ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 40,42% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια μελών και φίλων του ΚΚΕ για την οικονομική ενίσχυσή του στα πλαίσια της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πληρέστερη ανταπόκρισή του στις ανάγκες και απαιτήσεις της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ως τις 17/11 το πανελλαδικό πλάνο είχε καλυφτεί σε ποσοστό 40,42%.

Οι Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας θέτουν ψηλότερα πλέον τον πήχη. Πατώντας στις καταγραφόμενες μεγάλες δυνατότητες δίνουν τη μάχη για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Τα μηνύματα που λαμβάνουν από την επαφή τους με τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όπου κι αν απευθύνουν το κάλεσμα για οικονομική στήριξη του ΚΚΕ, είναι ενθαρρυντικά, παρά την οικονομική δυσχέρεια των εργαζομένων. Μηνύματα που φέρουν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους φίλους του Κόμματος προ της ευθύνης να απλώσουν τη δράση τους ακόμη πλατύτερα, να απευθυνθούν σε ακόμη περισσότερο κόσμο.

Ως τις 17/11 πρώτη Οργάνωση από πλευράς κάλυψης πλάνου παραμένει αυτή του Πειραιά με 47,80%, δεύτερη η ΚΟ Κρήτης με 47,70% και τρίτη η ΚΟ Αθήνας με 45,17%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Πελοποννήσου, Στερεάς, Εξωτερικού, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας, Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου και Βορειοδυτικής Ελλάδας.


Η ΚΝΕ έχει καλύψει το 33% του πλάνου της, ενώ η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» το 38%, η ΚΟΒ του «902» το 73% και η ΚΟΒ Καλλιτεχνών το 54,60%.


ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Την Κυριακή 23 Νοέμβρη ο γιορτασμός

Την Κυριακή 23 Νοέμβρη, το πρωί, πραγματοποιείται στο Γοργοπόταμο ο γιορτασμός της επετείου της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25.11.1942. Την εκδήλωση οργανώνουν, από κοινού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) με τις άλλες ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο. Αναχώρηση, από την πλατεία Κάνιγγος, στις 23/11, ώρα 7 το πρωί. Πληροφορίες: 210.8234.296 και 210.8831.368.

Η ΠΕΣΑΘΕΑ, δρομολογεί πούλμαν με αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από το Δημαρχείο (Αθηνάς). Δηλώσεις συμμετοχής: 210.3249.037.

Πούλμαν δρομολογούν, επίσης, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από πολλές συνοικίες:

-- Αγία Βαρβάρα (δωρεάν), αναχώρηση 7 π.μ. από τον Προφήτη Ηλία και στις 7.30 π.μ. από Αγία Ελεούσα.

-- Αγ. Δημήτριος (δωρεάν), αναχώρηση στις 6.45 π.μ. από Ν. Τέρμα και στις 7 π.μ. από τον Αγιο Βασίλη.

-- Κορυδαλλός, αναχώρηση από πλατεία Ελευθερίας, ώρα 7 π.μ. (τηλ. 210.4942.288).

-- Πεύκη (δωρεάν), αναχώρηση ώρα 7.30 π.μ., από 13η στάση και στη συνέχεια από πλατεία Ανω Πεύκης.

-- Ν. Σμύρνη, (δωρεάν) αναχώρηση, ώρα 6.45 π.μ., από Ομήρου 68 (πρώην ΕΛΣΗ), τηλ. 210.9354.841.

-- Καλλιθέα, αναχώρηση από πλατεία Δαβάκη ώρα 6.45 π.μ. (Για συμμετοχή: 210.9561.314, καθημερινά τις ώρες 6-7 μ.μ.).

-- Αμπελόκηποι, αναχώρηση από πλατεία Αγ. Δημητρίου, ώρα 7 π.μ.

-- Λαύριο (δωρεάν), αναχώρηση από πνευματικό Κέντρο του Δήμου ώρα 6 το πρωί.

-- ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας, αναχώρηση από Λουτράκι - Αγροτική Τράπεζα, ώρα 6.30 π.μ.


ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό φόρουμ στο Παρίσι, πρόβαλε την «αξίωση για μια Ενωμένη Ευρώπη, δύναμη ειρήνης και εκδημοκρατισμού της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ». Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση;

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ΣΥΝ οι παγκόσμιες εξελίξεις καθορίζονται από την «αυτοκρατορική ηγεμονία των ΗΠΑ», από τη «μοναδική υπερδύναμη». Να πώς το αναφέρει στο συνέδριό του: «Η μοναδική υπερδύναμη επιδιώκει να επιβάλει σε παγκόσμια κλίμακα τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που θα επιτρέπουν στα αντίστοιχα συμφέροντα να αναπτύσσονται απρόσκοπτα και που θα αποτρέπουν εκ των προτέρων κάθε απόπειρα δημιουργίας ισχυρών ανταγωνιστικών δυνάμεων».

Για το ΣΥΝ, λοιπόν, οι διεθνείς εξελίξεις δεν καθορίζονται συνολικά από τα μονοπώλια, ιδιαίτερα των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία Ιαπωνία, που ενώνονται ενάντια στους λαούς, άρα ανάλογη πολιτική ασκεί και η κυβέρνηση κάθε χώρας και βεβαίως από την ταξική πάλη, αλλά μόνο από τις ΗΠΑ!

Βεβαίως, ανάμεσα στα μονοπώλια υπάρχει οξύτατος ανταγωνισμός, που καθορίζει και τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού συστήματος, που εκφράζεται με αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κράτη ή και ενώσεις κρατών, όπως η ΕΕ. Για παράδειγμα, η άρνηση συμμετοχής του γαλλογερμανικού άξονα μαζί με τους Αγγλοαμερικάνους δεν οφειλόταν στην άρνηση για πόλεμο, όπως προπαγάνδιζε ο ΣΥΝ, αφού ήταν σύμφωνοι με έναν πόλεμο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στην περιοχή.

Η ΕΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝ, δεν επιδρά στις αρνητικές για τους λαούς διεθνείς εξελίξεις. Δεν εκτιμούν ως ιμπεριαλιστική τη δράση της και των ηγετικών καπιταλιστικών σ' αυτήν κρατών (Γερμανία, Γαλλία κλπ).

Δεν κάνουν τυχαία τέτοια εκτίμηση για την ΕΕ, γιατί διαφορετικά θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική τους για πολιτική ενοποίησή της, ως μέσο για να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική, πολιτική διεθνούς ειρήνης και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, εκδημοκρατισμού, του ΟΗΕ. Θέτουν δε ως στόχους του κινήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους εξής: «ουσιαστικός εκδημοκρατισμός και αύξηση του κύρους των διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα του ΟΗΕ για προστασία του περιβάλλοντος, καταπολέμηση της φτώχειας (φόρος Τόμπιν), κοινωνική και περιφερειακή συνοχή παγκόσμια, διεθνές δημοκρατικό πλαίσιο, πλήρως αξιόπιστο, νομικά κατοχυρωμένο και σεβαστό από όλους».

Στόχοι που αποπροσανατολίζουν από το κύριο την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη σε κάθε χώρα και διεθνώς, αφού τα μονοπώλια και τα καπιταλιστικά κράτη, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, έφεραν το διεθνές δίκαιο, τον ΟΗΕ στα μέτρα τους.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ο ΣΥΝ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ανταγωνιστικής σ' αυτές δύναμης, γι' αυτό και οι πόλεμοι, η κατάργηση του διεθνούς δικαίου κλπ. Οταν στη Γιουγκοσλαβία βομβάρδιζαν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ, έχουν στείλει στρατό στο Αφγανιστάν, συμμάχησαν στο διαβόητο αντιτρομοκρατικό πόλεμο.

Επομένως για το ΣΥΝ η προοπτική ενίσχυσης της ΕΕ για να γίνει ανταγωνιστική στις ΗΠΑ, δηλαδή «μια πολιτικά Ενωμένη Ευρώπη, με κοινό νόμισμα, εξωτερική πολιτική, αμυντική δομή εκτός ΝΑΤΟ και δυνατότητα παρέμβασης σε όλον τον κόσμο», όπως λένε στο συνέδριό τους, θα επιβάλλει το διεθνές δίκαιο!

Αλλά μια ακόμη πιο ενισχυμένη ΕΕ σημαίνει πιο ενισχυμένο ιμπεριαλιστικό κέντρο, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα δεινά για τους λαούς της ΕΕ, αλλά και όλου του κόσμου. Σ' αυτό οδηγεί η άποψη του ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ