ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέο χαράτσι στους δημότες

Την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 9% αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Την απόφαση καταψήφισε η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Τώρα»

Σταθερή στη φορομπηχτική της πολιτική απέναντι στους δημότες της Θεσσαλονίκης, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επέβαλε, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, νέες αυξήσεις, ύψους 9%, για το 2004 στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Ανάλογες, αλλά και μεγαλύτερες αυξήσεις επιβλήθηκαν, τόσο για το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρομίων, πλατειών, υπεδάφους), όσο και για τα τέλη στάθμευσης οχημάτων. Ο εισηγητής της δημοτικής αρχής επιχείρησε να δικαιολογήσει την αύξηση σαν αποτέλεσμα των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, απορροφούν το 90% των ανταποδοτικών τελών.

Την πρόταση καταψήφισε η παράταξη «Θεσσαλονίκη - Τώρα», ενώ στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Αγάπιος Σαχίνης τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό, αφού η λογιστική αντιμετώπισή του δείχνει καθαρά διαχειριστική διάθεση». Ο Α. Σαχίνης κατήγγειλε τη φορομπηχτική πολιτική της πλειοψηφίας, που μετονομάζεται σε «ανταποδοτικά τέλη», προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την υποχρηματοδότηση της ΤΑ και τη μετατροπή της σε φοροεισπράκτορα των δημοτών. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από συμπαραστάτης του δημότη γίνεται καθημερινά δυνάστης του», σημείωσε ο Α. Σαχίνης και κατέληξε, λέγοντας ότι η ανταποδοτικότητα το μόνο που δεν παράγει είναι μια πόλη η οποία στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.

Σε διαχειριστικό επίπεδο κινήθηκε η κριτική των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της αντιπολίτευσης. Καταψήφισαν μεν την εισήγηση, απέφυγαν όμως να πάρουν θέση απέναντι στο οξύτατο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της ΤΑ, να μιλήσουν για τα κονδύλια που παράνομα παρακρατά χρόνια τώρα η κυβέρνηση και, φυσικά, για το χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. Τι να πουν, άλλωστε, όταν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ βαδίζουν χέρι - χέρι στο δρόμο της στήριξης της ίδιας πολιτικής, που θέλει την Αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των αντιλαϊκών επιλογών της...

ΛΕΥΚΑΔΑ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους σεισμόπληκτους

Δυόμισι μήνες μετά το σεισμό, η κατάσταση στο νησί είναι δραματική. Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας του ΚΚΕ

Δυόμισι μήνες έχουν περάσει από το σεισμό της 14ης Αυγούστου και η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους σεισμόπληκτους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ, σημειώνει πως η κατάσταση στο νησί είναι δραματική. Πάνω από 400 δικαιούχοι περιμένουν να πάρουν το πενιχρό επίδομα των 600 ευρώ για τις ανάγκες των πρώτων δέκα ημερών... Καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί για οικοσκευές και εμπορεύματα. Καμία αναφορά για την αντισεισμική θωράκιση του νομού. Καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των απαραίτητων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των απολυθέντων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να έχουν εξαγοράσει τα ένσημα. Καμία επιδότηση των απολυμένων και ανέργων λόγω σεισμού, που εργάζονταν στα τουριστικά επαγγέλματα, καθώς και των οικοδόμων. Τα δημόσια έργα βρίσκονται στο στάδιο της αποκομιδής των καταπτώσεων...

Η ΝΕ Λευκάδας τονίζει πως «από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες που υπάρχουν και πως σ' αυτήν την προσπάθεια συνεπικουρούν τα τοπικά αιρετά στελέχη της ΝΔ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρωτεργάτης των μεθοδεύσεων αυτών είναι η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Αν. Κανελλοπούλου και πολιορκητικοί κριοί η ΕΤΙΝ ΑΕ (εταιρία τουρισμού της Περιφέρειας με επιχειρηματίες)».

Σημειώνεται ακόμα πως «με δηλώσεις της η περιφερειάρχης καλεί τους σεισμολόγους να σκέφτονται πριν μιλήσουν, γιατί μπορεί να κάνουν κακό στον τουρισμό των Ιονίων. Κουβάλησε τους σεισμολόγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από νησί σε νησί, για να πετάξει στο τέλος τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους για την αντισεισμική προστασία των Ιονίων Νήσων στα σκουπίδια... Εβαλε το δήμαρχο Λευκάδας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που τον έχει διορίσει διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΙΝ, να "υποδείξει" στους σεισμολόγους πόσο κακό κάνουν στη Λευκάδα και να τους φοβίσει να μην το ξανακάνουν, αποδίδοντάς τους την ευθύνη ενός ισχυρότερου οικονομικού πλήγματος από αυτό που προκάλεσε ο σεισμός της 14ης Αυγούστου».

Τέλος, η ΝΕ Λευκάδας σημειώνει: «Δεν μπορεί, στο όνομα ορισμένων επιχειρηματιών, να αδιαφορούμε που δεν παίρνεται κανένα μέτρο αντισεισμικής προστασίας, να κλείνουμε τα μάτια στις ελλείψεις, να μην πιέζουμε την κυβέρνηση και για προπέτασμα καπνού να εγκαλούμε τους σεισμολόγους. Η ΕΤΙΝ ΑΕ δεν εκφράζει ούτε τους Λευκαδίτες ούτε τους Επτανήσιους, αλλά την πολιτική ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης της τουριστικής πολιτικής στα Ιόνια. Η Λευκάδα δε θα πάψει να απειλείται από τους σεισμούς και δεν πρόκειται να ανακάμψει με τη φίμωση των επιστημόνων. Χρειάζονται πρωτίστως μέτρα αντισεισμικής προστασίας για τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών».

Ακόμα μια κατεδάφιση - φιάσκο

Με κομπρεσέρ και ...φτυάρι, προσπαθούν να ξηλώσουν τσιμεντένια πλατφόρμα... Αλλη μια «κατεδάφιση» εξελίχθηκε σε μεγαλειώδες φιάσκο

Eurokinissi

Με κομπρεσέρ και ...φτυάρι, προσπαθούν να ξηλώσουν τσιμεντένια πλατφόρμα... Αλλη μια «κατεδάφιση» εξελίχθηκε σε μεγαλειώδες φιάσκο
Δεν έγιναν, τελικά, σήμερα οι κατεδαφίσεις των παράνομων κατασκευών στη θάλασσα του εφοπλιστή Αγούδημου, που είχε προγραμματίσει η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, τα πλωτά μέσα που διέθεσε δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το μόλο που έχει κατασκευάσει στη θάλασσα ο εφοπλιστής, επειδή τα νερά ήταν πολύ ρηχά. Ακολούθως, συνεργεία της Περιφέρειας επιχείρησαν να προσεγγίσουν διά ξηράς στην εξοχική κατοικία του Αγούδημου, ο οποίος πέρα από το μόλο έχει κατασκευάσει και μια τσιμεντένια πλατφόμα, έκτασης 400 τ.μ, ανάμεσα στο σπίτι του και την παραλία. Οι κατεδαφίσεις, ωστόσο, δεν έγιναν, καθώς δεν υπήρχαν τα ανάλογα μηχανήματα και θα ξεκινήσουν εκ νέου, όπως δηλώνει η Περιφέρεια, τη Δευτέρα, καθώς σήμερα Παρασκευή αναμένεται να έχει κίνηση λόγω εξόδου για το Σαββατοκύριακο.

Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η υλοποίηση 13 πρωτοκόλλων κατεδάφισης στην Ανατολική Αττική. Σήμερα συνεργεία της Περιφέρειας θα κατεδαφίσουν, όπως τουλάχιστον δηλώνεται, τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στην παραλία του καταστήματος «Αλκυονίδες», στη Βάρκιζα. Μετά τα αυθαίρετα στην Ανατολική Αττική, σειρά έχουν 20 κτίσματα στον Πειραιά, εκ των οποίων και καταστήματα στο Μικρολίμανο. Μετά τις 15 Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα και δημόσιες δασικές εκτάσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας.

Ιδιωτικά ΚΤΕΟ και για τα μηχανάκια

«Χρυσές δουλιές» για τους ιδιώτες «στρώνει» η κυβέρνηση, με την καθιέρωση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων «σε αμιγώς ιδιωτικά ΚΤΕΟ» και για τις μοτοσικλέτες. Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, σε πρώτη φάση ο τεχνικός έλεγχος στα «αμιγώς ιδιωτικά ΚΤΕΟ», αφορά περί το 1,5 εκατομμύριο μηχανάκια μέχρι 120 κυβικά και στη συνέχεια θα επεκταθεί και για τις μοτοσικλέτες μεγαλύτερου κυβισμού, που ξεπερνούν τις 900.000.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του 2004, ενώ ο Χρ. Βερελής απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το παράβολο που θα καλούνται να πληρώνουν οι κάτοχοι δικύκλων, είπε ότι το κόστος ελέγχου θα είναι μικρό και προκαθορισμένο. Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός ανά δύο χρόνια, για τα δίκυκλα που συμπληρώνουν 4ετία στην κυκλοφορία, καθώς και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα.

Ατιτλο

Για τρεισήμισι ώρες κατέθετε χτες στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελενα Ράιου, στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί για τον θάνατο της Ρ. Σταθέα, και για ενδεχόμενες ευθύνες κρατικών υπαλλήλων για τις αναστολές κατεδαφίσεων ακινήτων, ο επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών Γ. Αγιοσοφίτης, ο οποίος παρέδωσε στην εισαγγελέα το πόρισμα της έρευνας, που διενεργήθηκε από την υπηρεσία του.

Περιοδεία στο λόφο του Φιλοπάππου θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 1.30 μ.μ. ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος. Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής και η ενημέρωση της παράταξης για την κατάσταση που επικρατεί εκεί μετά και από τις καταγγελίες για αυθαίρετα κτίσματα. Τόπος συνάντησης θα είναι η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου Λαμπαρδιάρη (εντός του λόφου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ