ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Τα κόμματα ζητούν εκλογές, αλλά το εκλογικό σώμα είναι σε απόγνωση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στη Σερβία σχεδόν κανείς δε δίνει σημασία ούτε στις (προγραμματισμένες γι' αυτήν την Κυριακή) προεδρικές εκλογές, ούτε στη συζήτηση και ψήφιση πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Ζίβκοβιτς, που αναμένεται να ξαναρχίσει στις 18 του μήνα. Το μόνο που ζητούν όλοι - πλην ίσως κάποιων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος του Σέρβου πρωθυπουργού - είναι πρόωρες γενικές εκλογές. Γι' αυτό και προετοιμάζονται πυρετωδώς...

Αλλοι αποκηρύσσουν τους όποιους δεσμούς ένωσης με τον πλέον κατακερματισμένο κυβερνητικό συνασπισμό της DOS, όπως το φοιτητικό κίνημα ΟΤΠΟΡ, που χτες ανακοίνωσε πως θα κατέβει ως ανεξάρτητο πολιτικό κόμμα στις γενικές εκλογές, προβλέποντας πως οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις ...28 Δεκέμβρη! Αλλοι παλιοί σύμμαχοι της DOS, όπως «Ο Συνασπισμός Βοϊβοδίνας», αποκλείουν κάθε συνεργασία στο μέλλον με τον κυβερνώντα συνασπισμό. Μάλιστα, χτες εκπρόσωποι του «Συνασπισμού Βοϊβοδίνας» και του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» ανακοίνωσαν πως απαξιούν να συμμετάσχουν ακόμη και στην (προγραμματισμένη γι' απόψε) σύσκεψη ανώτατων στελεχών της DOS, με θέμα συζήτησης την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων γενικών εκλογών!

Στην άλλη πλευρά, αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η Συμμαχία Ανεξάρτητων Σερβικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων, προετοιμάζονται εντατικά με νέες αντικυβερνητικές πορείες και διαδηλώσεις στους δρόμους, μολονότι διαφαίνεται να σαστίζουν... Και αυτό επειδή ο έως τώρα γνωστός αντίπαλος (συνασπισμός DOS) έχει πλέον κατακερματιστεί, με άλλοτε δυναμικά στελέχη του να έχουν ήδη αρχίσει σθεναρή ...αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζίβκοβιτς, διεκδικώντας (τουλάχιστον) μία θέση στο Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις γενικές εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν...

Εκλογικό σώμα σε απόγνωση!

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι μάλλον το σερβικό εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης της σερβικής κοινής γνώμης, που ανακοινώθηκαν χτες από το Κέντρο Πολιτικών Μελετών στο Βελιγράδι, στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής λέει πως θα προσέλθει το 52% των ερωτηθέντων, όμως (και αυτό είναι πιο σημαντικό...) το 63% αυτών δεν ξέρει ποιον να ψηφίσει! Η σφυγμομέτρηση αναφέρει πως θα προσέλθει κάτι λιγότερο από το 40% του εκλογικού σώματος (ενώ για να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται 50% συν μία ψήφος...).

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα των Σέρβων ψηφοφόρων σε σχέση με το τι θα ψήφιζαν εάν γίνονταν σήμερα γενικές εκλογές: Το 65% των ερωτηθέντων είτε δε θα ψήφιζε, είτε δεν ξέρει ποιο κόμμα να ψηφίσει εάν προσερχόταν στις κάλπες...

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκρυθμο σκηνικό

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι στρατιώτες ενάντια στους απεργούς

Associated Press

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι στρατιώτες ενάντια στους απεργούς
ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ.--

Στρατιώτες οπλοφορώντας περιπολούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Δομινικανής Δημοκρατίας, τη στιγμή που η χώρα έχει παραλύσει από τη γενική απεργία, ενώ οι οργανωτές της κατηγορούν τις αρχές της χώρας για ανθρωποκυνηγητό και παράνομες αθρόες συλλήψεις συνδικαλιστών κυρίως.

Κατά το πρακτορείο «Aσοσιέιτεντ Πρες», οι συλλήψεις συνδικαλιστών, φοιτητών και απλών ανθρώπων φτάνουν τις 748 από το Σαββατοκύριακο, ενώ το βρετανικό BBC αναφέρει 106 συλλήψεις μόνο την παραμονή - Δευτέρα - της απεργίας και των προγραμματισμένων μεγάλων διαδηλώσεων κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, των υπέρογκων αυξήσεων στα φάρμακα και τη βενζίνη και την απαίτηση αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων και τη διάσωση του κλυδωνιζόμενου ενεργειακού τομέα του κράτους της Καραϊβικής.

«Δε θα σταματήσουν την απεργία». «Τίποτα δε θα αποτρέψει τους εργαζόμενους και το λαό να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Ούτε η καταστολή», θα τονίσει ο Ραμόν Πέρες Φιγκέρο, ηγέτης της Κεντρικής Εθνικής Ενωσης Εργατών. Μία προοπτική που απεύχεται η κυβέρνηση ειδικά ενόψει των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, που εξαπολύοντας το κατασταλτικό κύμα, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές για «ένοπλη εξέγερση», αφού σύμφωνα με την αστυνομία κατά τις συλλήψεις κατασχέθηκαν όπλα, αλλά και λάστιχα για τα οδοφράγματα.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της χώρας βγαίνουν στους δρόμους, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιταγών του ΔΝΤ, που τους έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση και το 66% των Δομινικανών ζει στα όρια της φτώχειας. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν από σφαίρες και έγιναν δεκάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικά μετά την αναγγελία για εθνική απεργία στις 11 Νοέμβρη, ενάντια στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία που υπογράφτηκε με το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που έχουν αυξήσει υπέρογκα τις τιμές στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ηλεκτρική ενέργεια και η εκπαίδευση.

Δεκάδες οργανώσεις έχουν προσχωρήσει στη Συντονιστική για την Ενότητα και τον Αγώνα, που έχει δημιουργηθεί για το συντονισμό των ενεργειών κατά της κυβέρνησης του Ιπόλιτο Μεχία, ο οποίος ευελπιστεί να επανεκλεγεί το 2004.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επτά κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης στη φυλακή Μπολιβάρ, στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ultimas Noticias». Αιτία για το συμβάν ήταν η απόφαση να μεταφερθούν 45 από τους κρατούμενους στην περιοχή Ελ Ντοράντο στα νότια της χώρας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν και χτες σε τέσσερις πόλεις της Ρουμανίας ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές απαιτούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους φοιτητικούς κοιτώνες και αυξήσεις στα επιδόματά τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική κυβέρνηση άρχισε την πώληση των μετοχών των κρατικών μέχρι πρόσφατα κρατικών μονοπωλίων, του Γερμανικού Ταχυδρομείου (Deutsche Post) και της τηλεφωνικής εταιρίας Deutsche Telekom, στην επενδυτική τράπεζα KfW, ως ένα ακόμη βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Κατά τη γερμανική κυβέρνηση η πώληση των μετοχών είναι αναγκαία για την εξεύρεση των κονδυλίων για την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο στρατιώτες και ένας μουσουλμάνος αυτονομιστής αντάρτης σκοτώθηκαν χτες σε μάχη στις Νότιες Φιλιππίνες, ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ομάδα του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στο πολιτικό πεδίο, η Βουλή απέρριψε το αίτημα «αποπομπής» του ανώτατου δικαστή, που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση.

ΓΕΝΕΥΗ.-- «Κακέκτυπα αντίγραφα» φαρμάκων για το ΕΪΤΖ, την ελονοσία και άλλες ασθένειες που «χτυπούν» χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο, σημειώνεται σε οδηγία που εξέδωσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού, το 25% των φαρμάκων για την ελονοσία που κυκλοφορεί σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας είναι είτε κακής ποιότητας, είτε κακές απομιμήσεις, προκαλώντας ετησίως το θάνατο έως και 200.000 ασθενών...

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Το Κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης έδωσε χτες το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των πολιτών στο διαδίκτυο και να δρα εναντίον οιουδήποτε «θεωρήσει»(!) πως συνιστά απειλή για την «εθνική ασφάλεια».

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην κατάσχεση του εξοπλισμού για την οικοδόμηση δύο πυρηνικών σταθμών ελαφρού ύδατος έως ότου οι ΗΠΑ πληρώσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο μετά την πρόσφατη απόφασή τους να σταματήσουν τις εργασίες οικοδόμησης στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας του 1994.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στη φυλακή έβαλαν χτες οι ινδονησιακές αρχές έναν Βρετανό, διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης, επειδή η εταιρία του όφειλε στην εφορία 5,4 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με διάταγμα που θεσπίστηκε στις αρχές του χρόνου, όποιος χρωστά στην εφορία πάνω από 11.800 δολάρια θα φυλακίζεται...

ΑΥΣΤΡΙΑ
Απεργία σιδηροδρομικών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Εκπρόσωποι των εργαζομένων των αυστριακών σιδηροδρόμων ανακοίνωσαν χτες ότι θα προχωρήσουν σε απεργία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η απεργία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με τον Βίλχεμ Χαρμπτσέτελ, επικεφαλής του συνδικάτου των σιδηροδρομικών, θα είναι «απεριόριστης διάρκειας» και «πρωτοφανούς μεγέθους».

Η κινητοποίηση των εργαζομένων είναι η απάντηση στα σχέδια της συντηρητικής κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ να προχωρήσει σε «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων. Το σχέδιο «εξυγίανσης» και «απελευθέρωσης» προβλέπει τη διάσπαση των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηρογραμμών σε 9 διαφορετικές ιδιωτικές εταιρίες, για τις οποίες την ευθύνη θα έχει ένας κεντρικός φορέας. Στις αλλαγές προβλέπεται επίσης η απόλυση περίπου 12.000 εργαζομένων (από τους συνολικά 48.000 σιδηροδρομικούς) μέχρι το 2010, ο περιορισμός των δικαιωμάτων των συνδικάτων, αλλά και περικοπές στις συντάξεις των εργατών! Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει την έγκριση το Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ