ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παραινέσεις» Μπους προς όλους, κυρίως... προς ΕΕ

Εξω από το σπίτι της στη Ράφα με τους γεμάτους τρύπες από σφαίρες τοίχους...

Associated Press

Εξω από το σπίτι της στη Ράφα με τους γεμάτους τρύπες από σφαίρες τοίχους...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΩΜΗ.--

Με συστάσεις προς τους εμπλεκομένους και κυρίως προς την ΕΕ ο Αμερικανός Πρόεδρος αφιέρωσε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, στο Λονδίνο, στο Μεσανατολικό. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός άρχιζε ένα νέο γύρο συνομιλιών με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, ενώ η Μόσχα επανερχόταν δυναμικά στο προσκήνιο καταθέτοντας σχέδιο απόφασης για «άμεση εφαρμογή του οδικού χάρτη» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εγκρίθηκε ομοφώνως.

«Οι Παλαιστίνιοι οφείλουν να υιοθετήσουν ειρηνικά μέσα στις σχέσεις τους με το Ισραήλ», υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους καλώντας τα αραβικά κράτη να μην υποκινούν αντι-ισραηλινά αισθήματα και να μη χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει το όνομα του Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο η Ουάσιγκτον επιδιώκει να περιθωριοποιήσει, υποστήριξε ότι ο παλαιστινιακός λαός «έχει προδοθεί από πολλούς και του αξίζει μια καλύτερη ηγεσία, ικανή να κυβερνήσει ένα δημοκρατικό κράτος». Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε, επίσης, το Ισραήλ να σταματήσει τις καθημερινές ταπεινώσεις των Παλαιστινίων, να «παγώσει» τους εποικισμούς, να διαλύσει τα παράνομα φυλάκια και «να μην προκαταλαμβάνει τα αποτελέσματα του "οδικού χάρτη" υψώνοντας τοίχους και φράκτες».

Τη σφοδρότερη κριτική τη δέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, η ΕΕ. Ο Μπους ζήτησε από την Ευρώπη «να διακόψει τις σχέσεις της με ηγέτες που η Ουάσιγκτον θεωρεί ανάξιους», αποφεύγοντας, και πάλι, να αναφερθεί στο όνομα του Αραφάτ, αλλά εξαπολύοντας ευθεία επίθεση εναντίον της θέσης των Βρυξελλών περί επαφών μαζί του. Επίσης, κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει τον αντισημιτισμό με πράξεις.

Εκ μέρους της Π. Αρχής δεν έγιναν σχόλια. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, όμως, Σιλβάν Σαλόμ έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους θα συνεχιστεί κανονικά γιατί είναι «μέσο προστασίας από τους τρομοκράτες, και το δικαίωμα αυτοάμυνας αναγνωρίζεται από όλους».

Μετ' εμποδίων διαβουλεύσεις, σχέδια

Στην πόλη της Γάζας μετέβη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός συνοδευόμενος από Αιγυπτίους διπλωμάτες προκειμένου να αρχίσει νέο κύκλο επαφών με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Εκπρόσωποι των «Χαμάς» και «Τζιχάντ» δήλωναν ότι οι οργανώσεις τους εξετάζουν θετικά την προοπτική εκεχειρίας συμπληρώνοντας, όμως, ότι η οποιαδήποτε πρόοδος εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση του Ισραήλ. Θετικές φέρονται να είναι και οι πρώτες αντιδράσεις των περισσότερων τοπικών αρχηγών των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων, αν και επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης αποκλείει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Από την άλλη πλευρά, Ισραηλινός αξιωματούχος που συνοδεύει τον Αριέλ Σαρόν στη Ρώμη, δήλωνε ότι η ισραηλινή ηγεσία επιθυμεί πάντα την καταστροφή των τρομοκρατικών δικτύων, αλλά δεν αποκλείεται να δεχτεί ως «πρώτο βήμα» μια νέα εκεχειρία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ «είναι διατεθειμένο να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επεμβαίνει μόνο για να αποτρέψει επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, αν σταματήσει κάθε βία από την παλαιστινιακή πλευρά».

Τέλος, ομοφώνως ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας το ρωσικό σχέδιο απόφασης, το οποίο ζητά «άμεσο τερματισμό της βίας, των πράξεων τρομοκρατίας, πρόκλησης κλπ» και καλεί τα δύο εμπλεκόμενα μέρη «να εφαρμόσουν άμεσα τον οδικό χάρτη» ανοίγοντας το δρόμο για λήψη μέτρων σε αντίθετη περίπτωση. Το Ισραήλ δεν έκρυψε τη δυσφορία του, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για να του ασκηθούν πιέσεις. Η Ουάσιγκτον, αν και διστακτική αρχικώς, αποδέχτηκε να το ψηφίσει μετά την υιοθέτηση καταδίκης και για «τις τρομοκρατικές πράξεις». Παράλληλα, πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Ιορδανό βασιλιά με θέμα το Παλαιστινιακό, το Ιράκ αλλά και τη βελτίωση «των διμερών σχέσεων», με τον Αμπντάλα να υπογραμμίζει τον «εποικοδομητικότατο ρόλο της Ρωσίας στη σταθερότητα».

Εντός παλαιστινιακών εδαφών, 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από φίλια πυρά στη Ραμάλα, άλλοι 3 από τις ισραηλινές κατεδαφίσεις σπιτιών στη Ράφα και ένας από ισραηλινά πυρά έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ, στην Κεντρική Γάζα. Φέρεται επίσης να συνελήφθη ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός ως ο δράστης της επίθεσης σε φυλάκιο, έξω από τη Βηθλεέμ, όπου σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες.


ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Επίθεση ενόπλου στα σύνορα

Κατά τη «συνήθειά» τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν γδύσει το νεκρό...

Associated Press

Κατά τη «συνήθειά» τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν γδύσει το νεκρό...
ΕΪΛΑΤ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

«Μεμονωμένο» πλην λυπηρότατο και κατηγορηματικά καταδικαστέο περιστατικό χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της ιορδανικής ηγεσίας, Ασμα Καντρ, την επίθεση ενόπλου στα ιορδανο-ισραηλινά σύνορα κατά της ισραηλινής πλευράς. Σύμφωνα με την Καντρ, δράστης ήταν ένας οδηγός φορτηγού, που κατάγεται από την πόλη Ζάρκα, στα βορειοανατολικά της Ιορδανίας, ο οποίος φέρεται να έχει σχέσεις με ορισμένες «εξτρεμιστικές οργανώσεις». Κατά την επίσημη ενημέρωση, ο οδηγός πλησίασε στη μεθοριακή γραμμή, κοντά στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλατ, και άνοιξε πυρ κατά της ζώνης από όπου γίνεται η μετάβαση από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 τουρίστες από το Εκουαδόρ, που εκείνη τη στιγμή περνούσαν τη μεθοριακή γραμμή από την Ιορδανία προς το Ισραήλ, όπως και ένας Ιορδανός οδηγός. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μία τουρίστρια φέρεται να έχασε τη μάχη με το θάνατο. Ο δράστης σκοτώθηκε επί τόπου από πυρά Ισραηλινών μεθοριακών φρουρών. Η ισραηλινο-ιορδανική μεθόριος είναι εξαιρετικά ήρεμη από τότε που υπογράφτηκε, το 1994, η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ