ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υπόθεση όλων μας η απεργία των οικοδόμων

Να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος η επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των οικοδόμων την Τετάρτη 26 Νοέμβρη που αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τονίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και στα πλαίσια αυτά καλεί συνδικάτα και συνδικαλιστές να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να στηρίξουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται.

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ στη σημασία που έχει για όλη την εργατική τάξη η απεργία των οικοδόμων, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αν οι οικοδόμοι νικήσουν, ανοίγονται δρόμοι για όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Αν η αντεργατική πολιτική δεχτεί ένα γερό χαστούκι, εξυπηρετεί ολόκληρο το λαϊκό κίνημα. Αν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταδικαστούν, όλοι οι μισθωτοί βοηθιούνται. Αν οι οικοδόμοι πετύχουν πραγματικές αυξήσεις, όλοι θα κερδίσουμε.

Με αφορμή την απεργία των οικοδόμων, το ΠΑΜΕ αναφέρεται γενικότερα στον κλάδο των κατασκευών και των οικοδομών, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται και ανακατανέμεται εκεί ένα σημαντικό μέρος του παραγόμενου εθνικού πλούτου. Οι ανάγκες του κεφαλαίου (ευρωπαϊκού και ελληνικού), σημειώνει, για υποδομές που να διευκολύνουν τη γρήγορη κίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού, τα ολυμπιακά έργα κλπ. δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται τεράστια κέρδη και κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Η τεράστια αυτή συσσώρευση κεφαλαίου και κερδών, επισημαίνει στη συνέχεια, στηρίζεται σε μια πολιτική, που χρόνο με το χρόνο κάνει απλησίαστο το όνειρο της λαϊκής οικογένειας για φτηνή και καλή κατοικία, το κόστος της οποίας συνεχώς αυξάνει και για να αποκτήσει κανείς σπίτι, πρέπει να γίνει όμηρος των σύγχρονων «βρικολάκων», δηλαδή των τραπεζών. Στηρίζεται στη συμπίεση των μισθών και ημερομισθίων, πολύ πίσω από τις ανάγκες και στη μείωση όσο γίνεται προς τα κάτω του εργατικού κόστους. Στηρίζεται στην ένταση της υπερεντατικοποίησης των ρυθμών εργασίας, στην έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας, κυριολεκτικά στο αίμα 100άδων προλετάριων κάθε χρόνο. Στηρίζεται σε μια γενικότερη οικονομική πολιτική, που βλέπει και αντιμετωπίζει τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις ως σοβαρά εμπόδια για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική, σημειώνει, προωθείται και υλοποιείται σε αγαστή συνεργασία του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, των κομμάτων που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), την Ευρωπαϊκή Ενωση και με την υποστήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Το οικοδομικό κίνημα όμως, επισημαίνει, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δίκαια της εργατικής τάξης, βασικό στήριγμα και συνιστώσα σήμερα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η Ομοσπονδία, το Συνδικάτο της Αθήνας και όλα τα μεγάλα Συνδικάτα των κλάδων της χώρας συνεχίζουν την ιστορία των εργατικών αγώνων. Την ιστορία της εργατικής τάξης. Γράφουν με κόκκινα γράμματα το παρόν και το μέλλον για το λαϊκό κίνημα.

Αυτό, παρά τις προσπάθειες όλων των αντιπάλων του αγωνιστικού κινήματος, που έφτασαν στο κατάντημα να σύρουν στα δικαστήρια το Συνδικάτο της Αθήνας. Παρά τις συκοφαντίες από τις ηγεσίες του κυβερνητικού, εργοδοτικού και συναινετικού συνδικαλισμού, ο κλάδος των οικοδόμων διατηρεί και ενισχύει το κύρος και την ταξική του αξιοπρέπεια. Υπερασπίζεται με πράξεις τις κατακτήσεις των οικοδόμων, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ανοίγει δρόμους για το ίδιο το λαϊκό κίνημα με την πρωτοπόρα δράση του. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΠΑΜΕ και το στηρίζει έμπρακτα με δράση, ηθικά και υλικά.

Σήμερα η απεργία στο Δημόσιο

Απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί από την ΑΔΕΔΥ στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή. Η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συμμετέχουν στην απεργία και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας.

Η «ΤΑΔΗΣΥ» καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους να παλέψουν για: «1.100 ευρώ κατώτατο μισθό και ανάλογες αυξήσεις για όλα τα κλιμάκια. Απόσυρση του νέου μισθολογίου - φτωχολογίου της χειραγώγησης και του αυταρχισμού. Αμεση απόδοση όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος. Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση και του σχεδίου ΠΔ για την αξιολόγηση. Κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση, καθώς και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Χαρακτηρισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρης χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των λαϊκών ελευθεριών. Χτύπημα της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας».

48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, λόγω της απεργίας που κήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η Αγωνιστική Συνεργασία Υγειονομικών - ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ καλεί στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ώρα 11 π.μ.

Και οι γιατροί του ΙΚΑ

Απεργούν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικώντας την άμεση ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος. Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) πήρε απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ αποφάσισε και 24ωρη απεργία για αύριο. Το αίτημα για απόσυρση των ρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους γιατρούς -και πρόκειται να ενσωματωθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη διαδοχική ασφάλιση- ζήτησε ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής στην προχτεσινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλο. Ο υφυπουργός επικαλέστηκε τη συμφωνία που έγινε με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ τον Ιούλη του 2003, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να αποσύρει πλήρως τις διατάξεις αν του το ζητούσε εγγράφως η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Πάντως η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δεν έχει ζητήσει την απόσυρση αυτών των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων και επιμένει στη σωστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων τον περασμένο Ιούλη. Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής καλεί τα μέλη του να πάρουν ενεργά μέρος στην απεργία.

  • Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα πολιτικά αεροδρόμια της χώρας, οι οποίοι εκτός των άλλων, διαμαρτύρονται για τις «εργολαβικές» δικαστικές απαγορεύσεις κάθε απεργιακής τους κινητοποίησης. Παράλληλα, απαιτούν την παραμονή των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στο χώρο που βρίσκονται σήμερα. Από την «Ολυμπιακή» ανακοινώθηκε ότι λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην ΥΠΑ, σήμερα θα ακυρωθούν 23 πτήσεις εσωτερικού.

Συνέλευση συνταξιούχων

Την ετήσια απολογιστική τους συνέλευση θα κάνουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Αθήνας το Σάββατο 22 Νοέμβρη στις 10 το πρωί στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48 Β και Μάρνη).

Εκσυγχρονισμένη απανθρωπιά

Το απάνθρωπο και «εκσυγχρονιστικό της» πρόσωπο δείχνει η διεύθυνση των ΕΛΤΑ, αρνούμενη την προσωρινή απόσπαση υπαλλήλου που θέλει να βρεθεί κοντά στη δοκιμαζόμενη από σοβαρή ασθένεια σύζυγό του και τα παιδιά του. Αγνοώντας το προσωπικό δράμα του ταχυδρομικού που εργάζεται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και ζει στην Ορμύλια Χαλκιδικής, τα διευθυντικά στελέχη των ΕΛΤΑ κ.κ. Γαλατιανός και Μπαλής αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα του υπαλλήλου για μετάταξη στην Ορμύλια, προφασιζόμενοι την «ποιότητα» των υπηρεσιών του ταχυδρομείου. Ο ταχυδρομικός υπάλληλος καθημερινά πηγαινοέρχεται μια απόσταση περίπου 180 χιλιομέτρων. Και στις κρίσιμες ώρες που περνάει η οικογένειά του δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα της. Το Συνδικάτο Ταχυδρόμων Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του εκφράζει την αγανάκτησή του για την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά, απέναντι στο οικογενειακό δράμα ενός εργαζόμενου και τονίζει ότι «δε θα επιτρέψει σε κανέναν τυχάρπαστο "δήθεν manager" να διασύρει αυτό που έχουμε κατακτήσει σαν ταχυδρομείο και κλάδος στην πολύχρονη ιστορία μας, «το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ