ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
Θα στοιχίσουν «ο κούκος αηδόνι»...

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 35,4% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους θα κατευθυνθεί το 2004 για την εξυπηρέτηση της «Μεγάλης Ιδέας» της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συγκεκριμένα, το 2004 υπολογίζεται να εκταμιευτούν για τα Ολυμπιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό, εκτιμάται ότι είναι και πολύ υποτιμημένο σε σχέση με όσα θα ξοδευτούν τελικά, καθώς σ' αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των Ολυμπιακών προσαρμογών, ύψους 287 εκατ. ευρώ και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που «πέφτει έξω» η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, αφού και το 2003 είχε προβλέψει στον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν 1,8 δισ. ευρώ.

Από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δε γνωρίζει πόσο θα κοστίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και πόσος θα είναι ο λογαριασμός που θα χρειαστεί να πληρώσουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι το κόστος των Αγώνων δε θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ. Το άθροισμα, όμως, των δαπανών 2000 - 2004 φτάνει πλέον τα 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ξεπεράσει κατά 800 εκατ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις - χωρίς μάλιστα σ' αυτά να περιλαμβάνονται τα ποσά των Ολυμπιακών προσαρμογών και της ασφάλειας, ο προϋπολογισμός του «Αθήνα 2004» που φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ και το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού και του Ιππποδρόμου και ιππικού κέντρου που ξεπερνά τα 590 εκατ. ευρώ...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Φάτε μάτια... αυξήσεις

Ειδικό βάρος στην εξαπάτηση των αγροτών και στην ψηφοθηρική εκμετάλλευση δόθηκε στον προϋπολογισμό του 2004, καθώς η κυβέρνηση - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - επιχειρεί να εμφανίσει «φουσκωμένα» τα κονδύλια σε ευρώ που υποτίθεται θα πάνε στη γεωργία. Επίσης, στην εισηγητική έκθεση, αφιερώθηκε χώρος στις «φτηνές» προεκλογικές παροχές που ξεφούρνισε τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προσπεράσει και να συγκαλύψει τα προβλήματα που προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησής του και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους μικρομεσαίους αγρότες. Από την άλλη, για τους επιχειρηματίες γης και τους επιχειρηματίες ή βιομηχάνους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, προβλέπονται «ενισχυμένα» κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ. Για παράδειγμα, τα κονδύλια που έχουν δοθεί σαν κίνητρα για τη δημιουργία, μετεγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, απορροφήθηκαν κατά 90% από τους ιδιώτες εμποροβιομηχάνους και μόνο κατά 10% από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις εταιρίες τους.

Πάντως, το σύνολο των δαπανών για τη γεωργία από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους προβλέπεται για το 2004 σε 6.758 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται μια πλαστή αύξηση 7,2% σε σύγκριση με το 2003, όπου είχαν προϋπολογιστεί 6.391 εκατ. ευρώ, ενώ ως εκτίμηση πραγματοποίησης εμφανίζεται ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 6.303 εκατ. ευρώ. Για τις επιδοτήσεις της ΕΕ το προϋπολογισθέν ποσό 2.783 εκατ. ευρώ εμφανίζεται μετά βίας αυξημένο κατά 1,6% με βάση τις πραγματοποιήσεις του 2003, που είναι 2.740, ενώ με βάση το ποσό που προϋπολογίστηκε πέρσι τέτοιο καιρό (2.823 εκατ. ευρώ) υπάρχει οφθαλμοφανέστατη μείωση. Οπως μείωση 79,4% στους εθνικούς πόρους, υπάρχει για τις εθνικές ενισχύσεις προσανατολισμού και διαρθρώσεων.

Μόνο αντιλαϊκός

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με δεδομένη την πολιτική της κυβέρνησης στη ρότα της ΟΝΕ και του ευρώ, ο προϋπολογισμός δεν μπορούσε παρά να είναι μόνο αντιλαϊκός.

Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαιτεί λαϊκή συμμαχία κατά της πλουτοκρατίας, των κομμάτων της, της ΕΕ, για να γίνει ο πλούτος της χώρας λαϊκή περιουσία».

Στις 18 του Δεκέμβρη η συζήτηση

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή θα αρχίσει την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 22 του Δεκέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ