ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Εξευτελίζουν τις νεανικές συνειδήσεις

Με πιέσεις και εκβιασμούς η ΔΑΠ - φοιτητική παράταξη της ΝΔ - αποσπά δηλώσεις αποκήρυξης του κομμουνισμού από σπουδαστές

Δηλώσεις αποκήρυξης του κομμουνισμού κι αποχώρησης από την ΚΝΕ ζητάει από σπουδαστές των ΤΕΙ Λάρισας η ΔΑΠ!

Η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη το αντικομμουνιστικό κλίμα που δημιουργείται τελευταία στο χώρο της Εκπαίδευσης - να θυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό ένας διευθυντής Λυκείου των Τρικάλων αρνήθηκε να δεχτεί να διδάξει στο σχολείο του ένας καθηγητής, επειδή «σχετιζόταν με το ΚΚΕ» - αλλά και γενικότερα στη χώρα μας, με ευθύνη, κυρίως, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει σε μεθόδους και πρακτικές μιας αλήστου μνήμης εποχής, δείχνοντας ότι δυσκολεύεται να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με την αντικομμουνιστική «μήτρα» της.

Χρησιμοποιώντας ταξίματα, αλλά και πιέσεις και εκβιασμούς, η ΔΑΠ επιχειρεί να καταρρακώσει και να εξευτελίσει νεανικές συνειδήσεις, να χειραγωγήσει νέους ανθρώπους στην κατεύθυνση απομάκρυνσής τους από τα ιδανικά του αγώνα και της αξιοπρέπειας.

Το γεγονός ότι στην εκτέλεση του αντικομμουνιστικού έργου τους οι «σκουριασμένοι» νεολαίοι της ΔΑΠ είχαν την αρωγή μιας υπαλλήλου των ΤΕΙ - της Σταματίας Κλεισιάρη, που είναι η γραμματέας της Σχολής Διοίκησης-Οικονομίας (ΣΔΟ) - αποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί πολιτικών πιέσεων και εκβιασμών μέσα στο φοιτητικό χώρο δε γίνονται μόνο «εν κρυπτώ και παραβύστω», αλλά και στα φανερά, με επίσημη στήριξη.

Οι δηλώσεις «μετάνοιας»

Η ΔΑΠ κατάφερε ν' αποσπάσει δηλώσεις «μετάνοιας» και αποκήρυξης από δυο σπουδαστές των ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι και υπογράφουν την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986. Σ' αυτή αναφέρουν, λεπτομερώς, τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, ενώ για το γνήσιο της υπογραφής τους υπάρχει σφραγίδα της ΣΔΟ με την υπογραφή της Στ. Κλεισιάρη.

Στη δήλωσή του ο ένας εκ των δύο σπουδαστών αναφέρει: «Δεν επιθυμώ να είμαι μέλος καμίας οργάνωσης που να έχει σχέση με το ΚΚΕ, συνακόλουθα όπως και δεν επιθυμώ να συμμετέχω στην παράταξη Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας κι επιθυμώ την άμεση διαγραφή μου».

Ο έτερος των σπουδαστών, που δέχτηκε να υπογράψει, αναφέρει: «Δεν επιθυμώ να είμαι μέλος καμιάς οργάνωσης του ΚΚΕ και της σπουδαστικής παράταξης Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας».

Αντιδράσεις

Σε συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - συμμετείχαν οι Τ. Τσιαπλές, Γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, και οι Κ. Παπαδάκης και Αγ. Τρυγάζης, μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ - με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας, Κ. Σούτσα, του επισήμανε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτη κι απαράδεκτη την εμπλοκή και τη συνεργασία, μέσω της γραμματέα της ΣΔΟ, του Ιδρύματος στην ενέργεια της ΔΑΠ και ζήτησε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο πρόεδρος παραδέχτηκε τα γεγονότα, εξέφρασε την έκπληξή του γι' αυτά και υποσχέθηκε ότι θα καλέσει τη γραμματέα και θα θέσει το θέμα στο ΔΣ του ΤΕΙ.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις

Στο μεταξύ, η ΔΑΠ συνεχίζει να προκαλεί. Χτες το μεσημέρι, στο χώρο του ΤΕΙ και στη διάρκεια συζητήσεων μεταξύ των σπουδαστών για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της προαναφερόμενης αντικομμουνιστικής ενέργειας, μέλη της σπουδαστικής παράταξης της ΝΔ επιτέθηκαν σε σπουδαστές που πρόσκεινται στην Πανσπουδαστική. Στόχος της επίθεσης ήταν και ο Γιώργος Λιατίφης, στέλεχος της Πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ, που του έσπασαν τα γυαλιά. Την τραμπούκικη συμπεριφορά των ΔΑΠιτών καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους η Πανσπουδαστική και η Οργάνωση της ΚΝΕ στα ΤΕΙ Λάρισας.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΕΪ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΝΕ
Η νεολαία θα καταδικάσει τέτοιες μεθοδεύσεις

Σε ανακοίνωσή του για τα γεγονότα στο ΤΕΙ Λάρισας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, επισημαίνει:

«Στο χώρο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση από την κυβέρνηση με εντολές της ΕΕ και τη συναίνεση και συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να αλλοιωθεί πλήρως ο κοινωνικός τους ρόλος και η αποστολή τους να διαμορφώνουν ένα επιστημονικό δυναμικό υψηλού ανώτατου επιπέδου. Η εξώθηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ σε μια επιχειρηματική λειτουργία συνεπάγεται και δημιουργία μηχανισμών πίεσης και εκβιασμών, σύνδεσης με οικονομικά οφέλη, έχοντας σαν κατάληξη τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων. Είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα στις σχολές λειτουργούν μηχανισμοί πιέσεων και εκβιασμών των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που βρίσκουν πλάτες και πολύμορφα στηρίγματα μέσα στις σχολές

Και η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Στο ΤΕΙ Λάρισας, τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν γεγονότα που επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Στελέχη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη ΝΔ, αξιοποιώντας και τη θέση του εκπροσώπου των σπουδαστών στα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ, που κατέχουν, κι ενός μηχανισμού που έχουν δημιουργήσει στο ΤΕΙ, υπόσχονται διευκολύνσεις στα μαθήματα και άλλες εξυπηρετήσεις σε σπουδαστές με αντάλλαγμα τον προσεταιρισμό τους στη ΔΑΠ. Αξιοποιώντας αυτούς τους μηχανισμούς απέσπασαν υπεύθυνες δηλώσεις «μετάνοιας» 2 μελών της ΚΝΕ ότι θα αποχωρήσουν από αυτήν.

Τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές της ΔΑΠ περιέβαλε με το κύρος της σχολής της ΣΔΟ η υπάλληλος της Γραμματείας της Κλεισιάρη Σταματία, που έβαλε τη σφραγίδα της σχολής και την υπογραφή της κάτω από αυτές τις δηλώσεις»

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται:

«Το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα την περίοδο μάλιστα που η πολιτική αντιπαράθεση μπροστά στις εκλογές οξύνεται. Η προσπάθεια τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ - που ο κυβερνητικός ρουσφετολογικός μηχανισμός του δε δικαιούται εξαίρεσης - εντείνεται με θεμιτά και αθέμιτα μέσα για το κέρδισμα της νεολαίας, πατώντας στο πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, της ακριβοπληρωμένης αμάθειας που δημιουργεί η πολιτική που υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό. Ευθύνη γι' αυτά τα φαινόμενα έχει και η Διοίκηση του ΤΕΙ που με την ανοχή της συμβάλλει έτσι ώστε όχι μόνο να λειτουργούν μηχανισμοί, αλλά να δρουν με περίσσιο θράσος».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, την Πέμπτη, 6/11 το μεσημέρι, στελέχη της ΔΑΠ πανικοβλημένα από τις αποκαλύψεις για τους μηχανισμούς τους και την παράσταση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον πρόεδρο του ΤΕΙ, τραμπούκησαν και προπηλάκισαν μέλη της ΚΝΕ, σπάζοντας μάλιστα ενός τα γυαλιά του.

Παρακάτω η ανακοίνωση σημειώνει:

«Το ΝΣ του ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές, το κίνημα της νεολαίας συνολικότερα, να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις, να μην υποκύψουν σε πιέσεις, ταξίματα και εκβιασμούς. Εχουμε πίστη ότι οι νεανικές συνειδήσεις, με το συλλογικό αγώνα τους, δε θα ανεχτούν και θα απορρίψουν τέτοιες ψεύτικες λύσεις. Με αυτούς τους τρόπους δε λύνονται τα προβλήματα, μόνο διαιωνίζονται. Οι πρασινογάλαζοι «εργολάβοι» των προβλημάτων δεν μπορούν να τα λύσουν γιατί είναι αυτοί που τα δημιούργησαν, στηρίζοντας αυτήν την πολιτική. Αντίθετα, οι νέοι σήμερα με την ψήφο στο ΚΚΕ μπορούν να συμβάλουν στο να δυναμώνει η λαϊκή πάλη σήμερα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ενισχύεται η υπόθεση του μετώπου, η προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

Και καταλήγει:

«Το ΝΣ του ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ καταγγέλλει όλες αυτές τις ενέργειες και καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να δώσουν δυναμική απάντηση, εντείνοντας το πολιτικό άνοιγμα, με το κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης, μπροστά στις εκλογές για την ενίσχυση του ΚΚΕ, πολύ περισσότερο που αυτήν την περίοδο συμπληρώνονται τα 85 χρόνια του ΚΚΕ και τα 35 χρόνια της ΚΝΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ