ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Πλατύ φιλειρηνικό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας δίνει το στίγμα του Συνεδρίου

Αντιπρόσωποι ξένων κινημάτων Ειρήνης παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου
Αντιπρόσωποι ξένων κινημάτων Ειρήνης παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου
Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο δημαρχείο της Νίκαιας, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευ. Μαχαίρας, με δήλωσή του στο «Ρ» δίνει το στίγμα του Συνεδρίου και περιγράφει τους άμεσους στόχους του κινήματος ειρήνης για το επόμενο διάστημα:

Συγκεκριμένα ο Ε.Μαχαίρας τονίζει: «Το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Συμμετείχαν 117 Επιτροπές Ειρήνης απ' όλη τη χώρα, δηλαδή 30% περισσότερες από εκείνες που συμμετείχαν στο 13ο Συνέδριο. Από τους 450 συνέδρους οι 285 προέρχονταν από τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου της Αττικής και οι 165 από την επαρχία.

Παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων (ΝΔ, ΚΚΕ, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ) αλλά και εκπρόσωποι της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και είκοσι περίπου πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ελαβαν το λόγο 50 σύνεδροι, οι οποίοι συμφώνησαν κατά βάση με την εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και την εμπλούτισαν με δικές τους προτάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση που τελικά εγκρίθηκε, η ΕΕΔΥΕ, η οποία επί 48 χρόνια αγωνίζεται με συνέπεια για την παγκόσμια ειρήνη, πρέπει να διευρύνει τα πλαίσια αυτού του αγώνα με την ίδρυση ενός φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών και λοιπών οργανώσεων, που αγωνίζονται κατά του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, κατά της αποικιοκρατίας και της νεοαποικιοκρατίας, κατά της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ, που με το σύνθημα «ελεύθερη αγορά», επιδιώκουν την άλωση και άγρια εκμετάλλευση των παραγωγικών πηγών όλων των χωρών και την άγρια εκμετάλλευση όλων των λαών.

Ο Ευ. Μαχαίρας
Ο Ευ. Μαχαίρας
Εκτός, όμως, από την οικονομική κυριαρχία, θέλουν να επιβάλουν σε παγκόσμια κλίμακα, τον αμερικανικό τρόπο ζωής, δηλαδή την αμερικανική κουλτούρα και την εξαφάνιση όλων των άλλων πολιτισμών, μεταμορφώνοντας τους λαούς του πλανήτη μας σε άβουλους καταναλωτές, στερούμενους από κάθε όραμα και κάθε πολιτιστική αναπνοή.

Στο μέτωπο αυτό δε θα έχουν θέση εκείνοι που αμέσως ή εμμέσως εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, συμφωνούν για τη διεξαγωγή «προληπτικών πολέμων» για την καταπολέμηση δήθεν της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση δήθεν της δημοκρατίας, καθώς και εκείνοι που καταδικάζουν δήθεν τους πολέμους, αλλά εκ των υστέρων νομιμοποιούν τους επιτιθέμενους που ασχολούνται δήθεν με την «ανοικοδόμηση» των χωρών που ισοπέδωσαν με βάρβαρους βομβαρδισμούς, καθώς και εκείνοι που «αγωνίζονται», για να δώσουν «ανθρώπινο πρόσωπο» στον ιμπεριαλισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο θα έχει καθαρούς στόχους και συνεπώς γραμμή. Οι άμεσοι στόχοι είναι:

1. Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ που με την αντίστασή του κατά των Αμερικανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών δημιουργεί τις προϋποθέσεις να γίνει στο Ιράκ ένα νέο Βιετνάμ, να υποχρεωθούν οι Αμερικάνοι σε απαίσχυντη φυγή και αποδειχτεί ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

2. Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης στον αγώνα του κατά της φασιστικής πολιτικής των Ισραηλινών που αρνούνται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Εχουν προγραμματίσει γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού με βομβαρδισμούς και κατεδαφίσεις των παλαιστινιακών οικισμών και μαζικές δολοφονίες.

3. Αλληλεγγύη στους λαούς της Συρίας, του Ιράν, της Β. Κορέας και Κούβας, που αντιμετωπίζουν απειλές πολέμου, οι δύο πρώτοι με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και οι άλλοι δύο με πρόσχημα την «αποκατάσταση της δημοκρατίας».

4. Αγώνας κατά των νέων εξοπλισμών και ένταση των προσπαθειών για την εξάλειψη των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.

5. Αγώνας για την αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου και την ισχυροποίηση και εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ.

6. Αγώνας για τον τερματισμό κάθε συμμετοχής ή ανάμειξης της χώρας μας στους επιθετικούς πολέμους που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές. Για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από τη χώρα μας και την οριστική και αμετάκλητη απαγόρευση της παραχώρησης χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου εθνικού μας χώρου σε ξένες ένοπλες δυνάμεις είτε για εγκατάσταση είτε για διέλευση.

7. Αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις μέχρι τώρα πολεμικές επιχειρήσεις με την επιστροφή όλων των στρατιωτών μας από τις ξένες χώρες, στις οποίες έχουν σταλεί ως δυνάμεις κατοχής και των ναυτικών μονάδων μας που περιπολούν σε Αν. Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο για την προστασία των Αμερικανών και Βρετανών εισβολέων».


Διεθνής αναγνώριση της ΕΕΔΥΕ

Ο Στέφανος Στεφάνου, από το Παγκύπριο κίνημα Ειρήνης
Ο Στέφανος Στεφάνου, από το Παγκύπριο κίνημα Ειρήνης
Διεθνές ενδιαφέρον προκάλεσε το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από διάφορες χώρες παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

Ο Αλφρεντ Μάρντερ, πρόεδρος του Αμερικανικού Κινήματος Ειρήνης, έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της ΕΕΔΥΕ στο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. «Τα πάρα πολλά χρόνια των αγώνων σας, είπε, έχουν εμπνεύσει τους αγωνιστές για την ειρήνη στις ΗΠΑ». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στη χώρα του, περιέγραψε τους περιορισμούς στις ελευθερίες που επιβάλλονται και τη διεύρυνση της δυνατότητας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας να μπαίνει στα σπίτια. Τόνισε δε, ότι σε διεθνές επίπεδο οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τώρα τα σχέδια που είχαν καταστρώσει πολύ πριν την 11η Σεπτέμβρη 2001. «Οι λαοί, τόνισε, σε όλο τον κόσμο με τις διαμαρτυρίες τους βάζουν εμπόδιο στα σχέδια των ΗΠΑ. Οι δικοί σας αγώνες και διαδηλώσεις ενέπνευσαν μια μεγάλη μερίδα στις ΗΠΑ για να διαδηλώσει ενάντια στον πόλεμο». Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς αλληλεγγύης που «τη χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ». Και κατέληξε: «Είμαστε αντίθετοι στους ιμπεριαλιστές και θα ανταπεξέλθουμε στην ιστορική μας ευθύνη».

Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

«Στις σημερινές συνθήκες οι λαοί αποδεικνύουν για πολλοστή φορά στην ανθρώπινη ιστορία ότι, διαθέτουν τη δύναμη για να είναι το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό». Με την παραπάνω επισήμανση, ο Στέφανος Στεφάνου γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της μαζικής δράσης των λαών.

Ο Στ. Στεφάνου, δίνοντας το στίγμα που πρέπει να έχουν οι λαϊκοί αγώνες τόνισε: «Η πάλη για ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο είναι στην εποχή του ιμπεριαλισμού, το πρώτιστο, το βασικό καθήκον της προοδευτικής ανθρωπότητας. Ο πόλεμος είναι ο μόνιμος συνοδός του ιμπεριαλισμού, είναι στη φύση του συστήματος και το βασικό εργαλείο στην ικανοποίηση των αναγκών του παγκόσμιου καπιταλισμού».

Ο Εμίν Τσετίν, από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας
Ο Εμίν Τσετίν, από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε αμέσως μετά, «η πάλη ενάντια στον πόλεμο, είναι πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι πάλη ενάντια σε εκείνα όλα τα κοινωνικά αίτια που γεννά και αναγεννά το καπιταλιστικό σύστημα και εξωθούν στους πολέμους».

Παράλληλα ο Στ. Στεφάνου, με ιδιαίτερη έμφαση επισήμανε: «Πάλη για ειρήνη στη σημερινή εποχή, σημαίνει αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Πάλη ενάντια στον πόλεμο σημαίνει αγώνας για τη διατήρηση των κατακτήσεων της ανθρωπότητας, για υπεράσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για εκσυγχρονισμό και περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση του διεθνούς οργανισμού έτσι που να μην γίνεται υποχείριο στους σχεδιασμούς και στην πολιτική του αμερικάνικου και ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Πάλη για ειρήνη είναι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, να στρατιωτικοποιήσει την Ευρώπη για να κάνει πιο ανταγωνίσιμο τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό στον αμερικάνικο».

Ο καπιταλισμός γεννάει τον πόλεμο

Ο Εμίν Τσετίν, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ανερχόμενο αντιπολεμικό κίνημα στην Τουρκία. «Το κίνημα ειρήνης στη χώρα μου αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε εκ μέρους των ΗΠΑ. Ο τρόπος για να σταματήσουμε τον πόλεμο κατά του Ιράκ και να αποτρέψουμε τέτοιους πολέμους είναι να πολεμήσουμε να ανατρέψουμε τον ιμπεριαλισμό. Το κίνημα ειρήνης στην Τουρκία θέτει σαν σημείο εκκίνησης τον πόλεμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι βέβαιο ότι το αντιπολεμικό κίνημα θα πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα αντιιμπεριαλιστικό. Το να είσαι ενάντια σε πολέμους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταυτόχρονα να είσαι ενάντια στο σύστημα που γεννάει πολέμους. Το να είσαι ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, σημαίνει ότι είσαι και ενάντια στον καπιταλισμό, στο σύστημα που γεννάει τον ιμπεριαλισμό. Το κίνημα ειρήνης πρέπει να πολεμήσει την αντίληψη του ιμπεριαλισμού γύρω από την ειρήνη και τον πόλεμο. Πρέπει να αυξήσουμε τον αντικαπιταλιστικό αγώνα στο εσωτερικό και διεθνώς».


Ο Αλ. Μάρντερ, πρόεδρος του αμερικανικού κινήματος Ειρήνης
Ο Αλ. Μάρντερ, πρόεδρος του αμερικανικού κινήματος Ειρήνης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ