ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερευνες για να ... «αποδειχθεί η εμπλοκή της "αλ Κάιντα"»

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.- Οι «βομβιστές αυτοκτονίας» είχαν «ταξιδέψει στο Αφγανιστάν μερικές φορές», δήλωσε χθες ο Τούρκος ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιουλ, αλλά «θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα», για να «αποδειχθεί ότι είχαν σχέσεις με την "αλ Κάιντα"». Μια δήλωση σε γλώττα λανθάνουσα ή ίσως μια αποκάλυψη του στόχου των «ερευνών» για το μακελειό στην Ισταμπούλ το Σάββατο; Μένει να φανεί...

Νωρίτερα χθες, ο κυβερνήτης της Ισταμπούλ δήλωσε ότι με βάση εξετάσεις DNA «ταυτοποιήθηκαν» (σ.σ. έκφραση της μόδας) οι βομβιστές αυτοκτονίας: Πρόκειται για «τον 29χρονο Μεσούτ Τσαμπούκ και τον 22χρονο Γκοχάν Ελαλτουντάς», που οδήγησαν τα παραφορτωμένα εκρηκτικά οχήματα έξω από τις δύο συναγωγές στο κέντρο της Πόλης, που κόστισαν 24 ζωές και πάνω από 300 τραυματισμούς. Οι τουρκικές αρχές, μετέδιδε χθες εμβριθώς το Ασοσιέιτεντ Πρες, ερευνούν τους «πιθανούς δεσμούς» των δύο με την «αλ Κάιντα» διότι «είχε βρεθεί σε στρατόπεδο της "αλ Κάιντα" στο Αφγανιστάν το 2001 εγχειρίδιο με οδηγίες στα τουρκικά για την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας».

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και πάλι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας - στην Γιεντότ Αχρονότ - ότι οι επιθέσεις στην Ισταμπούλ είχαν στόχο όχι μόνο «την τουρκική εβραϊκή κοινότητα, αλλά το σύνολο του τουρκικού λαού και ολόκληρη την ανθρωπότητα». Κατά τρόπο μάλλον αναμενόμενο, ο Ερντογάν βάφτισε «τη διεθνή τρομοκρατία» ως «το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στον κόσμο». Στην τρομοκρατία, προφανώς, ο «ισλαμοδημοκράτης» πρωθυπουργός της Τουρκίας εντάσσει ό,τι έχει πρόχειρο, π.χ., το Κουρδικό, και καλεί τις χώρες εκείνες της Δύσης που δεν έχουν συνταυτιστεί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ «να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στην τρομοκρατία και να ανταποκριθούν στην έκκληση, την οποία έχει απευθύνει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια για μια κοινή αντιτρομοκρατική βάση»...

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»
Απόπειρες εκ των προτέρων καταστολής

ΜΑΪΑΜΙ.- Με πρόσχημα «προειδοποιήσεις για βομβιστικές επιθέσεις» αλλά και την «διατήρηση της δημόσιας ειρήνης», οι αρχές του Μαϊάμι, όπου οι διαδηλωτές κατά της ALCA εξακολουθούν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αποκλείουν τομείς της πόλης και προβαίνουν σε συλλήψεις διαδηλωτών. Χτες το απόγευμα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, συνελήφθησαν 8 άτομα για «παράνομη διέλευση» από αποκλεισμένη περιοχή.

Η «διαπραγμάτευση» για την ALCA συνεχίζεται μεταξύ των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων της αμερικανικής ηπείρου - πλην Κούβας, βεβαίως - χωρίς να αναφέρεται σημαντική «πρόοδος», πράγμα που θα φανεί αν θα «επιτευχθεί» έως τα τέλη της βδομάδας.

Ωστόσο, τα στοιχεία που αποδεσμεύει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της ALCA, σχετικά με την ανάλογη «συμφωνία» της περιοχής της βόρειας Αμερικής, της NAFTA, είναι αποκαλυπτικά: σύμφωνα με τα στατιστικά του, η μετακίνηση βιομηχανιών νοτιότερα των συνόρων των ΗΠΑ με στόχο τη μείωση του κόστους του εργατικού δυναμικού είχε οδηγήσει 408.000 Αμερικανούς εργαζόμενους στα ταμεία ανεργίας ως το 2002. Το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής πιστεύει, όμως, ότι ο πραγματικός αριθμός των απωλειών θέσεων εργασίας ξεπερνά, στο διάστημα 1994-2000, τις 766.000 θέσεις. Αν αυτή είναι η εικόνα εντός ΗΠΑ, οι συνέπειες της NAFTA στο Μεξικό είναι πολύ χειρότερες. Η εξαθλίωση των μακιλαδόρας, των μεθοριακών βιοτεχνιών και βιομηχανιών υπό μεξικανική «σημαία» αλλά με αμερικανικά συμφέροντα πίσω τους, έχει οδηγήσει σε συνθήκες σκλαβιάς 1,3 εκατ. εργαζόμενους/ες, που δεν έχουν καθόλου «σίγουρες» τις δουλιές τους - 400.000 απολύθηκαν μόνο το 2001, για να επιστρέψουν στις στρατιές των ανέργων. Το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού εκτιμά στο μεταξύ ότι, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η πραγματική αγοραστική δύναμη των Μεξικανών εργαζομένων μειώθηκε 81% (!), πράγμα στο οποίο η NAFTA και οι «μισθολογικές αναδιαρθρώσεις» που επέβαλε τα τελευταία 10 χρόνια, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο...

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νοτιοαφρικανική «επιδότηση» της εξορίας Τέιλορ;

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ - ΛΑΓΟΣ.--

Ο εξόριστος στη Νιγηρία πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ διαμένει στη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα απολαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, «εφ' άπαξ επίδομα» ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων απ' την ...κυβέρνηση του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι. Αυτό ισχυρίζεται χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας του Λάγος «Ντέιλι Τσάμπιον» που επικαλείται αξιόπιστες πηγές, προσκείμενες στην προεδρία της Νιγηρίας. Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες το «επίδομα» τους ενός εκατ. δολαρίων ήταν μέρος συμφωνίας που έγινε μεταξύ του Τέιλορ και του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τ. Μπέκι, προκειμένου ο πρώτος να εγκαταλείψει τα ηνία της εξουσίας στη Λιβερία (περασμένος Αύγουστος) εν καιρώ αιματηρότατων συγκρούσεων ανάμεσα σε στρατό και πλειάδα ενόπλων οργανώσεων. Οι ίδιες πληροφορίες που δε διαψεύστηκαν (έως χτες βράδυ) ούτε απ' τη νοτιοαφρικανική, ούτε απ' τη νιγηριανή πλευρά, αναφέρουν πως στο πλαίσιο της συμφωνίας εξορίας του Τέιλορ συμπεριλαμβάνεται η προστασία του πρώην προέδρου της Λιβερίας απ' το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε (απ' το οποίο κατηγορείται ήδη για εγκλήματα πολέμου...).

Παράδοση όπλων και συγκρούσεις

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ στη Μονρόβια ανακοίνωσαν πως δεκάδες απ' τους χιλιάδες ένοπλους άνδρες πιστούς στον πρώην Πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ άρχισαν να παραδίδουν τα όπλα τους, δηλαδή αρκετές μέρες νωρίτερα απ' την προβλεπόμενη ημερομηνία της 7ης Δεκέμβρη. Οσοι αντάρτες παραδώσουν τα όπλα τους θα λάβουν σε αντάλλαγμα 300 δολάρια, ιατρικές εξετάσεις και συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης. Πέρα όμως απ' την παράδοση μερικών δεκάδων όπλων στη Μονρόβια, οι μάχες μεταξύ ενόπλων οργανώσεων εξακολουθούν να μαίνονται με επίκεντρο τη βόρεια επαρχία της Λιβερίας, Νίμπα.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα πόλωση

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής της Σρι Λάνκα μετά την αναστολή της λειτουργίας του σώματος από την Πρόεδρο της χώρας, Τσαντρίκα Καμαρατούγκα, ο Πρόεδρος της Βουλής Τζόσεφ Μάικλ Περέρα χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικές» τις κινήσεις της, πριν αρχίσει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2004, πολώνοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα. Ανταποκριτές χαρακτήριζαν «επικίνδυνη φάση» τη σημερινή, καθώς η «ειρηνευτική διαδικασία» βρίσκεται σε αδιέξοδο, και τίθενται «εν κινδύνω» και οι «δεσμεύσεις βοήθειας από το εξωτερικό, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων». Οι Νορβηγοί διαμεσολαβητές έχουν αναστείλει κάθε προσπάθεια, ώσπου να διευθετηθεί η κρίση ανάμεσα στην Πρόεδρο Καμαρατούγκα και τον πρωθυπουργό Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, ο οποίος - παρά την «υποστήριξη» του Τζορτζ Μπους - δεν έχει καταφέρει να «καθυποτάξει» τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που τον κατηγορούν για «ενδοτισμό» έναντι της οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ. Αν και έχει συσταθεί «κοινή επιτροπή» από τους δύο πρωταγωνιστές της κρίσης, ελάχιστοι περιμένουν ότι θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

ΙΝΔΙΑ
Πολύνεκρες ταραχές στο Ασαμ

ΓΚΟΥΑΧΑΤΙ.--

Τουλάχιστον 29 νεκρούς κόστισαν οι χτεσινές ταραχές στο κρατίδιο Ασαμ, που είχαν χαρακτήρα εξέγερσης ντόπιων εναντίον του «εποικισμού» από το γειτονικό Μπιχάρ. Σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI, ο στρατός και η αστυνομία επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις, την Τινσούκια και την Ντουλιατζάν. Η ένοπλη οργάνωση Ενωμένο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Ασαμ (ULFA) κάλεσε τους «εποίκους» από το Μπιχάρ να «επιστρέψουν στα σπίτια τους». Οι κυβερνήτες των δύο κρατιδίων έκαναν από κοινού έκκληση στους κατοίκους να «διατηρήσουν την ειρήνη».

Στο υπόβαθρο της εκ πρώτης όψεως «διαφυλετικής» σύγκρουσης βρίσκονται κυρίως οικονομικοί λόγοι, αφού ο λεγόμενος «εποικισμός» από το Μπιχάρ στο Ασαμ αφορά θέσεις εργασίας σε φυτείες τσαγιού και άλλους τομείς στο υπανάπτυκτο κρατίδιο. Το ULFA, το οποίο διεκδικεί «αυτονομία» για το κρατίδιο, καταγγέλλει την απόπειρα «οικονομικού στραγγαλισμού» των γηγενών. Η μετάθεση της σύγκρουσης στο εθνοτικό πεδίο είναι, όπως δείχνουν τα πράγματα, ολέθρια, καθώς από τις συγκρούσεις πέραν του αίματος και των εκτεταμένων καταστροφών -- εκατοντάδες σπίτια έχουν καεί ως τα θεμέλια -- καλλιεργείται το μίσος μεταξύ των καταπιεσμένων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ