ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά επίμονα ηλεκτρονικό φακέλωμα

Πάντα στην πρωτοπορία της αντίδρασης, τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ζητούν όλο και συχνότερα την καθιέρωση (και επισήμως) του ηλεκτρονικού φακελώματος για όσους ζουν και μετακινούνται στην ΕΕ. Ως πρόσχημα χρησιμοποιούν τη δημιουργημένη και ανατροφοδοτούμενη από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα «διεθνή τρομοκρατία», όπως και την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε χτες να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων λόγω της «τρομοκρατίας». Ο Χρ. Πρωτόπαππας υπερασπίστηκε το μέτρο επικαλούμενος για άλλη μια φορά το 2004, λέγοντας ότι «έχουμε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων». Επιπλέον δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι η όποια τέτοια βάση δεδομένων θα χρησιμοποιείται και μετά το 2004, αναφέροντας απλώς ότι «έχει σχέση και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι λέει ο εκάστοτε Ελληνας υπουργός και το πώς θα το παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό, από το 2005 να καθιερωθεί (και επίσημα) το ηλεκτρονικό φακέλωμα των υπηκόων της ΕΕ και όσων άλλων (υπηκόων τρίτων χωρών) ταξιδεύουν και διαβιούν στο έδαφός της. Αρχικά θα «εκσυγχρονιστούν» τα διαβατήρια των «ξένων».

Σε πρώτη φάση, στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια και βίζες) θα ενσωματωθούν υποχρεωτικά σε μικροτσίπ, μία ψηφιακή φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας. Επίσης δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου, τα οποία θα περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, τις λεγόμενες βιομετρικές. Για την ώρα αποκλείστηκε η αποτύπωση της ίριδας του ματιού, αλλά μένει για αργότερα μαζί με την ομάδα αίματος και το DNA. Τα στοιχεία αυτά θα ανταλλάσσονται μεταξύ των αρχών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Για τη συμπερίληψη βιομετρικών δεδομένων στα ταξιδιωτικά έγγραφα υπάρχει ήδη σχετική κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Μετουσιωμένη σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει λάβει ήδη μια έγκριση στις 2 Οκτώβρη από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων - Δικαιοσύνης της ΕΕ. Αναμένεται η οριστική έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 20 Οκτώβρη συναντήθηκαν στη Γαλλία οι υπουργοί Εσωτερικών των Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσαν στο τέλος της συνάντησης, σκοπεύουν να προτείνουν στην ΕΕ ένα «πρότυπο ασφαλείας». Οτι θα εισάγουν μεθόδους αναγνώρισης με βιομετρικά στοιχεία για τους ταξιδιώτες, αρχίζοντας με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και φθάνοντας μέχρι την καταγραφή της ίριδας.

Τα βιομετρικά αυτά δεδομένα, αποθηκευμένα σε μικροτσίπ, θα διασταυρώνονται με τις βάσεις πληροφοριών του συστήματος Σένγκεν σε κάθε συνοριακό ή εσωτερικό έλεγχο ασφαλείας. Οποιος μετανάστης δε διαθέτει αυτά τα έγγραφα θα θεωρείται παράνομος, θα συλλαμβάνεται και θα απελαύνεται από την ΕΕ ως ύποπτος και πιθανός τρομοκράτης. Για τους υπηκόους της ΕΕ, όλο και περισσότερα στοιχεία τους θα βρίσκονται αποθηκευμένα σε βάσεις δεδομένων και θα ανταλλάσσονται μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού, προκειμένου οι αρχές έγκαιρα να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στα «ταραχοποιά στοιχεία»...

Σημειώστε ότι οι νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βέροια, Μάρτη του 2003, υπό την προεδρία του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τότε αρμόδιος υπουργός, σήμερα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Οριστικοποιήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής τον περασμένο Ιούνη και σχετικές ανακοινώσεις περιλήφτηκαν στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ