ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΑΕΑ
Με οργανωμένη δράση μπροστά και στις εκλογές

Αποψη από τις χτεσινές εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ
Αποψη από τις χτεσινές εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ
Βασικό μέτωπο δράσης, το επόμενο διάστημα, για τις αντιστασιακές οργανώσεις σ' όλη τη χώρα, ενόψει των εκλογών, είναι η ακούραστη, συστηματική και οργανωμένη δουλιά που πρέπει να αναπτυχθεί για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, το οποίο είναι ο βασικός καθοδηγητής, οργανωτής και αιμοδότης της περήφανης Εθνικής μας Αντίστασης και των αγώνων του λαού μας, τότε και τώρα, για κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Για δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες, για την ανεξαρτησία της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.

Αυτό ήταν το γενικό πνεύμα των ομιλιών στη σύνοδο του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) που συνεδρίασε χτες στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6). Από πολλούς ομιλητές ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως, ήδη, τα παραρτήματα έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση εκλογικών επιτροπών κατά τομείς και περιοχές που με οργανωμένη και συστηματική δουλιά απευθύνονται στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στους φίλους, στις οικογένειες των συναγωνιστών τους, ενημερώνοντας και καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά στον εκλογικό αγώνα για τη στήριξη του ηρωικού 85χρονου ΚΚΕ. Η συνεργασία μας με το ΚΚΕ είναι αναγκαία και προκύπτει από το γεγονός πως η πίστη μας στα ιδανικά και στα οράματα της Αντίστασης είναι απέραντη. Και, φυσικά, στο ΚΚΕ που έδωσε τα πάντα.

Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός ιδιαίτερα σχετικά με τη βοήθεια για την ανάπτυξη παραρτημάτων του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ. Εγινε έλεγχος για τη γενικότερη δουλιά και δραστηριότητα των παραρτημάτων αλλά και κεντρικά για την ανάδειξη των ιδανικών και των οραμάτων της ΕΑΜικής Αντίστασης, για την ικανοποίηση των λαϊκών και των αιτημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που παραμένουν άλυτα λόγω της εχθρικής στάσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή των αντιστασιακών στους λαϊκούς αγώνες και ιδιαίτερα στους αγώνες του αντιιμπεριαλιστικού -αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην αλληλεγγύη μας στο λαό του Ιράκ που αγωνίζεται για το διώξιμο των κατακτητών, στο λαό της Παλαιστίνης που αγωνίζεται για πατρίδα ενάντια στην αμερικανο-ισραηλινή επίθεση, στη σοσιαλιστική Κούβα και στους άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση που παρουσίασε ο Βασίλης Φυτσιλής, Α΄ αντιπρόεδρος, λόγω αδυναμίας του προέδρου και του γγ της ΠΕΑΕΑ να παραβρεθούν για λόγους υγείας.

Μάλιστα, η σύνοδος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ εξέφρασε τις ευχές της για γρήγορη ανάρρωση του γενικού γραμματέα, Φοίβου Τσέκερη, που χτυπήθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα και ευχές για ανάρρωση στον πρόεδρο, Νίκο Τερζόγλου, που ταλαιπωρείται από ίωση.

Η σύνοδος κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σπύρου Μελετζή, φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε προχτές και στη μνήμη άλλων αντιστασιακών που «έφυγαν» το τελευταίο διάστημα.

Χαιρέτισε ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων. Ενώ, εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν και οι Κώστας Μαραγκουδάκης, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, Παν. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, κ.ά.

Εκδήλωση αιώνιας τιμής στον «καπετάν Ανάποδο»

Πλήθος αγωνιστών τίμησαν και φέτος τη μνήμη του Θύμιου Καψή( καπετάν Ανάποδου)
Πλήθος αγωνιστών τίμησαν και φέτος τη μνήμη του Θύμιου Καψή( καπετάν Ανάποδου)
ΧΑΛΚΙΔΑ.--

Ακολουθώντας και φέτος, τα χνάρια, τα ιδανικά και τα οράματα του Θύμιου Καψή, του θρυλικού καπετάν Ανάποδου, του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που δολοφονήθηκε από προδοτικό αμερικανικό βόλι το Νοέμβρη του 1949, στον «Πυξαριά» της Εύβοιας. Νέοι, ηλικιωμένοι, αγωνιστές της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, εργαζόμενοι, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, συγγενείς και συναγωνιστές αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για λευτεριά, προκοπή, κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία, ανηφόρισαν και πάλι μέχρι τον Αη Γιώργη (πριν απ' το Προκόπι) για ν' αποτίσουν φόρο τιμής και μνήμης στο συμβολικό και συλημένο, δύο φορές από φασιστοειδή, μνημείο του πρωτοκαπετάνιου. Μαζί τους, όπως κάθε χρόνο, και η αδελφή του Θύμιου, Ευθυμία Καψή που αποτελεί γι' αυτήν χρέος ζωής.

Την επιτυχημένη και μαζική εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού τα παραρτήματα Χαλκίδας, Αλιβερίου, Λίμνης και Λουτρών Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ την περασμένη Κυριακή. Συμμετείχαν πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από την Αθήνα. Παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Χατζηπαυλίδη, μέλος της ΚΕ, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας της ΚΝΕ και ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων. Ακόμα, συμμετείχε η Σοφία Ντούρου νομαρχιακή Σύμβουλος της ΝΑΣ κ.ά.

«Είμαστε στον τόπο που γράφτηκαν ηρωικές σελίδες του ΔΣΕ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κ. Δελλής, προεδρεύων του παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ. Ο τίτλος του βιβλίου «Στην Εύβοια σταυρώσανε τη λευτεριά» είναι εύστοχος και αποκαλυπτικός για τον πατριωτικό, ιδεολογικό, απελευθερωτικό αγώνα, για τη λευτεριά που δεν αποκτήθηκε, αλλά σταυρώθηκε και η πατρίδα σύρεται από τότε στο άρμα της ταπεινωτικής εξάρτησης του ιμπεριαλισμού, με το λαό σε συνθήκες υποτέλειας, εκβιασμού και άγριας εκμετάλλευσης.

Σε ράχες, μονοπάτια, ρεματιές, σπηλιές έχουν γράψει με αίμα το όνομά τους. Δόξασαν τον «Πυξαριά» και το Καντήλι. Τη «Φτερίτσα» το «Κλιμάκι». Στη χώρα μας, δυστυχώς, οι νέες γενιές ελάχιστα γνωρίζουν για το ρόλο των Αμερικανών και Εγγλέζων μακελάρηδων. Φυσικά, σκόπιμα και για να μη γνωρίζουν, μένει η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, έξω απ' τα σχολεία, επισήμανε.

Στη συνέχεια ο ομιλητής, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή σε πρόσωπα, γεγονότα και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, κάλεσε σε πανστρατιά συσπείρωσης κι αγώνα ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου που έχει τη συναίνεση και της ΝΔ. Ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό που σφάζουν λαούς. Κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση, και στις εκλογές, «του τιμημένου και δοξασμένου ηλικιωμένου, αλλά περισσότερο νέου απ' όλους μας, που αταλάντευτα και με συνέπεια για 85 χρόνια παλεύει μαζί με το λαό για το λαό, του ΚΚΕ».

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από την Αθηνά Τσίγκαρη, αφιερωμένα στον Θύμιο Καψή, ενώ στίχους από ποίημα του Γ. Ρίτσου, απάγγειλε ο Γιώργος Τσούτσικας από το παράρτημα Λίμνης της ΠΕΑΕΑ.

Η εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο πεσόντων αγωνιστών και τραγουδώντας το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.

- Στη μνήμη του αδελφού της Θύμιου Καψή - καπετάν Ανάποδου - η Ευσταθία Καψή - Κυριακίδη, πρόσφερε οικονομική ενίσχυση στο παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, σαν ενίσχυση στην Οικονομική Εξόρμηση.

Το νέο ΔΣ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα που εκλέχτηκε από το 4ο Τακτικό Συνέδριο είναι το εξής: Αραζός Γιάννης, Βαμβακούσης Παναγιώτης, Ζήσης Αριστοφάνης, Καργάκου Πόπη, Λυμπερόπουλος Τάσος, Λυμπερόπουλος Χαράλαμπος, Νικολόπουλος Γιάννης, Νικολόπουλος Παναγιώτης, Ξεκομνηνός Μηνάς, Παπαθανασίου Νίκος και Πυλάτος Ευάγγελος.

4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Παλεύουμε δίπλα και στηρίζουμε το ΚΚΕ

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα - ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ - όπως τονίζεται στην απόφαση του πρόσφατου 4ου Τακτικού Συνεδρίου της: Σαν κύριος εκπρόσωπος του Αντιστασιακού Αναπηρικού Κινήματος, έχει υποχρέωση αγωνιστική και ιστορική να ευθυγραμμίσει τους αγώνες της με το αγωνιστικό επίπεδο των σημερινών αγώνων του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος σε ό,τι αφορά, τόσο τις μορφές όσο και το περιεχόμενο.

Ιδιαίτερα, μπροστά στην επερχόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη, υπογραμμίζεται ότι «η Ομοσπονδία πρέπει να πάρει ενεργά μέρος στον προεκλογικό αγώνα, που άρχισε ήδη, στο ίδιο μέτωπο με όλες τις αγωνιζόμενες ταξικές δυνάμεις της χώρας μας και χωρίς περιστροφές και ενδοιασμούς να παλέψει δίπλα στις δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το ΚΚΕ για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο».

Παράλληλα, καθημερινά, σε κάθε περίπτωση και με όλους τους τρόπους να συμπαραστέκεται στους αγώνες των λαϊκών μαζών για τα λαϊκά προβλήματα και φυσικά στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Οι αγώνες αυτοί, εκτιμάται, θα γίνονται σε οξυμένο εθνικό και παγκόσμιο κλίμα που δημιουργεί η δράση του αμερικάνικου και δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού ο οποίος, στη χώρα μας εκφράζεται από τα κόμματα του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί με τους συνοδοιπόρους τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ