μακράς μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και των μη ταπεινών ελατηρίων.

Ο Φ. Κωττέας χαρακτήρισε πολιτική τη δίωξη του Γ. Σερίφη, σημειώνοντας πως αυτή έγινε για να εμφανιστεί κάποιος ως συνιδρυτής της «17 Ν». Στηρίζοντας αυτό το σκεπτικό, ο συνήγορος ανέφερε διάφορα παράδειγμα για να δείξει ότι ο πελάτης του είναι θύμα αστυνομικής σκευωρίας. Ενα εξ αυτών είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στις 6/7/2002 - πριν ακόμα υπάρξουν οι περιβόητες καταθέσεις του Σ. Ξηρού και 20 ημέρες πριν την ομολογία του Παύλου Σερίφη - που ονοματίζει τον Γ. Σερίφη ως συνιδρυτή της «17 Ν».

Η Δάφνη Βαγιανού σημείωσε πως τα μόνα στοιχεία που εμφανίζονται σε βάρος της Αγγ. Σωτηροπούλου είναι το παλαμικό της αποτύπωμα, που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως και δύο καταθέσεις μαρτύρων, που, όμως, δεν αναφέρονται σε αναγνώριση της κατηγορούμενης σε συγκεκριμένες πράξεις της οργάνωσης. Ειδικά για το αποτύπωμα, η συνήγορος ανέφερε πως ακόμη και να δεχτεί κανείς πως η κατηγορουμένη γνώριζε για τη «17 Ν», αυτό δεν αποδεικνύει αυτόματα και τη συμμετοχή της σ' αυτήν. Είπε ακόμη ότι η πελάτης της διώκεται, γιατί υπήρξε σύζυγος του Σ. Ξηρού και στη συνέχεια σύντροφος και σύζυγος του Δ. Κουφοντίνα, αλλά και γιατί από τον εισαγγελέα Χρ. Λάμπρου θεωρείται έξυπνη και έμπιστη. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η λογική οδηγεί σε τροποποίηση στην πράξη του ισχύοντος Ποινικού Δικαίου, εγκαθιδρύοντας τη συλλογική ποινική ευθύνη από την ατομική που ισχύει.

Ο Β. Τζωρτζάτος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, από χθες ξεκίνησε 10ήμερη απεργία πείνας, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους 7 συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης.

ΑΙΦΝΙΔΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ
Μάχη με το χρόνο στην αλυσίδα επιβίωσης

Στους πολυσύχναστους χώρους - όπως γήπεδα, αεροδρόμια, σταθμοί, λιμάνια, πλαζ κλπ. - θα έπρεπε να υπάρχουν φορητοί απινιδωτές (τα μηχανήματα δηλαδή που αποκαθιστούν το φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς). Ομως, σε ολόκληρη την Αττική υπάρχουν μόλις οχτώ κινητές καρδιολογικές μονάδες, στην οποία υπάρχει μόνο ένας απινιδωτής και στην περίπτωση της μονάδας που καλύπτει το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχουν δύο.

Κι όμως η μάχη με το χρόνο στις περιπτώσεις της καρδιακής ανακοπής δίνεται - και κρίνεται - σε διάστημα τριών έως πέντε λεπτών, χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να παρασχεθούν στο θύμα οι πρώτες βοήθειες. Οπως ανέφεραν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Κρεμαστινός, ο αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Δ. Χρυσός και ο επιμελητής Α' του Β' Καρδιολογικού Τμήματος του «Ωνασείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ε. Λιβάνης κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.000 Ελληνες πέφτουν θύματα καρδιακής ανακοπής. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η χρήση του απινιδωτή μπορεί να γίνει και από μη γιατρούς με απλή εκπαίδευση 3-4 ωρών, που θα επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο.

Η μεγαλύτερη εμπειρία χρήσης των απινιδωτών από το κοινό αποκτήθηκε κατά τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη. Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία καταγράφονται στο αεροδρόμιο του Σικάγο, όπου σε 21 καρδιακές ανακοπές επέζησαν οι 16 (80% επιβίωση), ενώ στους 8 από αυτούς η απινίδωση επιχειρήθηκε από πολίτες που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο αεροδρόμιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα αυτά δεν είχαν χρησιμοποιήσει απινιδωτή ποτέ πριν, αλλά το επιχείρησαν τότε με τη βοήθεια μιας βιντεοκασέτας που προβαλλόταν από τις οθόνες του αεροδρομίου.

Κακή η στοματική υγεία των παιδιών

Τρία στα τέσσερα παιδιά έχουν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα δόντια χαλασμένα και οι μισές από αυτές τις βλάβες μένουν αθεράπευτες και δημιουργούν επιπλέον βλάβες μεταδίδοντας την τερηδόνα στα υπόλοιπα δόντια. Αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους της απότομης επιδείνωσης της στοματικής υγείας των εφήβων. Παράλληλα, όμως, παρατηρούνται και ορισμένα σημάδια βελτίωσης της στοματικής υγείας των σημερινών παιδιών συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους πριν από 20 χρόνια. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που έκανε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η οποία ξεκίνησε το 2001 και θα ολοκληρωθεί το 2004. Σε αυτό συμμετέχουν 6.000 Ελληνες ηλικίας 5 έως 74 ετών.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
«Η Αντίσταση τότε και σήμερα»

«Αντίσταση τότε και τώρα», είναι το θέμα εκδήλωσης τιμής και αγώνα για την ειρήνη που διοργανώνουν, σήμερα Παρασκευή ώρα 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μ. Μερκούρη» (Μπενάκη 72), η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, η ΠΕΑΕΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Θα μιλήσουν οι: Γιαν. Κουβάς, καθηγητής εκπρ. ΠΕΑΕΑ και Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος ΕΕΔΥΕ. Θα παρέμβουν μαθητές της 5ης τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου με τη δασκάλα τους Κ. Μαγκούρα, ενώ χορωδία θα τραγουδήσει αντιστασιακά τραγούδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ