ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Σινιάλα αντιλαϊκής επέλασης

Το μήνυμα που εκπέμπεται με αυξανόμενη ένταση το τελευταίο διάστημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους ξένους «επενδυτές». Και αυτό θα γίνει με το συνήθη τρόπο: Aκόμα πιο φθηνό εργατικό κόστος

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Ταραχή μεγάλη και πανικός έπεσε στο οικονομικό επιτελείο με τα μαύρα μαντάτα που ήρθαν από τη Δύση. Πρώτα απ' όλα ο γερμανικός κολοσσός «Ντόιτς Μπανκ» σηκώθηκε και έφυγε από τη «Γιούρομπανκ» του Λάτση, βάζοντας 250 εκατ. δολάρια επιπλέον στα ταμεία του. Την ίδια ώρα ήρθε η «κεραμίδα» του «Εκόνομιστ», που χαρακτηρίζει την «ισχυρή Ελλάδα» παράδειγμα προς αποφυγήν ενώ συνιστά τις υπό ένταξη χώρες της ΕΕ! Πώς «διάβασε» η κυβέρνηση τις παραπάνω εξελίξεις; Τι ήταν εκείνο που τη θορύβησε περισσότερο; Μην τυχόν και χαθεί η «εμπιστοσύνη» από το μεγάλο κεφάλαιο, κυρίως το ξένο, στην «ελληνική οικονομία»...

Δικαιολογημένη η ανησυχία, αφού η κυβέρνηση Σημίτη για την «κινητήριο δύναμη» της «ελεύθερης» οικονομίας, τα δίνει όλα... Καμία ανασφάλεια όμως δεν αισθάνεται το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, με την κυβέρνηση Σημίτη. Το «περιβάλλον» που έχει διαμορφώσει είναι εξαιρετικά φιλικό και οικείο... Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων τσακίζονται ποιος θα δώσει τα πιο πολλά, ενώ θωρακίζουν με κάθε τρόπο το σύστημα, φτάνοντας στο σημείο να στήσουν στο απόσπασμα το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει... Ομως, τα αφεντικά θέλουν ακόμη περισσότερα. Στην πραγματικότητα το μήνυμα που εκπέμπεται με αυξανόμενη ένταση το τελευταίο διάστημα - και από τις παραπάνω εξελίξεις - είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους ξένους «επενδυτές». Κι αυτό θα γίνει με το συνήθη τρόπο: Ακόμη πιο φθηνό εργατικό κόστος.

Ολοι οι αρμοί του συστήματος δουλεύουν εδώ και καιρό σε αυτήν την κατεύθυνση κραδαίνοντας τη σημαία της «ανταγωνιστικότητας». Το ψευδεπίγραφο σύνθημα της «πραγματικής σύγκλισης» στόχο έχει να συσκοτίσει τις πραγματικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και τις καταστροφικές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Ο εφιάλτης δε θα έχει τέλος αν το λαϊκό μέτωπο δεν τους σταματήσει, αν δεν γκρεμίσει την πολιτική τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΛΙΜΑ «ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

«ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ»...«Σε χρόνο κατά τον οποίο η κυβέρνηση υπερασπίζεται μετά πάθους τον μύθο της "ισχυρής οικονομίας", ανησυχητικά σήματα φθάνουν από τη δύσπιστη Εσπερία. H Deutsche Bank ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το πρωί ότι αποχωρεί από την εγχώρια Eurobank - την ίδια στιγμή που σπεύδει στη Ρωσία να αγοράσει το 40% της United Financial Groop - μεταφέροντας κύματα ανασφάλειας σε ολόκληρη την τραπεζική αγορά και ταυτοχρόνως ο αγγλικός "Economist" έρχεται να καταρρίψει μύθους για την ελληνική πρόοδο από την ένταξη στο σώμα της Ευρώπης και να μεταδώσει στις νέες χώρες πως "η ελληνική περίπτωση αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν"» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ...«"Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" αποτελεί η αναγγελθείσα χθες, αλλά κυοφορούμενη όλο το τελευταίο έτος, αποχώρηση της Deutsche Bank από το μετοχικό κεφάλαιο της EFG Eurobank Ergasias. Η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Γερμανίας είχε αποκτήσει το 1998 το 9,3% της τρίτης ελληνικής τράπεζας εισάγοντας στη χώρα περίπου 250 εκατ. δολάρια. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις κηδείες, και οι δύο συγγενείς είπαν τα καλύτερα λόγια για τον τεθνεώτα... Πάντως, οι Γερμανοί φεύγουν κερδισμένοι αφού έβαλαν 250 εκατ. δολ. για τη συμμετοχή τους και φεύγουν παίρνοντας 500 εκατ. δολ.» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).

«ΙΣΧΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ»... «Η λύση της χρονικά πρώτης στρατηγικής συνεργασίας, μεταξύ ελληνικής και ξένης τράπεζας που είχε πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται μετά από μια σειρά αποχωρήσεων ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, επιβεβαιώνει την απίσχνανση του ενδιαφέροντος των ξένων τραπεζών για την εγχώρια αγορά, λόγω των αλλαγών που έχουν σημειωθεί στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

«ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»; «Οι νέες χώρες - μέλη της ΕΕ δε θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που επέλεξε η Ελλάδα για την οικονομική σύγκλιση, σύμφωνα με έρευνα του "Economist". Οι συντάκτες της έρευνας αναλύουν πως η Ιρλανδία, η Ισπανία αλλά και η Πορτογαλία έχουν υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα, αν και στη δεκαετία του '80 βρίσκονταν σε χειρότερη θέση από εμάς» (Από το βασικό θέμα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Στον εισαγγελέα όσοι δεν «πειθαρχούν» - ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνει καθημερινά η αντίσταση στο Ιράκ - ΚΛΟΙΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ.

Η ΑΥΓΗ: ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευρωπαϊκή Ενωση: ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΓΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΑ ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η 20ΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΣ.

Η ΧΩΡΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΤΟ ΣΔΟΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΜΙΣΘΟΙ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΣΕ 3 ΕΚΑΤ. ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ!..

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ 2.300 ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ 2004.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ 15 ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.528 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

ΝΑΤΟικοί στόχοι... «Οποιος αυτόν τον καιρό συνομιλεί με τους επιτελείς του NATO στις Βρυξέλλες, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι η Συμμαχία, για δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία, βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης... Οπως μεταδίδουν οι επιτελείς στις Βρυξέλλες, δύο είναι οι κύριοι νέοι στόχοι, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι: Πρώτον, η αντιμετώπιση του νέου κινδύνου, που ακούει στον, ασαφή, όρο τρομοκρατία, με παράλληλη αναδιάρθρωση της δομής του Οργανισμού, ώστε να κινείται με περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα. Δεύτερον, η διεύρυνση των σχέσεων της Συμμαχίας με χώρες που βρίσκονται στην "εύφλεκτη" περιοχή της M. Ανατολής και η ενδεχόμενη παρέμβασή της εκεί, αλλά και πέρα από την περιοχή αυτή αν κληθεί, όπως ήδη συμβαίνει στο Αφγανιστάν και πιθανώς στο Ιράκ προσεχώς» (Χρ. Παναγόπουλος -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

...και ο ρόλος «μας»: «Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η "νέα εποχή" στην οποία εισέρχεται το NATO είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Οχι, φυσικά, για να παίξουμε "κεντρικό ρόλο". Αλλά για να συμμετάσχουμε ουσιαστικά στις εξελίξεις... Για άλλη μία φορά όλα θα εξελιχθούν στην ευρύτερη γειτονιά μας, σε χώρες με μερικές από τις οποίες έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις. H Ελλάδα διαθέτει μοντέρνο στρατό, αλλά και λόγω γεωγραφικής εγγύτητας ως μόνης χώρας - μέλους του NATO και της EE, θα μπορούσε να αποτελέσει τον "θετικό αγωγό" σε πολλά πεδία. Με την προϋπόθεση ότι θα ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και στερεότυπα άλλων εποχών. Θα ήταν ευχής έργον, αν τώρα, για πρώτη φορά, δούμε το NATO ως φορέα μέσω του οποίου θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε και τις δικές μας θέσεις και αντιλήψεις, όπως εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση» (Ο ίδιος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ