ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
Κι άλλοι ασφαλίτες στις γειτονιές!

Την ίδρυση 96 τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική, με περισσότερους από 1.700 ασφαλίτες, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Ασφαλίτες ...επί το έργον, στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 2002
Ασφαλίτες ...επί το έργον, στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 2002
Την ίδρυση τοπικών, αυτοτελών Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που παρουσιάστηκε χτες, θα ασκούν «τις αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας», αποτελώντας μια ...τριπλή ασπίδα προστασίας, στα πλαίσια του δόγματος ολικής ασφάλειας που εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. Στη λογική της δημιουργίας αστυνομικών «κυττάρων» στην κοινωνία, θα συνεργάζονται με τους πολίτες, θα «παρακολουθούν» τις ανάγκες τους, θα στήνουν δίκτυο πληροφοριών.

Ετσι, με πρόσχημα το χτύπημα της μικροεγκληματικότητας, ενισχύονται και αναδιαρθρώνονται οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι προσπαθούν, τα τελευταία χρόνια, να βρουν μέσα στην κοινωνία στηρίγματα με θεσμούς, όπως ο «αστυνομικός της γειτονιάς» και τα Τοπικά Συμβούλια Εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση με περισσότερους υπαλλήλους της Ασφάλειας στις γειτονιές ισχυρίζεται ότι πατάσσει το έγκλημα. Ομως, στην περίπτωση του λεγόμενου μικρού εγκλήματος, χρειάζονται μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία όχι μόνο δε λαμβάνονται, αλλά η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί το «θερμοκήπιο» για την ανάπτυξη και επέκτασή της. Γιατί, η μικρή εγκληματικότητα γεννιέται και πλήττει κύρια υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης, βρέθηκε στην ανάγκη να διευκρινίσει πως η ΕΛ.ΑΣ. «εδώ και πολλά χρόνια έχει εμπεδώσει απόλυτα δημοκρατική λειτουργία και δεν ασχολείται με πολιτικά φρονήματα». Σε ερώτηση που αφορούσε στα δίκτυα πληροφοριών, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος, διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες θα αφορούν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Τόνισε ότι ο προσανατολισμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι αυτός που ήταν σε άλλες εποχές.

Κι όμως, ακόμα τα ΜΑΤ και η Ασφάλεια συνοδεύουν και καταστέλλουν λαϊκές κινητοποιήσεις, επιτηρούν και παρακολουθούν ακόμα και συνελεύσεις σωματείων, ενώ αστυνομικοί έχουν πιαστεί επ' αυτοφώρω με κουμπούρια σε πορείες εργαζομένων ή να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν συλλαλητήρια. Παράλληλα, συνδικαλιστές έχουν συρθεί στα δικαστήρια και έχουν φορτωθεί με καταδίκες, ενώ πριν λίγα χρόνια χιλιάδες αγρότες σέρνονταν στα «αγροτοδικεία», με το πρόσχημα της παρακώλυσης των συγκοινωνιών.

Η «εξασφάλιση ενότητας δράσης και συντονισμού των αρχών ασφαλείας» θα γίνει κατορθωτή με την ίδρυση 96 Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική, που θα στεγαστούν στα υπάρχοντα τμήματα. Ενα μέρος τους άρχισε να λειτουργεί, ενώ το Γενάρη του 2004 θα είναι σε πλήρη λειτουργία 68 τμήματα, που θα στελεχωθούν από 1.383 αστυνομικούς υπαλλήλους. Στη συνέχεια, θα λειτουργήσουν άλλα 28, που θα στελεχωθούν από 400 αστυνομικούς. Η δύναμή τους θα αυξηθεί μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι ώστε καθένα από αυτά να απαρτίζεται από 25-45 άτομα. Σήμερα, στα πλαίσια της λειτουργίας Πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων υπάρχουν και λειτουργούν τα Γραφεία Ασφαλείας, που αποτελούνται από 5-18 αστυνομικούς.

Παράλληλα, γίνονται αναδιαρθρώσεις σε όλες τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Δημιουργείται ενιαία δομή. Οι κεντρικές υποδιευθύνσεις θα έχουν την εποπτεία των περιφερειακών υποδιευθύνσεων της Αθήνας, του Πειραιά, της Δυτικής, ΒΑ και ΝΑ Αττικής και με τη σειρά τους αυτές θα εποπτεύουν τα τοπικά Τμήματα Ασφαλείας. Χαρακτηριστικό είναι πως τα Τοπικά Τμήματα θα έχουν πλήρεις και πρωτογενείς αρμοδιότητες, ενώ όλες οι υπηρεσίες θα έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ - ΚΑΠΟΤΑ
Γερανοί του ΥΠΕΧΩΔΕ πήγαν να «σηκώσουν» κοντέινερς

Γερανούς, για να «σηκώσουν» τα κοντέινερς, έστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στο στρατόπεδο ΚΑΠΟΤΑ! Ετσι, πολλές οικογένειες που βρίσκονται τέσσερα ολόκληρα χρόνια στο έλεος του κυβερνητικού εμπαιγμού, αφού τα μέτρα «αποκατάστασης» της κυβέρνησης αποδείχτηκαν απλά και μόνο ψεύτικες υποσχέσεις, τώρα, κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Συγκεκριμένα, στις 11 η ώρα, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, οι κάτοικοι του καταυλισμού βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο γερανούς του ΥΠΕΧΩΔΕ έτοιμους να «σηκώσουν» τα κοντέινερς. Οι χειριστές των μηχανημάτων δήλωσαν πως ήρθαν να πάρουν τα άδεια κοντέινερς, με εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αμέσως, δημιουργήθηκε αναστάτωση στους κατοίκους, αφού ένα μήνα πριν μετανάστες ενοικιαστές σεισμόπληκτοι είχαν λάβει ειδοποιητήρια του ΥΠΕΧΩΔΕ - μέσω της δημοτικής Αστυνομίας - που τους «καλούσαν» να εγκαταλείψουν τους οικίσκους. Το γεγονός είχε αποκαλύψει ο «Ρ» με σχετικό ρεπορτάζ στις 19/10/2003.

Οι σεισμόπληκτοι του καταυλισμού αντέδρασαν άμεσα, δηλώνοντας πως «δε θα φύγει ούτε μισό κοντέινερ» και ανάγκασαν τους γερανούς να αποχωρήσουν.

Ο «Ρ» επισκέφθηκε χτες τον καταυλισμό και όπως κατήγγειλαν κάτοικοι «δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος του ΥΠΕΧΩΔΕ παρά μόνο οι δύο χειριστές! Χωρίς καμία προειδοποίηση ήρθαν να πάρουν τα κοντέινερ. Είμαστε σεισμόπληκτοι και μένουμε εδωπέρα όπως οι υπόλοιποι. Εχουμε υπογράψει το ίδιο συμβόλαιο». Τα παραπάνω δήλωσε ο 48χρονος Δημήτρης Δεληγιάννης, διαβητικός με 6 παιδιά, που δεν μπορούσε να πιστέψει πως είναι δυνατόν να επιλέχθηκε να αφαιρεθεί το κοντέινερ που έμενε με την οικογένειά του.

Ο Αβραάμ Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του καταυλισμού, δήλωσε: «Δε θα πειράξουν κανέναν αν δε μας αποκαταστήσουν. Θα αγωνιστούμε για πραγματική αποκατάσταση, δε θα δεχτούμε άλλες υποσχέσεις και ψηφοθηρία. Ζητάμε να εκπονηθεί πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας και να αποκατασταθούμε».

«Καλό θα είναι να κοιτάξει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της στους σεισμοπαθείς και όχι να στέλνει γερανούς στους καταυλισμούς», δήλωσε στο «Ρ» για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου, Θάνος Τραβασάρος.«Μόνο στο Μενίδι χρωστάει ένα εκατομμύριο δραχμές σε 500 οικογένειες που τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Απ' τα 1.000 σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα έδωσε μόνο στους 500 τα δύο εκατομμύρια που υποσχέθηκε, στους υπόλοιπους μόνο το ένα!» Ο Θ. Τραβασάρος υπογράμμισε τέλος με νόημα πως «αν θέλει η κυβέρνηση να "καθαρίσει" την περιοχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεκινήσει πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας και να αποκαταστήσει πραγματικά τους σεισμοπαθείς».

Σε οριακή κατάσταση η υγεία των πέντε

Το οριακό σημείο, όπου έχει φτάσει η κατάσταση της υγείας των πέντε απεργών πείνας, που κρατούνται προφυλακισμένοι για τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Ιούνιο, επισήμαναν, για άλλη μία φορά, η Ομάδα Νομικής Βοήθειας, η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και οι γιατροί που τους εξέτασαν. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, καταγγέλθηκε από όλους τους φορείς, η αντιμετώπιση που έχουν τύχει μέχρι στιγμής από την πολιτεία.

Οι δικηγόροι Βασιλική Καραΐνδρου και Αντωνία Λεγάκη έκαναν λόγο για μαζικούς ξυλοδαρμούς, απειλές, εκβιασμούς, στέρηση νερού και τροφής μέχρι τη μεταφορά τους στον ανακριτή, απαγόρευση επικοινωνίας με τους οικείους τους, τους γιατρούς και τους συνηγόρους τους από την Αστυνομία. Ενα κλίμα τρομοκρατίας, που συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Για τον ξυλοδαρμό του Κάρλος Μαρτίνεθ στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τους δικηγόρους της Νομικής Βοήθειας και άλλη μία από δικηγόρους της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας για τους ξυλοδαρμούς που υπέστησαν οι 27 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια. Παράλληλα, εκτιμάται πως η συνέχιση της προσωρινής κράτησης των «ετοιμοθάνατων απεργών πείνας, αποτελεί προκαταβολική έκτιση ποινής, εν δυνάμει δε θανατικής ποινής, χωρίς να έχουν κριθεί ένοχοι από κανένα δικαστήριο».

Από την πλευρά τους, οι γιατροί, που τους εξέτασαν, τόνισαν πως είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, είναι ντροπή να ονομάζεται νοσοκομείο, αφού τα μέσα που διαθέτει δε φτάνουν ούτε για Κέντρο Υγείας. Επίσης, χαρακτήρισαν επικίνδυνη τη μεταφορά των απεργών πείνας από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» στις φυλακές Κορυδαλλού με αστυνομική κλούβα αντί ασθενοφόρου. Τέλος, έγινε γνωστό πως απεργία πείνας ξεκίνησαν και οι δύο ακόμα κρατούμενοι από τους επτά συλληφθέντες, που βρίσκονται στις φυλακές Διαβατών.

Παρέμβαση στα γεγονότα, σχετικά με τη σύλληψη των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης για να διευκρινιστεί ο ρόλος της Αστυνομίας, έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός.

Ο τελευταίος παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες σύλληψης και κράτησης των επτά διαδηλωτών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, όπου οι αστυνομικοί φέρονται να διέπραξαν σκευωρία σε βάρος του διαδηλωτή Σ. Τσάπμαν.

Τέλος, διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας και τους συλληφθέντες του περασμένου Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ